Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9.11.09

Αρχαίος θησαυρός στο Μαραθώνα!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ
Φωτ. ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ

Τα αντιπλημμυρικά έργα στο Μαραθώνα έφεραν στην επιφάνεια έναν αρχαιολογικό θησαυρό. Πρόκειται για ένα δημόσιο κτίριο, το οποίο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και δεν αποκλείεται να είναι ένας από τους ιερούς ναούς που αναζητούν εδώ και πολλά χρόνια Ελληνες και ξένοι αρχαιολόγοι.

Προς το παρόν πάντως τόσο οι ειδικοί όσο και οι δημοτικές αρχές της περιοχές είναι επιφυλακτικοί. Αν και μιλούν για ένα σημαντικό εύρημα, ωστόσο δεν θέλουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω αποκαλύψεις, αν προηγουμένως δεν γίνουν οι ανασκαφές και δεν ελεγχθούν όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Το κτίριο βρέθηκε στην περιοχή Βρανά, σε βάθος 9 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. Στο σημείο πραγματοποιούνταν αντιπλημμυρικά έργα για να προστατευτούν οι κάτοικοι και οι πόλεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
Μόλις τα μηχανήματα εκσκαφής ανέσυραν από το βαθύ χαντάκι τα πρώτα μάρμαρα, αμέσως σήμανε συναγερμός. Οι εργασίες, που γίνονταν με την εποπτεία αρχαιολόγων, αφού η περιοχή θεωρείται από τις πιο πλούσιες σε αρχαία αντικείμενα, σταμάτησαν αμέσως, μέχρι να δοθούν περαιτέρω εντολές.
«Στην περιοχή κατασκευάζαμε αντιπλημμυρικά έργα και συγκεκριμένα έναν αγωγό όμβριων υδάτων, όταν ξαφνικά βρήκαμε σε μεγάλο βάθος αυτά τα μάρμαρα» λέει στην «Espresso» ο δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης και προσθέτει: «Τα μάρμαρα που εντοπίστηκαν προέρχονται από το λατομείο της Δρακονέρας, ενώ συνδέονταν μεταξύ τους με μολυβδούχους συνδέσμους σε σχήμα Τ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο δημόσιο κτίριο και οι ανασκαφές θα δείξουν για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνταν».
Τα ογκώδη, μαρμάρινα, τετραγωνισμένα τεμάχια που βρέθηκαν οδηγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, ενώ οι αντιπλημμυρικές εργασίες ύστερα από εντολές των αρχαιολογικών υπηρεσιών άλλαξαν πορεία. «Αναγκαστήκκαμε να πάμε το έργο πιο δυτικά για να μην προκαλέσουμε καμία καταστροφή στο κτίριο και για να γίνουν οι μελλοντικές ανασκαφές πιο εύκολα» μας ανέφερε ο κ. Ζαγάρης.
Οι ειδικοί που εξέτασαν τα μάρμαρα αποφάνθηκαν ότι ανήκουν στην κλασική περίοδο, συγκεκριμένα στον 5ο αιώνα π.Χ. Θεωρούν το εύρημα πολύ σημαντικό, ενώ αδημονούν για το πότε θα ξεκινήσουν οι ανασκαφές. Από τη στιγμή που βρέθηκαν τα μάρμαρα τα αντιπλημμυρικά έργα πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων της Β’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κι αν το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είχε χαρακτηρίσει κατεπείγουσες τις συγκεκριμένες εργασίες, τότε θα σταματούσαν σε όποιο σημείο κι αν βρίσκονταν.
Τα μάρμαρα εντοπίστηκαν πριν από περίπου ένα μήνα, ενώ οι ανασκαφές αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Οι αρχαιολόγοι, που όλα αυτά τα χρόνια έψαχναν, ίσως τελικά να έφτασαν κοντά σε μια μεγάλη ανακάλυψη, εξαιτίας ενός καταστροφικού γεγονότος που προκάλεσε ο πύρινος όλεθρος κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού στην Αττική.

Espresso