Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30.9.10

Η Τουρκία καθυστερεί αρχαιολογικό πρόγραμμα λόγω «απρεπούς» μνημείου




Διπλωματικό επεισόδιο ίσως δημιουργήσει η διστακτικότητα της Τουρκίας να χορηγήσει βίζα σε Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς επιστήμονες που σχεδιάζουν επιφανειακή έρευνα και χαρτογράφηση της χερσονήσου της Καλλίπολης με τα διάφορα πεδία μάχης της.

Αιτία της στάσης των τουρκικών αρχών είναι η ύπαρξη στο Σίδνεϊ μνημείου για το θάνατο 75.000 μελών της θρησκευτικής-φυλετικής μειονότητας των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το μνημείο χαρακτηρίζεται ως «απρεπές» και , εφόσον η Αυστραλία δεν έχει προβεί σε ενέργειες, η Τουρκία προχώρησε στην τωρινή της στάση.
Πρόσφατα το μνημείο, που είναι δημιούργημα των Ασσυρίων της Αυστραλίας, δέχτηκε βανδαλισμούς που εκδηλώθηκαν με γκραφίτι της Τουρκικής σημαίας και απρεπείς εκφράσεις προς τους Ασσυρίους.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δηλώνει πάντως ότι το ζήτημα της χορήγησης βίζας στους αρχαιολόγους, που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις εργασίες τους την επόμενη εβδομάδα, εξετάζεται.

Πηγή: ABC News, 29/09/10

Ζ.Ξ.
arxaiologia