11.12.10
Βακτηρίδια τρώνε τον Τιτανικό
Το κουφάρι του Τιτανικού στο βυθό του ατλαντικού ωκεανού
Δεκέμβριος 11, 2010
Ο βυθισμένος Τιτανικός θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς μετά από 15 χρόνια, λόγω βακτηριδίων τα οποία καταναλώνουν τη σκουριά του.
Η ανακάλυψη αυτών των βακτηριδίων έγινε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Dalhousie της καναδικής πόλης Χάλιφαξ σε συνεργασία με ερευνητές του ισπανικού πανεπιστημίου της Σεβίλλης.
Τα βακτηρίδια αυτά διαφέρουν από τα άλλα βακτηρίδια τα οποία ομοιάζουν με σταλακτίτες και σχηματίζονται πάνω από τα ερείπια του πλοίου Τιτανικός που βυθίστηκε στον Ατλαντικό πριν περίπου από έναν αιώνα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός βακτηριδίου που καταναλώνει το οξείδιο του σιδήρου και το ονόμασαν «Halomonas titanicae».
Θεωρείται το πιο επιθετικό βακτηρίδιο από περίπου 30, που υπάρχουν και είναι πολύ πιθανόν να επισπεύσουν την εξαφάνιση του βυθισμένου Τιτανικού.
«Ίσως, τα απομεινάρια του Τιτανικού να υπάρχουν ακόμη 15 με 20 χρόνια, στον πυθμένα του ωκεανού, πριν γίνουν μια άμορφη μάζα σκουριάς» δήλωσε ο Henrietta Mann, ερευνητής του καναδικού πανεπιστημίου.
Η σκουριά η οποία έχει σχηματιστεί στο κύτος, έχει ανοίξει πόρους στα τοιχώματά του, από τα οποία διέρχεται το νερό και γίνονται ολοένα και πιο εύθραυστα, ώστε σύντομα να καταρρεύσει το ‘κουφάρι’ και να κονιορτοποιηθεί.
«Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία ανακύκλωσης του σιδήρου και της επιστροφής του στη φύση», σημειώνει ο Mann.
Ο Τιτανικός βυθίστηκε το 1912 και εντοπίστηκε στα τέσσερα χιλιόμετρα βάθος το 1985 και σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστεί ολοκληρωτικά.
Η έρευνα των βακτηριδίων που καταναλώνουν το οξείδιο του σιδήρου, αποσκοπούσε στην εύρεση της φθοράς που παρατηρείται στις σωληνώσεις των εξέδρων πετρελαίου για την άντληση του ορυκτού από τους ωκεανούς. Με την ανακάλυψη του νέου βακτηριδίου θα επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή προστασία των υποβρύχιων μερών των εξεδρών αυτών αλλά και των υποβρύχιων τμημάτων των πλοίων.
Associated Press