Ο Απόλλων Ζωστήρ στη Βουλιαγμένη έχει την ατυχία να είναι «ζωσμένος» από περιφράξεις: βρίσκεται μέσα στην πλαζ ξενοδοχείου και γειτνιάζει με ομπρέλες θαλάσσης και πλαστικές καρέκλες. Αυτή η εικόνα θα αλλάξει σύντομα, ευτυχώς.
Το σημαντικότερο μέτρο είναι ένα άνοιγμα στην περίφραξη, που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη θέαση του ναού από τα 10 μέτρα για τους διερχόμενους
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε προχθές τη μελέτη για την αποστράγγιση του ναού και για τις ήπιες διαμορφώσεις που θα γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο ώστε το μνημείο να αναδειχθεί.
Επτακόσιες χιλιάδες ευρώ θα δώσει ο ξενοδοχειακός όμιλος «Αστήρ Παλλάς», στις εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκεται ο ναός, ώστε να δημιουργηθεί μια στεγανολεκάνη, καθώς και ένας αγωγός απορροής των υδάτων. Και τούτο, επειδή το μνημείο βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και πρέπει να προστατευθεί. Απαραίτητη είναι η προστασία του και από τα νερά της βροχής.
«Ο ναός είναι σήμερα κομπάρσος», είπαν στο ΚΑΣ ο Δημοσθένης Σβολόπουλος και η Εφη Λυγκούρη, που έχουν αναλάβει τη μελέτη από την ΚΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πειραιά. «Με τις διαμορφώσεις αυτές πρόκειται να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή». Τα αποστραγγιστικά έργα κρίθηκαν απαραίτητα, ωστόσο, αν δεν αποδώσουν, μοναδική λύση θα είναι η ανύψωση του εδάφους. Η κ. Λυγκούρη, που ήταν μέχρι τώρα έφορος Πειραιά, και ο κ. Σβολόπουλος παρουσίασαν και το πρόγραμμα ήπιων παρεμβάσεων.
Θα δημιουργηθούν πρανή, τα οποία θα καλυφθούν με χλοοτάπητα και θα γίνουν φυτεύσεις, ώστε οπτικά το μνημείο να απομονωθεί από τις ομπρέλες και τις πλαστικές καρέκλες. Το σημαντικότερο μέτρο είναι ένα άνοιγμα στην περίφραξη, που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη θέαση του ναού από τα 10 μέτρα για όλους τους διερχόμενους.
Η κ. Λυγκούρη έχει αναφέρει σε παλαιότερη συνεδρίαση του συμβουλίου πως κατά χώραν υπάρχουν σπουδαία μαρμάρινα μέλη που καταστρέφονται, όπως βάθρα, ιερατικός θρόνος, τράπεζα και αρχαϊκός κίονας με επιγραφή «στον χρυσόμαλλο Απόλλωνα», η οποία σχεδόν δεν διαβάζεται. Επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη αναστήλωσης του ναού.
Ωστόσο, το πρώτο βήμα είναι, όντως, η απάντληση των υδάτων, η οποία δημιουργεί τρομερά προβλήματα. Μετά μπορούν να ακολουθήσουν η στερέωση, η συντήρηση και η ανάδειξή του.
Η θέση
Ο ναός κτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. σε μία θέση στρατηγική για τον έλεγχο της θάλασσας αλλά και για τη σύνδεση με τα νησιά.
Αγγελική Κώττη
akotti@pegasus.gr