Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16.10.09

Προσοχή στους ...μετεωρίτες!

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Η πτώση μετεωριτών στην γήινη ατμόσφαιρα είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, εκτιμούν οι επιστημόνες του διαστήματος. Πάνω από το 90% των μετεωριτών αυτών καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα και πέφτουν ως αστρική σκόνη στην επιφάνεια της γης.
Σύμφωνα με αναλύσεις της σκόνης αυτής οι μετεωρίτες περιέχουν κατά πλειονότητα μέταλλα που ενυπάρχουν και στον πλανήτη μας.
Μερικές φορές όταν μεγάλα τμήματα μετεωριτών συγκρούονται με το προστατευτικό κάλυμμα της γης ένα μέρος δεν διαλύεται τελείως, αλλά εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα και με ιλιγγιώδη ταχύτητα συγκρούεται με την επιφάνεια της Γης.
Πριν από μερικούς μήνες ένα τέτοιο κομμάτι μετεωρίτη έπεσε μεταξύ της νότιας Σουηδίας και Δανίας, χωρίς, ευτυχώς, να προξενήσει καταστροφές ή θανάτους. Η πτώση του μετεωρίτη που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφηκε, τυχαία, από ερασιτεχνική κάμερα και παρουσιάζουμε το σχετικό βίντεο παρακάτω.
Οι δανικές εφημερίδες είχαν γράψει σχετικά την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009:
«Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, άναψαν οι ουρανοί πάνω από τη Δανία και τη νότια Σουηδία. Απίστευτα φωτεινά αντικείμενα παρουσιάστηκαν στη μέση του ουρανού. Επρόκειτο για μετεωρίτη που έπεσε στη θάλασσα της βαλτικής. Η άμεση δράση κατακλύστηκαν από εκατοντάδες κλήσεις φοβισμένων ανθρώπων από το σπάνιο φαινόμενο. Ο υπεύθυνος συλλογής μετεωριτών του δανικού γεωλογικού μουσείου είπε πως το φαινόμενο είναι πολύ ασυνήθιστο».

Μεγαλύτερα όμως κομμάτια μετεωριτών έχουν προκαλέσει ζημιές αν όχι και θανάτους. Πριν από έξι χρόνια δεκάδες κομμάτια μετεωρίτη έπεσαν στην νοτιοανατολική Ινδία από τα οποία τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι και προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά σπίτια.
Γράφει σχετικά η εφημερίδα «Ινδικά νέα»:
«Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από πτώση μετεωρίτη στην ανατολική Ινδία. Το φαινόμενο έγινε ορατό από εκατοντάδες ανθρώπους στην ινδική πολιτεία Ορίσσα. Τα κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε μια ευρεία περιοχή καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια.
Οι σχετικές αναφορές για την περιοχή Κεντραπάρα της Ορίσσα που έπεσε ο μετεωρίτης μιλούν για σπάσιμο τζαμιών σε μια μεγάλη περιοχή και από όπου πέρασαν τα καιόμενα θρύμματα του μετεωρίτη. Για μερικά δευτερόλεπτα, η νύχτα έγινε μέρα. Το φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο. Εμπειρογνώμονες μιλούν για πτώση 100 τόνων αστρικής σκόνης που έπεσε στην περιοχή, εκτός από τα χιλιάδες κομμάτια σε μέγεθος της παλάμης που εκτός των άλλων εξαφάνισαν ένα μικρό δάσος.
Παρόμοιο περιστατικό έχει καταγραφεί το 1911, στην Αίγυπτο, όπου από την πτώση κομματιών μετεωρίτη σκοτώθηκε ένας σκύλος.»

Η πτώση μετεωρίτη στη νότιο Σουηδία σε Video