Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19.4.11

Βρετανία: Συνομιλίες με πετρελαϊκές στο Ιράκ πριν την εισβολή

Σχέδια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ συζήτησε η Βρετανία, με μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, πέντε μήνες πριν εισβάλει στη χώρα μαζί με τις ΗΠΑ, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα, η βρετανική εφημερίδα «Independent».



Επικαλούμενη έγγραφα, που διευκρινίζει, ότι, απέκτησε έπειτα από αίτημα του ακτιβιστή και συγγραφέα, Γκρεγκ Μάτιτ, βασισμένο στο νόμο περί ελευθερίας της ενημέρωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον πέντε συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις εταιρείες BP και Royal Dutch Shell τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2002.
"Η Shell και η BP δεν μπορεί να μην έχουν ένα μερίδιο (στο Ιράκ)", φέρεται ότι δήλωσε ο εντουαρντ Τσάπλιν, πρώην διευθυντής του Φόρεϊν Οφις, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή, έπειτα από μια συνάντηση με πετρελαϊκούς ομίλους τον Οκτώβριο του 2002.
"Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε ένα δίκαιο κομμάτι της δραστηριότητας για τις βρετανικές εταιρείες στο Ιράκ μετά τον Σαντάμ", δήλωσε σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης.
Ενα μήνα αργότερα, το Φόρεϊν Οφις κάλεσε και πάλι την BP για να συζητήσουν τις ευκαιρίες στο Ιράκ "μετά την αλλαγή του καθεστώτος", αναφέρει η εφημερίδα.
"Η BP θέλει απεγνωσμένα να μπει εκεί μέσα και ανησυχεί μήπως πολιτικές συμφωνίες της στερήσουν αυτήν την ευκαιρία", αναφέρεται στα πρακτικά της συνάντησης, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η BP είπε στο Φόρεϊν Οφις, ότι, το Ιράκ είναι "το σημαντικότερο από οτιδήποτε έχουμε δει ως τώρα", αναφέρει η εφημερίδα.
Η τότε υπουργός Εμπορίου, Ελίζαμπεθ Σάϊμονς, διαβεβαίωσε τον πετρελαϊκό όμιλο ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως στις βρετανικές εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να δοθεί ένα μερίδιο από τα αποθέματα του Ιράκ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεδομένης της συμμετοχής του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στα αμερικανικά σχέδια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters