Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11.12.10

Δημοπρασία κυκλαδικού ειδώλιου

Σχεδόν δεκαεπτά εκατομμύρια δολάρια, 16.882.500 για την ακρίβεια, πωλήθηκε χθες στη δημοπρασία του οίκου Κρίστις στη Νέα Υόρκη ένα υπέροχο κυκλαδικό ειδώλιο

Το αριστούργημα ανήκε στη συλλογή Μάριον Σούστερ, στα χέρια της οποίας περιήλθε πριν από το 1965


Πρόκειται για ένα γυναικείο ειδώλιο που αναπαριστά εγκυμονούσα και είναι του τύπου «Σούστερ μάστερ» (από το όνομα προηγούμενης συλλέκτριας). Δημιουργήθηκε περί το 2400 π.Χ. και η μοναδικότητα όπως και η ποιότητά του ανέτρεψαν κάθε προγνωστικό: ακόμη και ο ίδιος ο οίκος το είχε εκτιμήσει ανάμεσα σε τρία και πέντε εκατομμύρια.


Βεβαίως μια τόσο μεγάλη αγορά όπως είναι αυτή των αρχαιοτήτων έχει και τα δικά της μυστικά. Καθηγητής που ειδικεύεται τόσο στην προϊστορική αρχαιολογία όσο και -ειδικά- στα κυκλαδικά ειδώλια, σχολιάζοντας την τιμή εκκίνησης πριν από τη δημοπρασία είχε σημειώσει: παίζει ρόλο να καταφέρουν να αυξήσουν την τιμή όχι μονάχα για τα ίδια τα κυκλαδικά, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά την παράλληλη άνοδο τιμών ακόμη και σε σύγχρονα έργα. Ο στόχος επετεύχθη, και με το παραπάνω!

Το ύψος του αριστουργήματος είναι 29,2 εκατοστά και είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο. Ανήκε στη συλλογή Μάριον Σούστερ, στα χέρια της οποίας περιήλθε πριν από το 1965 και βρισκόταν στη Λοζάνη μέχρι τη δεκαετία του ‘90, οπότε και πέρασε στον Ρόμπιν Σάιμς. Ακολούθησε παραμονή του σε ιδιωτική συλλογή στις ΗΠΑ και πώλησή του στους Κρίστις από το Πρακτορείο Φοίνιξ της Γενεύης.

Μέχρι τώρα σε όλο τον κόσμο μονάχα 12 ειδώλια έχουν αναγνωριστεί ως δημιουργήματα του ίδιου γλύπτη. Τα περισσότερα είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Από ό,τι δείχνει η στάση των ποδιών, φαίνεται ότι τα ειδώλια παρουσιάζονταν ξαπλωμένα. Το συγκεκριμένο είναι το μοναδικό ακέραιο έργο του γλύπτη, κάτι που εξηγεί και την τεράστια τιμή στην οποία σκαρφάλωσε.


Οι διεθνείς νόμοι

Η χώρα μας δεν μπορεί δυστυχώς να κάνει τίποτα για τα περίφημα και λεηλατημένα κυκλαδικά της ειδώλια, τα οποία έχουν βγει κατά το παρελθόν στο εξωτερικό. Διεθνείς νόμοι επιτρέπουν τη διεκδίκηση μόνο για όσα αντικείμενα εμφανίζονται μετά το 1970 (συνθήκη ΟΥΝΕΣΚΟ), αλλά υπό προϋποθέσεις που κάθε άλλο παρά εύκολες είναι.

Ιδιαίτερα δύσκολη έχει αποδειχθεί άλλωστε για την Ελλάδα και η ιστορία με τη συλλογή του Ρόμπιν Σάιμς. Οι Βρετανοί έχουν αποθήκες γεμάτες αρχαία που έχουν κατασχεθεί από τον ίδιο. Φωτογραφίες της Ιντερπόλ λένε πως υπάρχουν και αρκετά δικού μας ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, χρόνια ολόκληρα μετά την κατάσχεση, δεν έχουμε καταφέρει να κάμψουμε την αντίσταση των δικηγόρων και να δούμε, επιτέλους, τα περίφημα αρχαία. Για να ξεκινήσει μια ιστορία διεκδίκησης, φανταστείτε τι θα χρειαστούμε.

Μόλις δύο μέρες πριν, στους Σόθμπις της Νέας Υόρκης, ένα ακόμη κυκλαδικό ειδώλιο έπιασε «μόλις» 332.500 δολάρια με τιμή εκκίνησης τα 300.000 δολάρια. Στην ίδια δημοπρασία, την τιμητική της είχε μια προτομή του Αντίνοου, από ρωμαϊκό εργαστήριο, που έφτασε τα 23.826.500 δολάρια με τιμή εκκίνησης 2-3 εκατ.

Και αυτή είχε περάσει από τον Ρόμπιν Σάιμς. Μια αιγυπτιακή σφίγγα ήταν το επόμενο ακριβό αντικείμενο. Πουλήθηκε για 5.234.500 δολάρια (αρχική εκτίμηση 800 χιλιάδες - 1,2 εκατ.).

36 ΕΚΑΤ.

Η δημοπρασία απέφερε στον οίκο 36.769.250 δολάρια. Η άλλη δημοπρασία, των Κρίστις, συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας.



εφημερίδα Έθνος