Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.1.11

Ο Λένιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Τσάρου, σύμφωνα με έρευνα

Ο Τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Β΄ με την οικογένειά του

Οι έρευνες για την εκτέλεση του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, του Νικολάου Β΄, και της οικογένειάς του δεν αποκάλυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πατέρας της επανάστασης των μπολσεβίκων, ο Βλαντίμιρ Λένιν, είχε δώσει την εντολή για την εξολόθρευσή τους, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

«Στην έρευνα συμμετείχαν οι σημαντικότεροι ειδικοί επί του θέματος, ιστορικοί και αρχειοφύλακες. Και μπορώ να σας πως σήμερα μετά βεβαιότητας ότι δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι έγινε με πρωτοβουλία του Λένιν ή του (Γιάκοβ Μιχαήλοβιτς) Σβερντλόφ» (τον πρόεδρο της Πανενωσιακής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ), δήλωσε στην εφημερίδα ο Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, ένας από τους επικεφαλής της επιτροπής έρευνας της ρωσικής εισαγγελίας.

Οι ρωσικές δικαστικές αρχές έκλεισαν στις 14 Ιανουαρίου την έρευνα για την εκτέλεση του τσάρου και της οικογένειάς του. Απόγονοι της αυτοκρατορικής οικογένειας είχαν πετύχει τον Μάιο να ξανανοίξει η έρευνα την οποία είχε θέσει στο αρχείο δικαστήριο της Μόσχας.

Το 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας είχε αναγνωρίσει τον Νικόλαο Β΄ και την οικογένειά του ως «θύματα της πολιτικής καταστολής» αλλά η αρχική έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων του εγκλήματος εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 2009.

Οι ερευνητές της εισαγγελίας εκτιμούν ότι η δολοφονία των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας είναι ποινικό και όχι πολιτικό έγκλημα.

Ο Νικόλαος Β΄, η σύζυγός του Αλεξάνδρα και τα πέντε παιδιά τους φυλακίστηκαν και στη συνέχεια εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από την Τσεκά, την πολική αστυνομία του Λένιν, στις 17 Ιουλίου 1918 στο Εκατερίνεμπουργκ.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ