Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28.4.10

Μητρώο πολιτιστικών φορέων για τον έλεγχο των επιχορηγήσεων

Τη δημιουργία Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ως ένα πρώτο βήμα για τη διαφάνεια στις επιχορηγήσεις.
Όπως είπε ο υπουργός, το Μητρώο είναι ένας μηχανισμός καταγραφής και παρακολούθησης του έργου και της εξέλιξης των επιχορηγούμενων φορέων για την αξιολόγηση της δουλειάς τους με διαφανή και συνεπή κριτήρια.

Το Μητρώο είναι ανοιχτό σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς, ωστόσο η εγγραφή του σε αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο φορέας θα λάβει στο μέλλον επιχορήγηση.
«Σήμερα, κάνουμε το πρώτο βήμα για να χαλαρώσουμε τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του πολιτισμού από την εξουσία», υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος και ξεκαθάρισε: «Κανένας φορέας δεν θα μπορεί να επιχορηγηθεί από το υπουργείο αν δεν έχει προηγουμένως καταγραφεί στο Μητρώο και δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του σ’ αυτό. Κανένας φορέας, όσο αγαπητός και αν είναι, δεν θα μπορεί να πάρει χρήματα του Δημοσίου αν δεν πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
Αναλυτικά η νέα διαδικασία επιχορηγήσεων:
1. ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων μπορούν να εγγραφούν όλοι οι μη κερδοσκοπικοί φορείς που αναπτύσσουν πολιτιστική δραστηριότητα. Όποιος φορέας επιθυμεί να υποβάλει αίτημα για επιχορήγηση οφείλει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής του στο Μητρώο.
Το Μητρώο είναι ανοιχτό σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς, αλλά όπως επισημαίνεται, η εγγραφή του σε αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο φορέας θα λάβει στο μέλλον επιχορήγηση.
Η εγγραφή γίνεται μέσω ιστοτόπου του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και η διαδικασία είναι ανοιχτή όλο το χρόνο.
Ο φορέας αναλαμβάνει την ευθύνη να παρέχει ακριβή στοιχεία για την ταυτότητα και τις δράσεις του και να επικαιροποιεί τα στοιχεία αυτά. Οι πληροφορίες που ζητούνται αφορούν:
- την ταυτότητα του φορέα: διοίκηση, αριθμό μελών, εθελοντών και εργαζομένων
- τη δραστηριότητά του: σημαντικές δράσεις, διακρίσεις
- οικονομικά στοιχεία: πηγές χρηματοδότησης, οικονομικά στοιχεία του τελευταίου έτους, απολογισμός για δράσεις που έλαβαν κρατική επιχορήγηση στο παρελθόν
Οι πληροφορίες αυτές θα συνεκτιμώνται κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων που θα υποβάλλει ο φορέας, ενώ συγχρόνως θα βοηθήσουν το υπουργείο να χαρτογραφήσει τους φορείς που δραστηριοποιούνται σε κάθε τομέα.
Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται η αποστολή της φόρμας εγγραφής τυπωμένης και υπογεγραμμένης από το νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα, συνοδευόμενη από το καταστατικό του.
2. Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ
Μέσω του ίδιου ιστοτόπου ο φορέας, αφού ολοκληρώσει την εγγραφή του στο Μητρώο, θα μπορεί να υποβάλει αίτημα επιχορήγησης. Η φόρμα θα είναι ανοιχτή όλο το χρόνο, αλλά τα αιτήματα θα αξιολογούνται δύο φορές ετησίως, σε χρόνο που θα ανακοινώνεται εγκαίρως. Για δράσεις που πραγματοποιούνται το 2010 οι φορείς πρέπει να υποβάλουν το αίτημά τους μέχρι 30 Ιουνίου 2010. Τα αιτήματα που αφορούν το 2011 θα εξεταστούν το φθινόπωρο.
Ο φορέας πρέπει να περιγράψει τη δράση που σχεδιάζει, τους στόχους που έχει θέσει και το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Απαιτείται επίσης αναλυτικός προϋπολογισμός της δράσης.
Οδηγίες για τη συμπλήρωση των πεδίων θα αναρτηθούν στο site του ΥΠ.ΠΟ.Τ.
3. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ–ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Τα αιτήματα θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου με τη συνδρομή επιτροπών που θα λειτουργήσουν ανά τομέα δημιουργίας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ανακοινωθούν στο site τα ονόματα των φορέων που θα επιχορηγηθούν, οι δράσεις για τις οποίες θα λάβουν την επιχορήγηση και τα ποσά. Επιπλέον, θα είναι προσβάσιμες στο κοινό πληροφορίες για την ταυτότητα και τη δράση τους.
Τέλος, θα δημοσιοποιηθούν συγκεντρωτικά στοιχεία για τον αριθμό και το είδος των αιτημάτων, το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων και τα συμπεράσματα από την εφαρμογή της νέας διαδικασίας επιχορηγήσεων.
4. ΕΛΕΓΧΟΣ
Οι φορείς που θα επιχορηγηθούν οφείλουν εντός τριμήνου από την ολοκλήρωση της δράσης να υποβάλουν οικονομικό και καλλιτεχνικό απολογισμό. Θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα που θα υπάρχει στο site και να προσκομίσουν όσα στοιχεία τους ζητηθούν από τις υπηρεσίες.
Ο ιστότοπος του ΥΠ.ΠΟ.Τ. για τους πολιτιστικούς φορείς
Στο νέο ιστότοπο, τον οποίο κατασκεύασε η Διεύθυνση Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΥΠ.ΠΟ.Τ., θα γίνεται η εγγραφή των φορέων στο Μητρώο και η υποβολή του αιτήματος επιχορήγησης. Στον ίδιο χώρο θα γίνεται η ενημέρωση για τα τελικά αποτελέσματα της διαδικασίας.
Στη δεύτερη ενότητα του ιστοτόπου θα παρέχονται πληροφορίες για προγράμματα που απευθύνονται σε πολιτιστικούς φορείς (εθνικά, ευρωπαϊκά, διεθνή) και για άλλες πηγές οικονομικής ενίσχυσης της δραστηριότητάς τους.

Ναυτεμπορική