Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4.10.09

Πρώην πρόεδρος Σκοπίων Γκεοργίεφσκι: η «μακεδονική» εγκυκλοπαίδεια δεν είναι μια υπόθεση αντι-βουλγαρική, αντι –αλβανική, αντι-ελληνική και υπέρ σερβι


‘βρίθει λαθών και σκόπιμων παραποιήσεων’

Ο πρώην πρόεδρος Λιούμπκο Γεοργκίεβσκι και επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος VMRO σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την έκδοση από την σκοπιανή Ακαδημία του τόμου της ‘μακεδονικής εγκυκλοπαίδειας’ διετύπωσε τα εξής:
« Θα επιθυμούσα να επισημάνω ότι η νέα εγκυκλοπαίδεια της Ακαδημίας δεν είναι είναι ότι δημιουργεί πρόβλημα στους Αλβανούς….Έχω δηλώσει ότι το πρόβλημα της εγκυκλοπαίδειας δεν είναι πως θα αντιμετωπιστούν οι Αλβανοί και υποψιάζομαι πως ότι οι συντάκτες περιέμπλεξαν το ζήτημα αυτό για να κρύψουν τις αδυναμίες της εργασίας τους στο κομμάτι που αναφέρεται στο λαό.
»Το ζήτημα είναι να παρουσιασθεί η ανεξαρτησία του «μακεδονικού πολιτισμού» και οι προσπάθειες που έγιναν για αυτήν και όχι για το πώς θα παρουσιαστούν στην εγκυκλοπαίδεια οι Αλβανοί κάτοικοι της FYROM.
... Η εγκυκλοπαίδεια βρίθει από ιδεολογικές προκαταλήψεις, από πολυάριθμες παραποιήσεις, μυστικισμούς, και παρουσιάζεται ως μια συνέχεια της κομμουνιστικής περιόδου της FYROM.
… Η εγκυκλοπαίδεια παρουσιάζει με ευνοϊκή διάθεση την κομμουνιστική περίοδο και υπερασπίζεται τη χώρα όπως ήταν ενταγμένη στο γιουγκοσλαβικό βασίλειο.
Θα μπορούσα να πω πως είναι σαν να γράφηκε περί το 1978, επί εποχής Μπρέζνιεφ.
Το βιβλίο στην ουσία είναι ένα έντυπο αντι-βουλγαρικό, αντι-αλβανικό, αντι-ελληνικό και υπερ-σερβικό. Και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από τους τίτλους του βιβλίου.»
Ο πρώην πρόεδρος των Σκοπίων αναφέρθηκε σε σημαντικές παραλήψεις προσωπικοτήτων της γείτονος που δεν ήταν αρεστοί στους συντάκτες.
Γενικά θεωρεί πως είναι μια έκδοση που διαστρεβλώνει την εικόνα της FYROM και της γύρω από αυτήν περιοχής.

Πληροφορίες από το