Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16.11.10

Με την Μαρία Βασιλάκου ως αντιδήμαρχο Βιέννης, επισφραγίζεται στην Αυστρία η κυβερνητική συνεργασία Πρασίνων με τους Σοσιαλδημοκράτες

Τη συμφωνία συνεργασίας στον κυβερνητικό συνασπισμό τους στο Δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, παρουσίασαν την Παρασκευή στην αυστριακή πρωτεύουσα στον αυστριακό και διεθνή Τύπο, έπειτα από δυόμιση εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεών τους, ο Σοσιαλδημοκράτης νυν και μελλοντικός δήμαρχος, Μίχαελ Χόιπλ και η μελλοντική αντιδήμαρχος Βιέννης, η Ελληνίδα αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου.

 Η γεννημένη στην Αθήνα Μαρία Βασιλάκου, η οποία βρίσκεται από το 1986 στη Βιέννη, όπου


σπούδασε ψυχολογία και γλωσσολογία, είχε εκλεγεί τον Ιούνιο του 2004 νέα αρχηγός των Πρασίνων της Βιέννης και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας τους στην τοπική Βουλή, και από το 2008 είναι και αντιπρόεδρος των Πρασίνων της Αυστρίας, με τους οποίους εκλέγεται στην τοπική Βουλή της Βιέννης από το 1996.
Με τη συμφωνία συνασπισμού με τους Πράσινους της κ. Βασιλάκου, οι Σοσιαλδημοκράτες προχωρούν για πρώτη φορά στην ιστορία, σε μια τέτοια συνεργασία με το κόμμα των οικολόγων στην Αυστρία και αυτό ενάντια στις προβλέψεις που ήθελαν έναν συνασπισμό τους με το συντηρητικό Λαικό Κόμμα, με το οποίο συνεργάζονται στην αυστριακή κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.


Η συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων αποτελεί καινοτομία σε παναυστριακό επίπεδο, καθώς τόσο σε επίπεδο κεντρικής, ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και σε τοπικό επίπεδο ομόσπονδης κυβέρνησης στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, δεν έχει συμβεί στο παρελθόν παρόμοια συνεργασία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν βρεθεί σε συνασπισμό μόνον με το Λαικό Κόμμα.


Στη βάση της συμφωνίας συνασπισμού, που φέρει τον τίτλο "Κοινοί δρόμοι για τη Βιέννη", η Μαρία Βασιλάκου αναλαμβάνει αντιδήμαρχος Βιέννης και αναπληρωτής τοπικός κυβερνήτης της ομόσπονδης κυβέρνησης, καθώς η Βιέννη έχει και το καθεστώς ενός από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, με αρμοδιότητες τη χωροταξία, τις συγκοινωνίες, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος.

Στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Βασιλάκου επισήμανε ότι τώρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η Βιέννη να βρεθεί δίπλα στις ευρωπαϊκές πόλεις που εδώ και χρόνια έχουν επιτυχημένες κυβερνήσεις συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, όπως Παρίσι, Βαρκελώνη, Μόναχο, Μαλμέ, ενώ εξέφρασε την ιδιαίτερη αισιοδοξία της ότι η Βιέννη μπορεί να γίνει τώρα μια από τις μητροπόλεις της Ευρώπης στην προστασία του κλίματος.


Η ίδια αισθάνεται υπερήφανη για το ιδιαίτερο βάρος που δόθηκε, πέρα από τα θέματα χωροταξίας, ενέργειας και περιβάλλοντος, στο θέμα της Παιδείας, με περισσότερα σχολεία και νηπιαγωγεία, όπου θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια.


Επιπλέον, όπως σημείωσε, εξαιρετικά σημαντικό είναι το βάρος που δόθηκε στο θέμα της ένταξης των αλλοδαπών, καθώς πάνω από το 40% του πληθυσμού της Βιέννης έχει καταγωγή εκτός Αυστρίας και το θέμα αυτό το θεωρεί καθοριστικό για το μέλλον της πόλης, όπως και το θέμα της καταπολέμησης του ρατσισμού και της θέσπισης κανόνων για την καθημερινή ζωή στη βάση της "Βιεννέζικης Χάρτας Συμβίωσης" που περιλαμβάνεται στη συμφωνία συνασπισμού και που αφορά όχι μόνον τους αλλοδαπούς αλλά ισχύει για όλο τον πληθυσμό της αυστριακής πρωτεύουσας.
Στις τοπικές και δημοτικές εκλογές στη Βιέννη, η αυστριακή Ακροδεξιά, με το Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, πέτυχε, μέσα από μια πρωτοφανή σε σκληρότητα ξενοφοβική, ισλαμοφοβική και ρατσιστική προεκλογική εκστρατεία, μια εντυπωσιακή ενίσχυση της δύναμής της, σχεδόν διπλασιάζοντας το ποσοστό της, από 15% στις προηγούμενες εκλογές του 2005, στο 25,8%.