Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11.12.10

Το νεκροταφείο βρεφών της Αστυπάλαιας

Ορισμένα από τα αγγεία του εγχυτρισμού των βρεφών στην Αστυπάλαια

Μοναδικό στον κόσμο το νεκροταφείο βρεφών με ταφές σε πήλινα αγγεία, που έχει αποκαλυφθεί στην Αστυπάλαια. Η ανασκαφή έφερε στο φως πάνω από 2.500 χιλιάδες ταφές βρεφών, κυρίως νεογέννητων μωρών, τα οποία είχαν εναποτεθεί μέσα σε πήλινα αγγεία, σύμφωνα με έναν τρόπο ταφής που ονομάζεται εγχυτρισμός.


Η ταφή μέσα σε πήλινα αγγεία αρχικά χύτρες, αλλά και υδρίες, πίθους, αμφορείς ή και άλλα σχήματα αγγείων, ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος ταφής στην αρχαία εποχή για μωρά, συμβολίζοντας πιθανόν τη μήτρα της μητέρας τους.

Οι τάφοι των βρεφών με τους εγχυτρισμούς αποκαλύφθηκαν στη θέση Κυλίνδρα.

Βακτηρίδια τρώνε τον Τιτανικό


Το κουφάρι του Τιτανικού στο βυθό του ατλαντικού ωκεανού

Δεκέμβριος 11, 2010

Ο βυθισμένος Τιτανικός θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς μετά από 15 χρόνια, λόγω βακτηριδίων τα οποία καταναλώνουν τη σκουριά του.

Η ανακάλυψη αυτών των βακτηριδίων έγινε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Dalhousie της καναδικής πόλης Χάλιφαξ σε συνεργασία με ερευνητές του ισπανικού πανεπιστημίου της Σεβίλλης.

Τα βακτηρίδια αυτά διαφέρουν από τα άλλα βακτηρίδια τα οποία ομοιάζουν με σταλακτίτες και σχηματίζονται πάνω από τα ερείπια του πλοίου Τιτανικός που βυθίστηκε στον Ατλαντικό πριν περίπου από έναν αιώνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός βακτηριδίου που καταναλώνει το οξείδιο του σιδήρου και το ονόμασαν  «Halomonas titanicae».

Θεωρείται το πιο επιθετικό βακτηρίδιο από περίπου 30, που υπάρχουν και είναι πολύ πιθανόν να επισπεύσουν την εξαφάνιση του βυθισμένου Τιτανικού.

«Ίσως, τα απομεινάρια του Τιτανικού να υπάρχουν ακόμη 15 με 20 χρόνια, στον πυθμένα του ωκεανού, πριν γίνουν μια άμορφη μάζα σκουριάς» δήλωσε ο Henrietta Mann, ερευνητής του καναδικού πανεπιστημίου.

Η σκουριά η οποία έχει σχηματιστεί στο κύτος, έχει ανοίξει πόρους στα τοιχώματά του, από τα οποία διέρχεται το νερό και γίνονται ολοένα και πιο εύθραυστα, ώστε σύντομα να καταρρεύσει το ‘κουφάρι’ και να κονιορτοποιηθεί.

«Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία ανακύκλωσης του σιδήρου και της επιστροφής του στη φύση», σημειώνει ο Mann.

Ο Τιτανικός βυθίστηκε το 1912 και εντοπίστηκε στα τέσσερα χιλιόμετρα βάθος το 1985 και σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστεί ολοκληρωτικά.

Η έρευνα των βακτηριδίων που καταναλώνουν το οξείδιο του σιδήρου, αποσκοπούσε στην εύρεση της φθοράς που παρατηρείται στις σωληνώσεις των εξέδρων πετρελαίου για την άντληση του ορυκτού από τους ωκεανούς. Με την ανακάλυψη του νέου βακτηριδίου θα επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή προστασία των υποβρύχιων μερών των εξεδρών αυτών αλλά και των υποβρύχιων τμημάτων των πλοίων.







Associated Press

Δημοπρασία κυκλαδικού ειδώλιου

Σχεδόν δεκαεπτά εκατομμύρια δολάρια, 16.882.500 για την ακρίβεια, πωλήθηκε χθες στη δημοπρασία του οίκου Κρίστις στη Νέα Υόρκη ένα υπέροχο κυκλαδικό ειδώλιο

Το αριστούργημα ανήκε στη συλλογή Μάριον Σούστερ, στα χέρια της οποίας περιήλθε πριν από το 1965


Πρόκειται για ένα γυναικείο ειδώλιο που αναπαριστά εγκυμονούσα και είναι του τύπου «Σούστερ μάστερ» (από το όνομα προηγούμενης συλλέκτριας). Δημιουργήθηκε περί το 2400 π.Χ. και η μοναδικότητα όπως και η ποιότητά του ανέτρεψαν κάθε προγνωστικό: ακόμη και ο ίδιος ο οίκος το είχε εκτιμήσει ανάμεσα σε τρία και πέντε εκατομμύρια.

10.12.10

Ανακαλύφθηκε ‘Πλανήτης Διαμάντι’


Αμερικανοί και βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πλανήτη του οποίου η επιφάνεια είναι γεμάτη – κατά πάσα πιθανότητα- με κόκκους διαμαντιών, ανέφερε το BBC.

“Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η επιφάνεια του πλανήτη αποτελείται από διαμάντια”, δήλωσε ο καθηγητής Nicu Madusuda που συμμετέχει στη μελέτη του νέου πλανήτη.

Η ομάδα αυτή στηρίζεται στη θεωρία σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πλανήτες στο σύμπαν που καλύπτονται από στρώμα διαμαντιών.

Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA.

Η επιφάνεια του πλανήτη περιέχει υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. Σύμφωνα με το βρετανικό Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς, το ουράνιο αυτό σώμα περιέχει στην επιφάνειά του διαμάντια και γραφίτη.

Ο πλανήτης, ο οποίος, ακόμη, δεν έχει ονομαστεί, βρίσκεται σε απόσταση 1200 ετών φωτός από τη Γη.

“Η Κοινή Βαλκανική Ιστορία” και Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου

Δεκέμβριος 10, 2010
Επιστολή απέστειλαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου προς την Υπουργό Παιδείας και δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου για το τετράτομο Κοινής Βαλκανικής Ιστορίας που προωθείται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η επιστολή αυτή έχει ως εξής:

Προς κ. Άννα Διαμαντοπούλου

Υπουργό Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
15180 Μαρούσι


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Ενημερωθήκαμε από διάφορες πηγές ειδήσεων, όπως στην αρθρολογία της εφημερίδας PRESS της 27ης Νοεμβρίου 2010 με τίτλο " Συμμετέχει στη Συγγραφή «Περίεργων» Βιβλίων Ιστορίας-Η Επιστροφή της Θάλειας Δραγώνα", πως το τετράτομο Κοινής Βαλκανικής Ιστορίας το οποίο εξεδόθη από το Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης της Νοτιανατολικής Ευρώπης στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να επανέλθει και να προωθηθεί στην δευτεροβάθμιαεκπαίδευση:
«Πάντως μέχρι τώρα η «αντίσταση» της Ελλάδας καλά κρατεί στην ενσωμάτωση των βιβλίων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αν λάβουμε υπόψη πως στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν ήδη εισαχθεί. Το ερώτημα είναι: Θα κρατήσει αυτή η «αντίσταση»; Και αν ναι για πόσο; Διότι πολλοί είναι οι «απαισιόδοξοι» που λένε πως αργά ή γρήγορα δυστυχώς θα μπουν και στα Ελληνικά σχολεία τα τέσσερα αυτά βιβλία».

9.12.10

Τα ελληνικά κοιτάσματα διχάζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα


Ο φάκελος «κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου» στον ελλαδικό χώρο ανοίγει εκ νέου, με την πανεπιστημιακή κοινότητα να εμφανίζεται διχασμένη.

Το θέμα συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, με την πρόταση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπριμπίλη, για σύσταση του Εθνικού Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, την ίδρυση του οποίου προανήγγειλε στη Βουλή, ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, είχε ανακοινώσει από το βήμα του κοινοβουλίου ότι επίκειται επικαιροποίηση του σχετικού παλιού νόμου, για την έρευνα κοιτασμάτων στην Ελλάδα.

8.12.10

Η Ιταλία διεκδικεί σε γερμανικό δικαστήριο "κλεμμένη" αρχαία ελληνική περικεφαλαία



Αρχίζει αυτήν την εβδομάδα η εκδίκαση προσφυγής της Ιταλίας σε δικαστήριο του Βερολίνου με αίτημα την επιστροφή μιας αρχαίας ελληνικής περικεφαλαίας, η οποία σύμφωνα με τη Ρώμη εκλάπη από αρχαιολογικό χώρο στην Ιταλία το 1993, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος δικαστηρίου της γερμανικής πρωτεύουσας.

Τον 7ο με 6ο αιώνα π.Χ., την περίοδο που φτιάχτηκε η περικεφαλαία αυτή, η οποία διακρίνεται για το γεωμετρικό ρυθμό της διακόσμησής της, υπήρχαν στα νότια παράλια της Ιταλίας ελληνόφωνες εμπορικές πόλεις.

7.12.10

Αυστραλία:Οι Λίμπεραλς δεσμεύονται για τα $2 εκατ. του Πύργου

Ο ομογενής Φιλελεύθερος βουλευτής, Νίκος Κότσιρας που είναι ο νέος υπουργός Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της Βικτώριας με δήλωσή του στο «Νέο Κόσμο» δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση Μπέιλιου θα διαθέσει τα δυο εκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, που έχει υποσχεθεί η προηγούμενη Εργατική κυβέρνηση.

Ο κ. Κότσιρας, ο οποίος κατάγεται από τη Μεσσηνία είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής βουλευτής που υπουργοποιείται με το Φιλελεύθερο Κόμμα στη Βικτώρια.

Ο κ. Κότσιρας εκλέγεται εδώ και πολλά χρόνια στην έδρα Μπουλίν.

Στις πολιτειακές εκλογές που έγιναν το περασμένο Σάββατο και ανέδειξαν νικητή το Συνασπισμό Φιλελευθέρων-Εθνικών, ο κ. Κότσιρας κέρδισε άνετα την έδρα του αυξάνοντας εντυπωσιακά το ποσοστό του.

Συρία: ανακαλύφθηκε κτίριο της 5ης χιλιετίας


Νέα εκπληκτικά ευρήματα προκύπτουν στη Χάσακα της Συρίας.



Τα αποτελέσματα των ερευνών σε διάφορες θέσεις της επαρχίας Χάσακα (Ν.Α. Συρία) ανακοίνωσε πρόσφατα ο έφορος για την περιοχή Abdul-Masieh Baghdo.

Αναφορικά, στη θέση Τελ Φαράς, ήρθε στο φως κτίριο της 4ης χιλιετίας π.Χ. το οποίο επικάλυπτε άλλο, της 5ης χιλιετίας, καθώς και κεραμικοί κλίβανοι.
 Επίσης, Γάλλοι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη θέση Τελ Μοχάμεντ Ντιάμπ αποκάλυψαν αψιδωτό ταφικό μνημείο καθώς και κεραμική, χάλκινη αιχμή ακοντίου και πέλεκυ, όλα από την Μέση Εποχή του Χαλκού.
Ακόμη, αποστολή από Σύριους και Ευρωπαίους αρχαιολόγους ανέσκαψαν στη θέση Τελ Μπαϊντάρ τη Ν. αυλή ναϊκού κτίσματος, καθώς και οικιστικά κατάλοιπα του 2500 π.Χ.
Στην περιοχή αποκαλύφθηκαν επίσης ανακτορικό οικοδόμημα της Ακκαδικής περιόδου και ελληνιστικά κτίσματα.
Τέλος, Ιάπωνες που εργάζονται στη θέση Τελ Ταμπάν αποκάλυψαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Μέσης Ασσυριακής και της Βαβυλωνιακής περιόδου.
Στα ευρήματά τους περιλαμβάνονται σφραγίδα καθώς και πήλινη πινακίδα με σφηνοειδή επιγραφή.



Πηγή: Global Arab Network, 3/12/10

6.12.10

Tungurahua:τρίτη μέρα εκρήξεων στο ηφαίστειο

ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ




Νέφος ηφαιστειακής στάχτης έχει δημιουργηθεί πάνω από το ηφαίστειο Τουνγκουράουα, από τον κρατήρα του οποίου εκτοξεύονται για τρίτη ημέρα λάβα, πέτρες, αέρια και στάχτη.

Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου το Σάββατο εκατοντάδες χωρικοί αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.
Οι αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθούν οι κοινότητες που βρίσκονται κοντά στον κρατήρα αλλά χθες ορισμένοι επέστρεψαν για να φροντίσουν τα χωράφια και τα ζώα τους.
Το ηφαίστειο που στη γλώσσα των ιθαγενών σημαίνει "το λαρύγγι της φωτιάς" βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Κίτο και είναι ένα από τα οκτώ ενεργά της χώρας.
Παρ' ότι, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί εάν η νέα δραστηριότητα προμηνύει μία μεγαλύτερη έκρηξη, οι αρχές έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα στην πόλη Μπάνος, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και έχουν εκκενώσει μερικώς τα γειτονικά χωριά Κούσουα, Χουίμπε Τσίκε και Μπιλμπάο.
Το ηφαίστειο έχει κατά καιρούς ισχυρές εκρήξεις αφότου άρχισε να κλιμακώνεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή το 1999.
Το 2006 από ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι.

5.12.10

Macedonian names and makeDONSKI pseudo-linguistics: The case of the names Mita and the Mushki

Miltiades Elia Bolaris

December 05, 2010

Balkan Illusion - phantasia archaica:




"...it is very interesting to note that many of the authentic ancient Macedonian words, according to their etymology and pronunciation, have a striking resemblance to the appropriate words used in the modern Macedonian language (and other so called "Slav"[sic] languages)."…" We would also mention the name of a Brygian tribe, the "Mushki", who lived in the 9th century before Christ.

Their name is identical to the noun "mushki" (men), which exists in other "Slavic" languages.

Their king was called Mita a name which remains unchanged in a number of "Slavic" languages."

Quote taken from: "Similarities between ancient Macedonian and today's' Macedonian Culture (Linguistics and Onomastics)" by Aleksandar Donski, celebrity propagandist-historian from FYROM.

Mushki / Mύσιοι - Phrygians/Φρύγες

Mita/Midas/Μίδας

Τρεις ρωσικοί δορυφόροι έπεσαν στον ωκεανό!


Μόσχα, Δεκέμβριος 5, 2010.

Τρεις ρωσικοί δορυφόροι έπεσαν σήμερα στα νερά του ειρηνικού ωκεανού, κοντά στη Χαβάη, μετά από απενεργοποίηση της τροχιάς τους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Οι δορυφόροι ανήκαν στο σύστημα «Glonas” και δεν είχαν καταφέρει να δρομολογηθούν σε σωστή τροχιά, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, μετά την εκτόξευσή τους από το κοσμοδρόμιο του ‘Μπαϊκονούρ’, όπως ανακοίνωσαν ειδικοί της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας.

Όπως διευκρινίστηκε, οι βαλλιστικοί πύραυλοι που θα έδιναν την ανάλογη κλίση ώστε να μπουν σε τροχιά γύρω από τη γη δεν κατάφεραν να πυροδοτηθούν με αποτέλεσμα το συνολικό πρόγραμμα να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθούν περαιτέρω συνέπειες.

Οι δορυφόροι κατευθύνθηκαν με τηλεχειρισμό ώστε να πέσουν στον ωκεανό, όπως και πράγματι έγινε.

Το σύστημα «Glonas” είναι η ρωσική απάντηση στους αμερικανικούς δορυφόρους εντοπισμού (GPS).

Πουλάμε νησιά και αεροδρόμια!

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει όλο το σχέδιο της κυβέρνησης



Πρώτο Θέμα 05/12/2010


ΟΙ ΠΙΕΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ αύξησης των εσόδων και η ολοένα και πιο δυσχερής οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται να οδηγούν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε αυτό που μετά βδελυγμίας διέψευδε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου πριν από ελάχιστους μόλις μήνες. Στην πώληση δηλαδή μέχρι και των ελληνικών βραχονησίδων.

Γερμανικές αποζημιώσεις: Οι λεονταρισμοί είναι προσβολή στη μνήμη των θυμάτων

Γράφει η


Σοφία Βούλτεψη



Αυτή η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων έχει καταντήσει η ντροπή της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής Ελλάδας.



Καμιά κυβέρνηση δεν αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Και όποτε το έπραξε – όποιος το έπραξε – σχετιζόταν περισσότερο με μια ενοχλητική προσπάθεια να ξεχαστεί το θέμα και να απαλλαγεί η Γερμανία των ευθυνών της και λιγότερο με αυτήν καθεαυτήν την διεκδίκηση.