ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)
Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΔΡ. ΟΛΓΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ CLAUDINE LEPAGE
Το δικαίωμα ψήφου των Αποδήμων στις εθνικές εκλογές των χωρών προέλευσής τους, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, με την Γερουσιαστή των Γάλλων του Εξωτερικού Claudine Lepage.
Η συνάντηση έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη κ. Christian Thimonier, στην προξενική κατοικία στην συμπρωτεύουσα και κατόπιν ιδιαίτερης πρόσκλησης προς την κα Σαραντοπούλου. Στο πλαίσιο της συνάντησης, η γραμματέας, του ΣΑΕ, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τον τρόπο συμμετοχής των αποδήμων Γάλλων στην εκλογική διαδικασία της χώρας τους.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Thimonier, το δικαίωμα ψήφου έχουν από το 1948 όλοι οι Γάλλοι υπήκοοι που διαμένουν στο εξωτερικό και σήμερα ανέρχονται στα δύο εκατομμύρια.
Η Συνέλευση των Γάλλων του Εξωτερικού (AFE) -155 μέλη με εξαετή θητεία, με τη σύνθεση της να ανανεώνεται κατά 50% κάθε τρία χρόνια-, εκλέγει δώδεκα γερουσιαστές. Σημείωσε ότι οι υποψήφιοι εκλέγονται από το σύνολο των Γάλλων πολιτών του εξωτερικού και όχι μόνον από τα μέλη των οργανώσεων. Μπορούν δε, να εξασκούν το δικαίωμα ψήφου τους μέσω των προξενικών αρχών, μέσω επιστολικής ψήφου αλλά και του διαδικτύου.
Η κα Lepage ανέφερε ότι στην AFE, της οποίας προεδρεύει ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών,
συμμετέχουν και 12 προσωπικότητες διορισμένες από το αρμόδιο υπουργείο.
Η Γαλλίδα γερουσιαστής τόνισε ότι οι γάλλοι του εξωτερικού έχουν σημαντική επιρροή στην εκάστοτε Κυβέρνηση της χώρας καταγωγής τους, συνεργασία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στην κατάρτιση της πολιτιστικής πολιτικής και της παιδείας των αποδήμων, ενώ τα εκλεγμένα μέλη της Συνέλευσης των Γάλλων του Εξωτερικού δικαιούνται να προτείνουν υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κα Σαραντοπούλου υποστήριξε ότι και οι Έλληνες του Εξωτερικού θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και επεσήμανε ότι κατά τα πρότυπα της Γαλλίας και η Ελλάδα θα μπορούσε να νομοθετήσει, ώστε να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των αποδήμων μας στις εθνικές εκλογές από τους τόπους κατοικίας τους. Επεσήμανε ότι οι ομογενείς μας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν μέσω της σύστασης ενός ειδικού σώματος (Συνέλευση Αποδήμων – Κοινοβούλιο αποδήμων), αποτελούμενο από Έλληνες του εξωτερικού.
Η Γραμματέας του ΣΑΕ τόνισε ότι το γαλλικό σύστημα θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση συμμετοχής των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, αφού η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση που έχει καταθέσει για το θέμα το ΣΑΕ.
«Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόδοση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι των Ομογενών μας είναι να υπάρξει συμφωνία όλων των κομμάτων στην Ελλάδα, που θα πρέπει να υιοθετήσουν κοινή γραμμή στα θέματα που αφορούν στους Έλληνες του Εξωτερικού.
Ο Απόδημος Ελληνισμός δεν μπορεί να γίνεται πεδίο κομματικής εκμετάλλευσης» δήλωσε η Δρ. Σαραντοπούλου.
11.11.2010