Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11.9.09

Καλάς: Μυστήριο η απαγωγή του Έλληνα εθελοντή



του Γιώργου Εχέδωρου

φώτο: Ο Θανάσης Λερούνης

Μυστήριο ακόμη καλύπτει την απαγωγή του Έλληνα εθελοντή στο Πακιστάν.
Τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται και σήμερα (11 Σεπτ.2009) στην απαγωγή του μέλους της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Έλληνες εθελοντές» και δασκάλου Αθανάσιου Λερούνη από την κοιλάδα του Μπουμπορέτ, 35 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της τοπικής επαρχίας, στη βόρεια οροσειρά του Πακιστάν. (Δες σχετικά και εδώ)
Ο απαχθείς Αθανάσιος Λερούνης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των πακιστανικών μέσων ενημέρωσης ζούσε με τη σύζυγό του από το 1995 στην περιοχή των Καλάς. Ήταν ένας εθελοντής δάσκαλος που εργαζόταν στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού προγράμματος, στη φυσική κοιλάδα Μπουμπόρετ, για τη μειονότητα Καλάς.
Είχε ιδρύσει δύο σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τρία κέντρα μητρότητας και το Πολιτιστικό Κέντρο των Καλάς, που ήταν γνωστό στην περιοχή ως ‘Καλάσα Ντουρ’.
Στο πολιτιστικό κέντρο στεγάστηκε επίσης ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το ιατρείο και ένα μουσείο που έχει μια συλλογή σπάνιων αρχαιοτήτων του πολιτισμού των Καλάς. Ο Αθανάσιος Λερούνης διέμενε στο κτίριο αυτό.
Επισκέφθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του και επέστρεψε την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου επί τη ευκαιρία των τοπικών εορταστικών εκδηλώσεων της Τσίλουμγιουστ (Chilumjhusht festival).

10.9.09

Θα μας σώσει αποικία στον πλανήτη Άρη;

Ο πλανήτης Άρης θα μας σώσει;


Προβληματισμοί επιστημόνων για την επιβίωση της γης

Από: Matthew Moore- Απόδοση κειμένου : Γιώργος Εχέδωρος

Διδάξτε στα παιδιά σας να δακτυλογραφούν παρά να γράφουν, αποδεχθείτε πως η ανθρωπότητα έχει χάσει τον πόλεμο και δεν μπορεί να σταματήσει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, και ιδρύστε μια αποικία στον Άρη, γιατί έρχεται η ώρα που η Γη θα πάψει να είναι κατοικήσιμη.
Αυτό είναι το ρεζουμέ από το σύνολο των ιδεών από μια επιτροπή διαπρεπών επιστημόνων και διανοουμένων που καλούνται να βρουν τρόπους για ένα ευοίωνο μέλλον της γης.
Οι προτάσεις τους δίνουν χρώμα στην ψυχρή εικόνα της σύγχρονης ανθρωπότητας που βιώνει σε έναν πλανήτη που απειλείται από καταστροφή. Μια καταστροφή που προέρχεται από την άνιση υγειονομική περίθαλψη και την εγωιστική άποψη της δυτικής κοινωνίας για την οικονομία.
Εξάλλου οι φιλόσοφοι όπως ο Ρίτσαρντ Ντόουκινς - βιολόγος της εξελικτικής θεωρίας και προεξάρχων αθεϊστής- η συγγραφέας Μάργαρετ Άτγουντ, και ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον,δίνουν ερείσματα στην ελπίδα– αν και μερικές από τις προτάσεις τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «New Scientist » ηχούν ως εξεζητημένες.
Ενώ ο καθηγητής Ντόουκινς παρακινεί τον κάθε απλό άνθρωπο με το σλόγκαν ‘σκέψου σαν επιστήμονας’ και ο Άτγουντ φωνάζει για απαγόρευση του σαρωτικού τρόπου ψαρέματος που καταστρέφει κάθε είδους ζωής (το συρτό ψάρεμα τράτας). Πολλοί ομοϊδεάτες τους, είναι περισσότερο φιλόδοξοι και τολμηροί.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια αυτοσυντηρούμενη αποικία στον Άρη» προτείνει ο Ρίτσαρντ Γκότ, καθηγητής των αστροφυσικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Πρίνσετον των Η.Π.Α.
«Η ζωή μας, και στους δύο πλανήτες, θα βελτίωνε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές επιβίωσής μας, παρέχοντας σε μας τους ίδιους, δύο ευκαιρίες επιβίωσης αντί για μία»
Ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον που έχει την εταιρία «γαλαξιακός παρθένος» σχεδιάζει να προσφέρει τροχιακές πτήσεις σε επιβάτες που θα πληρώνουν για αυτό. Πιστεύει πως η επιβίωση του ανθρώπινου γένους βασίζεται στην εξερεύνηση του διαστήματος.
«Αν θέλουμε να επιζήσουμε σαν πολιτισμός οφείλουμε να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ενέργεια και να χρησιμοποιήσουμε το διάστημα ως τόπο βιομηχανικής παραγωγής, δήλωσε σε σχετική ερώτηση του περιοδικού.
Περιβαλλοντικοί επιστήμονες, εξάλλου, όπως ο Γουάλλας Βρέκερ, που έπλασε τον όρο «παγκόσμια θερμότητα» (global warming) και ο Τζέιμς Λάβλοκ, που ανέπτυξε το ιδεολόγημα της θεωρίας της Γαίας, πως, δηλαδή, ο πλανήτης συμπεριφέρεται σαν ένας ζωντανός οργανισμός, συμφωνεί ότι η ώθηση των καταναλωτών στη μείωση της κατανάλωσης του άνθρακα για να σωθεί η Γη, είναι, πια, ουτοπικό.
Πολλοί από τους εξειδικευμένους περιβαλλοντολόγους καλούν σε μια γρήγορη δράση ώστε να βελτιώσουν τα πρότυπα εκπαίδευσης και υγείας στον αναπτυγμένο κόσμο.
Ο Μαξ Τέγκμαρκ, που είναι κοσμολόγος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης, δηλώνει ότι οι ριζικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών είναι απαραίτητες για να ετοιμάσουν τα παιδιά σε ένα μέλλον υψηλής τεχνολογίας: «συμβουλεύω τους νεαρούς, πως μαθαίνοντας την παγκόσμια γλώσσα και γρήγορη δακτυλογράφηση αποκτούν ένα μεγάλο ατού στη πορεία της γνώσης και της πληροφόρησης »
Ο Τζίμ Γουέλς, ο ιδρυτής της ελεύθερης online εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, υποστηρίζει πως ο κόσμος αξίζει μια καλύτερη μεταχείριση και θα γίνει αυτό όταν ο άνθρωπος προσπεράσει τις προκαταλήψεις του. «Συμβουλεύω σε όλους να αφιερωθούν ένα μήνα εντρυφώντας σε βιβλία και ιστοσελίδες που αντιτίθενται στην παγκόσμια αντίληψη. Πιστεύω πως τότε ίσως βρείτε πως είσαστε λάθος. Αν όμως ανακαλύψτε πως είστε σωστοί, τόσο το καλύτερο.»
Μια από τις λίγες φωνές αισιοδοξίας μέσα στην κακοφωνία της συντέλειας του κόσμου έρχεται από τον Έλον Μούσκ, της αμερικανικής εταιρίας pay pal - το online σύστημα πληρωμής.
Η συνταγή του για ένα καλύτερο μέλλον;
Κοιτάξτε τη θετική πλευρά της ζωής και εκτιμήστε την καλή σας τύχη.


60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

Οι κόκκινοι κατάσκοποι

Πώς ιδρύθηκε και οργανώθηκε η «σχολή πρακτόρων» του ΚΚΕ την περίοδο 1949-1951

▅ Νέα στοιχεία έρχονται για πρώτη φορά στο φως από τα αρχεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας
Των Ν. ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗ, Κ. ΤΣΙΒΟΥ
Μετά το 1989 η πρόσβαση στα αρχεία των κρατών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης δίνει μια καλύτερη εικόνα των σχέσεων ανάμεσα στο ΚΚΕ και στα άλλα κομμουνιστικά κόμματα. Έλληνες και ξένοι ιστορικοί κατάφεραν να φέρουν στο φως ιστορικά τεκμήρια που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο των ανατολικών συντρόφων στο ξέσπασμα και στη διεξαγωγή του εμφυλίου πολέμου, καθώς και τη δράση του ΚΚΕ στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Σε χώρες όπως η Τσεχία ή η Πολωνία, τα αρχειακά τεκμήρια για τη δεκαετία του ΄40 είναι σε γενικές γραμμές προσβάσιμα και ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά. Με ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, οι υπογράφοντες σε συνεργασία με τον Στάθη Καλύβα αποκτήσαμε πρόσβαση σε έναν αριθμό αρχειακών πηγών οι οποίες βρίσκονται στην Τσεχοσλοβακία και αφορούν την περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα και τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Τα έγγραφα φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχείο Πράγας (κάποια από αυτά στη Συλλογή Γκότβαλντ) και τα περισσότερα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Κάποια από τα συγκεκριμένα αρχεία ήταν ταξινομημένα ως «άκρως απόρρητα» και χρειάστηκε ιδιαίτερη επιμονή προκειμένου να ανοίξουν στους ερευνητές.

◗ Η βοήθεια από τα βόρεια
Τα αρχεία αυτά δείχνουν με σαφήνεια τη σημαντική ενίσχυση του Δημοκρατικού Στρατού από τα ανατολικά κράτη. Το ΚΚΕ εξαρτήθηκε απόλυτα από την υλική υποστήριξη των ξένων συντρόφων του. Χωρίς τη συστηματική ροή πολεμοφοδίων, τροφίμων και άλλου υλικού, την προστασία και εκπαίδευση των μαχητών στο έδαφος των γειτονικών χωρών, την περίθαλψη των τραυματιών, ο πόλεμος αυτός θα είχε λήξει πολύ νωρίτερα- αν είχε ποτέ αρχίσει. Τα αρχεία αποκαλύπτουν επιπλέον ότι ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν σε πλήρη αρμονία και εξυπηρέτησε τη λογική του «όπλου παρά πόδα» που η ηγεσία του ΚΚΕ διατύπωσε με το τέλος του Εμφυλίου. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε η κατασκοπική δράση καθώς και τα σαμποτάζ που σχεδιάστηκαν στα ανατολικά κράτη με συνεργασία των ανατολικοευρωπαίων κομμουνιστών και του ΚΚΕ. Η δράση αυτή, όπως πλέον αποκαλύπτουν τα αρχεία, κάθε άλλο παρά «κατασκευή της ΚΥΠ» υπήρξε, όπως θέλησε να την παρουσιάσει η προπαγάνδα του ΚΚΕ.

◗ Η ίδρυση της σχολής

Αμέσως μόλις τελείωσε ο Εμφύλιος, τον Νοέμβριο του 1949, σε γράμμα τους προς τον τσεχοσλοβάκο ηγέτη Κλέμεντ Γκότβαλντ και τον γενικό γραμματέα του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας Ρούντολφ Σλάνσκι, τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ Γιάννης Ιωαννίδης και Πέτρος Ρούσος διατύπωσαν τα αιτήματα του κόμματος: «(...).
3. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά Σας για τη λειτουργία σεμιναρίου για 40-50 συντρόφους που θα ειδικευτούν στην παράνομη τεχνική δουλειά ,δηλαδή στην πρακτορειακή εξειδίκευσή τους σε ό,τι αφορά ασυρμάτους, κωδικοποίηση, φωτογραφήσεις, έκδοση ταυτοτήτων, βεβαιώσεων, σφραγίδων κλπ., καθώς και για την έκδοση παράνομου Τύπου.
4. Θέλουμε να αποστείλουμε στη χώρα Σας 300 συντρόφους από το στρατό και τη νεολαία προκειμένου να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση στα νέα όπλα: αεροπορία- πτώση με αλεξίπτωτο, άρματα, πυροβολικό, μηχανικό κλπ.
5. Παρακαλούμε να μας εξασφαλίσετε 100 ασυρμάτους οι οποίοι είναι απαραίτητοι στις αντάρτικες ομάδες και για την επικοινωνία με τη χώρα μας. Χρειαζόμαστε 1.500 άρβυλα, φλογοβόλα και κονσέρβες για 1.500 άτομα για περίοδο έξι μηνών.» «Επιστολή Γ. Ιωαννίδη και Π. Ρούσου προς Κλ. Γκότβαλντ και Ρ. Σλάνσκυ, 19-11-1949».
( Ναrodnν archiv Ρraha (ΝΑΡ, Εθνικό Αρχείο Πράγας), ΚSΘ, ΪV, 100/24, Κlement Gottwald (Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχοσλοβακίας/ΚΕ, 100/24, Κλέμεντ Γκότβαλντ) - κ. 99/ φ. 1142. )
◗ Οι εγκαταστάσεις και η εποπτεία

Οι παραπάνω αξιώσεις υλοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό από τους τσεχοσλοβάκους συντρόφους. Η πρώτη αναφορά των τσεχοσλοβακικών αρχείων στο θέμα της λειτουργίας της «Σχολής των Ελλήνων συντρόφων» στο Μικουλοβίτσε του νομού Γέσενικ στη Βόρεια Τσεχία (πολύ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία) γίνεται στις 15 Δεκεμβρίου του 1949 και αφορά τις προετοιμασίες και τα μέτρα ασφαλείας των χώρων όπου επρόκειτο να εγκατασταθεί η «Σχολή». Ο τόπος εκπαίδευσης αποτελούσε τμήμα ενός απομακρυσμένου από τα μάτια των περιέργων- πρώην στρατοπέδου. Την υψηλή εποπτεία για τη λειτουργία της σχολής είχαν ο Μπέντριχ Γκέμιντερ, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, και ο Κάρελ Σβαμπ, υφυπουργός Εθνικής Ασφαλείας και στέλεχος του «σκληρού» πυρήνα της ηγεσίας του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας σε θέματα «ειδικών επιχειρήσεων». Από το ΚΚΕ την ευθύνη είχαν ο Γ. Ιωαννίδης, ο οποίος επέλεξε τη λίστα των επίδοξων κατασκόπων (τα ονόματά τους βρίσκονται στο αρχείο), ο Β. Μπαρτζιώτας, ο οποίος κατάρτισε το πρόγραμμα της θεωρητικής τους εκπαίδευσης, και ο Βάσος Γεωργίου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ήταν παρών στην πρώτη φάση τουλάχιστον της εκπαίδευσης. Ενήμεροι ήταν επίσης οι Βλαντάς και Πορφυρογένης. Η «Σχολή» είχε τρεις διευθυντές: έναν Έλληνα (πιθανότατα τον Βάσο Γεωργίου) και δύο Τσεχοσλοβάκους, τους Μύλλερ και Ρέβελακ, οι οποίοι και επέλεξαν τους τσεχοσλοβάκους εκπαιδευτές των «Ελλήνων συντρόφων». Οι εκπαιδευτές ήταν ως επί το πλείστον αξιωματικοί του τσεχοσλοβακικού στρατού, «πολιτικά αξιόπιστοι». Το «τεχνικό πρόγραμμα» της εκπαίδευσης σχεδιάστηκε από το τσεχοσλοβακικό υπουργείο Εσωτερικών. Για τη φρούρηση της «Σχολής» επελέγησαν δέκα νεαροί αστυνομικοί με την ένδειξη «πολιτικά αξιόπιστος». Ο ίδιος χαρακτηρισμός ίσχυε για τον οικονομικό υπεύθυνο της σχολής (Νοβάκ, στέλεχος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΤσ.), τον μάγειρο, τους οδηγούς, τους γιατρούς και όποιο άλλο άτομο ερχόταν σε επαφή με τους εκπαιδευομένους (γινόταν προσπάθεια ο κύκλος αυτών των ατόμων να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένος).

◗ Το πρόγραμμα μαθημάτων

Η λειτουργία της σχολής, με την πρώτη σειρά εκπαιδευομένων, άρχισε στις 14 Φεβρουαρίου 1950. Ελαβαν μέρος 41 εκπαιδευόμενοι, οι οποίοι «αποφοίτησαν» τον Αύγουστο του 1950. Πέρα από τα μαθήματα πολιτικής επιμόρφωσης, την ευθύνη την οποίων είχε το ΚΚΕ, η «τεχνική εκπαίδευση» της πρώτης σειράς επικεντρώθηκε σε θέματα επικοινωνιών (ασύρματος, κρυπτογράφηση, αποκρυπτογράφηση), η δε δεύτερη σειρά μαθητών ειδικεύτηκε σε θέματα παραχαράξεων εγγράφων και παράνομων εκτυπώσεων. Από το πρόγραμμα διδασκαλίας δεν έλειπαν μαθήματα χρήσης όπλων, αυτοάμυνας, κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών, μέθοδοι λειτουργίας παράνομων δικτύων κλπ. Το πρόγραμμα της «πολιτικής εκπαίδευσης» κατάρτισε ο Βασίλης Μπαρτζιώτας. Σε ό,τι αφορά την «τεχνική εκπαίδευση» για το διάστημα από 16.2.1950 ως 6.5.1950 (προτού δηλαδή περάσουν στο πρόγραμμα ειδίκευσης) οι δύο διευθυντές αναφέρουν ότι οι εκπαιδευόμενοι διδάχτηκαν συνολικά 494 ώρες, δηλαδή 43 ώρες την εβδομάδα. Οι περισσότερες διδακτικές ώρες (135) ήταν αφιερωμένες στη ραδιοτηλεογραφία (εκπαιδευτής: Βάλντμαν), δηλαδή στην επικοινωνία μέσω ασυρμάτου. Για την εκπαίδευση χρησιμοποιούνταν τσεχοσλοβακικοί ασύρματοι Μeopta. Σαράντα τρεις διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν στην κρυπτογραφία (εκπαιδευτής: Γκρουν). Σαράντα οκτώ ώρες στη χημεία (εκπαιδευτής: Χαλούπα)- αφορούσε την εργασία με σινική μελάνη καθώς και την προετοιμασία εκρηκτικών μηχανισμών με νιτρογλυκερίνη ή άλλα υλικά που μπορούσε κάποιος εύκολα να τα προμηθευτεί στην ελεύθερη αγορά. Εξήντα μία διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν στη φωτογράφιση (εκπαιδευτής: Τσίχαρζ), δηλαδή στη δουλειά με φωτογραφική μηχανή, εμφάνιση φιλμ, φωτογράφιση ντοκουμέντων και εγγράφων, προετοιμασία χημικών για την εμφάνισή τους κλπ. Είκοσι οκτώ διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν στις εκτυπώσεις (εκπαιδευτής: Μύλλερ)- ανατύπωση ντοκουμέντων, παραχάραξη εγγράφων, αναπαραγωγή σφραγίδων. Τριάντα έξι διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν στο σαμποτάζ (εκπαιδευτής: Στρόουγκαλ).
◗ Τα παράπονα των Τσεχοσλοβάκων

Αναφερόταν ότι οι εκπαιδευόμενοι αποκτούσαν γνώσεις όλων των εκρηκτικών υλών και ήταν σε θέση να υπολογίσουν την επίδραση της έκρηξης σε διαφορετικά υλικά. Δεκαεννέα διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν στην αυτοάμυνα (εκπαιδευτής: Πελτς). Εμαθαν να αμύνονται σε επιθέσεις με μαχαίρι, τουφέκι, πιστόλι και αυτόματο, διδάχτηκαν θανατηφόρα χτυπήματα και τρόπους θανάτωσης χωρίς την πρόκληση θορύβου. Δέκα διδακτικές ώρες αφιερώθηκαν για τον οπλισμό και 20 ώρες στη σκοποβολή (εκπαιδευτής: Πελτς). Οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν τον χειρισμό διαφορετικών ειδών ατομικών όπλων και έκαναν σκοποβολή από διάφορες θέσεις. Εγιναν επίσης και μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας στον ελεύθερο χρόνο των εκπαιδευομένων. Επρόκειτο αναμφίβολα για μια ολοκληρωμένη σχολή εκπαίδευσης κατασκόπων. Η πορεία της εκπαίδευσης αξιολογούνταν σε εβδομαδιαίες συνεδριάσεις των εκπαιδευτών και των επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης των εκπαιδευομένων. Στην πρώτη αναλυτική έκθεση που έστειλαν οι δύο τσέχοι διευθυντές της σχολής στον πολιτικό προϊστάμενό τους στις 5 Ιουνίου 1950 γίνονται εκτενείς επισημάνσεις στις αδυναμίες της εκπαίδευσης (αναφέρεται, π.χ., το πρόβλημα της μετάφρασης και της αδυναμίας απευθείας επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων), ενώ εκφράζονται και παράπονα προς την πλευρά των «Ελλήνων συντρόφων». Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η ηγεσία του ΚΚΕ παραφόρτωσε το πρόγραμμα της εκπαίδευσης με πολιτικά μαθήματα και δεν εκφράζονται κολακευτικές παρατηρήσεις για τις ικανότητες των επικεφαλής των « Ελλήνων συντρόφων », οι οποίοι « δείχνουν προβλήματα αφομοίωσης της ύλης αντί να είναι το παράδειγμα για τους υπόλοιπους ».

(Νarodni archiv Ρraha (Εθνικό Αρχείο Πράγας) fond 100/3 ΚSΘ ΪV (1945-1989)- svazek (τόμος) 146, aj. (μονάδα αρχείου) 572. )
Μετά την «αποφοίτηση» της πρώτης σειράς κατασκόπων ακολούθησε και δεύτερη σειρά εκπαιδευομένων. Και η εκπαίδευση αυτής της ομάδας διήρκεσε έξι μήνες (για την ακρίβεια, 25 εβδομάδες) ξεκινώντας από τα μέσα Φεβρουαρίου 1951. Από το πρόγραμμα διδασκαλίας ωστόσο διαφαίνεται η πρόθεση του ΚΚΕ να εκπαιδεύσει μια ομάδα κατασκόπων γυναικών, ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών, οι οποίες, αφού αποστέλλονταν στην Ελλάδα, θα διεισέδυαν ως γραμματείς, υπηρετικό προσωπικό ή παραμάνες σε σπίτια πολιτικών και ανωτέρων στρατιωτικών με στόχο την υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών. Αυτό εξάλλου διαφαίνεται και από την κατάρτιση του σχετικού «τεχνικού πλάνου διδασκαλίας», το οποίο περιελάμβανε εκτός όλων των υπόλοιπων μαθημάτων και 142 ώρες μαθημάτων σχετικά με την τακτοποίηση του νοικοκυριού (φύλαξη παιδιών κ.ά.). Το πρόγραμμα της «πολιτικής εκπαίδευσης» παρέμεινε απαράλλαχτο. Απλώς προστέθηκαν και 196 ώρες διδασκαλίας για την «οργάνωση της παράνομης δραστηριότητας».

◗ Η αποστολή στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τσεχικά αρχεία, κάποιοι απόφοιτοι της σχολής στάλθηκαν στη Σόφιαμέσω Βουδαπέστης και Βουκουρεστίου. Στο Βουκουρέστι τούς παρέλαβε ο έλληνας κατάσκοπος-σύνδεσμος με το όνομα «Αθανάσιος». Στη Σόφια παρέμειναν οκτώ ημέρες. Τους επισκέφτηκε ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του βουλγαρικού ΚΚ, ο οποίος έθεσε ως καθήκον την αναδιοργάνωση του ελληνικού Αγροτικού Κόμματος. Στη Σόφια σε αυτή την ομάδα προστέθηκαν άλλοι πέντε Ελληνες, εκ των οποίων οι δύο ήρθαν από την Ουγγαρία και ένας από την Πολωνία, απόφοιτοι όλοι τους παρόμοιων σχολών σε αυτές τις χώρες. Διοικητής της ομάδας ήταν ο ομαδάρχης με το όνομα Φοίβος, βοηθοί του ο Περικλής Π., ο οποίος επρόκειτο να ενταχθεί στην ομάδα στην Ελλάδα, καθώς και ο Μιχαελής, ο οποίος επίσης εκπαιδεύτηκε στο Γέσενικ. Στις 6 Δεκεμβρίου 1950 η ομάδα οδηγήθηκε στη Σόφια σε ένα οίκημα όπου όλα τα μέλη της ομάδας παρέλαβαν από τη βουλγαρική αστυνομία στολές, γερμανικά πιστόλια και εφόδια. Από αυτό το οίκημα η ομάδα αναχώρησε στις 7 Δεκεμβρίου. Στο Κολάροβο περίμενε την ομάδα Βούλγαρος στρατιώτης, ο οποίος τη συνόδεψε ως τα σύνορα. Στις 7.00 το πρωί η ομάδα πέρασε τα σύνορα. Στη Σελίκα συναντήθηκε η ομάδα με έναν ασυρματιστή και έναν κρυπτογράφο. Από αυτή τη θέση διατηρήθηκε επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Αυτή η ομάδα ήταν το πρώτο τμήμα που στάλθηκε για κατασκοπεία και δραστηριότητα σαμποτάζ στην Ελλάδα.

◗ Η ανακάλυψη από την ΚΥΠ
Η λειτουργία της «Σχολής» δεν έμεινε μυστική από την ελληνική ΚΥΠ, καθώς αυτή κατόρθωσε να συλλάβει έναν από τους πρώτους αποφοίτους της, οι οποίοι στο μεταξύ στάλθηκαν στην Ελλάδα προκειμένου να εκτελέσουν την πρώτη τους αποστολή, «σπάζοντας» έτσι το δίκτυο των πρακτόρων που έρχονταν από το εξωτερικό, προκαλώντας ανησυχία στους τσεχοσλοβάκους συντρόφους σε ανώτατο κομματικό και κυβερνητικό επίπεδο. Τον Ιανουάριο του 1951 παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές ο έλληνας παρτιζάνος «Τ-203», ο οποίος ομολόγησε για την εκπαίδευση που λαμβάνουν έλληνες κομμουνιστές στην Τσεχοσλοβακίακαι στη Βουλγαρία με σκοπό την εκτέλεση σαμποτάζ στην Ελλάδα και ειδικότερα τη διακοπή της σιδηροδρομικής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας.



Λεπτομέρεια στο σκηνικό του Ψυχρού Πολέμου

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ να οργανώνει ένα πολιτικό κόμμα υπηρεσίες κατασκοπείας και σαμποτάζ εις βάρος της ίδιας του της χώρας μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο αν αντιληφθούμε το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα ως μέρος του διεθνούς κομμουνιστικού συστήματος, ως έναν κρίκο αυτής της αλυσίδας που επιδίωξε με συστηματικότητα και σταθερότητα τη με κάθε μέσο ανατροπή του καπιταλιστικού στρατοπέδου και την εγκαθίδρυση κομμουνιστικών καθεστώτων παντού. Η δράση αυτή του ΚΚΕ κατά τα χρόνια του Εμφυλίου και τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια συνέβαλε αναμφίβολα στην ενίσχυση των αμυντικών και αυταρχικών αντανακλαστικών του μετεμφυλιακού κράτους. Ωστόσο πρόκειται για μιαν άλλη συζήτηση.

Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο κ. Κώστας Τσίβος είναι υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην Πράγα.

Δημοσιεύθηκε: Το Βήμα

Ακαδημία Αθηνών και ο ευεργέτης Σίμων Σίνας



Ακαδημία Αθηνών


Περιοχή: οδός Πανεπιστημίου 28 & Σίνα

Έτος: 1859-1885


Περιγραφή:

Το μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών οικοδομήθηκε χάρις σε δωρεές του ομογενούς επιχειρηματία της Βιέννης βαρώνου Σίμωνος Σίνα (1810-1877) και, μετά τον θάνατό του, της συζύγου του Ιφιγένειας, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Theophil Hansen (1813-1891), ενώ στην επίβλεψη συνεργάστηκε και ο νεοαφιχθείς τότε επί τούτου Ernst Ziller (1837-1923), η περαιτέρω παραμονή του οποίου στην Ελλάδα έμελλε να είναι καθοριστική για την πορεία της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Η χωροθέτησή του στη θέση αυτή προβλεπόταν ήδη από το 1842, στο πλάι του Πανεπιστημίου και της (μελλοντικής) Βιβλιοθήκης, συγκροτώντας ό,τι ονομάστηκε "Αθηναϊκή τριλογία" του νεοκλασικισμού. Η (επονομαζόμενη και "Σιναία") Ακαδημία θεμελιώθηκε το 1859 και ολοκληρώθηκε μόλις το 1885. Η σύνθεση του κτιρίου ακολουθεί τον ιωνικό ρυθμό και είναι κατασκευασμένο με πεντελικό μάρμαρο εδραζόμενο σε πειραϊκή πέτρα (όπως και η κατοπινή Βιβλιοθήκη), ενώ σε δύο υψηλές ιωνικές κολώνες εκατέρωθεν τοποθετήθηκαν τα αγάλματα της Αθηνάς και του Απόλλωνα, έργα του Ελληνοβαυαρού γλύπτη Λεωνίδα Δρόση, ο οποίος σχεδίασε και τα καθήμενα αγάλματα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη υπεράνω της εξωτερικής κλίμακας (τα οποία όμως κατασκευάστηκαν μετά τον θάνατό του). Παρά την αποπεράτωσή του φερώνυμου κτιρίου, το ζήτημα του θεσμού της Ακαδημίας επρόκειτο να μείνει εκκρεμές επί μια ακόμη τεσσαρακονταετία, μέχρι την ίδρυσή της το 1926, επί δικτατορίας Πάγκαλου. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, το κτίριο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αχρησιμοποίητο, με εξαίρεση τη στέγαση σε ορισμένους χώρους του Νομισματικού Μουσείου και των Γενικών Αρχείων του Κράτους (η φιλοξενία των τελευταίων εκεί συνεχίστηκε κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 20ού αιώνα), ενώ υπήρξε και σκέψη (το 1888) να αξιοποιηθεί ως ξενώνας διακεκριμένων επισκεπτών.


Ενδεικτική Βιβλιογραφία: Κ. Η. Μπίρης, Αι Αθήναι από του 19ου εις τον 20ον αιώνα, Αθήνα 1η έκδ. 1966, 3η έκδ. 1996.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟΝ από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ



Ένα γνήσιο Μακεδονικό Αλφαβητάριο από το Μοναστήρι (BITOLA) της Νότιας Γιουγκοσλαβίας. Στο εξώφυλλο μπορείτε να διαβάσετε τον τίτλο της ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ... ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Συγχαρητήρια στον FLORINAMAK

http://www.youtube.com/user/Florinamak

Πηγή: http://macedonia-greece.blogspot.com/2009/09/blog-post_10.html

9.9.09

Βραβεία Διαγωνισμού Διασκευασμένου Σεναρίου από το ΕΚΕΒΙ


Ανακοίνωση των 3 βραβευθέντων στον Διαγωνισμό Διασκευασμένου Σεναρίου από το ΕΚΕΒΙ


Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου, για ταινία μικρού μήκους, που προκήρυξε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
Ο θεσμός του διαγωνισμού απευθύνεται σε νέους δημιουργούς και αποσκοπεί στην ώθησή τους προς την ελληνική λογοτεχνία ως πεδίο έκφρασης-αξιοποίησης για τη συγγραφή κινηματογραφικών σεναρίων.
Οι φετινοί υποψήφιοι κλήθηκαν να διασκευάσουν έργα από το συγγραφικό corpus νεοελλήνων συγγραφέων. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, αποτελούμενης από τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρο Μάρκαρη, τον συγγραφέα και πρ. πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ κ. Δημήτρη Νόλλα, την δημοσιογράφο-κριτικό κινηματογράφου κα Μαρία Κατσουνάκη και τη σκηνοθέτιδα κα Φωτεινή Σισκοπούλου, έκρινε όχι αποκλειστικά την πιστότητα στην πλοκή του πρωτότυπου, όσο και την απόδοση του πνεύματος των συγκεκριμένων λογοτεχνικών έργων.
Συγκεκριμένα:
Το πρώτο βραβείο διασκευασμένου σεναρίου από έργο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (αξίας 3.000 ευρώ), για ταινία μικρού μήκους, απονέμεται στον Παναγιώτη Αχουριώτη για το σενάριο του Ο ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ, διασκευή από το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η επιτροπή εκτίμησε ιδιαίτερα τη δημιουργική επεξεργασία του διηγήματος του Παπαδιαμάντη και τη μεταφορά του στο σήμερα, τη στέρεη δομή των χαρακτήρων και την προσέγγιση του κεντρικού ήρωα του Παπαδιαμάντη από τον σεναριογράφο, καθώς και την άρτια ανάπτυξη των διαλόγων του σεναρίου.
Tο δεύτερο βραβείο διασκευασμένου σεναρίου από έργο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (αξίας 2.000 ευρώ), για ταινία μικρού μήκους, απονέμεται στον Αλέξανδρο Τσαντίλα για το σενάριο του Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ από το διήγημα «Ο Γρασαδόρος» του Ρένου Αποστολίδη. Η επιτροπή αξιολόγησε πολύ θετικά το ρεαλιστικό, σύγχρονο, περιβάλλον και την ατμόσφαιρα του σεναρίου, καθώς και την ικανότητα του σεναριογράφου να φτιάχνει σύγχρονους, αληθινούς, χαρακτήρες.
Το τρίτο βραβείο διασκευασμένου σεναρίου από έργο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (αξίας 1.000 ευρώ), για ταινία μικρού μήκους, απονέμεται στον Στέφανο Μονδέλο για το σενάριο του ΔΥΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΙ, βασισμένο στο ομώνυμο εικονογραφημένο παραμύθι του Νικόλαου Ανδρικόπουλου. Η επιτροπή έκρινε ότι η προσπάθεια του σεναριογράφου να διασκευάσει ένα παιδικό βιβλίο, καθώς και η χρησιμοποίηση μικτών τεχνικών καθιστούν τον σενάριο άξιο για ένα βραβείο.
H απονομή των βραβείων θα γίνει για το σενάριο ταινίας μικρού μήκους στην εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2009 (στις 21 Σεπτεμβρίου).

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ«Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου»Αθανασίου Διάκου 4117 42 Αθήνα* Επικοινωνία: κα Μυρτώ Τζαννετάκη, τηλ. 210-9200337, e-mail: Mtzannetaki@ekebi.gr

Θεσσαλονίκη: Έκθεση Σπάνιων Χαρτών

Έκθεση χαρτών με θέμα "Μεταλλεία- Τόποι- Πόλεμοι" στην Εθνική Χαρτοθήκη

Σπάνιοι χάρτες, που παρέχουν σημαντικά ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία για τη Μακεδονία και τη Θράκη, κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, θα παρουσιαστούν στην αίθουσα τέχνης της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για την έκθεση «Μεταλλεία- Τόποι- Πόλεμοι», που διοργανώνει το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού - Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς - Εθνική Χαρτοθήκη».
Στην έκθεση παρουσιάζονται (για πρώτη φορά ολοκληρωμένα) περίπου 60 χάρτες, με απεικονίσεις της Βόρειας Ελλάδας, οι παλαιότεροι από τους οποίους χρονολογούνται στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη, παρουσιάζεται η διαχρονική μεταβολή τοπωνυμίων της Μακεδονίας και της Θράκης. Τους χάρτες της δεύτερης ενότητας δημιούργησαν δυνάμεις των Συμμάχων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο να χαρτογραφήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις της εποχής (1916-1918).
Η τρίτη ενότητα αφορά στη συγκριτική παρουσίαση χαρτών, από τις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα, προκειμένου να κατανοήσει ο επισκέπτης την εξέλιξη των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων και των οικισμών της Βόρειας Ελλάδας.
Οι χάρτες προέρχονται από το αρχείο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ δημιουργήθηκαν και συγκεντρώθηκαν, με αφορμή την καταγραφή και διαχείριση των μεταλλείων και των συναφών δραστηριοτήτων τους.
«Πρόκειται για σπάνια ντοκουμέντα, με ιστορική, αισθητική, ακόμα και συναισθηματική αξία», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ Εθνικής Χαρτοθήκης, καθηγητής του ΑΠΘ, Πάρις Σαββαΐδης.
«Μέσα από την έκθεση αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά η δύναμη του χάρτη ως μέσου ιστορικής έρευνας και πολυεπίπεδης πληροφόρησης σε όλες τις εποχές και τις γεωγραφικές θέσεις», προσθέτει.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8.30 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Οκτωβρίου.


ANA-MPA

Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας χάνεται στα βάθη των αιώνων


Τα δημοφιλή παραμύθια και οι λαϊκοί μύθοι είναι πολύ πιο παλιοί από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.
Αυτό διαπίστωσε μια νέα βρετανική έρευνα, η οποία εστιάστηκε στη διάσημη «Κοκκινοσκουφίτσα» και ανακάλυψε ότι όχι μόνο υπάρχουν τουλάχιστον 70 παραλλαγές της σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, αλλά ότι η προέλευσή της ιστορίας, που κάθε παιδάκι έχει ακούσει με δέος το βράδυ στο κρεβάτι του, χάνεται στο βάθος του χρόνου.
Μια νέα μελέτη από ανθρωπολόγους, υπό τον ιρανικής καταγωγής δρα Τζέιμι Τεχράνι του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αναζήτησε την καταγωγή των πιο διάσημων παιδικών και λαϊκών ιστοριών, υιοθετώντας νέες τεχνικές που συνήθως χρησιμοποιούν οι βιολόγοι για να κατατάξουν τα διάφορα είδη στο «δέντρο της ζωής» και έτσι να εντοπίσουν τις διαδοχικές φάσεις της εξέλιξης μέχρι έναν κοινό πρόγονο στο απώτατο παρελθόν.

Όπως διαπιστώθηκε, για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή εκδοχή της «Κοκκινοσκουφίτσας» μιλά για ένα λύκο που έχει μασκαρευτεί σαν γιαγιά, στην κινεζική μια τίγρη αντικαθιστά το λύκο, ενώ στην ιρανική, όπου δεν είναι νοητό ένα κοριτσάκι να περπατά μόνο του στο δάσος, ο πρωταγωνιστής είναι αγοράκι.
Αντίθετα με την κυρίαρχη άποψη ότι η «Κοκκινοσκουφίτσα» κατάγεται από τη Γαλλία, λίγο πριν ο Τσαρλς Περό παρουσιάσει την πρώτη γραπτή εκδοχή της ιστορίας κατά τον 17 αιώνα, την οποία στον 190 αιώνα ξαναέγραψαν οι αδελφοί Γκριμ, η έρευνα του δρα Τεχράνι κατέληξε ότι στην πραγματικότητα διάφορες παραλλαγές της ίδιας ιστορίας μοιράζονται κάποιον κοινό «πρόγονο», που υπήρξε τουλάχιστον πριν 2.600 χρόνια. Συνολικά σε όλο τον κόσμο εντοπίστηκαν 70 παραλλαγές στους πρωταγωνιστές και στο «σενάριο» της «Κοκκινοσκουφίτσας».
Ο άγνωστος κοινός «πρόγονος» εκτιμάται ότι πρέπει να έμοιαζε με μια άλλη ιστορία, το «Λύκο και τα Παιδιά», όπου ο λύκος προσποιείται ότι είναι μια κατσικούλα για να μπορέσει να τρυπώσει σε ένα σπίτι γεμάτο κατσίκες. Οι διάφορες αφρικανικές παραλλαγές της «Κοκκινοσκουφίτσας» θεωρείται ότι προέρχονται από αυτή την συγγενική ιστορία, οι παραλλαγές του Ιράν αποτελούν στενό «συγγενή» της ευρωπαϊκής «Κοκκινοσκουφίτσας», ενώ οι παραλλαγές που συναντώνται στην Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα και τη Βιρμανία, αποτελούν μια ξεχωριστή ασιατική οικογένεια.
Όπως δήλωσε ο Τεχράνι, «διαχρονικά αυτές οι λαϊκές ιστορίες έχουν αδιόρατα αλλάξει και έχουν εξελιχτεί, προσαρμοζόμενες όπως ένας βιολογικός οργανισμός. Επειδή πολλές καταγράφηκαν πολύ μετά την αρχική δημιουργία τους, έχουν επανεφευρεθεί από εκατοντάδες γενιές. Η μελέτη της εξάπλωσης και των μεταβολών αυτών των ιστοριών μάς μαθαίνει διάφορα πράγματα για την ανθρώπινη ψυχολογία και για το είδος των πραγμάτων που θεωρούμε αξιομνημόνευτα».
Άγνωστο παραμένει με ποιο τρόπο η ιστορία της «Κοκκινοσκουφίτσας» πέρασε από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά είναι πιθανό αυτό να συνέβη κατά μήκος των διακρατικών εμπορικών οδών της αρχαιότητας και μέσω της συνεχούς μετακίνησης ανθρώπων από τόπο σε τόπο. Σύμφωνα με μια θεωρία, η εξάπλωση αυτών των ιστοριών είχε και μια άλλη μισο-συνειδητή αιτία: την επιθυμία να περάσουν στις νεότερες γενιές μια σειρά από ιδέες και συμβουλές για καλύτερη επιβίωση, π.χ. για την αντιμετώπιση της βίας και της απάτης.
Η αρχαιότερη ιστορία που βρέθηκε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους βρετανούς μελετητές, είναι ένας μύθος του Αισώπου, που χρονολογείται από τον 6ο αι. π.Χ περίπου. Συνεπώς, όπως ανέφεραν, ο κοινός πρόγονος όλων αυτών των παιδικών ιστοριών πρέπει να αναζητηθεί ακόμα πιο πίσω στον χρόνο. «Ψάχνουμε μια πολύ αρχαία ιστορία που εξελίχτηκε με το πέρασμα του χρόνου», ανέφερε ο Τεχράνι, ο οποίος θα παρουσιάσει την έρευνά του στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης αυτή την εβδομάδα.
ANA-MPA

Upper Macedonia, Southern Vardarska, Gorna Makedonija, or Down Under Kosovo?


Miltiades Elia Bolaris

Much has been written lately about the future name of the Former Yugoslav Republic of Makedonija, to be settled with Greece. The former Yugoslav province left the collapsing Yugoslav union, in 1991 and declared independence, taking on the misnomer of Република Македонија, transliterated as Republika Makedonija.The Greeks, whose northernmost province is the historic Μακεδονία/Macedonia, home of Aristotle and Alexander the Great among other greats of world history and culture, demanded that their new neighbors must choose a different name, not Macedonia. The former Yugoslav province, the Greeks argued, has no more than a small part (Pelagonia and part of Amphaxitis) of historic Macedonia proper in its land, mainly along its southern provinces.
Miltiades Elia Bolaris
August 11, 2009
Much has been written lately about the future name of the Former Yugoslav Republic of Makedonija, to be settled with Greece. The former Yugoslav province left the collapsing Yugoslav union, in 1991 and declared independence, taking on the misnomer of Република Македонија, transliterated as Republika Makedonija.The Greeks, whose northernmost province is the historic Μακεδονία/Macedonia, home of Aristotle and Alexander the Great among other greats of world history and culture, demanded that their new neighbors must choose a different name, not Macedonia. The former Yugoslav province, the Greeks argued, has no more than a small part (Pelagonia and part of Amphaxitis) of historic Macedonia proper in its land, mainly along its southern provinces.

Love and Sex


"Love and Sex" είναι το θέμα 20 επιλεγμένων έργων τέχνης από τις συλλογές του Μουσείου Fitzwilliam του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Πίνακες ζωγραφικής, εικονογραφημένα χειρόγραφα, πορσελάνινα και γυάλινα σκεύη, γλυπτά πορτραίτα και άλλα αντικείμενα από ευρωπαϊκές κυρίως χώρες, που χρονολογούνται από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, εικονογραφούν διάφορες εκφάνσεις του έρωτα: αγάπη, βίαιη ερωτική επιθυμία, ερωτική πράξη, χιούμορ και τρυφερότητα, μυστήριο και ρομαντισμό...

Από τις ερωτικές ιστορίες που τα έργα αφηγούνται: ο βιασμός της Λουκρητίας όπως αποδίδεται σε πίνακα του Τισιανού (1571), μια από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες αγάπης του Μεσαίωνα, The Romance of the Rose (Roman de la rose) των Guillaume de Loris και Jean de Meun από γαλλικό χειρόγραφο του 14ου αιώνα, ή ακόμη η ερωτική ζωή χωρίς συμβιβασμούς που έζησε ο βρετανός ζωγράφος του 20ου αιώνα, Sir Stanley Spencer.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση αποτελεί ένα από τα θέματα που περιλαμβάνει το σύστημα πληροφόρησης Pharos του Μουσείου Fitzwilliam στον παγκόσμιο ιστό.



Βιο-αυτοκίνητο για βιο-Φόρμουλα



Κάνε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009
Ενα πλήρως οικολογικό αγωνιστικό αυτοκίνητο, φτιαγμένο από λαχανικά, κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γουόρικ στη Βρετανία, το οποίο μάλιστα «γκαζώνει» όχι με τη βοήθεια καυσίμων, αλλά χάρη στα έλαια σοκολάτας! Το τιμόνι του νέου πρωτοποριακού και άκρως αεροδυναμικού ecoF3 είναι φτιαγμένο από καρότα και τα καθίσματα από σόγια, ενώ ο κορμός του οχήματος είναι κατασκευασμένος από πατάτες. Τα λιπαντικά του είναι φυτικά και η μηχανή βιοντίζελ μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο αποδοτικά με φυτικά έλαια ή έλαια σοκολάτας, προσφέροντας ταχύτητες που αγγίζουν τα 233 χλμ. /ώρα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η φουτουριστική τεχνολογία του ecoF3 θα μπορούσε να υιοθετηθεί ακόμη και από ομάδες όπως η ΜcLaren και η Ferrari.


Επιστρέφουν οι αστροναύτες μετά από παραμονή 9 ημερών

Φώτο από τη διάρκεια των επισκευών στο Διεθνές Διαστημικό Σταθμό.

Επιστρέφουν αύριο, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, οι επτά αστροναύτες από το Διεθνές Διαστημικό Σταθμό. Ήδη το Ντισκάβερι αποκολλήθηκε με επιτυχία από το σταθμό και άρχισε το ταξίδι της επιστροφής.
Μπήκε σε γήινη τροχιά, όπως αναφέρθηκε από τη ΝΑΣΑ, 223 μίλια πάνω από τη δυτική Κίνα, κοντά στα Μογγολικά σύνορα.
Στις εννιά ημέρες της παραμονής του, μεταβιβάστηκαν πάνω από επτά τόνους τροφίμων, προμηθειών, εφοδίων και ανταλλακτικών στο διαστημικό σταθμό. Ο Σταθμός αυτός χρηματοδοτείται από ένα κοινό πρόγραμμα 16 εθνών. Η κατασκευή άρχισε το 1998. Σ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πλέον των εννέα ετών, πραγματοποιήθηκαν έξι αποστολές, τώρα πλησιάζει η ολοκλήρωσή του.
Στη διάρκεια της παραμονής τους οι αστοναύτες αντικατέστησαν ένα σύνολο δεξαμενών αμμωνίας που χρησιμοποιείται για τον κλιματισμό του σταθμού, εγκατέστησαν μια εξωτερική πλατφόρμα φορτίου, και επισκεύασαν ένα γυροσκόπιο.
Ο σταθμός ζυγίζει τώρα περίπου 327 τόνους και θεωρείται πως είναι κατά 84 τοις εκατό πλήρης.
Η προσγείωση του διαστημικού λεωφορείου θα γίνει στο Κένεντυ — Διαστημικό Κέντρο της Φλώριδας, στις 2305 ώρα Γκρήνουϊτς.

Reuters 8 Σεπτ.2009 -Απόδοση Γιώργος Εχέδωρος

8.9.09

ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Οχυρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο μακρινό Ουζμπεκιστάν
Της Μαίρης Αδαμοπούλου
Τα Νέα: Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009


Οχυρό μέγιστης στρατιωτικής σημασίας στα βάθη του Ουζμπεκιστάν αποκαλύπτει, για πρώτη φορά και αρχαιολογικά, τα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Κεντρική Ασία

Τα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα βάθη της Ασίας- στο Ουζμπεκιστάν- αποκαλύπτει οχυρό που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη επιβεβαιώνοντας την παρουσία στην Κεντρική Ασία του Μακεδόνα στρατηλάτη, οι οποίες μας ήταν γνωστές μόνο από γραπτές πηγές.
Με ύψος που έφτανε τα 3 μ.- σήμερα σώζονται περίπου 2,5 μ.- ο πύργος που ήταν φτιαγμένος από πλίνθους είχε διάμετρο 35 μ. και διέθετε έξι πυργίσκους με πυκνές πολεμίστρες στις ευάλωτες (βόρεια και ανατολική) πλευρές, ενώ οι άλλες δύο δεν ήταν προστατευμένες με πύργους, καθώς ήταν απροσπέλαστες χάρη στα ψηλά βράχια. Η είσοδος υπήρχε στη μοναδική πύλη, στον Βορρά, και διαχωριζόταν με βαθιά τάφρο από τον μικρό γειτονικό οικισμό, που φαίνεται πως χάθηκε για πάντα κάτω από τα σύγχρονα σπίτια. «Ζωή» όμως άρχισε να αποκτά και πάλι το οχυρό όταν η αρχαιολογική σκαπάνη έπεσε πάνω σε στοίβες πιάτων.

Χρυσό μετάλλιο με απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου να κρατά ασπίδα πάνω στην οποία αποτυπώνεται ο ζωδιακός κύκλος (Αίγυπτος, 3ος αι. μ.Χ.) από την έκθεση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το άνοιγμα του κόσμου» που διοργανώνει το Μουσείο Reiss-Εngelhorn του Μάνχαϊμ (3/10-21/2/2010) σε συνεργασία με το Τμήμα Ευρασίας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Η διοργάνωση της έκθεσης έθεσε τις βάσεις για τη συνεργασία Γερμανίας- Ουζμπεκιστάν στην αποκάλυψη του οχυρού
Ήταν εκείνα που έδειξαν τον δρόμο προς την κουζίνα (δυτικά της πύλης) και της τραπεζαρίας.

Σε μια γωνιά του οχυρού βρέθηκε εντοιχισμένη μια ασυνήθιστη για την Ασία μπανιέρα, την οποία θεωρείται πως είχαν φέρει μαζί τους οι στρατιώτες του Αλεξάνδρου
Λίγο πιο δίπλα, σε ένα σημείο απομακρυσμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα, βρέθηκε εντοιχισμένη μια ασυνήθιστη για την Ασία μπανιέρα, την οποία θεωρείται πως είχαν φέρει μαζί τους οι στρατιώτες του Αλεξάνδρου, όπως αποκαλύπτει σε άρθρο του ο δρ Νικολάους Μπορόφκα από το Τμήμα Ευρασίας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, στο αρχαιογνωστικό περιοδικό «Damals». Δωμάτια δεξιά και αριστερά- κολλημένα στους τοίχους του οχυρού, ώστε να προστατεύονται από τα βέλη των εχθρών- φιλοξενούσαν τους στρατιώτες, ενώ στο κέντρο βρισκόταν μια στέρνα, η οποία εικάζεται πως γέμιζε (όπως και η μπανιέρα) είτε από τη βροχή είτε με νερό που μεταφερόταν με τα μεγάλα λαγήνια που βρέθηκαν στον χώρο.
Αναπαράσταση του οχυρού που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος στα βάθη του Ουζμπεκιστάν. Οι ανασκαφές δείχνουν πως οι στρατιώτες έχτισαν πρώτα τα τείχη κι έπειτα τους πυργίσκους. Η εσωτερική διαμόρφωση ακολούθησε λίγο αργότερα
Η καρδιά του οχυρού ωστόσο φαίνεται πως χτυπούσε απέναντι από την πύλη, στο Διοικητήριο, που αποτελούνταν από τρία δωμάτια με το κεντρικό να λειτουργεί ως αίθουσα υποδοχής.
Εκεί τα σημαντικότερα ευρήματα ήταν πιθάρια σε ύψος ανθρώπου, που έκλειναν με ξύλινα πώματα- κάτι το οποίο καταδεικνύει ότι η μία από τις αίθουσες μπορεί να λειτουργούσε ως αποθήκη. Θα πρέπει μάλιστα να ήταν αρκετά σκοτεινή, καθώς βρέθηκαν μικρά χτιστά ράφια, που κάποτε φιλοξενούσαν λυχνάρια. Τα κινητά ευρήματα στο οχυρό μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά, επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι, αλλά καθώς στην Κεντρική Ασία δεν έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί μνημεία της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα ταπεινά ευρήματα του εν λόγω κάστρου- κατσαρόλες, πιάτα, κανάτες, ποτήρια, όλα «ελληνικής» τεχνοτροπίας, που φαίνεται πως κουβαλούσαν οι στρατιώτες (ενώ άλλα κατασκευάστηκαν επιτόπου με την ίδια τεχνική)- μας δίνουν για πρώτη φορά στοιχεία για την καθημερινή, στρατιωτική ζωή.
Ίχνη επίθεσης και ανασύνταξης
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν βρέθηκαν αγγεία περσικής τεχνοτροπίας στο Κούργκανζολ, αν και η περιοχή προτού κατακτηθεί από τον Αλέξανδρο ανήκε στην κυριαρχία των Αχαιμενιδών. Όσο για τα κάρβουνα που εντοπίστηκαν φανερώνουν πυρκαγιά που κατέστρεψε τα κατασκευασμένα από ξύλο δομικά υλικά. Απόδειξη πως η φρουρά του Αλεξάνδρου δέχθηκε επίθεση από εχθρικές δυνάμεις (συμπέρασμα που προκύπτει και από το γεγονός ότι τμήμα των πυργίσκων έχει ξαναχτιστεί). Οι Μακεδόνες όμως φαίνεται πως ανασυντάχθηκαν και παρέμειναν στη θέση τους.
Αναζητούνται άλλα πέντε οχυρά
Τι γύρευε ένα μακεδονικό οχυρό στην καρδιά της Ασίας; Την απάντηση δίνει η πορεία του Αλεξάνδρου. Με αφετηρία τη Βακτριανή (Βόρειο Αφγανιστάν και Τουρκεστάν), το 329 π.Χ. ο Αλέξανδρος διέσχισε την Ισσό για να κατακτήσει τη Σογδιανή. Αφού κατατρόπωσε τις εκεί δυνάμεις, επέλεξε τους τόπους στους οποίους θα ανεγείρονταν έξι οχυρά φυλάκια: σε υψίπεδα και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ώστε σε περίπτωση επιθέσεων να μπορούν να αλληλοβοηθούνται οι στρατιωτικές δυνάμεις τους. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν δυνατή αρχαιολογικά η ταύτιση αυτών των οχυρών του Αλεξάνδρου. Ώσπου το 2003-04 ο Λέονιντ Σβέρτσκοβ αποκάλυψε στα νότια του Ουζμπεκιστάν τη θέση του οχυρού του Κούργκανζολ και άρχισε να ανασκάπτει την περιοχή.
Τα πρώτα δείγματα έδειξαν πως η ίδρυσή του τοποθετείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα και θα μπορούσε να ανήκει στα φρούρια που είχε ιδρύσει ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος. Το Κούργκανζολ φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., όταν εγκατέλειψαν πλέον την περιοχή οι επίγονοι του Αλεξάνδρου και δεν υπήρχε λόγος να συντηρήσουν τέτοιο οχυρό-φυλάκιο.

Macedonian names and makeDonski pseudo-linguistics: The case of the names Mantas and Manta


Miltiades Elia Bolaris
September 05, 2009
photo: ancient coin of ΜΕΝΔΑΙΩΝ
"Manta. The noun "mantija", that exists in the present day Macedonian language represents a type of long garment. In 19th century Macedonia one finds the same female name Manta." Quote was taken from: "Similarities between ancient Macedonian and today´s´ Macedonian Culture (Linguistics and Onomastics)" by Aleksandar Donski, celebrity "historian" and propagandist of pseudo-Makedonism from FYROM.Manta/Μάντα - Mantas/Μάντας

The name Manta / Μαντα for female and Mantas / Μαντας for male is not very well known. We were not able to find any mention of this name in any literary or historical document and not a single known person in ancient history is known to have it. But when we search the ancient Greek epigraphic record it comes up as a rather well attested name, in certain areas.

The first inscription we located is from Thessalonike:

Regions : Northern Greece (IG X) : Macedonia : MygdoniaIG X,2 1 846, Makedonia (Mygdonia) — Thessalonike — 1st c. AD

Ἀγάθων ∙ Διοσκουρίδου ∙ ἥρως ∙ Διοσκουρίδης ∙ Δρυλεους καὶ Μαντα ∙ Ἀγάθωνος ∙ τῶι τέκνωι. Agathon son of Dioskourides hero. Dioskourides son of Dryalosand Manta daughter of Agathon to their children.
Read this article in American Chronicle

7.9.09

Ο πόλεμος για τον Πόλεμο

Η Ρωσία υπερασπίζεται το παρελθόν της


Marie Jego


«Πόσο θα κρατήσει ο μήνας του μέλιτος;». Σκίτσο του Κλίφορντ Μπέριμαν για το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο του 1939

Τι ήταν τελικά το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο;

Ηταν η ειρηνική κίνηση ενός ηγέτη, του Στάλιν, που προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο;

Ηταν μια ανίερη συμμαχία μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν για το μοίρασμα της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής;

Ηταν κάτι άλλο;

Εβδομήντα χρόνια μετά την υπογραφή του συμφώνου Μολότοφ- φον Ρίμπεντροπ, ένας νέος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι ο πόλεμος των ιστορικών αφηγήσεων για το σύμφωνο. Στον πόλεμο αυτόν πρωταγωνιστούν όχι μόνο οι ιστορικοί και οι ειδικοί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και οι πολιτικοί. Οι Ρώσοι, που το 1989 είχαν καταδικάσει το σύμφωνο ως «μη συνεπές προς τις αρχές του λενινισμού», επιχειρούν τώρα να το υπερασπιστούν. Σύμφωνα με τη ρωσική αφήγηση, η ευθύνη για το ξέσπασμα του πολέμου βαρύνει την Πολωνία.

Το αίτιο ήταν μια πολωνική μηχανορραφία που υποστηρίχθηκε από τους Βρετανούς, ενώ οι διεκδικήσεις του Χίτλερ επί της Πολωνίας ήταν μετριοπαθείς και κάπως δικαιολογημένες. Σύμφωνα με την πολωνική αφήγηση, η Πολωνία αντιστάθηκε και πολέμησε τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα και η Βαρσοβία υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Οσο για τη Γερμανία, η ευθύνη για τον πόλεμο ίσως να μη βαρύνει αποκλειστικά τους Γερμανούς.

H Μόσχα επιχειρεί να αποκαταστήσει τη μνήμη του Ιωσήφ Στάλιν και του κόκκινου στρατού που νίκησε τους ναζιστές, με αφορμή την 70ή επέτειο από την υπογραφή του συμφώνου μη επίθεσης των υπουργών Εξωτερικών της τότε Σοβιετικής Ενωσης Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ και του γερμανού ομολόγου του Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ. Ωστόσο αυτή η εκστρατεία υπέρ του σοβιετικού παρελθόντος υποθηκεύει τις προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση αλλά και τους γείτονές της, δηλαδή τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο πουυπεγράφη στις 23 Αυγούστου 1939 στη Μόσχα μετετράπη σύντομα σε μια συμφωνία που χώριζε την Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής. Η Πολωνία θα χωριζόταν έτσι στη μέση ενώ η Λετονία, η Εσθονία και η Φινλανδία περνούσαν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής σύμφωνα με το μυστικό συμπληρωματικό πρωτόκολλο. Το ίδιο κείμενο θεωρήθηκε αργότερα ότι δεν ταίριαζε σε μια αντιιμπεριαλιστική δύναμη όπως η Σοβιετική Ενωση η οποία έπειτα από πενήντα χρόνια ύπαρξης ηρνείτο ουσιαστικά τον εαυτό της. Στις 24 Δεκεμβρίου 1989 το σοβιετικό κοινοβούλιο καταδίκασε το σύμφωνο ως «μη συνεπές με τις αρχές του λενινισμού». Ομως ήταν το ίδιο ψήφισμα που οδήγησε αμέσως μετά στη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι η σημερινή Ρωσία είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του Γκορμπατσόφ και την Περεστρόικα.

Η «πατριωτική ιντελιγκέντσια» υπερασπίζεται ανοικτά το σύμφωνο καθώς αυτό καθυστέρησε την είσοδο της χώρας στον πόλεμο κατά δύο χρόνια. «Ηταν μια ιδιοφυής πρωτοβουλία του Στάλιν διότι ας μην ξεχνάμε ότι μετά τη συνωμοσία του Μονάχου το 1938 η Σοβιετική Ενωση βρέθηκε απομονωμένη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις» επισημαίνει ο ρώσος βουλευτής Γιούρι Κβιτσίνσκι. Στο ίδιο πνεύμα και οι εκτιμήσεις ενός πολιτικού αναλυτή που τυγχάνει και εγγονός του τότε υπουργού Εξωτερικών. «Παρά τα λάθη που είχε διαπράξει η σοβιετική ηγεσία (ο Μολότοφ) ποτέ δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση το Σύμφωνο» δηλώνει σήμερα ο Βιασετσλάβ Νικόνοφ επικαλούμενος όσα του είχε εξομολογηθεί ο παππούς του. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η υπεράσπιση του συμφώνου έχει μετατραπεί σε λεκτική επίθεση εναντίον της Πολωνίας και της στάσης που ακολούθησε τότε. «Η Πολωνία θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη χιτλερική επίθεση αν δεχόταν να παραχωρήσει την περιοχή του Γκντανσκ συνάπτοντας συμφωνία με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Σοβιετική Ενωση» εκτιμά ο ιστορικός Πάβελ Ντανίλιν.

«Η είσοδος των σοβιετικών στρατευμάτων στις 17 Σεπτεμβρίου δεν ήταν επίθεση αλλά μια επιχείρηση υπεράσπισης του πληθυσμού ενός κράτους το οποίο είχε πάψει να υπάρχει» προσθέτει. Η προσάρτηση μέρους της Πολωνίας δικαιολογείται απόλυτα από τους σύγχρονους ιστορικούς.

«Τα εδάφη που βρίσκονταν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής αποτελούσαν μέρος της παλαιάς ρωσικής αυτοκρατορίας » δηλώνει στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι RΤR η ιστορικός Ναταλία Ναροτσίτσκαγια, δηλωμένη θαυμάστρια του Στάλιν. Διαφορετική είναι η στάση ενός άλλου ιστορικού που επισημαίνει τον κίνδυνο από την υιοθέτηση αυτής της άποψης.

«Κάτι τέτοιο δικαιολογεί την προσάρτηση εδαφών γειτονικών χωρών. Με τα σημερινά δεδομένα η λογική των προσκείμενων στο Κρεμλίνο επιστημόνων θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα των κρατών που προήλθαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης» εξηγεί ο Νικίτα Πετρόφ που εργάζεται για λογαριασμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Μemorial.

«Ο κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο σοβιετικός στρατός εισέβαλε στην Πολωνία το 1939 προς όφελος του πολωνικού λαού. Το ίδιο πιστεύεται και σε ό,τι αφορά την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία» υποστηρίζει ο ρώσος ιστορικός. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 61% των Ρώσων αγνοεί εντελώς το γεγονός της εισβολής του Κόκκινου Στρατού στην Πολωνία λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή του Συμφώνου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιείται η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βαρσοβία για την τελετή μνήμης από την έναρξη του Β Δ Παγκοσμίου Πολέμου 70 χρόνια πριν. Αυτό που περιμένει η ηγεσία της Πολωνίας είναι η αποκατάσταση της μνήμης των 26.000 στρατιωτικών που θανατώθηκαν στο Κατίν της Λευκορωσίας από τη ρωσική μυστική υπηρεσία ΝΚDV, δηλαδή την τότε ΚGΒ. Η Ρωσία η οποία κατά τη σοβιετική περίοδο ισχυριζόταν ότι είχαν εκτελεστεί από τους ναζιστές έχει πλέον παραδεχθεί την ιστορική αλήθεια χωρίς όμως να αποκαταστήσει ηθικά τους δολοφονηθέντες Πολωνούς.

Η σημερινή Ρωσία ζει όμως στον πυρετό του πατριωτισμού, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο του Καυκάσου το καλοκαίρι του 2008.

«Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται από τα μέσα ενημέρωσης θυμίζει ποδόσφαιρο καθώς η Ρωσία περιγράφεται ως σημαντικός παίκτης στην περιοχή. Ομως το σκορ αυτού του παιχνιδιού μετριέται σε ανθρώπινες ζωές και αυτό δεν το λαμβάνει κανείς υπόψη.

Αυτό είναι ενδεικτικό της σημερινής Ρωσίας» συμπεραίνει ο κ. Πετρόφ.
Το Βήμα

ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ (Σκοπιανό)


ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ Αντγου ε.α., Επίτιμου Διοικητή Στρατιάς και Αρχηγού ΓΕΕΦ
Πιστεύουμε με πεποίθηση ότι το Σκοπιανό έχει μπει σε μια νέα φάση, που διευκολύνει την Ελλάδα, γεγονός που φαίνεται ότι δεν το έχει αντιληφθεί το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας. Οι Σκοπιανοί και ο πρωθυπουργός τους Νίκολας Γκρούεφσκι είναι σε δεινή θέση και το μόνο που επιθυμούν αυτήν τη στιγμή είναι να μην εκμεταλλευθεί τη μεγάλη αδυναμία στην οποία βρίσκονται η Ελλάδα, γιατί τότε όχι μόνο χάνουν οριστικά το θέμα της ονομασίας, αλλά απειλείται ευθέως και η κρατική τους οντότητα. Στην Ελλάδα απομένει να πάρει την απόφαση να μπει στο παιχνίδι σοβαρά και όχι να συνεχίσει να παίζει θέατρο και να αποτελεί το κύριο στήριγμα των Σκοπιανών.

Οι Αλβανοί

Όλες οι πλευρές των Αλβανών στα Σκόπια, ακόμα και η παράταξη που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισαν απολύτως τη θέση τους, ότι δηλαδή το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι και δική τους υπόθεση και όχι μόνο του Γκρούεφσκι και της παρέας του. Στη Διάσκεψη της Οχρίδας οι Αλβανοί δεν επέτρεψαν το όνομα «Μακεδονία» και «μακεδονικός λαός». Δεν είμαστε Μακεδόνες, διεκήρυξαν εμφαντικά, και οι Σκοπιανοί, εκόντες άκοντες, το εδέχθησαν. Η συμμορία Γκρούεφσκι μόνο έναντι της Ελλάδος τηρεί στάση σκληρή και ανυποχώρητη. Ο σύλλογος των αλβανών φοιτητών του Τετόβου σε πρόσφατη επιστολή του στον Πρόεδρο της χώρας Γκ. Ιβανόφ ονομάτιζε τη χώρα προκλητικά μόνο ΠΓΔΜ. Και έδειξαν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι και στον διαχωρισμό της χώρας. Όλοι οι παράγοντες των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν το θέμα της ονομασίας διαφορετικά από την κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του κυβερνητικού DUI του Άλι Αχμέτι στην εφημερίδα «Vreme» έφτασε στα άκρα και δήλωσε ότι στην τελική λύση στον ΟΗΕ, στο σημείο όπου θα αναφέρονται η γλώσσα και η εθνικότητα, θα μετάσχουν και οι ίδιοι στις συζητήσεις με την Ελλάδα, για να προσθέσουν την αλβανική γλώσσα και την αλβανική εθνικότητα. Ανάλογες θέσεις έχουν πάρει τόσο το αλβανικό κόμμα PDP όσο και το DPA του Μεντούχ Θάτσι, ο οποίος δεν πρόκειται να συμβιβασθεί στο θέμα του ονόματος. Ακόμα και ο Ιμέρ Σελμάνι, που στις προεδρικές εκλογές πήρε ποσοστό 15%, έχει ζητήσει συμμετοχή των Αλβανών σε όλες τις συζητήσεις με την Ελλάδα. Ήδη οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ έχουν ζητήσει από τον Μπερίσα να βάλει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το συμπέρασμα είναι ότι ο Γκρούεφσκι τα έχει βρει σκούρα με τους Αλβανούς.

Οι Βούλγαροι

Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» το 1991. Ήταν μια ενέργεια περισσής υστεροβουλίας για μελλοντικές διεκδικήσεις, δεδομένου ότι υπήρχε συμπαγής μάζα πολιτών με βουλγαρική συνείδηση και η γλώσσα ήταν κατά 70% βουλγαρική. Το κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο φρόντισε να αφανίσει τον ελληνικό πληθυσμό με διώξεις και συστηματική αλλαγή ονομάτων. Η σπουδαγμένη αλητοπαρέα του Γκρούεφσκι, με τη βοήθεια της Αμερικής και το χρήμα του Τζ. Σόρος, πίστεψε ότι μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα με τις θεωρίες περί μακεδονικού έθνους και γλώσσας. Και εδώ που τα λέμε είχαν απρόσμενη επιτυχία χάρις στην ανικανότητα και στην αβελτηρία των ελλήνων πολιτικών και διπλωματών. Οι γελοίες θεωρίες περί Μακεδονίας και Μ. Αλεξάνδρου έβλαπταν σοβαρά και τα βουλγαρικά συμφέροντα, γιατί απομάκρυναν τους Σκοπιανούς από τις βουλγαρικές τους ρίζες και τη βουλγαρική ιστορία. Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση του Μπ. Μπορίσοφ αποφάσισε να μη μιμηθεί την Ελλάδα στην πολιτική των σαλιαρισμάτων με τους Σκοπιανούς και έβαλε μαχαίρι άμα τη εκλογή της στο μακεδονικό παραμύθι των Σκοπιανών. Ο Μπορίσοφ έβαλε υπουργό της βουλγαρικής διασποράς τον Μπόζινταρ Δημητρόφ, ιστορικό και διευθυντή του Βουλγαρικού Μουσείου, συγγραφέα του βιβλίου «Τα δέκα ψέματα του Μακεδονισμού». Όλοι πλέον σε Βουλγαρία και Σκόπια μιλούν περί πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Η εφημερίδα των Σκοπίων «Utrimski Vesnik» χαρακτήρισε τον Δημητρόφ τον μεγαλύτερο πολέμιο του μακεδονικού έθνους. Ο Δημητρόφ, που στο βιβλίο του φιλοξενεί άρθρα πολλών επιστημόνων, τρέφει τέτοια περιφρόνηση προς τις μακεδονικές ψευδοθεωρίες, που ζήτησε από τους Σκοπιανούς να του φέρουν έστω και ένα ιστορικό έγγραφο που να επιβεβαιώνει τις θεωρίες τους και θα το πληρώσει με ένα εκατ. ευρώ. Ο Μπορίσοφ, από την άλλη πλευρά, ξεκαθάρισε ότι τα Σκόπια στην πορεία τους για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρουν μπροστά τους τη Βουλγαρία.
Το βιβλίο «Τα δέκα ψέματα του Μακεδονισμού» μοιράστηκε στα Σκόπια από το εκεί βουλγαρικό πολιτιστικό κέντρο και υπήρξαν λυσσώδεις αντιδράσεις από τους Σκοπιανούς. Ό,τι δεν έκανε η Ελλάδα είκοσι χρόνια τώρα το έκανε η Βουλγαρία στο άψε σβήσε. Στην Αθήνα ακόμη χασμουριούνται.

Η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλησε, πριν αρχίσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων υπό τον μεσολαβητή των ΗΕ Νίμιτς, να κάνει καθαρή τη θέση της σε ό,τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ και την έναρξη των διαδικασιών ένταξης της χώρας αυτής στους κόλπους της ΕΕ. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα επισκέφθηκε πρόσφατα την ΠΓΔΜ και είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ιβανόφ και τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι. Ο κ. Σολάνα κατέστησε σαφές σε αμφοτέρους ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης υπό τη σκιά της διαμάχης με την Ελλάδα για το όνομα. «Πρέπει να έλθετε σε κάποιον συμβιβασμό, και μάλιστα το ταχύτερο», τους τόνισε κατηγορηματικά. Το ίδιο μήνυμα ελήφθη στα Σκόπια και από το ΝΑΤΟ. Ένα νέο βέτο δεν θα το αντέξει κανείς. Οι Σκοπιανοί δεν δείχνουν να παίρνουν στα σοβαρά την πρόθεση της Ελλάδος να εμμείνει στην άρνησή της και ελπίζουν ότι με τη στήριξη των ΗΠΑ θα επιτύχουν μία ακόμη υπαναχώρηση της Ελλάδος, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν. Οι Σκοπιανοί θεωρούν σίγουρο στήριγμά τους τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο, μέσα σε δεκαοκτώ χρόνια: να χάσει τα διεθνή της στηρίγματα, περιλαμβανομένων και των παραδοσιακών συμμάχων της, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της και της διπλωματικής της ανικανότητας. Έχασε σε όλα τα πεδία από τους πιο ασήμαντους αντιπάλους, τους Σκοπιανούς. Ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών Δ. Κατσούδας δήλωσε ότι δεν βλέπει λύση στο Σκοπιανό. Πώς να τη δεί αφού δεν πήγε ο Γκρούεφκσκι να του υποβάλει τα σέβη του και να ζητήσει συγγνώμη για την καπηλεία του ονόματος Μακεδονία; Τα θέλουν έτοιμα, χωρίς κόπο, στο πιάτο. Με διπλωμάτες τύπου Γροσομανίδου κινείται η χώρα στους δύσκολους σημερινούς καιρούς. Πρέπει επιτέλους να δραστηριοποιηθούμε. Να πάρουμε το μήνυμα και να στριμώξουμε τα Σκόπια τώρα που είναι ευνοϊκά τα πράγματα και να σταματήσουμε να τα ενισχύουμε οικονομικά για να μας πολεμούν.
Σε διεθνές επίπεδο πρέπει:

1. Να σταματήσουμε τεχνηέντως τον μεσολαβητή Νίμιτς, γιατί θα μας... θάψει.
2. Να υποκινήσουμε αφανώς στις συνομιλίες για το όνομα τη συμμετοχή και των Αλβανών της ΠΓΔΜ. Αυτομάτως τα καραγκιοζιλίκια Νίμιτς θα πολωθούν, όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδος.
3. Να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για τα «μακεδονικά ψέματα» των Σκοπιανών με τους Βούλγαρους.
Πρέπει Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία να κλείσουν την πόρτα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους Σκοπιανούς.
Είναι απαραίτητο να αντιληφθούν οι Αμερικανοί ότι έχουν να κάνουν με ένα ευρύ βαλκανικό μέτωπο και όχι με την Ελλάδα μόνη της. Οφείλουμε να μιμηθούμε τον κ. Δημητρόφ. Δεν εμπιστευόμαστε Βούλγαρους και Αλβανούς, αυτήν όμως τη στιγμή μάς είναι χρήσιμοι.
4. Να προσφύγουμε στον ΟΗΕ κατά της αναγνώρισης των Σκοπίων με άλλο όνομα εκτός αυτού που αναγνωρίζει ο ίδιος ο Οργανισμός. Η περίπτωση του Παναμά είναι δηλωτική τού τι μπορούμε να επιτύχουμε.
5. Να κινήσουμε τον επιστημονικό μας κόσμο, τους ιστορικούς μας, για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης επί της αλήθειας για το τι εστί Μακεδονία. Θα ήταν ευχής έργο να είχαμε κι εμείς έναν Δημητρόφ.
6. Να καλέσουμε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πολιτική Σόρος, διότι είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη. Να ζητήσουμε άρση της αναγνώρισης της «Μακεδονίας» με το σκεπτικό του Παναμά, για να επανέλθουν στη διεθνή έννομη τάξη.

Πιστεύω απόλυτα ότι, αν τα επιχειρήσουμε αυτά τα ολίγα με σθένος, θα εκπλαγούμε με το πόσο γρήγορα θα υποχωρήσουν οι Σκοπιανοί. Άλλωστε δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε εκτός από το χουζούρι των διπλωματών μας.


Το Παρόν



Μελέτη του Αριστοτέλη στον τόπο που γεννήθηκε


Κείμενο από εφημ. 'Μακεδονία'


Η γη που ευτύχησε να γεννήσει τον πατέρα των φιλοσόφων, τον πανεπιστήμονα Αριστοτέλη, όπου πάνω της άνθησαν πόλεις με ιστορία και πολιτισμό, όπως τα Στάγιρα, η Άκανθος, η Στρατονίκεια, η Ολυμπιάδα και η Ουρανούπολη, γίνεται στις μέρες μας διεθνές κέντρο γνώσης της αριστοτελικής σκέψης.

Της Μαρίας Καραούλη
Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της κατασκευής του Κέντρου Αριστοτελικών Σπουδών στην Ολυμπιάδα, ενώ ήδη με επιτυχία λειτουργεί το άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγιρα.
Η πρωτοβουλία για την ίδρυση και κατασκευή του κέντρου αριστοτελικών σπουδών είναι της νομαρχίας Χαλκιδικής, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σε επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να μελετούν το έργο του Αριστοτέλη.
Ήδη η νομαρχία Χαλκιδικής έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,7 εκατ. ευρώ και αναμένει το πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες και έχουν εκδοθεί ακόμη και οι οικοδομικές άδειες.
“Εμείς είμαστε έτοιμοι από όλες τις πλευρές να ξεκινήσουμε την ανέγερση του κέντρου και αύριο ακόμη”, υποστήριξε στη “ΜτΚ” ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος, εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι το υπουργείο Πολιτισμού σύντομα θα εγκρίνει το έργο. Στόχος της νομαρχίας Χαλκιδικής είναι να δημιουργήσει ένα χώρο διεθνούς εμβέλειας, όπου επιστήμονες από όλο τον κόσμο να έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τον Αριστοτέλη, καθώς ο πυρήνας του κέντρου θα είναι μια μεγάλη βιβλιοθήκη με τα έργα του μεγάλου φιλοσόφου. “Παράλληλα”, τόνισε ο νομάρχης, “στόχος μας είναι να ενώσουμε το αρχαία Στάγιρα, πατρίδα του Αριστοτέλη, με το φιλοσοφικό κέντρο, να δημιουργηθεί, δηλαδή ένας αρχαιολογικός δρόμος, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν από τα αρχαία Στάγιρα έως την Ολυμπιάδα”.
ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ
Άριστη εφαρμογή βρίσκει η αριστοτέλειος σκέψη στο άλσος που δημιούργησε η δημοτική επιχείρηση Σταγίρων - Ακάνθου το 2003. Η υπέροχη τοποθεσία του άλσους, σε υψόμετρο 500 μέτρων βορειοδυτικά των Σταγίρων, με θέα σε όλον τον κόλπο της Ιερισσού, επιλέχτηκε το 1956, για να στηθεί εκεί το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να θυμίζει σε όλους ότι εκεί γεννήθηκε ο φιλόσοφος-σύμβολο του οικουμενικού πνεύματος, ο “Νους”, όπως τον αποκαλούσε ο Πλάτων, πλάι στον οποίο φοίτησε και παρέμεινε στην Ακαδημία του επί μία 20ετία. Τα διαδραστικά όργανα που τοποθέτησε η δημοτικής επιχείρηση στο άλσος εφαρμόζουν φυσικά φαινόμενα, για τα οποία γίνονται αναφορές στο σύγγραμμα του μεγάλου δασκάλου: “Αριστοτέλους Φυσικής Ακροάσεως Α'”, το οποίο ξεκινά ως εξής:
“Επειδή το ειδέναι και το επίστασθαι συμβαίνει περί πάσας τας μεθόδους...” (η επιστημονική μάθηση και γνώση βασίζεται στην αναζήτηση των αρχών των φυσικών φαινομένων). “Από την αρχή της λειτουργίας του το άλσος Αριστοτέλους έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για μεμονωμένους τουρίστες και σχολεία, καθώς συνδυάζει μοναδικά την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. Φέτος, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 20.000”, ανέφερε στη “ΜτΚ” η πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Σταγίρων Ελένη Βεργίνη. Μέσω των διαδραστικών οργάνων ο επισκέπτης μπορεί να δει την ώρα, αλλά και τον μήνα, στο μεγάλο οριζόντιο ηλιακό ρολόι. Να περιεργαστεί επίσης τον φακό, διαβάζοντας τη σχετική αναφορά ότι κάθε φωτόνιο από μόνο του έχει ελάχιστη ενέργεια, όταν όμως όλα μαζί συγκεντρωθούν σε ένα σημείο η ενέργεια αυτή γίνεται πολύ μεγάλη. Και γιατί όχι να παίξει με το πεντάφωνο, με τους πέντε γρανίτες του που ανταποκρίνονται στην κλίμακα του αρχαίου πενταφώνου, όπως και με τους οπτικούς δίσκους, για να διαπιστώσει έκπληκτος ότι όταν οι εικόνες περνούν με μεγάλη ταχύτητα από το ανθρώπινο μάτι δεν τις αντιλαμβανόμαστε ως διαφορετικές. Μπορεί επίσης να πειραματιστεί στο εκκρεμές και στις σφαίρες αδράνειας, ή ακόμη να δημιουργήσει δίνη με τον υδροστρόβιλο, ένα γυάλινο κύλινδρο με υγρό, μεταδίδοντας ενέργεια με την περιστροφή ενός μοχλού. Ένα από τα όργανα που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους είναι και τα δύο παραβολικά κάτοπτρα, τοποθετημένα σε ευθεία γραμμή, σε αρκετά μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. Αν σταθούν δύο άτομα μπροστά σε κάθε ένα από αυτά, άνετα μπορούν να συνομιλήσουν, ακόμα και ψιθυριστά, καθώς τα μεταφερόμενα μέσω του αέρα ηχητικά κύματα ανακλώνται στο παραβολικό κάτοπτρο και η ενέργειά τους συγκεντρώνεται στο κέντρο. Τέλος, η τεράστια πυξίδα που έχει στηθεί μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη συμβολίζει ότι η φιλοσοφία του έχει φθάσει σε όλα τα μέρη του κόσμου και είναι αφετηρία της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης. Σε αυτήν απεικονίζονται η κατεύθυνση και η απόσταση των πιο γνωστών πόλεων στον κόσμο με σχέση το άλσος.

6.9.09

«Δεν ήξεραν, τότε, ότι ήταν ...Μακεδόνες, αλλά πολέμησαν και πέθαναν ως Βούλγαροι»



Ο αποκαλυπτικός Μποτζιλάρ Ντιμίτροφ

Η αποκατάσταση του γερμανικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου άρχισε το Σάββατο 29 Αυγούστου στον Πρίλαπο με πρωτοβουλίες της Γερμανικής Κυβέρνησης. Ο υπουργός των Αποδήμων Βουλγάρων Μποτζιντάρ Ντιμίτροφ, είπε στο πρακτορείο Φόκους ότι υπάρχουν Βούλγαροι στρατιώτες θαμμένοι σ’ αυτό.
Υπάρχουν περίπου 1000 γερμανικοί τάφοι και 57 βουλγαρικοί.
Ως απάντηση στην ερώτηση για τα σχόλια του (σκοπιανού) καθηγητή Στέφαν Βλάχοφ Μίκοφ στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης σήμερα, ο Ντιμίτροφ είπε ότι ο Στέφαν Βλάχοφ Μίκοφ είναι Βούλγαρος από την πόλη Γκάμπροβο, και προφανώς δεν περιέχονται οι απόψεις του αυτές στη διατριβή που έκανε στη μαρξιστική– λενινιστική σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Έρχεται σε αντίθεση με τη διατριβή του, υποστηρίζοντας πως υπήρχαν Μακεδόνες στρατιώτες, που στρατολογήθηκαν βίαια στο βουλγαρικό στρατό. Αυτό είναι ηλιθιο, γιατί αν ο Μίκοφ είχε δίκιο τότε γιατί οι Σκοπιανοί κατέστρεψαν τα νεκροταφεία και τώρα πρέπει να τα αποκαταστήσουν, είπε ο Ντιμίτροφ.
Σύμφωνα με τις απόψεις του Βούλγαρου Υπουργού, εκατόν είκοσι χιλιάδες στρατιώτες από τους σχεδόν εννιακόσιες χιλιάδες του βουλγαρικού στρατού ήταν από την περιοχή που σήμερα είναι τα Σκόπια.
Βέβαια, αυτοί δεν ήξεραν, τότε, ότι ήταν Μακεδόνες, αλλά πολέμησαν και πέθαναν ως Βούλγαροι.
Όλοι αυτοί οι 57 στρατιώτες που ενταφιάστηκαν στον Πρίλαπο είναι για παράδειγμα κυρίως από το σημερινό βουλγαρικό έδαφος, γνωρίζουμε τα ονόματά τους και ξέρουμε που γεννήθηκαν, συμπλήρωσε ο Μποτζιλάρ Ντιμίτροφ.