Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21.4.10

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο ΣάμαρανκΟ μακροβιότερος πρόεδρος της ΔΟΕ, νοσηλευόταν στην εντατική σε νοσοκομείο  της Βαρκελώνης, ύστερα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
 

 
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ σε ηλικία 89 ετών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο της Βαρκελώνης, στο οποίο εισήχθη ο Σάμαρανκ την Κυριακή, ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ πέθανε σήμερα στις 14:25 ώρα Ελλάδος από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.
Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE μετέδωσε την είδηση για το θάνατό του επικαλούμενο τον γιατρό του, τον Ραφαέλ Εστεμπάν Μουρ, σύμφωνα με τον οποίο ο Σάμαρανκ εισήχθη στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Λίγο νωρίτερα η κλινική είχε γνωστοποιήσει ότι ο εκλιπών βρισκόταν σε «κρίσιμη» κατάσταση, η οποία είχε γίνει «μη αναστρέψιμη». Ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ νοσηλευόταν σε «πολύ σοβαρή» κατάσταση, λόγω «οξείας ανεπάρκειας της στεφανιαίας».
Τη λύπη της για την απώλεια αυτή εξέφρασε αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του η ΔΟΕ. «Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά λύπη της για το θάνατο σήμερα του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Σε δήλωσή του για τον θάνατο του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο νυν επικεφαλής της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, τονίζει μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις για να εκφράσω τη θλίψη της Ολυμπιακής Οικογένειας. Προσωπικά είμαι βαθιά λυπημένος από το θάνατο του ανθρώπου, ο οποίος ανέπτυξε σταδιακά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής, έναν άνθρωπο, ο οποίος με ενέπνευσε και του οποίου η γνώση για τον αθλητισμό ήταν πραγματικά εξαιρετική. Χάρη στο ξεχωριστό όραμα και ταλέντο του, ο Σάμαρανκ ήταν ο αρχιτέκτονας ενός δυνατού και ενωμένου Ολυμπιακού Κινήματος. Μπορώ μόνο να αποτίσω φόρο τιμής στα τρομερά επιτεύγματα και την κληρονομιά του και να εγκωμιάσω τη γνήσια αφοσίωσή του στο Ολυμπιακό Κίνημα και τις αξίες του. Έχουμε χάσει έναν σπουδαίο άνδρα, έναν μέντορα και ένα φίλο, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον Ολυμπισμό».
Ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΔΟΕ
Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1920 στη Βαρκελόνη. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ. Το 1965 έγινε μέλος της ισπανικής Ολυμπιακής επιτροπής και το 1967 ανέλαβε την προεδρία της. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η άνοδός του στα αξιώματα ήταν ραγδαία.
Το 1968 ορίστηκε διευθυντής Πρωτοκόλλου, στη συνέχεια έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, την οποία χαρακτήριζε «κυβέρνηση» της ΔΟΕ. Από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΔΟΕ. Το 1977 η ισπανική κυβέρνηση τον διόρισε πρέσβη της χώρας στη Μόσχα. Η πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης έμελλε να αποτελέσει το σημαντικότερο σταθμό στην πορεία του Σάμαρανκ στο ολυμπιακό κίνημα. Το 1980, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα, ο Σάμαρανκ εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ, στις 16 Ιουλίου, αντικαθιστώντας το λόρδο Κιλάνιν.
Αναμορφωτής του σύγχρονου ολυμπιακού κινήματος, ο Σάμαρανκ αποχώρησε από την προεδρία στη Σύνοδο της ΔΟΕ που έγινε στη Μόσχα το 2001, ενώ στη θέση του εκλέχθηκε ο Βέλγος Ζακ Ρογκ. Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επικεφαλής του Ολυμπιακού Μουσείου της Λοζάνης.
Με 21 χρόνια θητείας στην ηγεσία της ΔΟΕ, υπήρξε ο 2ος μακροβιότερος πρόεδρός της, αφού μόνο ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν έμεινε μεγαλύτερο διάστημα στην ίδια θέση (1896-1925). Το 1991 τιμήθηκε από τον Βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος του απένειμε τον τίτλο του Μαρκήσιου για την ενασχόλησή του με το Ολυμπιακό Κίνημα και τη βοήθεια που παρείχε για τη διοργάνωση από τη Βαρκελώνη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.
Από το 2001 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας. Μπήκε στο νοσοκομείο της Λοζάνης στις 17 Ιουλίου του 2001, την ημέρα των 81 γενεθλίων του, «λόγω υπερβολικής κόπωσης». Τον Αύγουστο του 2001 παρουσιάστηκαν οξείες επιπλοκές από αρτηριακή υπέρταση, η οποία συνδεόταν με την τεράστια προσπάθεια πριν και μετά το συνέδριο της ΔΟΕ στη Μόσχα. Τον Δεκέμβριο του 2007, εισήχθη στο νοσοκομείο της Μαδρίτης, μετά από αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Γόνος πλούσιας καταλανικής οικογένειας, έκανε δύο παιδιά με τη σύζυγό του, Μαρία Τερέζε Σάλισακς-Ρόουι (απεβίωσε το 2000), τη Μαρία Τερέζε και τον Χουάν Αντόνιο Τζούνιορ, ο οποίος έχει εκλεγεί μέλος της ΔΟΕ από τον Ιούλιο του 2001.
Αβραμόπουλος: Κλείνει μια μεγάλη σελίδα του παγκοσμίου Ολυμπιακού κινήματος
«Μια μεγάλη σελίδα για το παγκόσμιο Ολυμπιακό κίνημα, κλείνει σήμερα με τον θάνατο του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, επί σειρά ετών», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί του κατά τη διεκδίκηση και διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
«Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, με τις εμπνευσμένες του προσπάθειες, αναμόρφωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και προσέδωσε στον ολυμπισμό αδιαμφισβήτητο κύρος», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε: «αποχαιρετούμε σήμερα αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα, στην οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει τη συμβολή της στην ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τα βαθιά ειλικρινή αισθήματά του για την πατρίδα μας. Στέκομαι με σεβασμό στη μνήμη μιας αξιοσέβαστης προσωπικότητάς, ενός αληθινού φίλου, ενός φίλου της πατρίδας μας».
Φόρος τιμής από τον Γάλλο πρόεδρο
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί απότισε φόρο τιμής στον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που πέθανε σήμερα Τετάρτη, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ μεγάλη και άξια προσωπικότητα του ολυμπισμού», σε σχετική ανακοίνωσή του.
«Πολύ μεγάλη και άξια προσωπικότητα του Ολυμπισμού ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ είναι αυτός που υποστήριξε την προώθηση του Ολυμπισμού στο ανώτερο στάδιο ανοίγοντάς τον σε όλα τα αθλήματα και σε όλες τις χώρες», αναφέρει ο κ. Σαρκοζί στην ανακοίνωσή του.
Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ -προσθέτει ο κ. Σαρκοζί- «συνέβαλε στην ενίσχυση της ενότητας και της ολυμπιακής αλληλεγγύης συνεργαζόμενος με τις διεθνείς ομοσπονδίες, τις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, τους αθλητές για τον διεθνή αθλητισμό».
Καταλήγοντας ο γάλλος πρόεδρος απέστειλε τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, στην μεγάλη οικογένεια του Ολυμπισμού, σε ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο, στα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τον πρόεδρό της, Ζακ Ρογκ.
Κόου: Ήταν ο ηγέτης με το πιο μεγάλο και αλάνθαστο ένστικτο
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, Σεμπάστιαν Κόου απέτισε φόρο τιμής στον Ισπανό Χούαν Αντόνιο Σάμαρανγκ, πρώην πρόεδρο της ΔΟΕ, χαρακτηρίζοντάς τον «φίλο» και «ηγέτη με αλάνθαστο ένστικτο».
«Ήταν πολύ απλά ο ηγέτης που είχε το πιο μεγάλο και αλάνθαστο ένστικτο που συνάντησα ποτέ μου», είπε ο κ. Κόου.
«Έχασα έναν φίλο που με ώθησε στον αθλητισμό από τα είκοσί μου, Ο κόσμος έχασε έναν άνθρωπο που είχε μεγάλες εμπνεύσεις», πρόσθεσε ο κ. Κόου.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε σε όλες τις γνωστές γλώσσες. Δεν αναγνωρίζονται σχόλια σε 'λατινοελληνικά'-greklish.