Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29.9.09

Πομάκοι: Διδάξτε μας πομακικά αντί τουρκικά!
Εδώ και έξι χρόνια, τουλάχιστον, ζητάνε οι Πομάκοι τη διαφοροποίησή τους από τον τουρκόφωνο μουσουλμανικό πληθυσμό!
Αλήθεια τι κάναμε;
Γράφει η Έλευθεροτυπία' τον Ιούλιο του 2003:

Το Ευρωκοινοβούλιο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία των Πομάκων της Θράκης, ύστερα από πρόσκληση που τους απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Ξαρχάκος. Ξεναγήθηκαν στους χώρους και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων. Η αντιπροσωπεία των Πομάκων αναφέρθηκε στα προβλήματα που πλήττουν την περιοχή τους και ολόκληρη τη Θράκη. Κυρίως έθιξαν το ζήτημα της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή, ενώ έκαναν λόγο και για πολιτική χειραγώγησης από μέρους του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής και εκφοβισμού τους, όταν εκφράζουν τη βούληση να εργαστούν σε χριστιανούς ή σε μουσουλμάνους Ελληνες εργοδότες. Ζήτησαν, κατά την επίσκεψή τους, η ελληνική πολιτεία να καθιερώσει να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα, τα πομακικά αντί για τουρκικά, καθώς, όπως δήλωσαν, ούτε Τούρκοι αισθάνονται ούτε τουρκογενείς είναι. Σύμφωνα με τη Ν.Δ., ενώ έχουν εκδοθεί εδώ και επτά χρόνια αναγνωστικά στην πομακική, σαπίζουν σε κάποιες αποθήκες.

1 σχόλιο:

 1. Καιρός για ΣΥΜΦΙΛΙΩΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (των 3 πρώτων ελληνικών Συνταγμάτων, της Ελβετίας και πλήθους συλλόγων)
  και κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια!
  Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
  Το εφάρμοσαν στη Μελίβοια Αγιάς το 2000:
  μαζεύτηκαν και έβαλαν σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ τα ονόματα όσων ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ύστερα ψήφισε ο καθένας όσους είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανόνες των επίσημων εκλογών.
  Και όσους βγήκαν πρώτοι σε ψήφους, ανεξάρτητα από ένταξη σε κόμμα ή όχι, τους έβαλαν στο μοναδικό ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών, και αποτέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο που ήθελε το χωριό και όχι οι γραφειοκράτες!

  http://enieopsifodeltio.wordpress.com
  http://www.youtube.co
  m/watch?v=NaXxwSUXMOw


  http://apps.facebook.com/c
  auses/61685


  http://antip
  ariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html


  http://www.kpad.gr/tex
  t/thesis/enieo1.htm


  http://edra
  na.blogspot.com/2007/06/blog-post_05.html

  http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_5788.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.