Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4.10.10

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι θα αναζητήσουν τον τάφο της Κλεοπάτρας




Μόσχα.(RIA Novosti)

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι θα πραγματοποιήσουν νέες έρευνες, στα μέσα Οκτωβρίου, για τους τάφους της Κλεοπάτρας και του αγαπημένου της, Μάρκου Αντώνιο, δήλωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

«Μία από τις πιο σημαντικές εργασίες είναι η προσπάθεια εύρεσης του τάφου της διάσημης Φαραώ Κλεοπάτρας, της έβδομης δυναστείας των Πτολεμαίων και του Μάρκου Αντωνίου. Οι τάφοι ενδέχεται να βρίσκονται στην πόλη της ‘Taposiris Magna’, 50 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια», δήλωσε ο Ζάχι Χάουας, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, την οποία επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Χάουας, ο οποίος ηγείται της αποστολής, τόνισε ότι τα αγάλματα της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντωνίου, καθώς και νομίσματα που απεικονίζουν την Κλεοπάτρα εντοπίστηκαν σε τάφους δίπλα στο ναό, όπου το ζευγάρι είχε ταφεί.

Η νεκρόπολη αυτή και στις δύο πλευρές του ναού, στο ‘Taposiris Magna’ παρέχουν σημαντικές αποδείξεις ότι οι υψηλοί εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας είχαν ταφεί στο ναό, δήλωσε ο Χάουας.

Η αρχαιολογική ομάδα που θα διεξάγει τις ανασκαφές στα μέσα Οκτωβρίου, θα μπορούσε, ίσως, να βρει στοιχεία που να στηρίζουν την θεωρία αυτή.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής της Αιγύπτου πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι αιγυπτιακοί θησαυροί δεν έχουν βρεθεί ακόμη, αφού έχει διερευνηθεί μέχρι σήμερα το 30% των τοποθεσιών όπου πιθανολογούνται ότι υπάρχουν.

«Το πρόβλημα των ανασκαφών είναι ότι το 70% των αρχαιολογικών χώρων βρίσκεται κάτω από κτίρια», είπε ο Χαουάς που πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα απαιτήσει η Αίγυπτος την προτομή της Νεφερτίτης από το Μουσείο του Βερολίνου, όπου βρίσκεται και η οποία βγήκε παράνομα από τη χώρα.

Η προτομή της Νεφερτίτης ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από Γερμανό αρχαιολόγο που την μετέφερε στο Βερολίνο, όπου και παρέμεινε.