Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.12.10

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της ΠΓΔΜ

24/12/2010




Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε λίγο πριν τα μεσάνυχτα τον Βέλια Ράμκοφσκι, ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου σε τηλεθέαση τηλεοπτικού σταθμού της χώρας, "Α1", ύστερα από στοιχεία που ανακάλυψαν οι αρχές για οικονομική απάτη σε εταιρείες που σχετίζονται με αυτόν.

Η σύλληψη του Ράμκοφσκι έγινε στο κτίριο της τηλεόρασής του, από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Εκτός του Ράμκοφσκι, η αστυνομία συνέλαβε ακόμη 9 άτομα και αναζητά επιπλέον 24 τα οποία που συνδέονται με εταιρείες που φέρονται να ελέγχονται από τον Ράμκοφσκι. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η διευθύντρια του "Α1".

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας δημοσίων εσόδων της ΠΓΔΜ, Γκόραν Τράικοφσκι, ύστερα από φορολογικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο μήνα, σε 11 εταιρείες που συστεγάζονται με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Α1", αποκαλύφθηκε οικονομική απάτη ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τράικοφσκι ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί και ενδέχεται η απάτη, που αφορά φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και απόκρυψη αρκετών ακόμη οικονομικών στοιχείων, κατά την περίοδο 2005-2010, να είναι τελικά πολύ μεγαλύτερη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Ίβο Κότεφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, επιβεβαίωσε τις συλλήψεις και πρόσθεσε ότι ένας εκ των συλληφθέντων (σ.σ. προφανώς ενοοούσε τον Βέλια Ράμκοφσκι) βρίσκεται "στην κορυφή της πυραμίδας μίας μεγάλης υπόθεσης οικονομικού εγκλήματος".
Ο κ. Κότεφσκι ανέφερε ότι οι συλληφθέντες θα κρατηθούν για 24 ώρες σε αστυνομικά τμήματα και εν συνεχεία θα οδηγηθούν στον ανακριτή.

Οι δηλώσεις των δύο αυτών κρατικών αξιωματούχων έγιναν μετά τα μεσάνυχτα σε φιλοκυβερνητικούς ιδιωτικούς σταθμούς των Σκοπίων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του τηλεοπτικού σταθμού "Α1", ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα αίτια της σύλληψης του Ράμκοφσκι είναι καθαρά πολιτικά, λόγω της κριτικής που ασκεί ο σταθμός στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αρχισυντάκτης του Α1, Μλάντεν Τσαντίκοφσκι, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης του
κ.Γκρούεφσκι είναι το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού και η "φίμωση" οποιασδήποτε κριτικής φωνής στη χώρα.

Η σύλληψη του Βέλια Ράμκοφσκι αναμένεται να λάβει πολιτικές διαστάσεις και να οξύνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα, επιθεωρητές της υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του κτηρίου που βρίσκεται ο σταθμός "Α1" για να κάνουν φορολογικό έλεγχο σε άλλες εταιρίες, που συστεγάζονται με τον σταθμό, και οι οποίες φέρονται να συνδέονται με τον Β.Ράμκοφσκι Κατά τον έλεγχο εκείνο κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και λογιστικά βιβλία.

Τόσο ο Β.Ράμκοφσκι όσο και η αντιπολίτευση είχαν ισχυριστεί ότι στόχος των ελέγχων εκείνων ήταν η άσκηση πιέσεων στον "Α1" και στις τρεις ημερήσιες εφημερίδες που ελέγχονται από τον Βέλια Ράμκοφσκι, οι οποίες επίσης ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πραγματοποίησε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής, στα Σκόπια, στην οποία, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για "ανεπίτρεπτες" μεθόδους πίεσης σε ΜΜΕ τα οποία ασκούν κριτική στην κυβέρνηση

Η αντιπαράθεση μεταξύ του τηλεοπτικού σταθμού "Α1" και της κυβέρνησης υφίσταται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μετά τη "στροφή" του σταθμού, ο οποίος, από "φιλοκυβερνητικός" μετατράπηκε σε φίλα προσκείμενο στην αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από την μεριά του, κατηγορεί τον "A1" ότι λειτουργεί ως "δούρειος ίππος" της αντιπολίτευσης για να πλήξει την κυβέρνηση,



http://www.skai.gr/news/world/article/159188/sunelifthi-o-idioktitis-tou-megaluterou-idiotikou-tileoptikou-stathmou-tis-pgdm/