Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5.11.09

Η θάλασσα στην αρχαία ελληνική τέχνη

Ο Οδυσσέας με τις Σειρήνες. Σκηνή από αρχαίο αγγείο.
Εκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο»
Πεμπτη, 5 Νοεμβριου 2009

H έκθεση «Η θάλασσα θεών, ηρώων και ανθρώπων στην αρχαία ελληνική τέχνη» -που τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Τμήματος της Γαλλικής Πρεσβείας-, εγκαινιάστηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254).

Περιλαμβάνει φωτογραφικές απεικονίσεις σκηνών της αγγειογραφίας, με θέμα τη θάλασσα στην αρχαία ελληνική τέχνη. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να «ταξιδέψει» στις ελληνικές θάλασσες και να «ζήσει» πανάρχαιους μύθους, όπως αυτοί αναπαράγονται σε αγγεία με θαλασσινές μορφές, τα οποία ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Μέσα από αναπαραστάσεις της αρχαίας κεραμικής θα ανακαλύψει -εκτός από την πλούσια πανίδα της θάλασσας- πλήθος θεών και ηρώων, που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την τέχνη και τη λογοτεχνία, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.
Η έκθεση περιλαμβάνει τις ενότητες:
«Το βασίλειο της θάλασσας», «Οι θεοί της θάλασσας:
α) Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη,
β) Οι γιοι του Ποσειδώνα και άλλα θαλάσσια τέρατα,
γ) Ο Νηρέας και οι κόρες του Νηρηίδες», «Θεοί και ήρωες ταξιδεύουν» και «Η γέννηση της Αφροδίτης».
Τα αυθεντικά αγγεία με τις θαλασσινές σκηνές βρέθηκαν, κυρίως, στην Ετρουρία κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 19ο αιώνα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο Λούβρο, με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως γνωστά στο ελληνικό κοινό.
Παρόλο που τα αυθεντικά έργα απουσιάζουν, οι μεγάλων διαστάσεων απεικονίσεις τους σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των φωτογραφιών επιτρέπουν στον επισκέπτη να διακρίνει λεπτομέρειες του αρχαίου σχεδίου, συχνά δυσδιάκριτες με γυμνό μάτι.
Επιπλέον, ο πλούτος της έγχρωμης εικόνας αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της τεχνοτροπίας, κάνοντας εφικτή τη ρεαλιστική θέαση της αναπαράστασης.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2010, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη συμβολή του συλλόγου "Elia" και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.