Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22.3.11

Μπάτε σκύλοι αλέστε, τα 5 θεματικά πάρκα στη Νέα Παραλία

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Ρημάζουν τα 5 θεματικά πάρκα της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έργο, που παραδόθηκε το 2008. Και κόστισε περί τα 25 εκατ. ευρώ. Στα 5 θεματικά πάρκα (Νερού, Ηχου, Μουσικής, Ρόδων και Μνήμης) η εργολαβία, που είχε αναλάβει την αποκατάσταση των όποιων ζημιών, έχει λήξει, ενώ οι υπάρχοντες φύλακες δεν επαρκούν.
Πάρκο Νερού: αφύλακτο και λεηλατημένοΠάρκο Νερού: αφύλακτο και λεηλατημένοΕίναι και αρκετοί πολίτες που τα λεηλατούν.

 Συνθήματα και γκράφιτι είναι γραμμένα σε κάθε ελεύθερη επιφάνεια. Τοίχοι, παγκάκια, καφάο της ΔΕΗ, τσουλήθρες και τραμπάλες στις παιδικές χαρές, πόρτες και πλακάκια στις τουαλέτες, τα τζάμια από τα περίπτερα που θα φιλοξενούσαν εκδηλώσεις ή θα λειτουργούσαν ως αναψυκτήρια, όλα έχουν μεταβληθεί σε «επιφάνειες έκφρασης» οποιουδήποτε θέλει να υπογράψει και να αφήσει το σημάδι του ή να περιγράψει την αγάπη για την ομάδα του ή το έτερόν του ήμισυ. Το μνημείο για τους πεσόντες στον πόλεμο της Κορέας έχει και αυτό λερωθεί.
Οι βανδαλισμοί καλά κρατούν. Οι υπάλληλοι του δήμου που εργάζονται στη Νέα Παραλία, μιλούν για κλοπές. Στον «Κήπο του Ηχου» κλάπηκε ένα κρεμασμένο γκονγκ. «Αφαιρέθηκε» μια κατασκευή με χορδές για να μπορεί ο κόσμος να παίζει. Καταστράφηκε και αυτή. «Κλέβουν οτιδήποτε. Από τα φωτιστικά δαπέδου που βρίσκονται κατά μήκος του ποδηλατόδρομου στην παραλία, μέχρι φωτιστικά από τα πάρκα ύψους 1 μ., κλέβουν τα τριαντάφυλλα από τα πάρκα, μόλις τα φυτέψουμε, ακόμη και τα νούφαρα από τις λιμνούλες στο "Πάρκο του Νερού", τα οποία, όταν ξεραθούν, δεν μπορούν να τα κάνουν τίποτα απολύτως. Είναι άχρηστα», λένε οι εργαζόμενοι.
Τα ξύλα, που τοποθετήθηκαν για να στηρίζονται τα νέα δεντράκια, που φυτεύτηκαν, παραμένουν άχρηστα εκεί, καθώς κάποιοι έχουν ξεριζώσει τα δέντρα ή τα έχουν σπάσει. Αλλά το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί, λένε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι το μόνο που κάνουν, είναι να ενημερώνουν τον δήμο ώστε να αντικατασταθούν τα κλεμμένα και σπασμένα φωτιστικά.
Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ακριτίδου-Γιαννοπούλου. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης μελετά το θέμα και σύντομα θα ανακοινωθούν λύσεις. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανέφερε ότι «τα πάρκα έγιναν χωρίς να υπάρχει μελέτη αξιοποίησής τους».

http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=259922