Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2.5.10

Μίκης Θεοδωράκης προς Άγκυρα: "Σεβαστείτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο"


Έκκληση προς την Τουρκική Κυβέρνηση να δείξει εμπράκτως τον σεβασμό της προς την πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απηύθυνε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε χθες βράδυ με την ευκαιρία της πρώτης συναυλίας που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη, από την ίδρυσή της, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», ο ιδιαίτερα αγαπητός στην Τουρκία μουσικοσυνθέτης κάλεσε την Τουρκική ηγεσία να λάβει σοβαρά υπόψη της το ζήτημα του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών του Πατριαρχείου «εάν πράγματι θέλει να προχωρήσουμε σοβαρά και οριστικά στην επίλυση των διαφορών μας».

Όπως είπε, το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «αποτελούν σύμβολα της Ελληνικής Ορθοδοξίας, με την οποία, όπως είπα, είναι τόσο στενά δεμένος ο ελληνικός λαός».

Ο Μίκης Θεοδωράκης, αφού έστειλε μήνυμα φιλίας και αγάπης "στους φίλους μας Τούρκους", σημείωσε ότι οι συμβολικές πράξεις είναι αυτές που θα θεμελιώσουν μια σταθερή ειρήνη στις σχέσεις των δύο λαών που θα δείξουν ότι έχουν τη θέληση και τη δύναμη «να ρίξουμε στα σκουπίδια της ιστορίας όλα τα αρνητικά που μας χωρίζουν και να αναδείξουμε τα θετικά, που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε προς ένα κοινό φωτεινό μέλλον».






Στην συναυλία παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Ιεράρχες του Θρόνου, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής, Άρχοντες του Πατριαρχείου, Έλληνες και Τούρκοι Ακαδημαϊκοί και ένα πολυπληθές κοινό από Ρωμιούς, Τούρκους αλλά και επισκέπτες από την Ελλάδα οι οποίοι με ενθουσιασμό άκουσαν τα τραγούδια και τις μουσικές του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Lütfi Kırdar, αίθουσα “Anadolu”, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Κωνσταντινούπολη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με την Νένα Βενετσάνου, την Καλλιόπη Βέττα, τον Δώρο Δημοσθένους και την Μαρία Βλάχου, ερμήνευσαν λυρικά τραγούδια από τους κύκλους τραγουδιών του συνθέτη και ταξίδεψαν το κοινό της Πόλης μέσα από γνώριμους ήχους και αγαπημένες μελωδίες.







Ακολουθεί το μήνυμα που απέστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης για την χθεσινή συναυλία:


Παναγιώτατε,

Κυρίες και Κύριοι,

Με την ευκαιρία της συναυλίας με έργα μου στην Κωνσταντινούπολη θα ήθελα να υποβάλω τα σέβη μου με τη βαθύτερη εκτίμησή μου και αγάπη μου προς τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να του ευχηθώ υγεία και δύναμη στο δύσκολο έργο του.

Θα ήθελα, ακόμα, αφού ευχαριστήσω τους οργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, Πόλις 2010 και Λυσσιστράτη, να στείλω ένα μήνυμα αγάπης και φιλίας στους φίλους μας Τούρκους, και ιδιαίτερα σ’εκείνους που πιστεύουν, όπως εγώ, στην ιστορική ανάγκη για την επίτευξη μιάς ισχυρής και μόνιμης φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς μας.



Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους για το χτίσιμο αυτής της φιλίας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός των μεγάλων αξιών του κάθε λαού, όπως είναι η πίστη στις εθνικές, ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές του αξίες. Για εμάς, τους Έλληνες, η Ορθοδοξία αποτελεί μια κορυφαία μορφή και λειτουργία της εθνικής μας συνείδησης, τόσο πολύτιμης και ισχυρής, όσο η ίδια μας η Πατρίδα. Και γι’αυτό ας μου επιτραπεί να απευθύνω έκκληση ιδιαίτερα προς την Τουρκική Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της αυτό το γεγονός, εάν πράγματι θέλει να προχωρήσουμε σοβαρά και οριστικά στην επίλυση των διαφορών μας, ξεκινώντας από τον έμπρακτο σεβασμό προς το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που αποτελούν σύμβολα της Ελληνικής Ορθοδοξίας, με την οποία, όπως είπα, είναι τόσο στενά δεμένος ο ελληνικός λαός.

Προχωρώντας άμεσα σ’αυτές τις συμβολικές πράξεις πρέπει να ξέρουν ότι βάζουν τα αληθινά θεμέλια για να προχωρήσουν, επιτέλους, οι χώρες μας στο επίπεδο εκείνο των σχέσεων που θα χαρίσει στους δύο λαούς μας μεγάλα υλικά οφέλη και, προπαντός, την ηθική διάσταση που θα μας κάνει όλους υπερήφανους, γιατί θα έχουμε τη δύναμη να ρίξουμε στα σκουπίδια της ιστορίας όλα τα αρνητικά που μας χωρίζουν και να αναδείξουμε τα θετικά, που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε προς ένα κοινό φωτεινό μέλλον.
 Σας ευχαριστώ!


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας