Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21.4.11

Νέα έκκληση στην Τουρκία από την ΕΕ


Για να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κύπρο κατά παράβαση της Τελωνειακής Ένωσης

Η Τουρκία εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται θετικά στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και ειδικότερα έναντι της Κύπρου, αναφέρεται στα αποτελέσματα του Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας που συνήλθε στις Βρυξέλλες. Επισημαίνουν ακόμη ότι εξακολουθούν να υφίστανται στην Τουρκία προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, οι 27 εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στην Κύπρο κατά παράβαση της Τελωνειακής Ένωσης.

«Εξαιτίας της απουσίας προόδου σε αυτό το ζήτημα, η ΕΕ θα διατηρήσει τα μέτρα που έλαβε το 2006» (δηλαδή το πάγωμα 8 κεφαλαίων) που θα εξακολουθήσουν έτσι να έχουν αρνητική επίδραση στο σύνολο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σημειώνουν τα κράτη μέλη.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην κοινή τους θέση υπογραμμίζουν ακόμη ότι «η Τουρκία μπορεί ενεργά να επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων εφόσον κάνει περισσότερα για την εκπλήρωση των κριτηρίων για το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων, εφόσον συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του πλαισίου των διαπραγματεύσεων και σεβαστεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ».

Τέλος υπογραμμίζουν ότι η ελευθερία του Τύπου αποτελεί μία «θεμελιώδη αξία» και ότι χρειάζεται να πραγματοποιηθούν και «άλλες νομοθετικές τροποποιήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία έκφρασης».

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από τις Βρυξέλλες εξέφρασε την ενόχληση της Τουρκίας για τους βραδείς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων σχετικά με την προσχώρησή της στην ΕΕ όσο και για το καθεστώς της βίζας στο οποίο υπόκεινται οι Τούρκοι πολίτες.

Οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ που ξεκίνησαν το 2005 βρίσκονται σε τέλμα.

Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει μόνο 13 από τα 35 κεφάλαια –και αυτά όχι από τα σημαντικότερα– ενώ ένα μόνο (έρευνα) έχει κλείσει προσωρινά. Επιπλέον 18 κεφάλαια παραμένουν μπλοκαρισμένα: τα 8 παραμένουν σε εκκρεμότητα από το Δεκέμβριο του 2006 εξαιτίας της μη εφαρμογής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και 10 κεφάλαια παραμένουν παγωμένα εξαιτίας πολιτικών λόγων από ορισμένα κράτη μέλη (Κύπρος, Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία).

Κατά συνέπεια μόνο τρεις φάκελοι είναι δυνατόν να ανοίξουν πλέον: η κοινωνική πολιτική και η πολιτική απασχόλησης, ο ανταγωνισμός και οι δημόσιες προμήθειες.

Για να μπορέσουν όμως να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε αυτά τα τρία κεφάλαια χρειάζεται να καταβληθούν «σημαντικές συμπληρωματικές προσπάθειες» από την Τουρκία, υπογραμμίζει η ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.