Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17.9.09

Θεσσαλονίκη: Οι "Έλληνες Εθελοντές" αγωνιούν για την τύχη του Θανάση Λερούνη



Το πρώτο του ταξίδι στο μακρινό Πακιστάν, ως τουρίστας, το 1994, έμελλε ν' αλλάξει για πάντα τη ζωή του.
Σε μία από τις πόλεις που επισκέφθηκε, κάποιοι ντόπιοι τον παρότρυναν να πάει να γνωρίσει τα "ξαδέλφια του", τους Καλλάσα, που ζουν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στην οροσειρά του Ινδικού Καυκάσου, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σε μία περιοχή με υψόμετρο περίπου 2.500 μέτρων.Η φυλή με τις πανάρχαιες παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, που τα μέλη της δηλώνουν ότι τα έχουν διατηρήσει ως απόγονοι στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον δέχτηκε με πολύ αγάπη. Όταν ρώτησε τους δημογέροντες τι θα ήθελαν από την Ελλάδα, το μόνο που του ζήτησαν ήταν ένα σχολείο.Ο λόγος, για τον εκπαιδευτικό Θανάση Λερούνη, που σίγουρα όλοι θα θυμόμαστε για τον αγώνα που έδωσε, επιστρέφοντας τότε στην Ελλάδα, μέσω της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη, ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο αυτών των ανθρώπων, που ακόμη και σήμερα ζουν σε αντίξοες συνθήκες.
"Όργωσε", στην κυριολεξία, όλη την Ελλάδα μ' ένα βαλιτσάκι, με προτζέκτορα και σλάιντς, από το μαγικό ταξίδι. Μπήκε σε σχολεία, πήγε σε φορείς, μίλησε στις καρδιές των απλών Ελλήνων, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι, η προσφορά της Ελλάδας προς τους Καλλάσα είναι προσφορά προς τον παγκόσμιο πολιτισμό, ένα πολύτιμο κομμάτι του οποίου είναι οι ίδιοι.Το έργο που επιτελεί η οργάνωση ΜΚΟ "Έλληνες Εθελοντές", της οποίας προεδρεύει ο κ. Λερούνης, σίγουρα τιμά την πατρίδα μας. Από το 1995, η οργάνωση, που ξεκίνησε ως μια ομάδα "Φίλων των Καλάς", υπό την αιγίδα της εκπαιδευτικής κοινότητας (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ), έχει πραγματοποιήσει στην περιοχή έργα κοινής ωφέλειας, με πόρους που εξασφαλίζει από τις εθελοντικές δραστηριότητες των μελών, φίλων και συνεργατών της, καθώς και από χορηγίες διαφόρων φορέων, συλλόγων, οργανισμών, δήμων κ.ά.Από το 2001, ο κύριος χορηγός των έργων είναι η "HELLENIC AID", του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ένα έργο, που εκτιμήθηκε όχι μόνο από τους ίδιους τους Καλάς, αλλά και τις Πακιστανικές Αρχές.
"Φέρτε πίσω τον Ατανάση μας…"
"Έχουν περάσει δέκα μέρες από τότε που ο Έλληνας εθελοντής Αθανάσιος Λερούνης απήχθη ενώ βρισκόταν στο "ΚΑΛΛΑΣΑΝΤΟΥΡ", το Πολιτιστικό Κέντρο των Καλλάσα, που δημιούργησαν οι "Έλληνες Εθελοντές", στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ."Ήταν συγκλονιστική και απρόσμενη η είδηση τα ξημερώματα της Τρίτης, 8 Σεπτεμβρίου, ότι ομάδα πολυάριθμων μασκοφόρων εισήλθε βίαια στο Πολιτιστικό Κέντρο των Καλλάσα, μετά από ξυλοδαρμό και εξουδετέρωση των αστυνομικών που φρουρούσαν το κτίριο", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Βόλο, η δικηγόρος Ελένη Κουτσουβέλη, αντιπρόεδρος της ΜΚΟ "Έλληνες Εθελοντές".

Διαβάστε όλο το άρθρο στο blog: ΑΚΡΙΤΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ