Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3.12.10

NASA: Η ανακάλυψη της Felisa Wolfe-Simon



Δεκέμβριος 3, 2010.

Μια από τις βασικές παραδοχές για την ύπαρξη της ζωής στη Γη μπορεί να αναθεωρηθεί, βάσει μια έρευνας η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα της ΝASA για την Αστροβιολογία.

Η Γεω-μικροβιολόγος Felisa Wolfe-Simon, έχει ανακαλύψει ένα βακτήριο στη λίμνη Mono, της Καλιφόρνιας το οποίο χρησιμοποιεί αρσενικό αντί του φωσφόρου στα γενετικά χαρακτηριστικά του.

Μέχρι τώρα πιστεύονταν ότι για την ύπαρξη της ζωής απαιτούνταν ο φωσφόρος ως θεμελιώδης κομμάτι της ‘σπονδυλικής στήλης’ που συγκρατεί το γενετικό υλικό (DNA).

Η ανακάλυψη ενός οργανισμού που ζει διαφορετικά, με το δηλητηριώδες αρσενικό, διευρύνει τις σκέψεις μας, σχετικά με τις δυνατότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες και προοιωνίζει την αναθεώρηση των βιβλίων της βιολογίας, αλλάζοντας έτσι την κατανόησή μας στη διαδικασία της δημιουργίας της ζωής από τα πιο βασικά και στοιχειώδη δομικά υλικά της.

Η έρευνα της Wolfe-Simon , υποστηρίζεται από το τμήμα της Εξωβιολογίας της ΝΑΣΑ στο πρόγραμμα της Εξελικτικής Βιολογίας καθώς και από Ινστιτούτο Αστροβιολογίας της ΝΑΣΑ (NASA Astrobiology Institute.)

Μεταξύ των στόχων των προγραμμάτων αυτών, είναι ο καθορισμός της εξέλιξης των γονιδίων, οι οδοί μεταβολισμού, και τα μικροβιακά είδη στη Γη, προκειμένου να γίνει κατανοητή η δυνατότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους κόσμους.

Η ανακάλυψη της Wolfe-Simon αντιπροσωπεύει για πρώτη φορά στην ιστορία της αστροβιολογίας, μια καινοτομία, ότι βρέθηκε, δηλαδή, ένας οργανισμός ο οποίος χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό στοιχείο για την οικοδόμησή μιας από τις πιο βασικές δομές του.

Η εργασία αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Science Express“ και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στο περιοδικο ‘Science’.