Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16.8.09

«Μύθοι και παραδόσεις μνημείων και τοποθεσιών Ν. Άρτας»




«Μύθοι και παραδόσεις μνημείων και τοποθεσιών του Νομού Άρτας» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο – το 7ο κατά σειρά – του αρτινού συγγραφέα Αριστείδη Σχισμένου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Υδρόγειος».

Ένα βιβλίο – αντίκα, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος ο συγγραφέας, το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας πολύχρονης όσο και επίπονης ερευνητικής προσπάθειας, που ίσως γίνεται για πρώτη φορά για τα μνημεία του νομού Άρτας που είναι συνδεδεμένα με μύθους και παραδόσεις. Το 1/4 της ύλης του βιβλίου το καλύπτουν τα θρησκευτικά μνημεία ενώ εξέχουσα θέση σε αυτό έχουν τα «μυθόλουστα» γεφύρια, με πιο χαρακτηριστικό το πολυθρύλητο γεφύρι της Άρτας, καθώς ποτάμια και φυσικά μνημεία που εντυπωσιάζουν, κατάλληλα για έμπνευση και μύθους.


Λάμιες, νεράιδες και νύμφες


Λάμιες, νεράιδες - νύμφες «ξετρυπώνουν» από σπήλαια, πηγές, άλση και κρυψώνες και «πλουτίζουν» το βιβλίο, «παρασέρνοντας» τον αναγνώστη στον μαγικό τους χορό.

«Ο ευφάνταστος ελληνικός λαός με την ξεχωριστή του ευφυΐα, την έμφυτη ευαισθησία και τον πλούσιο ψυχικό του κόσμο, ζώντας σε μια μαγεμένη φύση με εξαίσια φυσική ομορφιά, μεθυστική χλωρίδα, συναρπαστική πανίδα, πλούσιες και λεπτεπίλεπτες εδαφολογικές εναλλαγές, πληθώρα επίγειων και ουράνιων φαινομένων κι εύκρατο κλίμα, δημιούργησε μύθους με αυξημένο κύρος, ποιοτικούς, διδακτικούς και συναρπαστικούς. Μύθους που μάγεψαν αναρίθμητους καλλιτέχνες, γονιμοποίησαν τη σκέψη τους και δημιούργησαν καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Μύθους που συνάρπασαν τους λαούς της γης, εμπλούτισαν το πνευματικό τους οπλοστάσιο και συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανοδική τους πορεία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας Αρ. Σχισμένος στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου του, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Άρτα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.


Εντυπωσιακές φωτογραφίες


Εντυπωσιακές είναι και οι φωτογραφίες που κοσμούν το βιβλίο. Η πλειονότητα των φωτογραφιών είναι ευγενική προσφορά του καλλιτέχνη φωτογράφου – κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα ενώ κάποιες απ’ αυτές προέρχονται από την εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής Μυθολογίας του Ι. Θ. Κακριδή – Εκδοτική Αθηνών, από το βιβλίο «Ο Άγιος Παρθένιος» του Δημήτρη Γιαννούλη, το βιβλίο του Κώστα Γιανέλλου «Τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας» και ορισμένες ανήκουν στο Lexicon Iconographicum Muthologiae Classicae (Limc) VI/2 της Artemis Verlag Zurich Und Munchen της Γερμανίας.

Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι του συγγραφέα. Το βιβλίο προλογίζει η φιλόλογος Μαρία Δέτσικα η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Όλα γλυστρούν μέσα από την αχλύ του χρόνου και την απειλή της λησμονιάς και βρίσκουν τη θέση που τους πρέπει μέσα στο βιβλίο του κ. Σχισμένου και από κει μέσα στις καρδιές μας. Συνέλεξε με ευλάβεια τρίμματα ιδεών και εικόνων, τρίμματα παθών και συμβάντων της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης, τρίμματα του αλλοτινού κόσμου και μας τα παρέδωσε σαν πολύτιμο θησαυρό. Θησαυρό που δεν τον κράτησε φιλάργυρα για τον εαυτό του, μα τον μοιράστηκε γενναιόδωρα με όλους εμάς. Για να θυμόμαστε. Για να αντισταθούμε στις μυλόπετρες του χρόνου. Γιατί το χτες μας σημαδεύει, ακόμη κι αν καμωνόμαστε πως ξεμπερδέψαμε μια και καλή μαζί του».

Aπό το epirusgate.blogspot.com