Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29.9.09

Ταγίπ Ερντογάν: "Κατά της Ελλάδας τα θέλουμε τα Patriot, όχι κατά του Ιράν"!


Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να μεταβληθεί η Τουρκία σε μία προωθημένη αντιβαλλιστική βάση των ΗΠΑ έναντι του Ιράν (θόρυβος που προκλήθηκε όχι τόσο από την απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων ΜΙΜ-104 Πάτριοτ PAC3, όσο από τον μεγάλο αριθμό αντιβαλλιστικών βλημάτων που περιλαμβάνει η προμήθεια), ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνησε ότι "Τα συστήματα αυτά δεν αγοράζονται κατά του Ιράν, αλλά κατά της Ελλάδας"!
Ο Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα δεν είναι σταθερά, αλλά κινητά και συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αναπτύσσονται εναντίον κάποιου συγκεκριμένου στόχου «συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν».
Και η συνέχεια των δηλώσεων του ξεκαθαρίζει και τις τουρκικές προθέσεις:
«Για παράδειγμα, ο γείτονάς μας, η Ελλάδα, διαθέτει έξι συστοιχίες πυραύλων. Η Τουρκία έναντι αυτού δεν διαθέτει κάτι αντίστοιχο. Όσον αφορά στο Ιράν, δεν γνωρίζω πόσους διαθέτει», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Δηλαδή η Τουρκία με απλά λόγια θεωρεί ότι οι Πάτριοτ που έχει η Ελλάδα, αποτελούν κίνδυνο για την Τουρκία και "έναντι αυτού δεν διαθέτει κάτι αντίστοιχο", οπότε έπρεπε να προχωρήσει στην απόκτησή τους για να διαθέτει "κάτι αντίστοιχο". Πόσο πιό ειλικρινή δήλωση μπορεί να κάνει ένας πρωθυπουργός για τις προθέσεις της χώρας του έναντι του "γείτονά της"
Πάντως η Άγκυρα σε μία προσπάθεια να δείξει ότι "Δεν έχει τελειώσει ο διαγωνισμός για το σύστημα Α/Α μακρού βεληνεκούς", ο Τούρκος υφυπουργός και ιθύνων νους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Μουράτ Μπαγιάρ, μετά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Raytheon στις ΗΠΑ, αναχωρεί σήμερα για τη Μόσχα, προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ρωσικής εταιρείας, η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους S-400.
Ανάλογη επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιήσε το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο στις εγκαταστάσεις της κινεζικής εταιρείας CPMIEC.
Yπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείς του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ ειδοποίησε το Κογκρέσο για δυνητική Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) στη Τουρκία για τα ακόλουθα συστήματα μετά από LoR που έστειλε η Άγκυρα.

13 Μονάδες Βολής Patriot
72 αντιβαλλιστικά βλήματα Patriot Προηγμένης Ικανότητας 3 (PAC-3) και 4 PAC-3 επικύρωσης παρτίδας,
197 Βλήματα Ενισχυμένης Καθοδήγησης με ικανότητα κατά Τακτικών Βαλλιστικών Βλημάτων (GEM-T) MIM-104E και 4 ΜΙΜ-104Ε GEM-T επικύρωσης παρτίδας,
5 Ψηφιακά Βλήματα Patriot,
5 Αντι-Τακτικά Βλήματα,
συναφή υποστήριξη και εξοπλισμό.

Επιπρόσθετα στο δυνητικό πρόγραμμα FMS περιλαμβάνονται:
8 Συστήματα Διανομής Πληροφοριών Πολλαπλής λειτουργίας/ Τερματικά Χαμηλού Όγκου 2 (MIDS/LVT-2) USQ-140(V)2C (RT-1785) ή USQ-140(V)11C,
13 σύνολα ραντάρ MPQ-65,
4 Συστήματα Τακτικής Διοίκησης,
13 Σταθμοί Διοίκησης Πυροβολαρχίας,
6 Συγκροτήματα Αναμετάδοσης Επικοινωνιών,
13 Σταθμοί Ελέγχου Εμπλοκής,
48 Σταθμοί Εκτόξευσης Μ902,
52 Συγκροτήματα Ιστού Κεραιών,
13 Εγκαταστάσεις Ηλεκτρικής Ισχύος (ΕΡΡ) ΙΙΙ,
100 συσκευές ασυρμάτου φωνής VHF 9310C και 150 δεδομένων VHF 9310C της Thales


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr