Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23.2.11

NASA : Νέος δορυφόρος για ανάλυση αερολυμάτων


Οι επιστήμονες της NASA ανακοινώνουν τις λεπτομέρειες της νέας αποστολής
Φεβρουάριος 23, 2011.
Η NASA θέτει σε τροχιά έναν νέο δορυφόρο με διαφορετικό αντικείμενο από τους γνωστούς μέχρι τώρα που βρίσκονται σε τροχιά.
Ο δορυφόρος, που κόστισε 424 εκατομμύρια δολάρια, θα έχει ως σκοπό την παρακολούθηση των πολύ λεπτών ενώσεων των στερεών καταλοίπων, των αερολυμάτων δηλαδή, που έχουν φθάσει στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας,  κυρίως,  από την ηφαιστειακή δραστηριότητα από πυρκαγιές δασών και καιόμενων εκτάσεων, των βιομηχανικών αερολυμάτων,  αλλά και από τα λύματα,  που προέρχονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.


Η εκτόξευση του δορυφόρου θα γίνει σήμερα τα ξημερώματα από την Vandenberg Air Force Base.
Η τροχιά του ερευνητικού δορυφόρου,  θα βρίσκεται σε υψόμετρο 700 χιλιομέτρων  και θα ενταχθεί στο στόλο των δορυφόρων συλλογής στοιχείων για το κλίμα και το περιβάλλον και όπως ανακοινώθηκε η ‘ζωή’ του θα  είναι μακρόβια.
Θεωρείται δορυφόρος ακριβείας, αφού θα έχει τη δυνατότητα μελέτης των λεπτών σωματιδίων,  τα οποία, ενδεχομένως, είναι λεπτότερα από μια τρίχα της κεφαλής.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα κατά πόσο τα σωματίδια αυτά, της ανώτερης ατμόσφαιρας, μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα του πλανήτη.