Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.10.10

ΚΘΒΕ:«ΔΑΦΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ»


BAΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ


Από Παρασκευή 22 Οκτωβρίου


Το Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης του Κ.Θ.Β.Ε. ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Βασιλικό Θέατρο, όπου θα παρουσιάσει το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά, «Δάφνες και Πικροδάφνες» από την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ κ. Σωτήρη Χατζάκη:

«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για λόγους εθνικής σημασίας και πολιτιστικής αναγκαιότητας, εφαρμόζοντας τη στρατηγική του, επανίδρυσε τον θεσμό των Κλιμακίων, έπειτα από 26 χρόνια αναστολής της λειτουργίας του. Ο θεσμός εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1977 στην Κομοτηνή με το θέατρο της Θράκης, με σκοπό τη θεατρική αποκέντρωση, και λειτούργησε μέχρι το 1984. Η δημιουργία ενιαίου Κλιμακίου Μακεδονίας-Θράκης έχει ως σκοπό τη μόνιμη παρουσία κρατικής θεατρικής σκηνής στις ακριτικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος, συμβάλλοντας στην οργάνωση νέας προοπτικής για τον ρόλο του θεάτρου στη χώρα μας.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πήρε αυτήν την πρωτοβουλία, επιλέγοντας να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, το Δάφνες και πικροδάφνες των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, κείμενο καίριας πολιτικής στόχευσης, που καυτηριάζει, με απολαυστικό χιούμορ, τη διαχρονική ελληνική πραγματικότητα και σατιρίζει με διαλεκτική σκέψη την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου».

Δάφνες και Πικροδάφνες, Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά

Η Υπόθεση του έργου

Τέσσερις τοπικοί στυλοβάτες υποψηφίων βουλευτών μαζεύονται μια χειμωνιάτικη νύχτα για να συζητήσουν για τις επερχόμενες εκλογές. Ο καθένας κρατά κρυμμένα μυστικά που θ' αποκαλύψει την κατάλληλη στιγμή για να πλήξει τη σιγουριά των άλλων. Σ' αυτή την εκρηκτική συνάντηση, οι τέσσερις αυτοί ισχυροί άντρες θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, θα ενστερνιστούν κάθε ιδεολογία και θα αξιοποιήσουν κάθε πληροφορία, προκειμένου να ενεργήσουν με στόχο το προσωπικό τους συμφέρον. Και βέβαια, μεγάλη πρωταγωνίστρια, μια γυναίκα, που αν και μονίμως απούσα, δρομολογεί τις εξελίξεις.

Απόσπασμα από το Σημείωμα του Σκηνοθέτη

1977... 2010. Τριάντα χρόνια μετά και το έργο των Κεχαΐδη-Χαβιαρά, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.

Τέσσερις επαρχιώτες προεκλογικά προσπαθούν να προωθήσουν ημέτερους με απώτερο σκοπό την προσωπική τους «βολή».

Τέσσερις φίλοι, σφάζονται την μια με το βαμβάκι, την άλλη με ξυλοδαρμό, σφάζονται στον βωμό της εξουσίας και του παιχνιδιού, στρώνοντας την προσωπικότητά τους στο πάτωμα. Διαχρονικό και ευθύβολο λάμπει σαν χρυσό είδωλο της Ελληνικής πραγματικότητας. Τα μέσα στις εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να άλλαξαν, όμως η τακτική παραμένει η ίδια.... μια τακτική που ευνοεί τους αρουραίους της πολιτικής και εξυπηρετεί κατά το δοκούν τα πολιτικά ήθη, πολιτικές τακτικές, ίντριγκες, συνωμοσίες, βερμπαλισμούς, αληθοφανή ψέματα και ψεύτικες αλήθειες. Ένα πραγματικά δυνατό θέατρο, μια θεατρική πράξη που γονιδιακά μας φέρνει αντιμέτωπους με τους εαυτούς μας.

Γιώργος Κιουρτσίδης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κιουρτσίδης

Σκηνικά-κοστούμια: Άννα - Μαρία Βάσιακ

Φωτισμοί: Τάσος Δαηλίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αγγελίδου

Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

Διανομή με σειρά εμφάνισης: Θανάσης Κεραμίδας (Βασίλης), Τάσος Πανταζής (Κώστας), Νίκος Μαγδαληνός (Τάσος), Σπύρος Σαραφιανός (Αλέκος)

Τιμή εισιτηρίου: 12 & 10 ευρώ (ομαδικό, φοιτητικό)

Το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά, 'Δάφνες και Πικροδάφνες', θα παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο από την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου.

Το Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης του Κ.Θ.Β.Ε., από τον Φεβρουάριο του 2011, θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του με νέο έργο.