Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24.7.10

Ο Μητροπολίτης Αχρίδος Ιωάννης υποδέχθηκε τα ιερά λείψανα του Αγ. Εράσμου

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης, στις 18 Ιουλίου, στην Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Μπίτολα, μαζί με τους Επισκόπους μπρεγαλνιτσας κ. Μάρκο, στοβίων κ. Δαβίδ, με τους ιερείς, μοναχούς, μοναχές και πιστό λαό με επίσημη υποδοχή δέχτηκαν τα άγια λείψανα του αγίου ιερομάρτυρας Εράσμου της Αχρίδος, ένας μεγάλος άγιος Ιεράρχης ο οποίος μετά από ολόκληρες 17 αιώνες γύρισε στην χώρα στην οποία κήρυξε το Ευαγγέλιο.
Τα άγια λείψανα του αγίου Εράσμου έφερε στο μοναστήρι ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνειος Δημητρίου με συνοδεία από τους Αρχιμανδρίτες Αμφιλόχιο και Αντόνιο.


Μετά το διάβασμα της διαβεβαίωσης για τα λείψανα, ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνειος παρέδωσε τα άγια λείψανα του αγίου Εράσμου στο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Ιωάννη για μόνιμη ευλογία στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.
Στο συλλείτουργο προΐστατο ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης και συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι μπρεγαλνιτσας κ. Μάρκο, στοβίων κ. Δαβίδ και ιερείς από τιε αρχιεπισκοπές Αθηνών και Αχρίδος.
Για την θεια λειτουργία και προσκύνηση των λειψάνων προσήλθε και ο πιστός λαός. Λόγο του διωγμού από τα κρατικά όργανα Ι. Αρχιεπισκοπή Αχρίδος προς το παρόν δεν έχει άδεια να κτίζει ναούς, έτσι και αυτή την φορά η θεια Λειτουργία έγινε έξω από το μικρό παρεκκλήσι που δεν μπορούσε να χωρέσει όλους τους πιστούς.
Στη συνέχεια σας μεταφέρουμε το Χαιρετιστήριο λόγο του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος στην υποδοχή του αγίου λειψάνου του αγίου ιερομάρτυρα Εράσμου Αχρίδος.
Χαιρετιστήριος λόγος
στην υποδοχή του αγίου λειψάνου του Άγιου ιερομάρτυρα Εράσμου Λύχνιδος
Σεβασμιότατε Επίσκοπε Μπρεγαλνήτσας κ. Μάρκο, Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Στοβίων κ. Δαβίδ, Πανοσιολογιότατε Αρχιμανδρίτη Επιφάνειε, σεβαστοί πατέρες, Οσιολογιότατες γερόντισσες, αγαπητοί μοναχοί και μοναχές, λαέ του Θεού που είστε εδώ για την θεία αυτή μυσταγωγία,
Μας τίμησε σήμερα το έλεος του Θεού και χάρηκαν οι καρδιές μας για την χάρη με την οποία μας αξίωσε ο Θεός να δεχτούμε σαν μόνιμη ευλογία στην αγιωτάτη Αρχιεπισκοπή μας τα άγια λείψανα του αγίου ιεράρχη του Θεού, Εράσμου, ο όποιος μαρτύρησε για την πίστη του Χριστού, για την αγάπη δια την Εκκλησία, για την ελπίδα στην βασιλεία των ουρανών.
Στα άγια λείψανα των αγίων της Εκκλησίας παρούσα είναι η χάρης του Θεού και αυτή η χάρης τους κάνει άφθαρτους, τους κάνει να είναι πηγή των ιαμάτων, πνευματικών, ψυχικών και σωματικών. Η χάρης του Θεού που είναι η ενέργεια του Θεού δίνεται στους πιστούς σαν βοήθεια στην οδό προς την βασιλεία του Θεού αλλά και για αγιασμό και τελειοποίηση. Χωρίς την χάρη του Θεού ο άνθρωπος είναι αδύνατος να αρχίσει το δρόμο της ασκήσεως της πίστης αλλά και αδύνατος να μεταμορφώνει τα πάθη, αδύνατος να γίνει τέλειος. Δυστυχώς πολλοί στον κόσμο στον όποιο ζούμε δεν έχουν γνωρίσει την χάρη του Θεού, ούτε ζητάνε ο Κύριος να τους την δωρίσει, ούτε θεωρούν ότι έχουν ανάγκη από αυτήν για την πρόοδο στην ζωή.
Εμείς, δε, που είμαστε σφραγισμένοι με το όνομα του Χριστού, έχουμε την συνείδηση ότι χωρίς την χάρη του Θεού δεν αρχίζει ούτε ένα καλό έργο, αλλά ούτε και ένα καλό λογισμό. Ο τι καλό κάνουμε στην ζωή μας έχει την αίτια την χάρη του Θεού η οποία μας δίνεται δωρεάν, εμείς πρέπει μόνο να την αναγνωρίσουμε, να την δεχτούμε με ευχαριστία και να την χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Με αυτό το τρόπο δημιουργούμε έργα τα όποια είναι αιώνια, έργα με τα οποία δεν θα ντροπιαστούμε μπροστά στον Κύριο.
Ακριβώς αυτή την χάρη του Θεού αναγνωρίσαμε σήμερα σε αυτή την ιερή πράξη του ερχομού του αγίου λειψάνου του θεράποντα του Θεού, τον ιερομάρτυρα του Χριστού, Εράσμου, τον Επίσκοπο Αχρίδας, τον Επίσκοπο ο όποιος στην τότε Λύχνιδα βάφτισε είκοσι χιλιάδες ανθρώπους και με την προσευχή συνέτριψε τα είδωλα των εθνικών, και με την πίστη του Θεού αντέδρασε στην πλάνη των δαιμόνων, και με την χάρη που του την έδωσε ο Θεός αντιμετώπισε αυτούς που τον βασάνισαν, και τελικά αξιώθηκε με τον στέφανο της δόξης, με τον οποίο ο Κύριος στεφανώνει τους εκλεκτούς Του.
Σαν Επίσκοπος του λογικού αυτού ποιμνίου του Χριστού, σήμερα στέκομαι με ένα ιερό τρόμο, με φόβο αν κάναμε άξια υποδοχή του ιεράρχη του Θεού, Εράσμου? Σε αυτόν ο οποίος με την άσκηση του και την μαρτυρία για την πίστη μας υποχρέωσε όλους εμάς που τον ακλουθούμε, αλλά ιδιαίτερα εμένα σαν Επίσκοπο που είμαι διάδοχος του στην διακονία σε αυτή την Αχρίδα-ονομαζόμενη Εκκλησία.
Τρέμω επίσης και μπροστά στο γεγονός ότι αυτός είναι εδώ μαζί μας μετά από πολυαιώνια σωματική απουσία από την δική του Λύχνιδα, και την δική μας Αχρίδα. Ιδιαίτερα τρέμω επειδή δεν θα μπορώ να αποφύγω την απάντηση στην ερώτηση γιατί κάποιοι των οποίων οι πρόγονοι τους ο ίδιος ο Άγιος Εράσμο μυσταγώγησε στην πίστη του Χριστού, τώρα είναι σε σχίσμα με την Εκκλησία, ζουν εκτός της ευσέβειας, και πνίγονται στην πλάνη του εθνοφυλετισμού. Πώς να παρουσιάσω στον άγιο Εράσμο αυτούς που παραμένουν στο σχίσμα κα να μην τους κατακρίνω, να του πω ότι το αίμα το οποίο έχυσε για την πίστη ούτε τους είναι κίνητρο, ούτε υποχρεώνει τους σχισματικούς στην πατρίδα μας να είναι στην ενότητα μαζί του?
Πώς να του πούμε ότι στην χώρα στην οποία αυτός ήταν από τους πρώτους οι οποίοι βαπτίσαν και κήρυξαν μεταξύ των ειδωλολατρών στην Μακεδονία, τώρα μετά από πολλούς αιώνες μετά την κοιμήση του, το σχίσμα καταστρέφει σχεδόν τόσο, αν όχι και περισσότερο από την καταστροφή που έκανε την ειδωλολατρική πλάνη στα χρόνια του? Πώς να του πούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι μεταξύ της σχισματικής ιεραρχίας οι οποίοι όχι μόνο που δεν έχουν καμία φροντίδα για την ενότητα της εκκλησιάς, αλλά κάνουν ο τι μπορούν το σχίσμα ποτέ να μην ιατρευτεί?
Θα μπορεί αυτός ο άνθρωπος του Θεού ο οποίος ούτε την ζωή του λυπήθηκε να δώσει για την πίστη, να καταλάβει ότι κάποιοι που σήμερα ονομάζονται ιεράρχες στη περιοχή στην όποια αυτός πάλαια βάφτισε, παραμένουν σε σχίσμα με όλη την Εκκλησία του Θεού, περισσότερο να αγαπούν την πολυτέλεια παρά την άσκηση, το πλούτο του κόσμου παρά την φτώχια με τον Χριστό, και δεν δρέποντα όχι μόνο τα του καίσαρα, αλλά και του Θεού να τα δώσουν στην κυβέρνηση.
Αλλά η σταθερότητα σας στην πίστη, Σεβασμιότατε, Θεοφιλέστατε, τίμιοι πατέρες και λαέ του Θεού μου δίνει θάρρος και με υποστηρίζει σε αυτή την στιγμή όταν δίνω λογοδοσία μπροστά στον εδώ και με το σώμα παρόν τον προκάτοχο μου στην επισκοπική διακονία, τον ιερομάρτυρα Εράσμο.
Δεν θα καυχηθώ με τον εαυτό μου, αλλά όταν θα καυχηθώ με εσάς δεν πρέπει κανένας να με παρεξηγήσει. Επειδή η μαρτυρία σας έλαμψε στην οικουμένη, η ετοιμότητα σας να μαρτυρήσετε για την ενότητα της Εκκλησίας δεν είναι άγνωστη μεταξύ των Χριστιανών, η αγάπη με την οποία αγαπήσατε τον Χριστό δεν έμεινε μην αναγνωρισμένη από τις άλλες Εκκλησίες. Για αυτό το λόγο, σήμερα με εσάς θα καυχηθώ μπροστά στον άγιο Εράσμιο, εσάς θα σας προσφέρω, και για σας, για την πίστη σας και για την αγάπη μπροστά στον Κύριο και εγώ ο ανάξιος να μην γίνω περιφρονημένος και ταπεινωμένος.
Ο Θεός, αυτός ο θαυμάσιος καρδιογνώστης, αυτός που γνωρίζει και τα κριμένα μυστικά όλων εμάς, ο Οποίος μας γνωρίζει με το Λόγο Του, ακόμα και πριν γεννηθούμε στον κόσμο, αυτός σήμερα μας συνήγαγε όλους σε αυτή την θεια μυσταγωγία και μας έστειλε την χάρη Του σε κάποιους από μας σαν κίνητρο για μεγαλύτερη άσκηση, σε άλλους σαν μισθό για τον καλό αγώνα, αλλά για όλους σαν υποθήκη για την αιωνία ζωή.
Διακρίνοντας ότι είμαστε άξιοι να φυλάξουμε αυτή την μεγάλη χάρη, ότι δεν θα την πετάξουμε μπροστά στους σκύλους και χήρους, ο Θεός σήμερα μας έφερε τα άγια λείψανα του αγίου Εράσμου της Λύχνιδος, πάντοτε να μείνουν στην δική μας αγιοτάτη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, για μόνιμη ευλογία και αγιασμό των πιστών, για ίαση των ασθενών, για βοήθεια στις αδυναμίας.
Εκεί που φυλάγονται τα άγια λείψανα εκεί είναι η χάρης του Θεού, επειδή τα λείψανα των αγίων είναι η μεγαλύτερη μαρτυρία για την παρουσία της χάριτος του Θεού σε αυτό το κόσμο. Έτσι, το θησαυροφυλάκιο μας σήμερα έγινε πλουσιότερο, όχι με χρήματα με οποία είναι γεμάτα τα θησαυροφυλάκια στους σχισματικούς, αλλά με αγία λείψανα και θεια χάρη με οποία είναι γεμάτα τα θησαυροφυλάκια της Εκκλησιάς μας.
Πριν δώδεκα χρόνια, σαν την αυριανή ημέρα ήμουν χειροτονημένος για Επίσκοπο. Αυτό που τότε ανήγγειλα σαν πρόγραμμα στην επισκοπική μου διακονία, σε μεγαλύτερο μέρος σήμερα είναι πραγματοποιημένο. Η ενότητα της εκκλησιάς η οποία τότε ήταν μεγαλύτερο πρόβλημα, σήμερα είναι αποκατεστημένη. Αυτό που κάποιοι παρέμειναν στο σχίσμα είναι η εκλογή τους, αλλά ο λαός σε αυτά τα μέρη ήδη δεν είναι χωρίς επιλογή.
Αν κάποτε έπρεπε κάνεις να ταξιδεύει έξω από το κράτος για να κοινωνήσει και να είναι ενωμένος με τον Χριστό, τώρα μπορεί να χρειάζεται και πάλι να ταξιδεύει, αλλά σε μικρότερα διαστήματα, γιατί παρά τις αφόρητες δυσκολίες τις οποίες υποστήκαμε σε αυτά τα οκτώ χρόνια, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε λειτουργική ζωή τουλάχιστον στις μεγαλύτερες πόλεις στην πατρίδα μας.
Πέρασαν ολόκληρα οκτώ χρόνια από την ημέρα όταν αποκαταστήσαμε την ενότητα με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά σε αυτά τα οκτώ χρόνια όχι μόνο που γινόταν δικαστήρια εναντίον μας, εισβολές και πυρκαγιές στα λειτουργικά μας μέρη και στα σπίτια μας, γκρεμίσματα των ναών, προφυλακίσεις, φυλακίσεις και διωγμοί, αλλά σε αυτά τα οκτώ χρόνια ο Θεός κτιζόταν και την Εκκλησία Του σε αυτή την περιοχή.
Δεν ξέρω τι άνθηση θα είχαμε σε αυτά τα οκτώ χρόνια αν δεν είχαμε αυτά που είπαμε, αλλά ξέρω και είμαι βεβαίως ότι ακόμα και να είχαμε εκατό φορές μεγαλύτερες δυσκολίες από τις ειπωμένες η άνθηση της Εκκλησίας σε αυτή την περιοχή δεν θα μπορούσε να την σταματήσει κανείς, επειδή αυτοί που προσπάθησαν να την σταματήσουν δεν ήξεραν η ξέχασαν ότι η Εκκλησία είναι του Θεού και ότι ο ίδιος ο Θεός την φροντίζει. Η ταπεινότητα μας είναι μόνο ένας από τους δούλους του Θεού ο οποίος με το έλεος του Θεού απαριθμήθηκε στους αρχιεπισκόπους αυτής της ένδοξης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας.
Ευκαιρία είναι σε αυτό το επέτειο να ευχαριστήσω τους Επισκόπους της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας για τον μόχθο τους, την θησεία τους και το κόπο που κάνουν να υπηρετήσουν την Εκκλησία σε τόσο δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε. Ευχαριστώ τους εδώ παρόντες τον Επίσκοπο μπρεγκαλνήτσας κ. Μάρκο, και τον Επίσκοπο στοβίων κ. Δαβίδ για όλη την υποστήριξη που μου δίνουν στην αγγελία της ενότητας της Εκκλησίας. Ο Κύριος να τους δίνει δύναμη, σοφία και γνώση να ποιμαίνουν το λογικό ποίμνιο τους με θεια μάανα η οποία είναι ο ίδιος ο Λόγος του Θεού. Ευχαριστώ τους πρεσβυτέρους και τους διακόνους οι οποίοι άπταιστα σηκώνουν το βάρος τις διακονίας τους, σηκώνουν μαζί μας το φορτίο και είναι πάντοτε στην διάθεση της Εκκλησίας για την βοήθεια και για το πρόοδο της. Ευχαριστώ και σε σας λαέ του Θεού οι οποίοι ξέρετε να αναγνωρίζετε την χάρη, να την δέχεστε και να την πολλαπλασιάζεται.
Εσείς είστε αυτοί που ικετεύσατε τον άγιο Εράσμιο σήμερα να είναι μαζί μας, η αγάπη σας είναι αυτή που τον έκανε καλοπροαίρετο, αυτός από σήμερα να είναι αχώριστα μαζί μας. Ιδιαίτερα, εγκάρδιος ευχαριστώ τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Επιφάνειο Δημητρίου, του οποίου η καταγωγή είναι από αυτή την πόλη των Μοναστηριών, από την Μπίτολα, από όπου μετά των Βαλκανικών πολέμων οι πρόγονοι του μετακόμισαν στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο πλέον αντάξιος που σήμερα προσκυνούμε τα άγια λείψανα του αγίου Εράσμου της Αχρίδος.
Αυτός είναι και αντάξιος που σήμερα είναι γραμμένη η νέα ακολουθία του αγίου Εράσμου που ήδη βγήκε από το τυπογραφείο και τα πρώτα δείγματα ο πάτερ Επιφάνειος μας τα έφερε εμάς. Μετά από αυτήν που την έγραψε ο Άγιος Μάξιμος ο Γραίκος, αυτή είναι η ακολουθία για την οποία η ταπεινότητα μας ήταν προσκαλεσμένη να γράψει τον πρόλογο. Είναι η πρώτη ακολουθία του αγίου Εράσμου της Αχρίδας μετά από πολλούς αιώνες και για τώρα είναι μόνο στα ελληνικά.
Με συγκατάθεση της ηγουμένης της Ι. Μ. Κυπαρισσιών στα Μέγαρα, γερόντισσας Ισιδώρα, η οποία είναι και συγγραφέας της ακολουθίας του αγίου Εράσμου, η ίδια η ακολουθία πρέπει να μεταφραστεί και σύντομα να εκδοθεί από την αρχιεπισκοπή μας. Δεν θα το κρύψω μπροστά σας, σε αυτή την ιερά στιγμή, ότι αυτός ο μεγάλος θαυμαστής των αγίων του Θεού, Αρχιμανδρίτης Επιφάνειος μας χάρισε τμήματα από τα άγια λείψανα ακόμα και δυο αγίων προς το παρόν όχι τόσο γνωστούς στην λαϊκή ευλάβεια, τον όσιο Λάζαρο με καταγωγή από την Συρία, τον ασκητή του έκτου αιώνα, και το άγιο Μέδικο.
Ο πάτερ Επιφάνειος είναι πρεσβύτερος στην Αθήνα και είναι γνωστής της ένδοξης ιστορίας της αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Για αυτό μας βοήθαει με τις προσευχές του, με τον κόπο και τον μόχθο του η Αρχιεπισκοπή μας να λάμψει με το παλαιό φως με τον οποίο έλαμπε όταν στον θρόνο ήταν οι γνωστοί αρχιεπίσκοποι Αχρίδας: Λέων, Θεοφύλακτος η Δημήτριος Χοματιανός. Ευχαριστώ και τους πρεσβυτέρους Αμφιλόχιο και Αντόνιο οι οποίοι συνοδεύουν τον πατέρα Επιφάνειο με τους οποίους σήμερα συλλειτουργούμε. Ο Κύριος να τους πολλαπλασιάζει την χάρη για να την δίνουν εκεί που χρειάζεται.
Στο τέλος να ευχαριστήσω και την ηγουμένη της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Σκόπια την Κυράννα μοναχή, η οποία μαζί με τις αδελφές από την αδελφότητα της και με την ωραία ψαλμωδία τους μεγάλυναν αυτή την υποδοχή του λειψάνου του αγίου Εράσμο.
Ιδιαίτερη ευχαρίστηση για την προϊστάμενη της Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην οποία σήμερα υποδεχόμαστε τα άγια λείψανα, την Ολυμπιάδα μοναχή με την αδελφότητα της για τον κόπο, την θησεία και τον μόχθο τον οποίο έκαναν για να οργανώσουν αυτό το μεγάλο γεγονός για την Εκκλησία μας.
Να οργανωθούν τέτοιες γιορτές δεν είναι τόσο εύκολο ούτε για μεγαλύτερες και πλουσιότερες Εκκλησίες από την δική μας, αλλά η ετοιμότητα αυτών των αδελφών να υπηρετήσουν την Εκκλησία τους αξιώνει να λάβουν την χάρη του Θεού και να κάνουν μεγάλο έργο που ξεπερνά και τις ίδιες. Ο Κύριος να τους δίνει υγεία και χαρά να διακονούν όπως μέχρι τώρα και να πληθύνονται με την ευλογία του αγίου Εράσμου.
Η χάρης του Θεού να είναι με όλους εσάς, αλλά αν κάποτε απομακρυνθεί λόγο της αδυναμίας μας, ο Άγιος Εράσμιο θα μας περιμένει εδώ σε αυτό το μοναστήρι για να μας σηκώσει, να μας ανανεώσει, να μας στερεώσει.
Την ημέρα του αγίου Αθανασίου Αθωνητου 5/18 Ιουλίου 2010
Στην Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Μπίτολα
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΤΗΣ
+ Αχρίδας και Σκοπίων Ιωάννη



http://romfea.gr/component/content/article/26-2009-12-18-08-38-40/5408-2010-07-19-11-01-21