Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.2.11

Υπόγειο μουσείο στη Μικρή Δοξιπάρα


Ενα υπόγειο μουσείο, που θα μοιάζει με τον αρχαίο τύμβο και θα εγκιβωτίζει τα σπάνια ευρήματα της ανασκαφής, θα δημιουργηθεί στη Μικρή Δοξιπάρα, στον Εβρο.
Άμαξα που ήρθε στο φως στην ανασκαφή στη Μικρή Δοξιπάρα

Το έργο έχει ήδη πάρει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και αναμένεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουν οι εργασίες.


 Η ανασκαφή στη Μικρή Δοξιπάρα, που άρχισε το 2002 από τη ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποκάλυψε μια ιδιαίτερα σπάνια ταφική πρακτική των αρχών του 2ου αιώνα μ.Χ. Τα τέσσερα μέλη μιας οικογένειας γαιοκτημόνων αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν μαζί με τα άλογα και τις άμαξες, που χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τα σώματά τους στον χώρο της ταφής, ενώ στην ίδια θέση κατασκευάστηκε σταδιακά μεγάλος τύμβος, για να διατηρηθεί ανά τους αιώνες ζωντανή η μνήμη των νεκρών.

1.700 τ.μ.

Το μουσείο, έκτασης περίπου 1.700 τετραγωνικών μέτρων, θα είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, στα πρότυπα του μουσείου των βασιλικών τάφων των Αιγών και σε αυτό θα τοποθετηθούν πρωτότυπα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και πιστά αντίγραφά τους.

Ιδιαίτερα για τους σκελετούς των πέντε αμαξών έχει προβλεφθεί η δημιουργία αντιγράφων από πλεξιγκλάς, πάνω στα οποία θα τοποθετηθούν τα πρωτότυπα εξαρτήματα.
Την έκθεση θα συνοδεύει πλούσιο εποπτικό υλικό σχετικό με τις καύσεις των νεκρών, αλλά και με την εξέλιξη στην τεχνολογία των αμαξών από τα προϊστορικά χρόνια και μέχρι τη δεκαετία του '60.
Την ερχόμενη Δευτέρα ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, Διαμαντής Τριαντάφυλλος, θα δώσει διάλεξη για την ανάδειξη των ευρημάτων στη Δοξιπάρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=55218994