Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.2.11

Επιστροφή στη φύση λόγω κρίσης



Ολοένα και περισσότεροι νέοι επιστρέφουν στις ρίζες τους αφού η ανεργία τους έχει γονατίσει. Μέχρι και κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων προτιμούν την καλλιέργεια της γης και την εκτροφή ζώων

H κρίση και η ανεργία  έχει οδηγήσει τους Έλληνες πίσω στα χωριά τους αφού νεαρά άτομα, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων αποφάσισαν να στραφούν σε παραδοσιακές αγροτικές εργασίες όπως είναι η καλλιέργεια της γης και η εκτροφή ζώων.



Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, μέσα στο 2010 οι αγρότες αυξήθηκαν κατά 60.000 δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 8 %, ενώ η ενασχόληση με τις βιολογικές καλλιέργειες φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο Capital, δεν πρόκειται για ετεροεπαγγελματίες που ακόμη και για ασφαλιστικούς λόγους, θυμήθηκαν ότι έχουν κάποια χωράφια τα οποία μπορούν να καλλιεργήσουν, αλλά για νέους ανθρώπους που επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους και εντάχθηκαν στο επάγγελμα κι εγγράφηκαν στους συνεταιρισμούς.
Αυτή η στροφή στη φύση δεν είναι κάτι νέο όπως τονίζουν οι ειδικοί αλλά ξεκίνησε ανοδικά το 2008 ενώ πέρυσι καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση. Επισημαίνουν δε πως η συμβολή του πρωτογενούς τομέα, ειδικά σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, όπως για παράδειγμα η Κεντρική Μακεδονία (20,3%), η Θεσσαλία (11,9% και η Δυτική Ελλάδα (11,2%).
Τέλος εμφανής είναι η στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες καθώς σύμφωνα με την Ε.Ε. ο αριθμός των καλλιεργητών που απασχολούνται στη χώρα μας με τη βιολογική γεωργία πενταπλασιάστηκε την περίοδο 2000-2008.
Από 5.343 βιοκαλλιεργητές που παρατηρούνται το 2000, οι απασχολούμενοι αγρότες στη βιολογική γεωργία έφθασαν τα 24.057 άτομα, το 2008.



Πηγή: