Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.2.10

Ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας

14 Φεβρουαρίου 2010
(Το ψήφισμα αναφέρεται στην ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2010 και μας εστάλη από Αυστραλία, πριν από λίγο)

Σήμερα, ημέρα Κυριακή της 25ης Ιανουαρίου 2010, οι υπογεγραμμένοι επίσημα εντεταλμένοι και διαπιστευμένοι αντιπρόσωποι των παρακάτω οργανωμένων φορέων-μελών της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (Ο.Π.Σ.Α.)
• Ποντιακή Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας
• Ποντιακή Αδελφότητα «Ο Ποντοξενιτέας» Σίδνεϊ, Ν.Ν.Ο.
• Φιλεκπαιδευτικού και Χορευτικού Ομίλου «Οι Αργοναύτες» Ν.Ν.Ο.
• Κεντρική Ένωση Ποντίων Μελβούρνης και Βικτώριας «Ποντιακή Εστία»
• Ποντιακό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδία
• Ένωση Ποντίων Επιστημόνων και Επιχειρηματιών Ωκεανίας
• Ποντιακή Αδελφότητα Καμπέρας και
• Ποντιακή Αδελφότητα Γούλουγκογκ, Ν.Ν.Ο.,
καθώς, επίσης, οι λοιποί παρευρεθέντες, στο τριήμερο «Συναπάντημα Ποντίων Αυστραλίας 2010», που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Γούλουγκογκ, της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Αυστραλίας, η διοργάνωση του οποίου, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΠΣΑ, είχε ανατεθεί στο τοπικό σωματείο «Ποντιακή Αδελφότητα Γούλουγκογκ», μετά από εκτεταμένο διάλογο και ύστερα από κατάθεση σχετικών προτάσεων, κατά την διάρκεια του τριήμερου «Συναπαντήματος», αποφασίσαμε, δηλώνουμε και ζητούμε, κατά θεματική ενότητα, τα εξής:

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 1916 – 1923

Το έγκλημα της γενοκτονίας δεν πρέπει να παραγράφεται, και να λογοδοτούν αυτοί που το διαπράττουν. Γι΄ αυτό το λόγο, μετά από την πρώτη στον κόσμο επιτυχία μας, στις 20 Απριλίου, 2009, της πρώτης στο κόσμο, κοινοβουλευτικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από τη βουλή την Νότιας Αυστραλίας, ζητούμε, από όλους τους οργανωμένους φορείς ολόκληρης της Ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας, συστράτευση στον ιερό αυτό αγώνα μας, με μεγαλύτερη ένταση, προς κάθε κατεύθυνση, να στηρίξουν αυτό τον αγώνα μας, μέχρι να πετύχουμε τον τελικό στόχο, την αναγνώρισή της από όλα τα κοινοβούλια του κόσμου.

Από την Ελληνική κυβέρνηση ζητούμε:
α) Το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, να είναι προϋπόθεση, για οποιαδήποτε διμερή συνομιλία και για οποιοδήποτε θέμα, στη διαδικασία στήριξης της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

β) Την προώθηση της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλες τις κυβερνήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας.
γ) Να σταματήσει η κατάθεση στεφάνων και το «προσκύνημα», των Ελλήνων επισήμων στο Μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ), που σχεδίασε, οργάνωσε, εκτέλεσε και ολοκλήρωσε την πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη σφαγή των εκατομμυρίων των χριστιανικών πληθυσμών.

Το γεγονός αυτό το θεωρούμε ταπεινωτικό, απαράδεκτο, ασέβεια και πρόκληση, στη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων του σφαγέα. Όλα τα πολιτισμένα και δημοκρατικά κράτη του κόσμου, έχουν μαυσωλεία και τιμούν τους νεκρούς ήρωές τους. Θεωρούμε ότι, η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να γελοιοποιεί και να ταπεινώνει όλους τους ηγέτες του κόσμου, να τους «αξιώνει» να υποκλίνονται και να «τιμούν», τον μνημείο ενός ανθρώπου, που ήταν πρωθυπουργός.

Παράδειγμα προς μίμηση, μόνο σε ό,τι αφορά αυτό το γεγονός, ο σημερινός Πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος ακύρωσε συμφωνημένη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, όταν πληροφορήθηκε ότι, το πρόγραμμα προέβλεπε και κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο, αρνούμενος να «προσκυνήσει» τον τάφο ενός νεκρού πρωθυπουργού.

ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ

Η Ελληνική πολιτεία, άμεσα μάλιστα, για να τιμήσει τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, θυμάτων Γενοκτονιών, θα πρέπει να ανεγείρει ένα Εθνικό Μνημείο Γενοκτονιών, στην Αθήνα. Οποιαδήποτε δικαιολογία και άρνηση, για εμάς τους Ποντίους, δεν είναι ικανή να εκτοπίσει την ψυχική πίεση και το βάρος του άδικου και φρικτού θανάτου των 353.000, θυμάτων μας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Ζητούμε την άμεση επίλυση του ζητήματος της ονομασία της FYROM και τασσόμαστε κατά της, κατά οποιαδήποτε μορφή, χρήσης του όρου «Μακεδονία», στην ονομασία του κράτους αυτού διότι, οι σημερινοί κάτοικοι αυτού του κράτους, δεν είναι Μακεδόνες, δεν έχουν καμιά σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας. Είναι Σλάβοι και ήρθαν στη Μακεδονία πριν από περίπου χίλια χρόνια. Θεωρούμε ότι, είναι υποχρέωση τόσο της Ελληνικής πολιτείας όσο και όλων των λαών και των κυβερνήσεων του κόσμου, να προστατέψουν τόσο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελληνικής Μακεδονίας, που ο Έλληνας Μακεδόνας Στρατηλάτης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ανέδειξε σε παγκόσμια ιστορία και παγκόσμιο πολιτισμό.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Για 36 ολόκληρα χρόνια, η μαρτυρική μεγαλόνησος, η Κυπριακή Δημοκρατία, πλήρες μέλος της Ε.Ε. παραμένει διαιρεμένη, με την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της, τα οποία εξουσιάζουν το ένα τρίτο του νησιού, μετά την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας το 1974, την οποία θεωρούμε παγκόσμια προσβολή και αξιώνουμε την άμεση απομάκρυνσή του από το πολύπαθο νησί. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ζητούμε μια καθαρή, μόνιμη και βιώσιμη λύση που θα εγγυάται την ειρηνική συνύπαρξη και πρόοδο όλων των αυτοχθόνων κατοίκων του νησιού, την απομάκρυνση όλων των εποίκων και την επιστροφή όλων, που αναγκαστικά εγκατέλειψαν τα χωριά και τις πόλεις τους και την άμεση επιστροφή των περιουσιών τους. Στη μεγάλη προσπάθεια της επίλυσης του μεγάλου αυτού Εθνικού θέματος, δηλώνουμε ότι, στεκόμαστε δίπλα - αρωγοί και συμπολεμιστές – των Κυπριακών οργανώσεων της Αυστραλίας.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως, όλες οι προκλητικές και ταπεινωτικές κινήσεις, πράξεις και ενέργειες, όλων των μετακεμαλικών Τουρκικών κυβερνήσεων, μέχρι σήμερα, σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την άμεση αποκατάσταση του ιστορικού, εκκλησιαστικού, ηγετικού πνευματικού ρόλου του Οικουμενικού μας Πατριάρχη.

Την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την επιστροφή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για εκκλησιαστική χρήση και την επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και την επιστροφή των περιουσιών που κατασχέθηκαν, υφαρπάχτηκαν ή με δόλο καταπατήθηκαν.
Ζητούμε, επίσης, την άμεση αποκατάσταση όλων ιστορικών Μονών του Πόντο, της Καππαδοκία και άλλων περιοχών της Μικράς Ασίας, με προτεραιότητα της Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής της «Παναγίας Σουμελά» και την έκδοση άδειας λειτουργίας της και της τέλεσης θείων λειτουργιών και μυστηρίων.

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Πριν από ένα χρόνο, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά, από την UNESCO, η ύπαρξη της Ποντιακής διαλέκτου της Ελληνικής γλώσσας την οποία μάλιστα εντάσσει στις γλώσσες υπό εξαφάνιση. Η Ποντιακή διάλεκτος, έχει ρίζες αρχαίες Ελληνικές, με όποιες μετεξελίξεις, ακόμη και κακοποιήσεις υπέστη κατά καιρούς. Επειδή, για την Ελλάδα, αφορά το 25 με 30% του πληθυσμού, ζητούμε από την Ελληνική πολιτεία, να δημιουργήσει, να προωθήσει και να στηρίξει προγράμματα και κέντρα εκμάθησης και διατήρησης αυτής της διαλέκτου, από δε τους οργανωμένους Ποντιακούς φορείς, με την οικονομική στήριξη της πολιτείας, να διδάξουν την Ποντιακή διάλεκτο στα νεότερα μέλη τους.

ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΞ

Με αφορμή την προσφυγή στον Άρειο Πάγο, με την οποία ζητείται η αναψηλάφηση της δίκης των εξ,, θεωρούμε την διαδικασία εξαιρετικά άστοχη και θεωρούμε ότι, έχει κίνητρο μόνο πολιτικό και όχι νομικό. Δηλώνουμε ότι, η επιχειρούμενη αναψηλάφηση αυτής της δίκης, είναι άτοπη και προσβλητική, για τους απογόνους των θυμάτων της πολιτικής των Εξ, που ασκήθηκε από το Νοέμβριο του 1920 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1922 και εμείς οι Πόντιοι, θρηνήσαμε 353.000,αθώα θύματα της καταστροφικής πολιτικής τους. Οποιαδήποτε προσπάθεια «αθώωσης» των υπαίτιων της μικρασιατικής τραγωδίας, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και δηλώνουμε ότι, θα προστατέψουμε τη μνήμη των προγόνων μας με κάθε νόμιμο μέσο. Κάνουμε έκκληση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, να απορρίψει κάθε εισήγηση για αναψηλάφηση, αφήνοντας την όποια απόφαση στην αδέκαστη κρίση της ιστορίας.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας,

Ο Πρόεδρος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦ. ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ

Κοινοποιείται προς ενημέρωση:
Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων
Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού
Βουλή των Ελλήνων
Βουλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης

http://neoskosmos.com/news/el/node/6235