Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20.8.09

Σύγκρουση με αστεροειδή: Τρομοκρατεί η έλξη της Γης τους επιστήμονες...


Ένας τεράστιος αστεροειδής του οποίου η τροχιά έχει τέτοια πορεία ώστε θα πλησιάσει στη γη - όπως υπολογίζεται- περί το 2029, αλλά θα επανέλθει με μια μικρή, ίσως. μετατόπιση της τροχιάς του για να συγκρουστεί με τη Γη λίγα χρόνια αργότερα.
Οι αστρονόμοι έχουν υπολογίσει ότι ο 1.000 ποδιών πλάτους αστεροειδής που αποκαλείται ως 2004ΜΝ4 θα περάσει από τη γη σε μια απόσταση μεταξύ των 15.000 και 20.000 μιλίων, το ένα δέκατο, δηλαδή, της απόστασης Γης και Σελήνης και αρκετά κοντά ώστε να γίνει ορατός με γυμνό οφθαλμό.
Οι εξειδικευμένοι του διαστήματος, σχετικά με το έτος 2029 είναι βέβαιοι ότι δεν θα μας προξενήσει ζημιά, εντούτοις ανησυχούν για το μέγεθος της διαταραχής που θα προκαλέσει λόγω του τόσο κοντινής προς το γήινο έδαφος τροχιάς του αστεροειδούς.
Θα μπορούσε να υπολογιστεί πως ο 2004ΜΝ4 θα βρίσκεται σε πραγματική πορεία σύγκρουσης το 2034 ή ίσως ένα δύο χρόνια αργότερα. Η απρόβλεπτη όμως συμπεριφορά και η μη στενή παρακολούθησή του, αυξάνει την ανησυχία για τον κίνδυνο πως όταν θα ήταν πια ορατός ( ο κίνδυνος) θα ήταν πολύ αργά για να γίνει κάτι από τον Άνθρωπο.

Ως μέτρα ασφάλειας μερικοί εμπειρογνώμονες προτείνουν να προσκολλήσουν στην ουρά του έναν αναμεταδότη που θα μπορούσε συνεχώς να αποστέλλει σήμα με το στίγμα του. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να τους διασφαλίσει, αρκετά, σε μια ενδεχόμενη επείγουσα ανάγκη.
Άλλοι προτείνουν πως ένα μηχάνημα που θα είχε προσκολληθεί επάνω του θα έδινε ακόμη, πολύτιμες πληροφορίες για τη σύστασή του ουράνιου βράχου.
Από το πανεπιστήμιο Τζων Μούρις του Λίβερπουλ ο Μπένυ Πάισερ, ο οποίος είναι εξειδικευμένος πάνω στους κινδύνους των αστεροειδών δήλωσε για τον συγκεκριμένο:
«Δεν ξέρουμε την σύσταση του αστεροειδούς, ώστε να γνωρίζουμε πως θα μπορούσε να συμπεριφερθεί από την έλξη της Γης. Εκτός πάντως από τον συγκεκριμένο υπάρχουν κι άλλες προσεγγίσεις αστεροειδών το 2034 και 2035.
Κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούσε να ακολουθήσει μια τροχιά που δεν θα είχε επιπτώσεις στη Γη, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε.»
Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε να προκαλέσει ζημιά ευρείας κλίμακας, με μια δυναμική που θα μπορούσε να συγκριθεί με έκρηξη 1.000 μεγατόνων.
Ανακαλύφθηκε το περασμένο Ιούνιο και η τροχιά του σχεδιάστηκε λεπτομερώς μέχρι το Δεκέμβριο.
Τρομαγμένοι οι αστρονόμοι υπολόγισαν ένα σημείο άμεσης σύγκρουσης με τη Γη την Παρασκευή 13 Απριλίου του 2029, με πιθανότητα μία στις 38.
Πρόσθετοι όμως υπολογισμοί με άλλες παραμέτρους έθεσαν τους φόβους στο περιθώριο. Αλλά ο αστεροειδής θα επανέλθει. Αναμένεται η επάνοδός του με μια πορεία, σε χαμηλότερο ύψος από τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Και θα είναι ορατός σαν ένα άμεσο πέρασμα μιας γιγαντιαίας δέσμης φωτός.
Ο Μπρίαν Μάρσδεν του Κέντρου Αστροφυσικής του Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, εκτιμά πως η κοντινή πορεία του, με τη Γη, θα αυξήσει τη συχνότητα της τροχιάς του αστεροειδή δημιουργώντας τη πιθανότητα μιας επανόδου του κάθε πέντε με εννέα χρόνια.
Εξάλλου μια πτήση αναχαίτισης είναι εφικτή και ο Δρ Πάισερ είπε ότι η ευκαιρία θα μας δοθεί το 2012 όταν ο αστεροειδής 2004ΜΝ4 θα βρίσκεται δέκα εκατομμύρια μίλια από την Γη.
« Δεν είναι μεγάλη η απόσταση σε σύγκριση με τις διαστημικές αποστολές που γίνονται», εξήγησε.
»Δεν είναι δυνατόν το ουράνιο αντικείμενο να βαδίζει με τους δικούς μας ρυθμούς , αλλά μια μέρα θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά και τότε θα χρειαστούμε την ανάλογη τεχνολογία. Μια αποστολή οφείλει να μην είναι τόσο περίπλοκη ή δαπανηρή και θα μπορούσε να μας προσδώσει πάρα πολλά στοιχεία ζωτικής σημασίας.»

Nigel Hawkes –Times
Απόδοση: Γιώργος Εχέδωρος