Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.3.11

Θεσσαλονίκη: Η «παρέλαση» των λουκέτων



Θεσσαλονίκη: "τρομακτική η αύξηση του ρυθμού κλεισίματος των επιχειρήσεων"




Κλείνουν η μία μετά την άλλη εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, με τα καταστήματα να παραμένουν ξενοίκιαστα σε άλλοτε ζωντανούς εμπορικούς δρόμους.
Λουκέτα έχουν μπει στο 17% των εμπορικών καταστημάτων, ενώ, στους δρόμους με έντονο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η Κασσάνδρου και η Εγνατία, ήρθαν να προστεθούν τους τελευταίους μήνες και οι πιο εμπορικοί δρόμοι της πόλης, όπως η Αγίας Σοφίας, η Πρ. Κορομηλά, ακόμη και η Τσιμισκή.



-
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
-
Η έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για όλη τη χώρα, με τη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει (δρόμο δρόμο) την εξάπλωση των λουκέτων από το καλοκαίρι του 2010 και μετά, στις δέκα πιο εμπορικές οδούς της πόλης.
Από τις 2.196 εμπορικές επιχειρήσεις σ' αυτούς τους δέκα δρόμους κλειστές είναι οι 373 (ποσοστό 17%) έναντι του 10,1% τον περασμένο Αύγουστο. Δηλαδή τους τελευταίους έξι μήνες η αύξηση των λουκέτων φτάνει το 70% και αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει διπλασιαστεί.
Καθημερινά
«Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η τρομακτική αύξηση του ρυθμού κλεισίματος των επιχειρήσεων. Κάθε μέρα κλείνουν και άλλα καταστήματα. Δυστυχώς πολύ σύντομα, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα έχουν διπλασιαστεί οι κλειστές επιχειρήσεις. Πρώτη και κύρια αιτία αυτής της εικόνας είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Πρέπει να τονωθεί η ρευστότητα και όχι με αναπτυξιακού τύπου προγράμματα για μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά με άμεσα μικρότερα προγράμματα και πίεση προς τις τράπεζες να αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης των επιχειρήσεων», τόνισε ο Κώστας Χαντζαρίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Οπως δείχνει η έρευνα, στην οδό Κασσάνδρου, σχεδόν ένα στα τρία εμπορικά καταστήματα είναι κλειστό. Συγκεκριμένα από το σύνολο των 310 επιχειρήσεων οι 96 (ποσοστό 31%) έχουν κλείσει.
Ακολουθεί η Βασ. Ολγας, που τους τελευταίους μήνες δείχνει να χάνει πολλές εμπορικές επιχειρήσεις. Από το σύνολο των 439, οι 81 (18,5%) είναι κλειστές, ενώ έπονται η Εγνατία με 64 κλειστές επιχειρήσεις από τις 379 (16,9%) και η Βενιζέλου με 31 κλειστές στις 184 (16,8%).
Ο καυτός «χάρτης»
Στην οδό Αγίας Σοφίας έχουν κλείσει 5 από τις 64 επιχειρήσεις (7,8%), όμως ανησυχητική είναι η κατακόρυφη αύξηση του ρυθμού των λουκέτων, καθώς τον περασμένο Αύγουστο ήταν μόλις στο 2% (αύξηση 280%).
Το ίδιο ισχύει και για την Προξένου Κορομηλά, όπου μετά το καλοκαίρι έκλεισαν 8 από τις 55 επιχειρήσεις (14,5%), όμως σε σύγκριση με το 4,4% του καλοκαιριού η αύξηση φτάνει το 230%.
Ο πιο εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης, από τα πλέον «hot» σημεία των Βαλκανίων, η οδός Τσιμισκή, αντιμετωπίζει και αυτή τον εφιάλτη των ξενοίκιαστων καταστημάτων. Από τις 267 επιχειρήσεις έχουν κλείσει οι 29 (11%), όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός αύξησης του λουκέτων από το καλοκαίρι και έπειτα ανέβηκε στο 38%.
«Οταν βλέπεις να κλείνουν επιχειρήσεις στην Τσιμισκή και τα καταστήματα να παραμένουν ξενοίκιαστα, δείχνει ότι το πρόβλημα έχει λάβει διαστάσεις. Πριν από λίγο καιρό είχαμε 24 κλειστά και τώρα ανέβηκαν στα 29 και διαρκώς ακούμε και για άλλα που κλείνουν», σημείωσε ο Μίλτος Παυλίδης, μέλος του δ.σ. του ΕΣΘ και ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος επί της Τσιμισκή.
Ανάλογη είναι η εικόνα στην Ι. Δραγούμη με 23 κλειστές επιχειρήσεις από τις 139 (16,5%) και τάση κλεισίματος στο 45%, ενώ σταθερή είναι η εικόνα στην οδό Ερμού όπου έχουν κλείσει 17 από τα 142 καταστήματα (12%).
Μητροπόλεως η ανθεκτική
Μοναδική εξαίρεση στον... γκρίζο χάρτη των λουκέτων στο κέντρο της πόλης είναι η οδός Μητροπόλεως, με σταθερό αριθμό κλειστών επιχειρήσεων περίπου στο 8,7%. «Βλέπουμε την οδό Μητροπόλεως, η οποία ήταν πάντοτε δρόμος χαμηλής εμπορικότητας με μικρά μαγαζιά που δεν έχουν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και υπέρογκα έξοδα, να αντέχουν σ' αυτή την κατάσταση», συμπλήρωσε ο κ. Χαντζαρίδης




http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=85335