Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18.8.09

Βουλγαρικά διαβατήρια παίρνουν οι ...’μακεδόνες’ των Σκοπίων



Μέσα σε ένα κλίμα αμφισβήτησης της ‘μακεδονικής εθνότητας’ από τη Βουλγαρία που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες, έρχεται το δημοσίευμα του βουλγαρικού πρακτορείου Novite για έκδοση χιλιάδων βουλγαρικών διαβατηρίων από τους Σκοπιανούς. Υπονοώντας σαφώς την βουλγαρική καταγωγή των ‘Μακεδόνων’ των Σκοπίων.
Γράφει συγκεκριμένα:
«Πάνω από 60.000 αιτήσεις έχουν επισωρευτεί για έκδοση βουλγαρικών διαβατηρίων στη Διεύθυνση έκδοσης βουλγαρικής ιθαγένειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μερικές από τις αιτήσεις αυτές χρονολογούνται από το 2006 και η μεγάλη ζήτηση αποδόθηκε στην αύξηση του ενδιαφέροντος των κατοίκων της ΠΓΔΜ μετά την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Όπως σημειώνεται μόνο κατά το 2007 πάνω από 10.000 κάτοικοι της ΠΓΔΜ έχουν λάβει βουλγαρική υπηκοότητα. Παρόλα αυτά από τις αιτήσεις που κατατίθενται το 60% δεν έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή πολλά είναι πλαστά. Αποτέλεσμα αυτών είναι η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται για την έκδοση βουλγαρικού διαβατηρίου.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να αυξήσει τους υπαλλήλους για να βοηθήσει στη συντόμευση της διαδικασίας αλλά συγχρόνως να απαιτήσει τα ατομικά στοιχεία των αιτήσεων να κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους να μην δίνονται μέσω ενδιάμεσων εταιριών.

»Για αυτούς που ζουν στο εξωτερικό οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται δεκτές αδιαμαρτύρητα από τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της Βουλγαρίας και τα άκυρα ή ατελή δικαιολογητικά να μην γίνονται δεκτά, έτσι ώστε να αποφευχθεί και να μειωθεί η πιθανότητα πρακτικών χρηματισμού».