Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5.1.11

Κύπρος: Το τζαμί της απληστίας και του ψεύδους

Της Άντρης Δανιήλ

Στην απληστία και στο ψέμα οι Τούρκοι είναι ασυναγώνιστοι. Ενώ όλες σχεδόν οι εκκλησίες μας στα κατεχόμενα έχουν καταστραφεί ή μετατραπεί σε καμπαρέ και στάβλους, οι κατηγορίες του ιμάμη του τεμένους Χαλά Σουλτάν περί έλλειψης σεβασμού, από τους Ελληνοκυπρίους, για τα μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές, προβάλλουν ως μια κακόγουστη φάρσα.


Τρία εκατομμύρια ευρώ διέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το 2009 για την αναστήλωση τεμενών στις ελεύθερες περιοχές, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, διαψεύδοντας τον ιμάμη Σιακίρ, που κατηγορεί τους Ελληνοκυπρίους. Εμπράκτως η Ελληνοκυπριακή πλευρά σέβεται τους χώρους προσευχής των μουσουλμάνων, δήλωσε ο Νεοκλής Συλικιώτης, απαντώντας σε κατηγορίες που διατύπωσε ο Ιμάμης του Χαλά Σουλτάν.

Χαρακτηρίζοντας άδικες τις κατηγορίες του ιμάμη, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε, ότι, «το Χαλά Σουλταν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους λατρείας. Είναι πολιτιστική κληρονομιά και έτσι το αντιμετωπίζουμε. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ανακαινίσει 96 τεμένη σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Έχουμε δαπανήσει από το 2004 μέχρι το 2009 3 εκ. ευρώ. Το 2010 ένα εκατομμύριο 950 χιλιάδες ευρώ διατέθηκε για τη συντήρηση των τεμενών και άλλες 850 χιλιάδες θα διατεθούν φέτος».

Ο Ιμάμης Σακίρ Αλεμντάρ απειλεί πάντως μέσω της εφημερίδας «Κίπρις» και υπό τον τίτλο «Απαράδεκτο» ότι θα κινήσει νομικές διαδικασίες διεθνώς, ώστε να αποτραπεί η λειτουργία κέντρου αναψυχής δίπλα από το τέμενος στην Αλυκή Λάρνακας

Είναι ψεύδος, τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών, ότι υπάρχει εκεί κέντρο με ζωντανή μουσική και αλκοολούχα ποτά. «Με βάση τους κανονισμούς δεν επιτρέπουμε κοντά σε χώρους λατρείας να λειτουργεί ως κέντρο με αλκοολούχα ποτά. Εκεί έχει μισθωμένο κέντρο, πρόσφυγας, που το λειτουργεί ως εστιατόριο».

Ο κ. Συλικιώτης απέρριψε και τις αξιώσεις διεκδίκησης, τόσο του κλειδιού του τεμένους όσο και της ακίνητης περιουσίας γύρω από το τέμενος Χαλά Σουλτάν. «Το τέμενος είναι αρχαίο μνημείο, είναι υπό την αρμοδιότητα και την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Πρόσφατα εγκρίθηκε νέα νομοθεσία η οποία διευκολύνει εκείνους που ήταν μετανάστες στο εξωτερικό ή που εγκαταστάθηκαν στις ελεύθερες περιοχές, να ανακτούν τις περιουσίες τους.

Όλες τις άλλες περιουσίες τις διαχειρίζεται ο κηδεμόνας». Πρώτιστα, υπογράμμισε ο Υπουργός, κατοχυρώνονται οι περιουσίες των Τουρκοκυπρίων ιδιοκτητών και παρέχοντας τις περιουσίες για να λυθούν τα στεγαστικά ή επαγγελματικά προβλήματα των προσφύγων.

Ο υπουργός υπέδειξε ότι την ώρα που η ελληνοκυπριακή πλευρά σέβεται πλήρως τα πολιτιστικά μνημεία στις ελεύθερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των τεμενών, σε αντίθεση με τα κατεχόμενα που έχουν καταστρέψει πάρα πολλές εκκλησίες και τα περισσότερα μνημεία είναι σε πραγματικά άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες.

Η αίτηση για ίδρυση συνδέσμου Μουσουλμάνων στις ελεύθερες περιοχές εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, δεν πρόκειται να παραχωρηθεί άδεια, διότι τα μέλη του διαμένουν στα κατεχόμενα. Πάντως στις Αρχές της Δημοκρατίας προκαλούν ανησυχίες οι τελευταίες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος αλλά και των ισλαμιστών να υποκινήσουν με διάφορες προφάσεις, θρησκευτική αναταραχή στην Κύπρο.

Χριστιανικοί ναοί που έγιναν τεμένη

Από το 1975 μέχρι και το 2009, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δαπανήσει συνολικά 3.195.561 ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση των 17 τεμενών που είναι Αρχαία Μνημεία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων, προσπαθεί να διατηρήσει ακέραια τη θρησκευτική κληρονομιά με σεβασμό στα μνημεία και τους χώρους. Δεκαεπτά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές έχουν κηρυχθεί Αρχαία Μνημεία Β Πίνακα, που σημαίνει ότι το Κράτος αναλαμβάνει από κοινού με τον ιδιοκτήτη - στην προκειμένη περίπτωση το ΕΒΚΑΦ - τη συντήρηση και αποκατάστασή τους. Μετά το 1974 και την τουρκική εισβολή, τα τεμένη περιήλθαν στον έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχαιοτήτων με ειδικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο προχωρεί στη συντήρηση και αποκατάστασή τους.

Με εξαίρεση το Τέμενος Ομεριέ, που ήταν πρώην μεσαιωνική εκκλησία Αυγουστιανιανών μοναχών στην παλιά Λευκωσία, το οποίο λειτουργεί κανονικά και χρειάζεται πολιτική απόφαση για τη μεταστέγαση των πιστών, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης, σε 13 τεμένη οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, σε 2 βρίσκονται σε τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2011. Από τα 17 τεμένη, τα 11 ήταν μεσαιωνικές ή βυζαντινές εκκλησίες, που επί Οθωμανικής περιόδου μετατράπηκαν σε τζαμιά, ενώ τέσσερα χρησιμοποιούνται και σήμερα ως χώροι προσευχής και λατρείας. Αυτά είναι: το Τέμενος Ουμ Χαράμ (Χαλά Σουλτάν Τεκέ) στην Αλυκή Λάρνακας, το Τέμενος Κεπήρ στην πόλη της Λάρνακας, το Τέμενος Κεπήρ στην πόλη της Λεμεσού και το Τέμενος Ομεριέ στη Λευκωσία. Κατά διαστήματα και όταν αυτό ζητηθεί από τους Τ/κ, λειτουργεί και το Τέμενος Μπαϊρακτάρ στη Λευκωσία. Τα τρία εξ αυτών, τα τεμένη Κεπήρ στη Λάρνακα, Κεπήρ στη Λεμεσό και το Ομεριέ στη Λευκωσία έχουν παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων που ζουν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Ισάξια σε σπουδαιότητα

Η σπουδαιότητα όλων των τεμενών που κηρύχθηκαν ως αρχαία μνημεία, είναι ισάξια με ίσως ελάχιστη διαφορά των 11 που ήταν παλαιότερα εκκλησίες στις οποίες διατηρούνται τοιχογραφίες. Αλλά και αυτά που ήταν τεμένη εξαρχής έχουν τη δική τους σπουδαιότητα. Ενιαίο κριτήριο για το Τμήμα Αρχαιοτήτων τόσο για τα Χριστιανικά όσο και για τα Μουσουλμανικά μνημεία είναι η ιστορική και αρχαιολογική τους αξία. Από το 1975 μέχρι και το 2009, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δαπανήσει συνολικά 3.195.561 ευρώ για την συντήρηση και αποκατάσταση των 17 τεμενών που είναι Αρχαία Μνημεία. Τα ποσά καταβάλλονται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Εσωτερικών. Η συντήρηση του Τεμένους Ουμ Χαράμ (Χαλά Σουλτάν Τεκέ) έγινε στα πλαίσια προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών με αμερικανική χρηματοδότηση στα πλαίσια συμφωνίας για συντήρηση του Τεκέ και του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Ωστόσο, οι εργασίες συντήρησης στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα δεν έχουν προχωρήσει. Μετά το πέρας των εργασιών στα Αρχαία Μνημεία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναλαμβάνει όλες τις εργασίες που αφορούν στη συντήρηση καθώς και την καθαριότητα των χώρων.

05/01/2011




http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/342338