Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4.10.09

Παρατηρώντας τον διαμαντόσχημο Haumea

Γανυμήδης, ο παγωμένος πλανήτης του Δία

HeraldSun-απόδοση Γιώργος Εχέδωρος

Οι αστρονόμοι περιγράφουν έναν νάνο πλανήτη που η τροχιά του βρίσκεται πολύ μακριά, στα παγωμένα άκρα του ηλιακού συστήματος και παρουσιάζεται σε έναν γεωλογικό χάρτη του Γανυμήδη σαν ένας παγωμένος δορυφόρος του Δία.
Οι επιστήμονες του διαστήματος θα παρουσιάσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τα απομακρυσμένα ουράνια αντικείμενα στο πλανητικό επιστημονικό συνέδριο του Πότσνταμ, που βρίσκεται στα περίχωρα του Βερολίνου.
Παρατηρητές που καθοδηγούνται από τον αστρονόμο Πέτρο Λακέρντα της Βασιλικής Ακαδημίας του Μπέλφαστ, χρησιμοποίησαν ένα γιγάντιο υπέρυθρο τηλεσκόπιο σε βουνό της Χαβάης για να τραβήξουν πρωτότυπες φωτογραφίες του παγωμένου μικρόκοσμου που αποκαλείται Χαουμέα (Haumea ), και ανακαλύφθηκε το 2005.
Γνωστός ως 'νάνος πλανήτης', ο Χαουμέα έχει τροχιά σε μεγάλη απόσταση από τον ήλιο, σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως Ζώνη Κουίπερ (Kuiper Belt).
Είναι το τέταρτο γνωστό μεγαλύτερο αντικείμενο στην ζώνη αυτή μετά από τον Έρις, τον Πλούτο-τον παλαιό πλανήτη που υποβιβάστηκε το 2006– και τον Μέϊκμεϊκ.
Ο Χαουμέα περιστρέφεται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό, που φαινομενικά οφείλεται σε επίδραση της μάζας του από ένα άλλο ουράνιο αντικείμενο εδώ και ένα δισεκατομμύριο χρόνια , είπε ο Λακέρδα.

Μια ημέρα στον πλανήτη αυτόν διαρκεί ακριβώς 3,9 ώρες. Αυτή η τόση ‘άγρια’ περιστροφή έχει ως αποτέλεσμα να παραμορφωθεί και σχηματιστεί σε ένα μακρόστενο διαμάντι διαστάσεων 2 000 χλμ επί 1600 χλμ επί 1000 χλμ.
Παρά την περιστροφή, ο Λακέρντα, βρήκε στην ενδιαφέρουσα σκοτεινή κόκκινη περιοχή στον πλανήτη μια τελείως λευκή επιφάνεια που δηλώνει πως είναι πλούσια σε μεταλλεύματα και οργανικές ενώσεις ή ενδεχομένως πρόκειται για έναν μεγάλο κρυστάλλινο πάγο.
Οι φασματομετρικές παρατηρήσεις που θα γίνουν το προσεχές έτος, όπου θα χρησιμοποιηθεί ένα καινούργιο μεγάλο τηλεσκόπιο, θα μπορούσαν να δώσουν εξηγήσεις για τη σύνθεση αυτού του σημείου. Επιπλέον θα αποκαλυφθούν παράμετροι της δημιουργίας της ζώνης Κουίπερ.