Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16.4.10

Αυστραλία: Δύναμη ο Ελληνισμός


Πληθαίνουν καθημερινά οι πολιτικοί που ζητούν από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να συμπεριλάβει την ελληνική γλώσσα στο Εθνικό πρόγραμμα Διδασκαλία Γλωσσών (National Schools Curriculum).
Κορυφαία πολιτικά στελέχη από τα τέσσερα σημεία της επικράτειας, με επιστολές τους προς την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Παιδείας, Τζούλια Γκίλαρντ, στηρίζουν την ελληνική γλώσσα και προτρέπουν την κυβέρνηση να τη συμπεριλάβει στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Πρόγραμμα.

Η αντιπρόεδρος της Κοινοπολιτειακής Βουλής, κ. Anna Burke, σε επιστολή της προς την υπουργό Παιδείας, εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι στην έδρα της έχει πολλούς Έλληνες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και προσθέτει, ότι «ο ζωντανός ελληνικός πολιτισμός ενισχύει τον κοινωνικό ιστό της έδρας της και της ευρύτερης πολυπολιτισμικής Αυστραλίας».

Η κ. Burke υπογραμμίζει τη σημασία της γλώσσας για τη διατήρηση του πολιτισμού και της παράδοσης των εθνικών ομάδων που συνθέτουν την αυστραλιανή κοινωνία, καθώς και τα οφέλη που αποκομίζει το αυστραλιανό κράτος από τη διδασκαλία γλωσσών.
«Προφανώς, η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού αφορά άμεσα και την ελληνική παροικία της Αυστραλίας. Είναι θεμελιώδης ανάγκη του εκπαιδευτικού μας συστήματος η αναγνώριση των Ελλήνων της Αυστραλίας μέσω της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας {…}  της αρχαιότερης, επιζώσας γλώσσας της Ευρώπης με γλωσσολογική παράδοση 4.000 χρόνων», τονίζει η αντιπρόεδρος της Βουλής και καταλήγει:
«Κυρία αντιπρόεδρε της κυβέρνησης, σας προτρέπω να συμπεριλάβετε την ελληνική γλώσσα  στο Eθνικό Πρόγραμμα. Δίνοντας προτεραιότητα στην ελληνική γλώσσα, υπηρετούμε τα πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά ενδιαφέροντα της χώρας».
Άμεση στήριξη στην ελληνική γλώσσα προσφέρει και ο περιφερειάρχης (Chief Minister) της Βόρειας Περιφέρειας, Paul Henderson. Σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της περίληψης των Ελληνικών, πληροφορεί την υπουργό ότι το 10% των κατοίκων της Βόρειας Περιφέρειας είναι ελληνικής καταγωγής, που αγωνίζονται για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.
Ο κ. Henderson εξηγεί στην επιστολή του, ότι με τη την οικονομική στήριξη του Ελληνικού Κράτους και των Ελληνικών Κοινοτήτων του Ντάργουϊν διδάσκονται στην ακριτική πόλη η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός και καταλήγει:
«Σας προτρέπω, κυρία  υπουργέ, να στηρίξετε την περίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό πρόγραμμα Διδασκαλίας».
Τη στήριξη της ελληνικής γλώσσας ζητά από την υπουργό Παιδείας και ο ομογενής βουλευτής του Νάσιοναλ Πάρτι Νέας Νότιας Ουαλίας, Γεώργιος Σουρής.
Ο ομογενής πολιτικός υπογραμμίζει, με τη σειρά του, το ενδιαφέρον των Ελλήνων της Αυστραλίας για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού και προσθέτει ότι «προκύπτουν σημαντικά οφέλη και για την Αυστραλία από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα σχολεία της επικράτειας».
Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας, σε επιστολή της προς τον ομογενή βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Στιβ Γεωργανά, αναγνωρίζει ότι «η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις κυρίαρχες κοινοτικές γλώσσες, γεγονός που τονίζει τη σημαντική  προσφορά των Ελλήνων για την οικονομική, πολιτισμική και πολιτική ανάπτυξη της Αυστραλίας, ιδιαίτερα μετά το 1945».
Η κ. Γκίλαρντ δεν δεσμεύεται, αλλά προτρέπει τον Ελληνισμό της Αυστραλίας να καταθέσει τις εισηγήσεις του στην Επιτροπή Διαμόρφωσης του Εθνικού Προγράμματος Διδασκαλίας Γλωσσών (ACARA).
ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε, ανεπισήμως, ότι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Αυστραλίας θα συναντήσουν την υπουργό Παιδείας στις 24 Μαΐου 2010 στην Καμπέρα.
Σκοπός της συνάντησης, όπως λέγεται, είναι η εκ νέου υποβολή στην υπουργό των λόγων που επιβάλλουν τη διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Αυστραλίας.
Παράλληλα, το ΣΑΕ Ωκεανίας  οργανώνει παμπαροικιακή συγκέντρωση για την εκλογή αντιπροσωπευτικής ομάδας της ομογένειας, η οποία θα διαμορφώσει τις τελικές προτάσεις της ομογένειας και θα συντονίσει τις περαιτέρω δραστηριότητες του Ελληνισμού.
 Η συνεδρίαση θα γίνει στην Μελβούρνη, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Παρασκευή 223 Απριλίου.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Ενθαρρυντική είναι και η συμμετοχή των ανώνυμων ομογενών στην εκστρατεία για τη γλώσσα μας.
Καθημερινά φθάνουν στα γραφεία του «Νέου Κόσμου» εκατοντάδες υπογραφές συμπαροίκων, οι οποίες θα υποβληθούν την κατάλληλη στιγμή στο προεδρείο της Κοινοπολιτειακής Βουλής.
Ήδη, έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές και ευελπιστούμε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του Απριλίου που λήγει η προθεσμία  αποστολής υπογραφών.
Όσοι και όσες δεν έχετε υπογράψει, μην αδιαφορείτε. Η υπογραφή σας είναι αναγκαία για τη γλώσσας μας.