Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5.2.11

Κ. Καραμανλής: "Εγώ τελείωσα. Τώρα θα ασχοληθώ με την οικογένειά μου"


"Εγώ τελείωσα", λέει στον Γιώργο Τράγκα και στο περιοδικό Crash, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. "Τώρα θα ασχοληθώ με την οικογένειά μου. Τον Αλέξανδρο και την Αλίκη. Θα γράψω ένα βιβλίο. Μια ιστορική αφήγηση, όχι ένα πολιτικό μανιφέστο".

Λέει επίσης οτι το σκέφτεται αν θα είναι ξανά βουλευτής και η απογοήτευσή του όπως λέει ο δημοσιογράφος είναι έκδηλη.

Πλανήτης Άρης: Οι αμμόλοφοι …μετακινούνται



Φεβρουάριος 5, 2011.

Οι τεράστιοι αμμόλοφοι που βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη Άρη, δεν είναι στατικοί. Μεταβάλλονται σταδιακά με πολύ αργές κινήσεις, σύμφωνα με την εικόνα υψηλής ανάλυσης του τηλεσκοπίου, του Mars Reconnaissanance Orbiter (MRO),όπως αναφέρεται στο AFP.
 Η κάμερα υψηλής ανάλυσης HIRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) που βρίσκεται επάνω στο MRO μετέφερε εικόνες οι οποίες αναλύθηκαν στα πλανητικά εργαστήρια  του πανεπιστημίου της Αριζόνας και έδειξαν ότι οι αμμόλοφοι του Άρη κινούνται και δεν είναι ακίνητοι, όπως πίστευαν μέχρι τώρα.
« Παλαιότερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι αμμόλοφοι αυτοί ήταν στατικοί και πως είχαν δημιουργηθεί  σε παλαιότερους χρόνους όταν στον Άρη επικρατούσαν ισχυρότατοι άνεμοι σε σύγκριση με τους σημερινούς. Η διαπίστωση που έγινε,  ότι υπάρχει μετακίνηση σε αυτούς, μας εκπλήσσει πραγματικά», είπε ο Candice Hansen, ο κύριος ερευνητής της ανακάλυψης αυτής.


 Σύμφωνα με τους αστρονόμους,  η μεταβολή της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη,  με την τήξη και το λιώσιμο των πάγων, δημιουργεί ισχυρές ριπές ανέμου που είναι πολύ πιο έντονες από αυτές που είχαν υπολογίσει.
Επιπρόσθετα το στρώμα πάγου που έχει επικαθήσει στους αμμόλοφους στην περίοδο τη άνοιξης  λιώνει, εξατμίζεται  και μεταβάλλεται σε αέρα.
«Αυτός ο αέρας είναι που μετακινεί τους αμμόλοφους του Άρη προκαλώντας  νέα αμμώδη οροπέδια, φαράγγια και χαώδης οπές», είπε ο Candice Hansen.
Οι επιστημονικές παρατηρήσεις έγιναν συνεχώς επί δύο   ‘αρειανά’  χρόνια, τα οποία αντιστοιχούν  με τέσσερα γήινα χρόνια.

--
Πηγή: HotNews.ro

4.2.11

Ομογενής από Αυστραλία: Μας σακάτεψε η βροχή...

Μας σακάτεψαν φέτος τα ακραία καιρικά φαινόμενα αγαπητέ κ. Εχέδωρε. Μετά από τα χρόνια των πολύ καυτών καλοκαιριών, φέτος μας έχουν εξουθενώσει οι βροχές, που είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, σε τέτοια, έκταση στην Αυστραλία.
Σου αποστέλνω μερικές φωτογραφίες οι οποίες αποδεικνύουν ότι μετά την μεγάλη καταστροφή  του Queensland, η ασταμάτητη βροχή έκανε ανυπόφορη τη ζωή στην Μελβούρνη.
Τα γιοτ των εκατομμυριούχων του Queensland, έχουν βρεθεί το ένα επάνω στο άλλο.

Να ενισχύσει την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών ζητά από την Τουρκία, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης


Να ενισχύσει την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ζητά από την Τουρκία, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Με επιστολή του, που απευθύνει προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες για τη στήριξη και ενίσχυση των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι έχουν πραγματοποιηθεί, κάποια θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

3.2.11

Ανακάλυψη: Νέο Ηλιακό Σύστημα με Έξι Πλανήτες!

Φεβρουάριος 3, 2011.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν χθες την ανακάλυψη ενός εκπληκτικού ηλιακού συστήματος με έξι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο τους. Η ανακάλυψη καθορίζεται  ως πολύ σημαντική, ισάξιας της ανακάλυψης του πρώτη εξωπλανήτη πριν από 15 χρόνια.
Ο William Borucki, προϊστάμενος της αποστολής του τροχιακού τηλεσκοπίου Kepler της NASA έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Το σύστημα αυτό είναι το πρώτο που ανακαλύφθηκε και παρομοιάζεται με το δικό μας. Θα μπορούσε να θεωρηθεί  ότι η ύπαρξη και άλλων ηλιακών συστημάτων παρόμοιων με το δικό μας  είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο».
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι εντόπισαν στοιχεία τα οποία προδηλώνουν την ύπαρξη ιχνών ζωής.
«Οι πλανήτες περιέχουν ύλη και αέρα και επειδή είναι σε μια απόσταση ιδανική από τον ήλιο τους θα μπορούσαν να έχουν ένα είδος ζωής», γράφει η Washington Post.
«Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα, για το τι πρόκειται να ανακαλύψουμε σύντομα», δήλωσε ο Jonathan Fortni, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Kepler από το Πανεπιστήμιο της Santa Cruz της Καλιφόρνιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι:
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έστειλε το Kepler, όχι μόνον μπορούμε να προσδιορίσουμε νέους πλανήτες, αλλά να μάθουμε το μέγεθός τους, την απόσταση από την ήλιο τους και τη σύστασή τους».
Η αποστολή Kepler της NASA, πέρυσι εντόπισε 1.200 πλανήτες, εκ των οποίων οι 68 είναι παρόμοιοι σε μέγεθος με τον δικό μας και 54 βρίσκονται σε ζώνη θερμοκρασίας που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή σαν τη δική μας.
Το νέο ηλιακό σύστημα ονομάστηκε Kepler 11.
--

Πρωτοφανής παγωνιά στη Μαύρη Θάλασσα



Οι ακτές της Κωστάντζας έχουν  παγώσει

Φεβρουάριος 3, 2011.

Οι πρωτοφανείς χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις ημέρες στην Ρουμανία δημιούργησαν ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Πάγωσε η θάλασσα.


Σύμφωνα με την ρουμανική εφημερίδα ‘Adevenul’ οι μέγιστες  ημερήσιες θερμοκρασίες στα παράλια της Ρουμανίας βρίσκονται γύρω στους μείον επτά βαθμούς Κελσίου, ενώ στη διάρκεια της νύκτας η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από  τους μείον δέκα βαθμούς Κελσίου.
Το φαινόμενο παρουσιάστηκε και πέρσι αλλά όχι σε τόση μεγάλη έκταση.
Τώρα η θάλασσα πάγωσε σε μια απόσταση 50 μέτρων από την ακτή  της Κωστάντζας και σύμφωνα με τους ειδικούς, για να παγώσει  η  θάλασσα θα πρέπει η θερμοκρασία να κατέβει στους μείον είκοσι βαθμούς Κελσίου.


--
Εφημ. ‘Adevenul’, 3.2.2011.

2.2.11

Έκρηξη ηφαιστείου στη Ιαπωνία προκαλεί χάος στις μεταφορές


Φεβρουάριος  2, 2011.
Τόκιο.
Το ηφαίστειο Shinmoedake της νότιας Ιαπωνίας ενίσχυσε τη δραστηριότητά του την Τετάρτη και εξερράγη για όγδοη φορά από την περασμένη Πέμπτη.
Η έκρηξη προκάλεσε χάος στις εσωτερικές εναέριες κυκλοφορίες, στις οδικές συγκοινωνίες αλλά και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Ακυρώθηκαν, μάλιστα, και ορισμένες διεθνείς πτήσεις καθώς η ηφαιστειακή τέφρα  εκτινάχθηκε σε ύψος τριών χιλιάδων μέτρων.
Το ηφαίστειο Σιμοεντάκε το οποίο ‘κοιμόταν’ για 52 χρόνια, ξύπνησε ξαφνικά την περασμένη Πέμπτη.

92.000 επισκέπτες στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

92.000 επισκέπτες

στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

- έκπληξη η δυναμική η παρουσία των εφήβων -

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τίμησε και φέτος με την παρουσία του την Έκθεση

Με χαμόγελα αισιοδοξίας και τσάντες γεμάτες βιβλία αποχαιρέτησαν την 4η διοργάνωση της Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου οι χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν τους χώρους τις HELEXPO κατά τις τέσσερις ημέρες λειτουργίας της.



92.000 επισκέπτες
(έναντι 100.000 πέρυσι) περιηγήθηκαν στα περίπτερα των εκδοτών και συμμετείχαν στις 200 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στην Παιδική Γωνιά, τη Γωνιά των Εφήβων, στη Γωνιά των Εκπαιδευτικών και Γονέων αλλά και στα περίπτερα των εκδοτών - με μέσο όρο παραμονής μιάμιση ώρα.



99 σχολεία
από την ευρύτερη Αττική (ακόμη και από Κάλαμο, Σαλαμίνα κ.α.) αλλά και από την Αργολίδα και από τα Χανιά επισκέφθηκαν την Έκθεση την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Μαθητές από σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, συνάντησαν συγγραφείς και εικονογράφους, ενημερώθηκαν για τις νέες εκδόσεις.



Η μεγάλη έκπληξη της φετινής Έκθεσης ήταν κατά γενική ομολογία η έντονη παρουσία και συμμετοχή στις εκδηλώσεις των εφήβων που ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων. Εκτός από τις οργανωμένες ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, και το Σαββατοκύριακο οι έφηβοι «ψήφισαν» Έκθεση, αφού ενημερώθηκαν όπως μας είπαν μέσα από το διαδίκτυο για τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του προγράμματος.

Η Sadahzinia των Active Member που τους μίλησε για ποίηση, στίχους και έμπνευση καθώς και το εργαστήρι δημιουργικής γραφής με την Αμάντα Μιχαλοπούλου (150 έφηβοι με μπλοκ και στυλό για σημειώσεις!) ήταν οι πιο δημοφιλείς αλλά και το βιωματικό θεατρικό εργαστήρι Ρισπέκτ (από το θέατρο Χώρα), οι συζητήσεις για θέματα όπως: facebook, twitter, blogs, τέχνες, ο έρωτας, ρατσισμός, ξενοφοβία, εξάρτηση κ.ά.



Ικανοποιημένοι από την προσέλευση, τις εκδηλώσεις αλλά και τις πωλήσεις που κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα δήλωσαν οι 46 εκδότες που συμμετείχαν στην Έκθεση. «Αν σκεφτούμε πόσο έχει αλλάξει η οικονομική κατάσταση και η ψυχολογία των Ελλήνων από την περσινή διοργάνωση, πρόκειται για ένα θαύμα που μας γεμίζει αισιοδοξία» σχολίασαν «αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το κοινό ενημερώνεται, ζητάει καταλόγους, έρχεται σε επαφή με τους δημιουργούς, αποκτά με το βιβλίο μια διαφορετική σχέση που έχει διάρκεια στον χρόνο. Αν κερδίσεις τους μικρούς αναγνώστες, τους έχεις για πάντα».



Το πιο δημοφιλές περίπτερο της φετινής χρονιάς ήταν μάλλον αυτό του «Μικρού Αναγνώστη» που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην πρεμιέρα του! Τα πιτσιρίκια απόλαυσαν τη γνωριμία με τον διαδυκτιακό τους φίλο και «ξεφύλλισαν» για πολλή ώρα τις βιβλιοφιλικές σελίδες του (1 στους 3 επισκέπτες γνώριζε την ύπαρξη του – οπότε φαίνεται ότι ο Μικρός Αναγνώστης θα τριπλασιάσει τους φίλους του!).




150 παιδιά το Σάββατο και 140 την Κυριακή παρακολούθησαν τα «μουσικά παραμύθια του Μικρού Αναγνώστη» δύο ζωντανές παραστάσεις παιδικής όπερας που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή.



Το αδιαχώρητο στους διαδρόμους της Έκθεσης προκάλεσε η παρουσία του αγαπημένου παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά που ταξίδεψε από το Λονδίνο ειδικά για την Έκθεση. Αφού περιηγήθηκε στα περίπτερα, μίλησε με τους μικρούς του φίλους και τους υπέγραψε τα βιβλία ο δημιουργός παρουσίασε στο κοινό την θρυλική «Φρουτοπία» του.



Παιδιά, έφηβους και ενήλικες προσέλκυσε το αφιερωματικό περίπτερο του Οδυσσέα Ελύτη. Με φόντο την εμβληματική του φιγούρα, ξεφύλλισαν τα βιβλία του, είδαν στην οθόνη στιγμιότυπα από τη ζωή του, άκουσαν ηχογραφημένα ποιήματα του και μελοποιημένα έργα του. Οι μικροί επισκέπτες μάλιστα δήλωσαν ότι πιο πολύ τους άρεσε να ακούν τη φωνή του ποιητή να διαβάζει τους στίχους του.



Ένας λευκός καμβάς μεταμορφώθηκε μπροστά στα μάτια του κοινού σε ένα πολύχρωμο παλίμψηστο παραμυθιών βγαλμένων από τη φαντασία των 16 εικονογράφων που με πινέλα και χρώματα ζωντάνεψαν τους ήρωές τους κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.




Συμμετείχαν οι εικονογράφοι: Βαγγέλης Αγναντόπουλος, Αντώνης Ασπρόμουργος, Ελίζα Βαβούρη, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Κατερίνα Βερούτσου, Αντώνης Γαλάτης, Βάσω Γιαρένη, Γιώργος Δημητρίου, Ιφιγένεια Καμπέρη, Δέσποινα Καραπάνου, Δήμητρα Λαμπρέτσα, Μαριλένα Μέξη, Κωνσταντίνος Ξύγκας, Διατσέντα Παρίση, Ντανιέλα Σταματιάδη, Βάσω Ψαράκη.
Η εικαστική σύνθεση, που μάγεψε τους λιλιπούτειους αναγνώστες, θα στολίσει το Εθ΍ ικό περίπτερο στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη,
στην Παιδική Γωνιά της ΔΕΒΘ.



Μια σημαντική ευκαιρία για συναντήσεις, συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών και προτάσεις συνεργασιών ανάμεσα στους επαγγελματίες του βιβλίου αποτελούν κάθε φορά οι Εκθέσεις βιβλίου. Φέτος, το ΕΚΕΒΙ είχε επιπλέον την ευκαιρία να «κλείσει» τις συμμετοχές των εκδοτών παιδικού βιβλίου για το Εθνικό Περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (28 έως 31 Μαρτίου 2011). Στην πρώτη «εθνική» παρουσία της χρονιάς στις Διεθνείς Εκθέσεις, το ΕΚΕΒΙ (με ανάθεση από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού) προετοιμάζει μια δυνατή εμφάνιση που θα εκπροσωπεί επάξια το υψηλό επίπεδο του ελληνικού παιδικού βιβλίου που κερδίζει τις εντυπώσεις στις διεθνείς αγορές.

Αρχαίο πλυντήριο Ορυκτών και Μετάλλων στο Λαύριο




Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ


Τα πλυντήρια είναι ειδικές κατασκευές των αρχαίων μεταλλευτών, στις οποίες μεταφέρονταν τα μεταλλεύματα μετά την εξόρυξη, το θρυμματισμό και το κοσκίνισμά τους, για τον εμπλουτισμό τους, δηλαδή για να καθαριστούν ακόμη καλύτερα. Πρόκειται για επίπεδες και ελικοειδείς εγκαταστάσεις τις οποίες γέμιζαν με νερό, που συγκέντρωναν σε μεγάλες δεξαμενές που έχτιζαν ή έφτιαχναν στα βράχια. Όταν το μετάλλευμα έμπαινε στο πλυντήριο, κατακάθιζε πρώτος ο αργυρούχος μόλυβδος επειδή είναι πιο βαρύς, που στη συνέχεια απλωνόταν στο στεγνωτήριο του πλυντηρίου και μεταφερόταν στο εργαστήριο για τον παραπέρα καθαρισμό του.

Η τριήρης Ολυμπιάς στη Νέα Υόρκη το 2012


Όνειρο μιας ομάδας Ελληνοαμερικανών είναι η τριήρης Ολυμπιάς να περάσει μπροστά από το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη και να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, στις 4 Ιουλίου 2012.

Ο καταγόμενος από τη Χίο ναυτιλιακός πράκτορας Μάρκος Μαρινάκης ανφέρει ότι «όλο και περισσότερος κόσμος στηρίζει την προσπάθειά μας, ενώ δημοσιεύματα και αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν την ιστορία της τριήρους, αναδεικνύοντας έτσι τον ελληνικό πολιτισμό».

1.2.11

Ωρολογιακή βόμβα το μεταναστευτικό

Του Κ. Λουρόπουλου

Η IΣTOPIA της ανθρωπότητας είναι σχεδόν αποκλειστικά ιστορία μετανάστευσης και μεταναστών. Κατά καιρούς λαοί και ομάδες πληθυσμών μετακινούνται.
Σήμερα η Ελλάδα είναι χώρα «προορισμού» και όχι χώρα «αναχώρησης» μεταναστών.
 Είναι επίσης το πρώτο βήμα προς τη Δυτική Ευρώπη, κάτι που όσο και να θέλουμε δεν μπορεί να αλλάξει.
Η Ελλάδα είναι μία ώριμη δημοκρατική χώρα, με αξιόλογη οικονομία, ελκυστική γι'Α αυτούς που οι δικές τους χώρες τους αποδιώχνουν, τους βασανίζουν πολιτικά και φυσικά και δεν έχουν να τους προσφέρουν ευκαιρίες και οικονομική ευημερία.

Άστραψε και βρόντηξε ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος


Άστραψε και βρόντηξε στο φετινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σπάρτης.

Ο Μητροπολίτης Σπάρτης στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην αισθητή απουσία των νέων αλλά και των Καθηγητών από τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι είναι οι προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας.
«Που είναι τα παιδιά; Δεν μπορεί να απουσιάζουν οι μαθητές, αλλά και οι γονείς από την σημερινή εορτή», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ευστάθιος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μητροπολίτης Σπάρτης σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε το Υπουργείο Παιδείας ως Υπουργείο Απαιδείας και Αθρησκείας.
«Που οδηγείται ο τόπος μας και η κοινωνία τελικά, όταν ακόμα και οι εκπαιδευτικοί θέτουν προϋποθέσεις για να τιμήσουν τους Τρείς Ιεράρχες;», τόνισε ο κ. Ευστάθιος.

31.1.11

Τέλος παραστάσεων: "Το όνειρο του Χάιμε"

Τελευταίες παραστάσεις για το έργο "Το όνειρο του Χάιμε" .


Η παράσταση του ΚΘΒΕ "Το όνειρο του Χάιμε", του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Πάνου Μπρατάκου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, θα παρουσιάζεται στην Πειραματική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών (Μικρό Θέατρο) έως τις 13 Φεβρουαρίου.



Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση ΕΔΩ

Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ ΑΠO ΤΗΝ ΕΛΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Νίκος Μουρκογιάννης με χαρά σας ενημερώνει για τις παραστάσεις της όπερας «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι που θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Ολύμπια από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου 2011 (5, 6, 9, 11, 13, 16, 18, 19, 20, 23, 25, 26). Ώρα έναρξης 20:00.

Απειλή της Γης από αστεροειδή το …2036


Ιανουάριος 31, 2011.

Στις 13 Απριλίου του 2036 υπάρχει πιθανότητα ο αστεροειδής Apophis να συγκρουστεί με τη Γη.
Η πληροφορία αυτή, δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Μόσχα, από τον καθηγητή Διαστημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, Λεονίντ Σοκόλοφ.

«Στις 13 Απριλίου του 2029 ο Apophis θα προσεγγίσει τη Γη σε απόσταση περίπου 37.000 με 38.000 μίλια. Αλλά θα μπορούσε να συγκρουστεί με τη Γη στις 13 Απριλίου του 2036», δήλωσε ο Σοκόλοφ.

Άλλοι ερευνητές καθώς και εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, πιστεύουν ότι μια τέτοια εκδοχή είναι μάλλον απίθανη.

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε στις 19 Ιουνίου 2004 και πήρε την ονομασία Απόφις, από τον θεό του κακού της αιγυπτιακής μυθολογίας. Έχει διάμετρο μόνον 270 μέτρα και ακολουθεί μία τροχιά παραπλήσια της Γης.

Όταν εντοπίστηκε, το 2004, οι αστρονόμοι θεώρησαν ότι ο Απόφις θα πέσει στη Γη το 2029 και σε μια τέτοια περίπτωση θα απελευθερώνονταν ενέργεια ίση με την έκρηξη 34 πυρηνικών βομβών ‘μεγέθους Χιροσίμας’. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαλαν σε ηλεκτρονική διάταξη την πορεία του αστεροειδούς και διαπίστωσαν ότι μια τέτοια πιθανότητα δεν υπήρχε, εντούτοις δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής σύγκρουσης.

Η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA), έχει εντοπίσει, όπως αναφέρθηκε από τον καθηγητή Σοκόλοφ, έντεκα μεγάλα αντικείμενα στο διάστημα που ενέχουν κινδύνους για τη Γη. Τέσσερις τέτοιες πιθανότητες, σύγκρουσης αστεροειδών με τη Γη, υπάρχουν για τον εικοστό πρώτο αιώνα και μάλιστα πριν από το 2050.



Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος

Επιστολή γηγενών Μακεδόνων στον ΟΗΕ


Εμείς οι Μακεδόνες
προφυλάσσοντας την αξιοπρέπειά μας
και σεβόμενοι την Ελληνική καταγωγή μας και την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μας


Δηλώνουμε ότι


1. Είμαστε γηγενείς κάτοικοι του γεωγραφικού χώρου, από τις λίμνες των Πρεσπών έως τον ποταμό Νέστο, ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου, και από το όρος Όλυμπος έως το όρος Όρβηλος, και είμαστε Έλληνες λόγω όμαιμου, ομόθρησκου, ομόγλωσσου και ομότροπου, όπως αναφέρουν όλοι οι αρχαίοι συγγραφείς.


· Έγγραφο 1: «Τα όρια της ιστορικής Μακεδονίας»
· Έγγραφο 2: «Η ταυτότητα των Μακεδόνων μέσα από τα αρχαία κείμενα»


2. Αυτοπροσδιοριστήκαμε ως Μακεδόνες, εδώ και χιλιάδες χρόνια, από το όνομα του Μακεδόνα, υιού του μέγιστου Θεού των αρχαίων Ελλήνων του Δία και της Θυίας, αδελφού του Μάγνητα και ανιψιού του Έλληνα, και ονομάσαμε Μακεδονία την περιοχή που κατοικούμε. Η λέξεις Μακεδόνας και Μακεδονία προέρχονται από την Ελληνική λέξη “μάκος” που σημαίνει μακρύς- υψηλός.

· Έγγραφο 3: «Μυθολογική παράδοση των αρχαίων Ελλήνων»


3. Από τότε μέχρι σήμερα ζούμε συνεχώς στον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας και, διατηρώντας την ιδιαίτερη Μακεδονική μας ταυτότητα, συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε φάση της Ελληνικής ιστορίας, μαζί με τους Θρακιώτες, Ηπειρώτες, Θεσσαλούς, Κρητικούς και όλους τους άλλους Έλληνες.


· Έγγραφο 4: «Η συνεχής παρουσία των Μακεδόνων στην Ελληνική ιστορία»


4. Ως γηγενείς κάτοικοι του γεωγραφικού χώρου της ιστορικής Μακεδονίας, ως γηγενείς Μακεδόνες, με βάση την ελεύθερη βούλησή μας και την διακήρυξη των δικαιωμάτων των γηγενών πληθυσμών του ΟΗΕ (άρθρα 3, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 15, 19, 26, 33, 42), έχουμε Ελληνική καταγωγή και εθνικότητα. Λίγοι από εμάς, ομιλούν, παράλληλα με τα Ελληνικά, και ένα Σλαβoφανές τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, που το ονομάζουμε “Εντόπικα”. Το μίλησαν λόγω συγκεκριμένων ιστορικών καταστάσεων της περιοχής τους και δεν σημαίνει ότι χάσανε την Ελληνικότητά τους.


· Έγγραφο 5: «Το σλαβοφανές τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, τα ”Eντόπικα”»


5. Δεν δεχόμαστε να παραχωρήσουμε το προγονικό μας όνομα “Μακεδόνας” και την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητά μας στον πολυεθνικό πληθυσμό της Π.Γ.Δ.Μ. Η Π.Γ.Δ.Μ αποτελείται επίσημα από είκοσι μία (21) εθνότητες με κυρίαρχες αυτές των Σλάβων και των Αλβανών.


· Έγγραφο 6: «Επίσημες απογραφές του πληθυσμού της περιοχής των Σκοπίων»


· Έγγραφο 7: «Η ταυτότητα των Σλάβων της Π.Γ.Δ.Μ.»


6. Δεν δεχόμαστε να ονομαστεί “Μακεδονία” η περιοχή των Σκοπίων, για να εξυπηρετήσουμε τα επεκτατικά σχέδια των κυβερνήσεων της Π.Γ.Δ.Μ. εις βάρος της Ελλάδος. Η περιοχή των Σκοπίων ποτέ δεν περιλαμβανόταν μέσα στα όρια της ιστορικής Μακεδονίας, μέσα στα όρια της οποίας κατοικούμε ανέκαθεν εμείς οι Μακεδόνες.


· Έγγραφο 1: «Τα όρια της ιστορικής Μακεδονίας»
· Έγγραφο 8: «Φωτογραφίες αξιωματούχων της Π.Γ.Δ.Μ μπροστά σε χάρτη της “Μεγάλης Μακεδονίας”»


7. Δεν νομιμοποιούμε κανέναν πολιτικό της Ελλάδος να παραχωρήσει το όνομά μας “Μακεδόνας” στον Σλαβικό πληθυσμό της Π.Γ.Δ.Μ. αποδεχόμενος σύνθετο όνομα ή γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία” ή παράγωγό του στην οριστική ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. Οι Έλληνες πολιτικοί δεσμεύονται από την απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών της 13/04/1992 στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σε αυτήν αποφασίσθηκε να μην δεχθούμε να περιλαμβάνεται το όνομα “Μακεδονία” ή παράγωγά του στην οριστική ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. Η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στην θέληση του Ελληνικού λαού και μπορεί να αλλάξει μόνον με Δημοψήφισμα, το οποίο είναι η δημοκρατικότερη λύση για ένα τόσο σημαντικό θέμα.


· Έγγραφο 7: «Η ταυτότητα των Σλάβων της Π.Γ.Δ.Μ.»


Ζητούμε


1. Να σεβαστείτε τον αυτοπροσδιορισμό μας ως Μακεδόνων, εδώ και χιλιάδες χρόνια.


2. Να σεβαστείτε την Μακεδονική ιστορική και πολιτιστική μας ταυτότητα, μέσα στα πλαίσια του Ελληνικού πολιτισμού.


3. Nα εμποδίσετε την ιστορική και πολιτιστική λεηλασία που υφιστάμεθα, ως γηγενής πληθυσμός Μακεδόνων Ελλήνων, από την κρατική προπαγάνδα της ΠΓΔΜ. Αυτή η προπαγάνδα οικειοποιείται το όνομά μας και την Ελληνική ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά για να Σλαβοποιήσει μέρος της Ελληνικής ιστορίας και να αποσπάσει Ελληνικά εδάφη.


· Έγγραφο 8: «Φωτογραφίες αξιωματούχων της Π.Γ.Δ.Μ μπροστά σε χάρτη της “Μεγάλης Μακεδονίας”»


4. Να προστατέψετε τα ανθρώπινα δικαιώματα του γηγενούς πληθυσμού Μακεδόνων Ελλήνων που κατοικούν μέχρι σήμερα στις νότιες περιοχές της Π.Γ.Δ.Μ. Ειδικότερα, να τους βοηθήσετε να αποκτήσουν το δικαίωμα α) δήλωσης της Ελληνικής εθνικής καταγωγής τους στις απογραφές του πληθυσμού, και β) της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων σε Εκκλησίες αναγνωρισμένες από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία.


· Έγγραφο 6: «Επίσημες απογραφές πληθυσμού στην περιοχή της Π.Γ.Δ.Μ.»


· Έγγραφο 9: «Εκκλησιαστικά προβλήματα στην Π.Γ.Δ.Μ.»


5. Να μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο γεωγραφικά προσδιοριστικός όρος “Μακεδόνας” σε εθνολογικό προσδιορισμό του Σλαβικού πληθυσμού της Π.Γ.Δ.Μ. Αυτός ο πληθυσμός, ο οποίος είναι η πλειοψηφία στην Π.Γ.Δ.Μ., μιλά Σλαβικά (μπορούν εύκολα να τους καταλαβαίνουν όλοι οι Σλαβικοί λαοί, Βούλγαροι, Σέρβοι, Κροάτες, Ρώσοι κλπ), και γράφει με το Kυριλλικό αλφάβητο, που είναι χαρακτηριστικό των Σλαβικών γλωσσών. Πρέπει να είναι υπερήφανοι που είναι Σλάβοι και κατοικούν στην περιοχή που μέχρι το 1944 ονομαζόταν Βαρδαρία. Στο τμήμα ιστορίας του πανεπιστημίου των Σκοπίων διδάσκονται ότι οι Σλάβοι προγονοί τους εμφανίσθηκαν στην Βαλκανική χερσόνησο μετά το 600 μ.Χ. (Έγγραφο 7: «Η ταυτότητα των Σλάβων της Π.ΓΔ.Μ.»). Αυτό σημαίνει ότι εμφανίστηκαν 900 έτη μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Γ’ του Μέγα (356-323 π.Χ.), Βασιλιά της Μακεδονίας και Αρχιστράτηγου των Ελλήνων εναντίον των Περσών, και είναι αδύνατη οποιαδήποτε φυλετική συγγένεια με εμάς τους Μακεδόνες, που κατοικούμε ανέκαθεν στον γεωγραφικό χώρο της ιστορικής Μακεδονίας.


6. Να μην πιέζετε τους Έλληνες πολιτικούς να αποδεχτούν τον όρο “Μακεδονία”, στην οριστική ονομασία του πολυεθνικού κράτους της Π.Γ.Δ.Μ., μέσω των ιστορικά απαράδεκτων και προσβλητικών για εμάς προτάσεων του εκάστοτε ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. Η περιοχή της Π.Γ.Δ.Μ. βρίσκεται στα κεντρικά Βαλκάνια και διαρρέεται από τον ποταμό Βαρδάρη. Αυτή η περιοχή, το 1944, εντελώς αυθαίρετα και ανιστόρητα, μετονομάσθηκε από Βαρδαρία σε Μακεδονία, για πολιτικούς και επεκτατικούς λόγους από τον Κομουνιστή ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Τίτο. (Έγγραφο 10: «Έγγραφο του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Edward Stettinius, 26 Δεκεμβρίου1944»). Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σωστότερα ονόματα για την οριστική ονομασία του νέου αυτού πολυεθνικού κράτους είναι “Κεντροβαλκανική Δημοκρατία” ή “Δημοκρατία του Βαρδάρη”.


7. Να υπενθυμίσετε σε όλα τα κράτη μέλη σας ότι αυτό το νέο πολυεθνικό κράτος είναι αναγνωρισμένο επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με το προσωρινό όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Π.Γ.Δ.Μ.) και να τους προτρέψετε να σεβαστούν αυτήν την απόφαση για να διατηρήσετε το κύρος και την αξιοπιστία του ΟΗΕ ως κορυφαίου διεθνούς οργανισμού. Όποιος χρησιμοποιεί το όνομα “Μακεδονία” για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ. παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα και δεν σέβεται την ιστορική αλήθεια. Αυτό προκαλεί αγανάκτηση στο σύνολο των Ελλήνων, και ιδιαίτερα σε εμάς τους Μακεδόνες, επίσης, προκαλεί αγανάκτηση σε όλους τους ανθρώπους, σε όλον τον κόσμο, που γνωρίζουν ιστορία και δεν έχουν πολιτικές σκοπιμότητες.


· Έγγραφο 11: «Επιστολή του Καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Berkeley (ΗΠΑ), Stephen Miller στο περιοδικό “Αρχαιολογία” των Η.Π.Α.»


· Έγγραφο 12: «Επιστολή 370 καθηγητών Πανεπιστημίου από όλον τον κόσμο προς τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Barack Obama»


Προσκαλούμε


Τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki Moun, τον ειδικό διαμεσολαβητή κ. Matthew Nimitz, τον προϊστάμενο οιασδήποτε αρμόδιας υπηρεσίας σας ή οποιονδήποτε άλλον εκπρόσωπό σας, να τον φιλοξενήσουμε και να τον ξεναγήσουμε στoυς παρακάτω αρχαιολογικούς χώρους, για να διαπιστώσετε την Ελληνικότητα και την συνέχεια των αρχαίων και των σημερινών πραγματικών Μακεδόνων:


· Στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Αιγών (πρώτης πρωτεύουσας του Μακεδονικού Βασιλείου),
· Στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πέλλας (δεύτερης και τελευταίας πρωτεύουσας του Μακεδονικού Βασιλείου),
· Στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου (ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων στους πρόποδες του όρους Όλυμπος, κατοικία των δώδεκα Θεών των αρχαίων Ελλήνων),
· Στον αρχαιολογικό χώρο της Αιανής Κοζάνης στην Άνω Μακεδονία (κοιτίδα των Μακεδόνων),
· Στους Μακεδονικούς τάφους των Δήμων Πέλλας, Νάουσσας, Βέρροιας και άλλων περιοχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδος,
· Στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης.
 
Σημείωση:
Η επιστολή εστάλη προς

The Office of the United Nations
High Commissioner for Human Rights (OHCHR)
Palais des Nations
CH-1211 Geneva 10, Switzerland


Έδεσσα 24-01-2011







 Πηγή: http://macedonianscommon.blogspot.com/

30.1.11

ΒΟΜΒΑ: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναστέλλει την λειτουργία του !!!


Με ομόφωνο ψήφισμά της η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακοινώνει ότι από το Φλεβάρη αναστέλλεται η λειτουργία του Πανεπιστήμιου αν το Υπουργείο επιμείνει στη λογική των περικοπών.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

(ΟΜΟΦΩΝΟ)

Μυτιλήνη, 27 Ιανουαρίου 2011

Θέμα: Περικοπή πιστώσεων συμβασιούχων διδασκόντων Π.Δ. 407/80

Η απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ να μειώσει τις διαθέσιμες πιστώσεις για τους συμβασιούχους διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου από 108 σε 91, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, αποτελεί άλλη μια μονομερή αθέτηση του τετραετούς προγραμματισμού εις βάρος της ακαδημαϊκής λειτουργίας όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.