Της Ντίας Χαιλή
Οργή, απογοήτευση αλλά και απορία εκφράζουν οι Κερυνειώτες μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι λύση του Κυπριακού χωρίς τη Μόρφου δεν γίνεται.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης για την κατεχόμενη Μόρφου την περασμένη Κυριακή, είχε δηλώσει ότι «χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση λύση του Κυπριακού δεν είναι εφικτή».
Από το βήμα της αντικατοχικής πορείας των Μορφιτών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε πως «η ε/κ πλευρά επιδιώκει διεύρυνση των εδαφών που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση πέραν από τις πρόνοιες του χάρτη του Σχεδίου Ανάν, καθώς η επιστροφή της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων υπό ε/κ διοίκηση θα καθιστούσε λιγότερο σύνθετο το κεφάλαιο του περιουσιακού και θα καθιστούσε ευκολότερη την επίλυσή του».
Η Δήμαρχος Κερύνειας Μαρία Ιωάννου, σε δηλώσεις της στη «Σ», ανέφερε ότι «η λύση περνά πρώτα από την Κερύνεια, όπως έλεγε παλιά ο Πρόεδρος».
«Οι Κερυνειώτες δέχονται αφού περάσει από την Κερύνεια περιλάβει και τη Μόρφου», πρόσθεσε η κ. Ιωάννου.
«Παλιά τα συνθήματα και οι προϋποθέσεις επίλυσης ήταν «η λύση περνά από την Κερύνεια» και «τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια», κάτι που σιγά-σιγά δεν ακούγεται πια».
«Η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος παρόλο που καλείται στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Κερυνειώτες δεν παρίσταται. Δεν μας λέει πια ότι η λύση περνά και από την Κερύνεια και μετά ακολουθεί η Αμμόχωστος και η Μόρφου».
«Δεν ήρθε σε καμιά εκδήλωση για να μας πει ότι η κυπριακή λύση περνά από την Κερύνεια, όπως έλεγε παλιά».
Προσφορά η Κερύνεια μας;
Η Δήμαρχος Κερύνειας μάς είπε ακόμα ότι «πολλοί Κερυνειώτες ζητούν από τις Αρχές της κατεχόμενης πόλης να πολεμήσουν αυτή τη στάση που τηρούν οι κυβερνώντες και να αντιδράσουν δυναμικά στο ξεπούλημα της Κερύνειας, η οποία θα βρεθεί στη διαδικασία του πάρε-δώσε θύμα και θα θυσιαστεί, για να επιστραφεί η Μόρφου και η Αμμόχωστος και να λυθεί το Κυπριακό».
«Η Κερύνεια μας μπαίνει στο πιάτο με τα δώρα χωρίς να ξέρουμε καλά - καλά πιο θα είναι το αντίδωρο που θα πάρουμε», πρόσθεσε με έντονο τρόπο η Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης μας.
«Όλοι οι Κερυνειώτες θέλουν να επιστρέψουν στην πόλη τους, θέλουν τη γη τους να τη διαχειριστούν όπως νομίζουν, να φύγουν οι έποικοι και ο κατοχικός στρατός και μετά να συζητηθεί ανάμεσα στις δυο κοινότητες η κυπριακή λύση που θα επανενώσει το λαό της πατρίδας μας», πρόσθεσε η κ. Ιωάννου.
Απαράδεκτη δήλωση
Ο Γραμματέας του σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» Ιωάννης Σιεκέρσαββας, σε δηλώσεις του στη «Σ», ανέφερε ότι «θεωρούμε την επαναλαμβανόμενη δήλωση του Προέδρου απαράδεκτη, καθότι περιορίζεται να μιλά μόνο για συγκεκριμένες περιοχές, ενώ είναι την επιστροφή όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου στα σπίτια τους που πρέπει να ζητά εφόσον είναι και Πρόεδρος όλων των Κυπρίων».
Ο κ. Σιεκέρσαββας ανέφερε ότι «στιγματίζουν συνεχώς το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν ότι προσπαθούν να διασπάσουν τους πρόσφυγες, ενώ ζητούν το αυτονόητο».
«Είναι εξωφρενικό να μας αποκαλούν διασπαστές όταν ζητούμε το αυτονόητο, ενώ δεν είναι διάσπαση όταν ο Πρόεδρος ζητά την επιστροφή συγκεκριμένων περιοχών», τόνισε ο κ. Σιεκέρσαββας.
«Επιστροφή δεν νοείται επιστροφή χωρίς τους Κερυνειώτες και αν η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν περιλαμβάνει και την Κερύνεια μας να ξέρουν ότι θα βρουν τους κατοίκους της πόλης μας ενάντιους σε μια τέτοια λύση», είπε ακόμα ο κ. Σιεκέρσαββας.
«Εκτός συζήτησης η επιστροφή της Μόρφου», λένε οι Τούρκοι
Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι χωρίς την επιστροφή της Μόρφου δεν μπορεί να υπάρξει λύση.
Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Χαμπερντάρ», είπαν ότι η Μόρφου δεν είναι δυνατόν να επιστραφεί και δεν θα επιστραφεί.
Ο Μεχμέτ Τσαγλάρ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος «ισχυρίστηκε ότι παρόμοιες δηλώσεις παρεμβάλλουν εμπόδια στη διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού».
Ο Αχμέτ Τσαλούντα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας ισχυρίστηκε ότι η δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ήταν «ατυχής δήλωση».
Η Φατμά Εκένογλου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος είπε ότι «με το να γίνεται συζήτηση σήμερα για το εδαφικό ισοδυναμεί με σαμποτάρισμα των συνομιλιών».
Ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού Κεμάλ Ντουρούστ ισχυρίστηκε ότι αν ο Πρόεδρος Χριστόφια είναι ειλικρινής στις δηλώσεις του, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση».
Ο λεγόμενος υπουργός εργασίας του κατοχικού καθεστώτος Τουρκάι Τοκέλ είπε ότι οι Τ/κ εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου ως «πρόσφυγες» και έκαναν επενδύσεις και ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επενδύει για τις εκλογές».
η σημερινή