Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9.10.10

Χούλιο Ιγκλέσιας: Ακύρωσε συναυλία του στα Κατεχόμενα

Aλλος ένας διεθνούς φήμης τραγουδιστής, ο Χούλιο Ιγκλέσιας, ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου συναυλία του στη Κερύνεια, μετά από πολλά μηνύματα που δέχτηκε στην ιστοσελίδα του, που τον πληροφορούσαν για το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.

8.10.10

«Ξέχασαν» τις ελληνικές σημαίες από την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

Του Άδωνη Παλληκαρίδη


Ανιστόρητη εντολή δόθηκε από το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, κατόπιν πολιτικών πιέσεων, για να μην εμφανιστούν ελληνικές σημαίες κατά μήκος της λεωφόρου Χατζηιωσήφ, της λεωφόρου, δηλαδή, από την οποία θα διέλθει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου. Όταν πριν από μερικές ημέρες η «Σ» αποκάλυψε την εντολή που δόθηκε άνωθεν και ενόχλησε τους επιτελείς, ηλεκτρονικά σάιτ και κομματικά έντυπα που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση έσπευσαν να μας διαψεύσουν. Τώρα μιλούν από μόνα τους τα έργα και η λεωφόρος Χατζηιωσήφ μοιάζει με κομματικό ακτίβ του ΑΚΕΛ.


Δυσαρεστημένη η Τουρκία από την επίσκεψη Μεντβέντεβ στην Κύπρο

Με εκτενείς αναφορές οι τουρκικές εφημερίδες ασχολούνται και σήμερα με την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης, με τις δηλώσεις του στο νησί, έδωσε πλήρη υποστήριξη στους Ελληνοκυπρίους και ότι οι δηλώσεις του αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε αντιδράσεις από την Τουρκία.




Η ''Μιλιέτ'', στις εσωτερικές της σελίδες και με τον τίτλο ''Ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε τον ελληνοκυπριακό τομέα'' (όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία), δημοσιεύει ανταπόκριση του Σεφά Καραχασάν από τα κατεχόμενα, όπου γράφει ότι ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ είναι ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που πραγματοποίησε επίσημες επαφές στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κίνα: Η είδηση της βράβευσης με Νόμπελ κινέζου ακτιβιστή λογοκρίθηκε από τους κύριους ιστότοπους

08/10/2010



Η είδηση για την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στον κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό έκανε το γύρο του κόσμου, αλλά όπως αναμενόταν λογοκρίθηκε από τους κύριους ιστότοπους στην Κίνα.

Η απλή αναζήτηση με τις λέξεις κλειδί "βραβείο Νόμπελ, ειρήνης, Λιου Σιαομπό" δεν δίνει κανένα αποτέλεσμα στις μεγάλες ιντερνετικές πύλες ενημέρωσης και τις μηχανές αναζήτησης όπως οι Sina, Sohu και Baidu.

Η είδηση αυτή λογοκρίθηκε και από τη Weibo, έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιο με τον Twitter.

Μπαϊκονούρ: Εκτοξεύθηκε το νέο Soyuz



Η νέα έκδοση του Soyuz εκτοξεύθηκε νωρίς το πρωί με πλήρωμα δύο Ρώσους και ένα Αμερικανό


Μπαϊκονούρ, 8 Οκτωβρίου 2010.


Το διαστημικό σκάφος με το αμερικανο-ρωσικό πλήρωμα εκτοξεύθηκε με επιτυχία την Παρασκευή το πρωί από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το διαστημικό όχημα «Soyuz TMA-01M” απογειώθηκε την προγραμματισμένη ώρα ( 23:10 GMT- 07-10-2010) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο που βρίσκεται στις στέπες του νότιου Καζακστάν.

Από τους τρεις κοσμοναύτες οι δύο ήταν Ρώσοι από το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Διαστήματος και ο τρίτος από τη ΝΑΣΑ

Με την αποστολή αυτή ξεκινά μια νέα έκδοση του διαστημοπλοίου Soyuz. Το νέο μοντέλο διαθέτει νέο ηλεκτρονικό σύστημα ψύξης, νέες κατευθυντήριες γραμμές πλοήγησης και ελέγχου των συστημάτων επεξεργασίας δεδομένων.

Το πλήρωμα του Soyuz απαρτίζεται από τους κοσμοναύτες Aleksandr Yuriyevich Kaleri και Oleg Skripochka και τον αστροναύτη της NASA, Scott Kelly.

Η αποστολή θα φθάσει στον ΔΔΣ, στις 9 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Soyuz TMA-01M, θα συνδεθεί με τον τελευταίο όροφο ελλιμενισμού της ρωσικής κατασκευής μονάδας Poisk, που προστέθηκε στο διαστημικό σταθμό πέρσι.

Ο διαστημικός ελλιμενισμός (space docking) έχει προγραμματισθεί το Σάββατο στις 08:02 μμ. Ευρωπαϊκή Ώρα (0002 GMT της Κυριακής).

Στην παρακολούθηση  της αποστολής των κοσμοναυτών βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα οι ιπτάμενοι μηχανικοί Fyodor Yurchikhin από το RosCosmos και ο Shannon Walker από τη NASA υπό της γενικής διοίκησης του Doug Wheelock της NASA.

Υπενθυμίζεται ότι ο αδελφός του Scott Kelly, ο Marc Kelly, έχει προγραμματιστεί να πετάξει στον Διαστημικό Σταθμό με την αποστολή του Φεβρουαρίου του 2011.

Ο Aleksandr Yuriyevich Kaleri είναι ο βετεράνος κοσμοναύτης σχετικά με τη νέα πτήση, αφού έχει συμμετάσχει σε πολλές μακροχρόνιες αποστολές στο διάστημα , τόσο στο κατάστρωμα του ΔΔΣ όσο και στο ρωσικής κατασκευής διαστημικό σταθμό Μίρ. Έχει στο ενεργητικό του σχεδόν 610 ημέρες στο διάστημα και συνολικά 25 ώρες και 45 λεπτά σε διαστημικό επισκευαστικό όχημα , έξω από το διαστημικό σταθμό.



Κόσμος-Γιῶργος  Ἐχέδωρος

H Μύρτις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αναπλασμένο πρόσωπο της 11χρονης Μύρτιδος φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της διεπιστημονικής έκθεσης με τίτλο «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν».

Η Μύρτις υπήρξε ένα από τα δεκάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού της Αθήνα, το 430 π.Χ. Το κρανίο της βρέθηκε σε ομαδικό τάφο, στην περιοχή του Κεραμεικού, κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής του μετρό της Αθήνας το 1994-95.



Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου



7.10.10

Ειδώλια και άλλα αντικείμενα της Νεολιθικής εποχής στο Κυκλαδικό Μουσείο


Πολλά μαζί τοποθετημένα σε ομοιώματα σπιτιών. Χιλιάδες σκόρπια, σε διάφορα μεγέθη και υλικά, τα περισσότερα όρθια, με διακριτά τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και σαφώς τονισμένα τα χαρακτηριστικά του φύλου.
Τα ειδώλια της Νεολιθικής εποχής, καθώς διασχίζουν τις χιλιετίες για να φθάσουν ως εμάς, μιλούν κατά κύριο λόγο για γυναίκες. Με τονισμένα στήθη, εγχάρακτο ηβικό τρίγωνο και ευτραφείς γλουτούς, παριστάνονται πιο ψηλές και πιο δυνατές από τους άνδρες.

Ο άνθρωπος Νεάντερταλ είχε συναισθήματα






Οκτώβριος 7, 2010

Ο προκάτοχος του σύγχρονου ανθρώπου, που καθορίζεται με το όνομα Homo Neanderthalensis (Νεάντερταλ), δεν ήταν εντελώς σε ζωώδη κατάσταση αφού οι επιστήμονες μετά από έρευνες ετών καταστάλαξαν στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος Νεάντερταλ είχε τα συναισθήματα της συμπόνιας, της λύπης και της συμπαράστασης προς τους ομοειδούς του.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έδειξε ότι ο άνθρωπος Νεάντερταλ που έζησε 500 χιλιάδες έως 40 χιλιάδες πριν την παρουσία του Homo sapiens sapiens, ήταν ο πρώτος από τους ομοειδούς του που είχε συναισθήματα για κάποιον άλλον. Φρόντιζε, μάλιστα, τους ασθενείς και τους τραυματίες.

Ίχνη όμως της ανθρώπινης ευαισθησίας έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και στον Homo Erectus που έζησε πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια.

Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος

6.10.10

Αυστραλία-Δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αποφάσισε να αρχίσει η ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας

Το συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (ΑΧΕΠΑ) Αυστραλίας, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Μελβούρνη, αποφάσισε να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα.


Στο συνέδριο μίλησαν για το θέμα ο Εμμανουήλ Κόμηνος, ο οποίος ηγείται της πρώτης επιτροπής Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, και ο δικηγόρος Βίκτωρ Μπιζάνης.

5.10.10

Μετεωρολόγοι : Έρχεται ο δριμύτερος χειμώνας της τελευταίας χιλιετίας…


Καθοριστική θα είναι επίδραση των πάγων στο Ρεύμα του Κόλπου

Οκτώβριος 5, 2010.



Ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ο σκληρότερος της Ευρώπης που καταγράφηκε την τελευταία χιλιετία.

«Στο εγγύς μέλλον ένας τεράστιος παγετώνας θα αρχίσει να καλύπτει το βόρειο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, ως αιτία της υποχώρησης της ροής του θερμού ρεύματος του Κόλπου, στον Ατλαντικό Ωκεανό, που φθάνει μέχρι τις βόρειες ακτές της ευρωπαϊκής ηπείρου»

Τα παραπάνω υποστηρίζουν επιστήμονες του πολωνικού Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Διαχείρισης Υδάτων, μετά τις μετρήσεις του ρεύματος του Κόλπου, του οποίου η ταχύτητά του έχει μειωθεί δύο φορές.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η ροή των παγωμένων ανέμων της αρκτικής να κατευθύνονται νοτιότερα.

Τα συμπτώματα αυτών των κλιματικών αλλαγών ήδη παρατηρούνται στις σκανδιναβικές χώρες.

Εάν το ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού σταματήσει εντελώς να ρέει εντελώς, τότε στην Ευρώπη θα ζήσουμε μια νέα εποχή παγετώνων. Ίσως η Σκανδιναβία καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ένα τεράστιο παγετώνα που θα αναγκάσει τους κατοίκους να μετακινηθούν προς τα νότια.

Τα επιστημονικά πορίσματα των Πολωνών υποστηρίζονται από Ρώσους εμπειρογνώμονες. Ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Αλεξαντάρ Φρολόφ, προβλέπει πρωτοφανείς χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια του χειμώνα.

Τουλάχιστον επί τέσσερις ημέρες το θερμόμετρο στη Μόσχα θα δείχνει από -20 έως -25 βαθμούς.

Οι Ρώσοι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ο πιο κρύος της τελευταίας χιλιετίας. Η μεγαλύτερη κλιματική ανωμαλία θα παρατηρηθεί στις βόρειες περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου καθώς και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, όπου οι θερμοκρασίες θα κατέβουν στους μείον 25 βαθμούς.

Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε αντιδιαστολή με τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην Αρκτική.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το πετρελαϊκό ατύχημα στην πλατφόρμα της BP, στο κόλπο του Μεξικού είναι ένας πρόσθετος λόγος της καθυστέρησης του Ρεύματος του Κόλπου.

«Θεωρητικά η ψύξη του Ρεύματος του Κόλπου είναι πολύ πιθανή. Αυτό μπορεί να προέλθει από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, όπου τεράστια παγόβουνα θα κατέβουν στο μέσο του Ατλαντικού.

Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, σύμφωνα με το ρωσικό Ινστιτούτο του πλανητικού κλίματος και Οικολογίας, το οποίο χαρακτηρίζει την εκροή πετρελαίου στον Κόλπο από την BP, ως αμελητέο περιστατικό που δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα την κλιματική αλλαγή.

Αυτό που πραγματικά τρελαίνει τους μετεωρολόγους είναι οι αστάθμητοι παράγοντες. Το περασμένο καλοκαίρι στη Ρωσία επικράτησε ασυνήθιστη ζέστη που σύμφωνα με τα ρωσικά αρχεία ήταν η πιο θερμή περίοδος της τελευταίας χιλιετίας.

Οι μετεωρολόγοι, εξάλλου, της ΝΑΣΑ, δεν έχουν παρατηρήσει καμία επιβράδυνση στο Ρεύμα του Κόλπου. Ο ωκεανολόγος Τζος Γουίλις θα σημειώσει ότι από μετρήσεις του 1993 έως σήμερα, το Ρεύμα του Κόλπου, παρουσιάζει μια μέση αύξηση ταχύτητας κατά 20% και η μέση θερμοκρασία του αυξήθηκε κατά 0,2 βαθμούς. Δεν αποκλείει όμως τον επηρεασμό της ταχύτητάς και της θερμοκρασίας του από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.



Οι μεσογειακές χώρες



Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι προβλέψεις για τις περιοχές της Μεσογείου και των Βαλκανίων ομιλούν για ισχυρές καταιγίδες κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο και γενικά ήπιο χειμώνα, ιδιαίτερα ξηρό για τα Βαλκάνια, με περιοδικές χιονοπτώσεις το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.





Κόσμος-Γιῶργος Ἐχέδωρος

Αργεντινή- λογοτεχνικός διαγωνισμός: "Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα..."

της Διαμαντένιας Ριμπά


"Μάρμαρα του Παρθενώνα: ιστορία μιας κλοπής ή η κλοπή της ιστορίας;", είναι το θέμα του τρίτου λογοτεχνικού διαγωνισμού, που διοργανώνει η οργάνωση Ελληνικού Πολιτισμού "Νόστος" (Asociaciοn Cultural Helenica Nostos), υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αργεντινή.

Στο φετινό διαγωνισμό, στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος Έλληνες και μη, απ΄ όλο τον κόσμο (με έργα στην ισπανική, την ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα), ο "Νόστος" ανοίγει για πρώτη φορά τη συνεργασία του με αξιόλογους φορείς του εξωτερικού, που μοχθούν για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας μας.

4.10.10

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι θα αναζητήσουν τον τάφο της Κλεοπάτρας




Μόσχα.(RIA Novosti)

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι θα πραγματοποιήσουν νέες έρευνες, στα μέσα Οκτωβρίου, για τους τάφους της Κλεοπάτρας και του αγαπημένου της, Μάρκου Αντώνιο, δήλωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

«Μία από τις πιο σημαντικές εργασίες είναι η προσπάθεια εύρεσης του τάφου της διάσημης Φαραώ Κλεοπάτρας, της έβδομης δυναστείας των Πτολεμαίων και του Μάρκου Αντωνίου. Οι τάφοι ενδέχεται να βρίσκονται στην πόλη της ‘Taposiris Magna’, 50 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια», δήλωσε ο Ζάχι Χάουας, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, την οποία επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

3.10.10

Τμήμα αγάλματος του φαραώ Αμενχοτέπ Γ' εντόπισαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι


«Βρέθηκε» ο παππούς του Τουταγχαμών"


Κάιρο: Τμήμα ενός αγάλματος, ηλικίας άνω των 3.000 ετών, που ανήκε στο φαραώ Αμενχοτέπ Γ', τον παππού του Τουταγχαμών, έφεραν στο φως Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς.
Σύμφωνα με τον Ζ.Χαουάς, το άγαλμα βρέθηκε κοντά στη βόρεια είσοδο του ναού του Αμενχοτέπ Γ' και παρουσιάζει το βασιλιά καθισμένο στο θρόνο του μαζί με τον Άμμωνα, έναν από τους σημαντικότερους θεούς της αιγυπτιακής μυθολογίας.