Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.1.17

Ισραήλ: Σπάνιο άγαλμα του Ηρακλή ανακαλύφθηκε



Αύγουστος 17, 2011.

Ένα θαυμάσιο μαρμάρινο άγαλμα του 2ου αιώνα ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή Κίρμπετ Τρέβεντ, που παριστά τον Έλληνα πολεμιστή, Ηρακλή,  με αστραφτερούς μύες και κάτω από το αριστερό του χέρι κρέμεται μια τερατώδης λεοντή.


Το μέγεθος του αγάλματος είναι περίπου δύο πόδια και είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο.

Ο Δρ Ουαλίντ Ατράς από την Αρχαιολογική Αρχή, λέει ότι είναι ένα σπάνιο εύρημα.
«Το άγαλμα πιθανώς να ήταν τοποθετημένο διακοσμητικά στα λουτρά μιας οικίας. Ο κάθε πλούσιος υπερηφανευόταν για την ευμάρειά του  και στόλιζε  το σπίτι του με ένα τέτοιο άγαλμα του Ηρακλή, που αναπαριστά ένα από τους άθλους του, τη νίκη του  στην πρώτη του αποστολή με το τερατώδες λιοντάρι».

Ο Δρ Ατράς προσθέτει ότι το επίπεδο της επεξεργασίας και του φινιρίσματος του γλυπτού είναι από τα καλύτερα της εποχής και παρόμοιο άγαλμα του Ηρακλή βρίσκεται στο μουσείο της Νάπολης, στην Ιταλία, και μπορεί κανείς να υποθέσει ότι και τα δύο αγάλματα είναι του ιδίου εργαστηρίου.

Η περιοχή Κίρμπετ Τρέβεντ βρίσκεται στην  πεδιάδα Ιζραέλ , περίπου 4 χλμ βόρεια δυτικά της Αφούλα, οικισμός του 3ου μ.Χ. αιώνα ο οποίος αναφέρεται στα κείμενα Ταλμούδ.

Οι ανασκαφές άρχισαν κατά την εκσκαφή της εθνικής οδού για την διαπλάτυνση της υπάρχουσας  οδού στην πεδιάδα.

Εκτός από το άγαλμα ανακαλύφθηκαν και ερείπια των κατοικιών, καθώς και πηγή με τάφρους αποστράγγισης σε μια λίμνη, όπου και ανακαλύφθηκαν τα τμήματα του αγάλματος.


--
Πηγή: Ynet- Israel