Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26.10.10

Βασίλειος Μαρκεζίνης: "Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα"




Τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με τήρηση ίσων αποστάσεων απέναντι σε ΗΠΑ - Ρωσία - Κίνα,προτείνει ο καθηγητής Βασίλειος Μαρκεζίνης στο καινούργιο του βιβλίο "Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα", που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Λιβάνης".



O Βασίλειος Μαρκεζίνης βλέπει μια τέτοια διαδικασία στο πλαίσιο βαθμιαίας ανεξαρτητοποίησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.



Ο καθηγητής συνδέει την επιλογή αυτή με την παρουσία στην ελληνική πολιτική σκηνή μιας νέας γενιάς πολιτικών,"ανδρών και γυναικών, οι οποίοι θα μπουν στην πολιτική, αφού πρώτα έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους στο επάγγελμα και δεν αντιμετωπίζουν την πολιτική ως το μόνο επικερδές επάγγελμα που έχουν ποτέ ασκήσει η έχουν κληρονομήσει".



Η οπτική του συνδυάζει το πατριωτικό στοιχείο με το ρεαλισμό:"Ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα φάση διεθνούς ανομίας ή τρομοκρατικών επιχειρήσεων. Η άποψη του Ηράκλειτου, σύμφωνα με την οποία "πόλεμος πατήρ πάντων", ισχύει σήμερα, όσο ίσχυε και όταν πρωτοδιατυπώθηκε, πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια".



Αναφέρεται στις νέες μορφές πολέμου: "Ο πόλεμος δεν είναι απαραίτητο να προσλαμβάνει πάντοτε τη μορφή της στρατιωτικής αναμέτρησης, αλλά μπορεί επίσης να εμφανίζεται υπό τη μορφή μεγάλων οικονομικών πιέσεων, εμπάργκο, επιβολής δασμών η παρεμβάσεων στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας".



Αυτή, όμως, η βίαιη πραγματικότητα δεν τον οδηγεί στο να παραδώσει τα όπλα της σκέψης για νέες προοπτικές διεθνών σχέσεων:" Η αναμέτρηση αυτή δεν είναι απαραίτητο ότι θα σταματήσει τις νέες τοπικές συμμαχίες η συμπαρατάξεις, στο πλαίσιο της νέας ισορροπίας δυνάμεων που διαμορφώνεται σήμερα".



Κείμενο: Κώστας Μαρδάς