Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5.3.10

Αναθεωρείται η συμφωνία για τις συντάξεις

 
5 Μαρτίου
Η ελληνική κυβέρνηση ενέχεται να επαναδιαπραγματευθεί την Αμοιβαία Συμφωνία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την Αυστραλία (συμφωνία για τις συντάξεις). 
Το ενδιαφέρον της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευθεί όρους της Συμφωνίας, που υπεγράφη στις 23 Μαρτίου 2007 και ετέθη σε ισχύ της 1η Οκτωβρίου 2010, αποκάλυψε ο Έλληνας υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης στο πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» της κρατικής δορυφορικής τηλεόρασης όρασης της ERT/WORLD.
Σχολιάζοντας καταγγελίες ομογενών για «απαράδεκτη ταλαιπωρία τους» από το ΙΚΑ ο κ. Κουτρουμάνης σχολίασε, ότι η ανομοιογένεια των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης Αυστραλίας και Ελλάδας προκαλεί τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Ομογενείς μας παραπονούνται, ότι το ΙΚΑ τους ζητά να υποβάλουν εντός 30 ημερών σωρεία δικαιολογητικών «…για τη διεκπεραίωση της αίτησης συνταξιοδότησής τους», που έχουν υποβάλει, ήδη, στην αυστραλιανή υπηρεσία Centrelink. 
Άριστος γνώστης του αντικειμένου, ο κ. Κουτρουμάνης εξηγεί, ότι δεν ζητά το ΙΚΑ, μόνο, πρόσθετα δικαιολογητικά. Η αναντιστοιχία των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των δύο χωρών καθυστερεί τη διεκπεραίωση αιτήσεων για συνταξιοδότηση και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για αναπόφευκτες γραφειοκρατικές διαδικασίες από το ΙΚΑ και το Centrelink.
Ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε, επίσης, ότι οικονομικά η συμφωνία βαραίνει την Ελλάδα περισσότερο, προφανώς διότι ο αριθμός των Ελληνοαυστραλών που διεκδικούν συντάξεις γήρατος από την Ελλάδα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που μεταφέρουν συντάξεις γήρατος από την Αυστραλία στην Ελλάδα. 
Κατά τους αρχικούς υπολογισμούς 50.000 ομογενείς θεμελίωναν δικαίωμα σύνταξης γήρατος και από τις δύο χώρες. Καθώς, όμως, γερνά ο ελληνοαυστραλιανός πληθυσμός και η παλιννόστηση μειώνεται η συμφωνία θα κοστίζει περισσότερα στην Ελλάδα, από ό,τι θα κοστίζει στην Αυστραλία. Οι τελευταίες απογραφές του πληθυσμού δείχνουν, ότι οι εναπομείναντες ελλαδογεννημένοι Έλληνες της Αυστραλίας ξεπερνούν τις 100,000.
Ποσοστό από αυτούς θα διεκδικήσουν μελλοντικά μέρος ελλαδικής σύνταξης γήρατος. Αντίθετα, ελάχιστοι αυστραλογεννημένοι Έλληνες θα εγκαταλείψουν την Αυστραλία για να εγκατασταθούν μόνιμα στην πατρίδα των προγόνων τους την οποία βλέπουν μόνο ως τόπο διακοπών. Εξ ου και η εκτίμηση της Αθήνας ότι η συμφωνία είναι οικονομικά ασύμφορη.
Η αναθεώρηση διακρατικών συμφωνιών είναι συνηθισμένη πρακτική. Στα πρώτα στάδια εφαρμογής μίας διακρατικής συμφωνίας οι συμβεβλημένες χώρες διαπιστώνουν αδυναμίες, κενά και προβαίνουν σε συνολική αναθεώρηση της συμφωνίας ή σε αναθεώρηση όρων που ζημιώνουν οικονομικά τη μία εκ των συμβεβλημένων χωρών. 
Από τις δηλώσεις του κ. Κουτρουμάνη προκύπτει, ότι 17 μήνες μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας η Ελλάδα διαπιστώνει ότι είναι οικονομικά ετεροβαρής, δηλαδή ότι επιβαρύνει την Ελλάδα δυσανάλογα.
Το «δώρο», λοιπόν, που έκανε στον Ελληνισμό της Αυστραλίας ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία ενδέχεται να επανατοποθετηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι το κόστος του αποδεικνύεται δυσανάλογο προς τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας.