ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Την ευρωπαϊκή γέφυρα για τους άγνωστους, τόσο στο ευρύτερο, αλλά ακόμη και στο φεστιβαλικό κοινό, Αραβες σκηνοθέτες, φιλοδοξεί να αποτελέσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Από αυτή τη χρονιά (3-12 Δεκεμβρίου) εγκαινιάζει μια συνεργασία με τα φεστιβάλ του Αμπου Ντάμπι και της Ντόχα, δίνοντας την ευκαιρία και σε ελληνικές ταινίες να προβληθούν σε αυτές τις διοργανώσεις.
Με αφορμή αυτή τη συνεργασία, η 51η διοργάνωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (3-12 Δεκεμβρίου) έχει συμπεριλάβει ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο αραβικό κινηματογράφο.
Οι ταινίες του αραβικού σινεμά, που εξαιρετικά σπάνια φτάνουν στις ευρωπαϊκές αίθουσες, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς καταγράφουν το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό των αραβικών χωρών, που αλλάζει διαρκώς και βρίσκεται υπό συνεχή αναδιαμόρφωση.
Βασική θέση στο αφιέρωμα έχουν οι ταινίες του Ιρακινού δημιουργού Μοχάμεντ Αλ-Νταράτζι, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στην Ευρώπη και μετά την πτώση του Σαντάμ επέστρεψε στην πατρίδα του. Στη Θεσσαλονίκη θα προβληθούν οι πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του 32χρονου σκηνοθέτη.
Ανάμεσά τους, το «Son of Babylon», που κέρδισε τα βραβεία της Διεθνούς Αμνηστίας και το βραβείο Ειρήνης στην περσινή Μπερλινάλε, το ντεμπούτο του του 2005 με τον τίτλο «Ahlaam», με ήρωες τους τρόφιμους ενός βομβαρδισμένου ψυχιατρείου, το ντοκιμαντέρ «War, Love, God» και το μικρού μήκους «My Name is Mohamed».
Παναγιωτης Παναγοπουλος