Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.1.17

Σκόπια: Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν την αρχαία πόλη Βυλάζωρα



Αύγουστος 13, 2011.

Η αρχαιολόγος Jula Matthews από το Τέξας, για τέταρτη χρονιά συνεχίζει τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή  Γκράντιτσε του Αγίου Νικολάου, κοντά στο χωριό Κνέντζιε (λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων).


Στην περιοχή αυτήν των Σκοπίων έρχεται  με το σύζυγό της Γουίλιαμ Ναϊντίνγκερ. Και οι δύο έχουν σπουδάσει κλασική αρχαιολογία και έχουν μελετήσει τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους.

Η μακεδονική πολιτιστική κληρονομιά είναι  ενδιαφέρουσα αφού προσφέρει ιστορικά δεδομένα που δεν μπορούν να βρεθούν αλλού.

Φέτος μαζί με τους αρχαιολόγους από τα Σκόπια και από το Εθνικό μουσείο του Αγίου Νικολάου αναζητούν την μεγάλη πόλη της Παιονίας, τα αρχαία Βυλάζωρα, πόλη  η οποία είναι πολύ παλαιότερη από την μακεδονική περίοδο του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ψάχνετε για κτίσματα της Παιονίας, μέχρι στιγμής βρήκατε μόνον τάφους. Μπορούμε να έχουμε κάποια συμπεράσματα για τους ανθρώπους που έζησαν εδώ;

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι. Έχουμε, βέβαια κάποιο υλικό αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Βρήκαμε, ωστόσο, οικίες στις οποίες ζούσαν. Πιστεύουμε ότι  πρόκειται για την πόλη Βυλάζωρα, αν και δεν έχουμε κανένα  αποδεικτικό στοιχείο.

Κεραμικά

 Βρήκατε νομίσματα, πως χρονολογούνται;

Ένα νόμισμα βρέθηκε το 2009 αλλά ήταν τόσο καταστραμμένο που δεν μπορούσαμε να αναγνώσουμε τι έγραφε.
Βρήκαμε ακόμη στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης μια μικρή βελόνα, πόρπες που χρησιμοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή και ένα μικροσκοπικό δοχείο που χρησιμοποιούνταν για κρασί.
Βρήκαμε επίσης,  πολλά κεραμικά με αναπαραστάσεις, ποτήρια για κρασί, ένα σκύφος κλπ. Πρόκειται για υλικά τα οποία χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που ζούσαν στο βόρειο τμήμα της Μακεδονίας και σε όλη γενικά την περιοχή. Ομοιάζουν  με σκεύη των νότιων Ελλήνων, αλλά εδώ προσπαθούν να τα φτιάξουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Κατασκεύαζαν πιάτα και αυτό φαίνεται από πάρα πολλά κομμάτια αγγειοπλαστικής που υπάρχουν στην περιοχή. Δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη το εργαστήριο αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξή του.  Στα σκεύη συνήθιζαν να ζωγραφίζουν παραστάσεις από τον τοπικό πληθυσμό. Εντοπίσαμε, επίσης, ένα δωμάτιο με καμένα τούβλα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε , ακόμη, ότι πρόκειται για καμίνι. Συνεχίζουμε την έρευνα.

Οι αρχαιολογικοί πόροι


Ερχόσαστε από Ίδρυμα Αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας του Τέξας. Από πού έχετε τόσα χρήματα για ανασκαφές στην συγκεκριμένη περιοχή χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση;

Συνεισφέρουν στο έργο μας ιδιώτες, οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας. Δεν έχουμε, φυσικά, κυβερνητικές επιχορηγήσεις. Αλλά είναι απλό, δεν ξοδεύουμε πολλά χρήματα, μόνο τα εντελώς απαραίτητα. Για το έργο μας παίρνουμε φοιτητές της αρχαιολογίας, πληρώνουμε μόνο τα μεταφορικά μας για να έρθουμε εδώ από τις ΗΠΑ, τα τρόφιμα, τη στέγαση.

Ποιος είναι ο σκοπός της εργασίας αυτής;

Οι φοιτητές εξοικειώνονται με την αρχαιολογική έρευνα, με τις ανασκαφές. Το πρωί κάνουμε μαθήματα αρχαιολογίας. Το απόγευμα καθαρίζουμε τα κεραμικά και μαθαίνουμε στους φοιτητές πως έχουν ζωγραφίσει τα κεραμικά, τους τοίχους των σπιτιών, αναλύουμε τα δεδομένα της περιοχής και κάνουμε ταξιδάκια μέχρι τους αρχαίους Στόβους και την Οχρίδα. Είναι καλοκαίρι και οι περισσότεροι αρχαιολόγοι αξιοποιούν  τις διακοπές τους με την εξερεύνηση της αρχαίας Μακεδονίας.
--
Κείμενο : Дневник