Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28.8.09

«Όχι μέσα στην Ευρώπη»

«Ανοιχτή κρίση» εάν δεν επανεξεταστεί η τουρκική ένταξη, προειδοποιεί η Γαλλία
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009 [ 21:52 ]


«Θέλουμε να υπάρχει η Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά όχι μέσα στην Ευρώπη» τονίζει ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς, ζητώντας να επανεξεταστεί το θέμα της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφευχθεί μια «ανοιχτή κρίση».
Ο Γάλλος υπουργός δηλώνει παράλληλα ότι πολλοί εταίροι -στους οποίους δεν αναφέρεται ονομαστικά- στηρίζουν απόλυτα τη γαλλική θέση, αλλά προς το παρόν παραμένουν σιωπηλοί. Σαφής και ισχυρή είναι η εναντίωση της Γερμανίας, η οποία στο θέμα της Τουρκίας μιλά με μία φωνή με τη Γαλλία προκρίνοντας προνομιακή σχέση έναντι ένταξης.
«Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής για το ζήτημα αυτό, όπως θα είμαι και όταν επισκεφθώ την Άγκυρα. Είμαστε απολύτως υπέρ της ακόμα πιο ισχυρής σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης, αλλά αντιτιθέμεθα στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Πιερ Λελούς σε σεμινάριο που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι με 180 γάλλους πρεσβευτές απ' όλο τον κόσμο.Σημειώνεται ότι πριν την είσοδό του στην κυβέρνηση, τον Ιούνιο, ο Πιερ Λελούς τάσσονταν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά με του που ανέλαβε τα καθήκοντά του αποδέχτηκε ότι «υπάρχει μια μόνο πολιτική» αυτή του προέδρου Νικολά Σαρκοζί που αντιτίθεται στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.Μιλώντας στους πρεσβευτές ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι επιθυμούμε «να υπάρχει η Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά όχι μέσα στην Ευρώπη» και προσέθεσε: «Πολλοί από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου έχουν πει ότι συμμερίζονται απολύτως τη γαλλική θέση, αλλά προτιμούν προς το παρόν να μην εκφραστούν».


Το Βήμα