Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10.7.10

Χωρίς επίλυση του ονόματος, τα Σκόπια δεν θα μπουν στο ΝΑΤΟ"

Ημερομηνία: 10/07/2010

Κλειστή θα παραμένει η πόρτα του ΝΑΤΟ για τη FYROM αν δεν επιλυθεί το θέμα του ονόματος, ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρτ από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χθες, εκτιμώντας ότι είναι η ώρα για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους των Σκοπίων.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

christoforidou@makthes.gr

Ο αμερικανός πρέσβης έκανε την πρόβλεψη ότι είναι πιθανή μια νέα πρωτοβουλία από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ το Νοέμβριο, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο επιχείρησε να διασκεδάσει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια διαδικασία του τύπου “ή τώρα ή ποτέ”, σημειώνοντας ότι “αυτή τη φορά η διαπραγμάτευση θα εστιάζει περισσότερο σε μια λύση αποδεκτή και στις δύο χώρες και λιγότερο σε συνόδους όπου όλοι είναι υπό πίεση, εξαιτίας των ασφυκτικών διοριών”. Ερωτηθείς από τη "Μ" για το ενδεχόμενο, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Νοέμβριο, η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία ο κ. Σπέκχαρτ ήταν κατηγορηματικός: “Νομίζω ότι η Ελλάδα ήταν σαφής σε αυτό το ζήτημα και όλοι αντιλαμβάνονται ότι χωρίς επίλυση του προβλήματος δεν θα υπάρχει είσοδος στο ΝΑΤΟ” είπε, αποφεύγοντας να εκφράσει οποιαδήποτε εκτίμηση για το πιθανολογούμενο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”. “Σε οτιδήποτε συμφωνήσουν η Ελλάδα και τα Σκόπια εμείς θα το υποστηρίξουμε” αρκέστηκε να πει.

Ωρα δύσκολων αποφάσεων

Ο αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την άποψη ότι “εάν τα Σκόπια θέλουν να επιλυθεί το πρόβλημα, πρέπει σε αυτή τη φάση να πάρουν μερικές σκληρές πολιτικές αποφάσεις”. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος για την επίλυση του προβλήματος είναι τώρα εφικτός. “Στο διάστημα που υπηρετώ στην Ελλάδα βλέπω ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Πριν από τρία χρόνια όλα τα ζητήματα ήταν ανοικτά, σήμερα η διαπραγμάτευση γίνεται για τον προσδιορισμό στο όνομα και για το εύρος της χρήσης του" είπε, σημειώνοντας ότι βήματα έχουν γίνει όχι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας αλλά και από αυτή των Σκοπίων, που παρότι έχουν εξασφαλίσει την αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος από περισσότερες από εκατό χώρες, συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση και δέχτηκαν τον γεωγραφικό προσδιορισμό. “Θεωρώ ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, ο στόχος είναι εφικτός” είπε, σχολιάζοντας ότι “αν χαθεί αυτή η περίοδος, δεν διαφαίνεται μελλοντικά να υπάρχουν πολλοί έλληνες πρωθυπουργοί με μεγαλύτερη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, με διεθνή παρουσία και δράση, που να έχουν τέτοια προσέγγιση όπως ο σημερινός πρωθυπουργός. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει να κάνει με τις ιστορικές και πολιτισμικές ευαισθησίες των Ελλήνων, αλλά θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να αφήσει πίσω της αυτό το πρόβλημα” είπε, προτρέποντας την ελληνική πλευρά να εστιάσει στο οικονομικό άνοιγμα στην περιοχή.

Ψήφος εμπιστοσύνης για την οικονομία

Ο κ. Σπέκχαρτ έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για τις διεθνείς πρωτοβουλίες που πήρε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας το ρόλο που έπαιξε η εμπειρία του στην εξωτερική πολιτική, η αναγνωρισιμότητα και το κύρος του στην παγκόσμια κοινότητα. Ο αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εντός των στόχων της και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η κατάσταση θα βελτιωθεί. Ωστόσο προέβλεψε ότι το φθινόπωρο θα πληθύνουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών για τα σκληρά μέτρα και προέτρεψε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ως προς τις απεργιακές κινητοποιήσεις, σχολίασε ότι είναι κατανοητό οι εργαζόμενοι να παλεύουν για καλύτερους μισθούς και συντάξεις, αλλά όχι με τρόπο που διώχνουν ξένες επενδύσεις και άρα εισοδήματα και για τους ίδιους. Έκανε λόγο για αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς του software, των ηλεκτρονικών, του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενδιαφέρον που πρόκειται να εκφραστεί όταν υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι σε εξέλιξη, ώστε να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Αποχαιρετιστήριο πάρτι με φόντο τον Θερμαϊκό. Χαρακτήρα αποχαιρετιστήριου πάρτι του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Φιλίππου προλογίζοντας τον πρεσβευτή των ΗΠΑ ανέφερε μεταξύ άλλων πως “η αγωνία όλων μας, ακόμη και σε αυτές τις ευχάριστες στιγμές, επικεντρώνεται στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες των καιρών”. Από την πλευρά του ο κ. Σπέκχαρντ τόνισε πως "η χώρα μας έχει την προοπτική να ξεφύγει από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία". Απόφοιτοι των αμερικανικών πανεπιστημίων και πολλοί εκπρόσωποι φορέων της πόλης έδωσαν το παρών, το κλίμα της βραδιάς ήταν χαλαρό και ευχάριστο, αλλά οι τόνοι -δικαίως- κρατήθηκαν χαμηλά, καθώς η γενική διαπίστωση ήταν πάλι ότι η οικονομική κρίση είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ο κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ και η σύζυγός του αναχωρούν για τις ΗΠΑ και το πιθανότερο είναι ότι ο μέχρι πρότινος πρεσβευτής θα αναλάβει σύντομα κάποιο άλλο πόστο. Σ.Μ.



http://history-of-macedonia.com/wordpress/2010/07/10/xwris-epilush-tou-onomatos-ta-skopia-den-tha-mpoun-sto-nato/