Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14.11.09

Η Σύβαρις της Καλαβρίας στο φως

Βρήκαν στην Καλαβρία ελληνική μεγαλούπολη

Την αρχαία Σύβαρη ερευνούν Ελληνες αρχαιολόγοι.
Στο φως βωμός και δεκάδες ανάγλυφοι πίνακες του 5ου αι. π.Χ. από τους Θουρίους που κτίστηκαν στα ερείπια της αποικίας
Ενας βωμός σε σχήμα ΠΙ, μικρού μεγέθους, έκρυβε μια πολύ μεγάλη έκπληξη για τον έφορο αρχαιοτήτων Μιχάλη Πετρόπουλο και τους συνεργάτες του.
Δεκάδες πήλινοι ανάγλυφοι πίνακες του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ. μαρτυρούν λατρεία και μάλιστα ισχυρή. Ενας από αυτούς τους πίνακες πιθανώς να παρουσιάζει τον Διόνυσο και να επιτρέπει μια πρώτη εξαγωγή συμπερασμάτων. Πρέπει, όμως, να συντηρηθεί πριν μελετηθεί, όπως λέει ο κ. Πετρόπουλος στο «Εθνος».

Ο βωμός σε σχήμα ΠΙ και πίσω το τείχος των Θουρίων

Τα νέα αυτά ευρήματα δεν προέρχονται από ελληνικό έδαφος, αλλά από την ανασκαφή που ο έφορος αρχαιοτήτων Αρκαδίας διεξάγει στη Σύβαρη της Ιταλίας και συγκεκριμένα στην περιοχή των Θουρίων σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.
Ο τομέας της ελληνικής ανασκαφής
Οι ερευνητές, έχοντας πείρα από ανασκαφές στο ελληνικό έδαφος, είχαν διαπιστώσει ανασκάπτοντας στην Πελοπόννησο πως αρχαίοι οικισμοί στην Ανατολική Αχαϊα και την Αιγιάλεια έστελναν αποίκους στην Κάτω Ιταλία.
Η Σύβαρη της Καλαβρίας ήταν «η σπουδαιότερη αποικία της Ελίκης, της Βούρας και των Αιγών της Αχαϊας» και βρισκόταν στον κόλπο του Τάραντος. Είχε οικιστή τον -Ις (όπως έχει διασωθεί σε επιγραφή, λείπει το πρώτο μέρος της λέξης) από την Ελίκη.
«Κατά τις πηγές ιδρύθηκε το 720 π.Χ. ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τα οποία ονομάστηκαν Κράθις από το ομώνυμο ποτάμι των Αιγών της Αχαϊας και Σύβαρις από την ομώνυμη πηγή της Βούρας. Γρήγορα έγινε η πολυανθρωπότερη, πλουσιότερη και ισχυρότερη πόλη της περιοχής. Γι αυτό προκάλεσε τον φθόνο της άλλης μεγάλης αχαϊκής πόλης, του Κρότωνα, από τον οποίο και καταστράφηκε το 510 π.Χ. με την εκτροπή της κοίτης του ποταμού Κράθιδος».
Στον πόλεμο εναντίον του Κρότωνα η Σύβαρις συγκέντρωσε κατά τον Στράβωνα 300.000 στρατιώτες, «αριθμός, που, αν είναι σωστός, δείχνει ότι τον 6ο αι. π.Χ. ήταν η μεγαλύτερη πόλη του ελληνικού κόσμου με μοναδική πιθανή εξαίρεση την Αθήνα κατά την περίοδο της ακμής της τον 5ο αι. π.Χ.».
Στα ερείπια της Σύβαρης ιδρύθηκαν από Αθηναίους το 444 π.Χ. οι Θούριοι, «οι οποίοι χάρη ακριβώς στους ίδιους λόγους, αναπτύχθηκαν ταχύτατα».
Με τις έως τώρα έρευνες η ελληνική αποστολή έχει ξεπεράσει το ρωμαϊκό στρώμα και βρίσκεται στο στρώμα των κλασικών Θουρίων.


Αγγελική Κώττηakotti@pegasus.gr

Κυπριακό: Ζήτημα εισβολής και κατοχής ανεξάρτητου κράτους




Την Κυριακή συμπληρώνονται 26 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της Κύπρου.

Η 15η Νοεμβρίου 1983 παραμένει μαύρη σελίδα για όσους σέβονται τη διεθνή νομιμότητα. Το Κυπριακό παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους που είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να τερματισθεί. Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επίτευξη συμπεφωνημένης λύσης. Μιας λύσης κυπριακής, χωρίς κηδεμόνες, που θα οδηγήσει στη λήξη της τουρκικής κατοχής και στην επανένωση της νήσου, επιτρέποντας σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να διαβιούν από κοινού σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ελευθερίας και ευημερίας, όπως αυτό εξασφαλίζεται από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών-

Σοβαρά, υπάρχει νερό στη Σελήνη;...

Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος

Η πρόσφατη ανακοίνωση της NASA για την ύπαρξη νερού στη Σελήνη, είναι φυσικό να μας ...ξαφνιάζει!
Όχι για την ανακοίνωση, αλλά για το περιεχόμενο της.
Αλήθεια υπάρχει νερό;
Και αυτή είναι επιστημονική είδηση; (!!!)
Θα ...καραφλιάσουμε τελείως! Αυτό το ξέρουμε εδώ και 50 χρόνια!
Για να μην πολυλογούμε, ας διαβάσουμε τι έγραφε το περιοδικό «Φυσικός Κόσμος» τον Ιανουάριο του 1972, λίγα χρονάκια μετά τον «περίπατο» του ανθρώπου στη Σελήνη.

Γράφει, λοιπόν, πως να κάνουμε θερμοκήπιο στο Φεγγάρι...

ΘΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ

ΘΑ ΠΑΜΕ να θερίσουμε καμμιά μέρα στους αγρούς της Σελήνης; Γοητευτική προοπτική, αλλά παράδοξη. Πώς να θερίσης δημητριακά σ' αυτό το έδαφος πού υπόκειται σε τόσο ακραίες θερμοκρασίες καΙ πού επί πλέον στερείται το νερό;
Στό τελευταίο αυτό σημείο ό Αμερικανός Ρaul Μυller δηλώνει κατηγορηματικά πώς το μεγαλύτερο μέρος των ειδικών απατάται.
Κατά την γνώμη του, είναι δυνατόν να υπάρ­χουν στο εσωτερικό του δορυφόρου της Γης αποθέματα νερού υπό την μορφή πάγου. Στηρίζει την υπόθεση του σε παρατηρήσεις σχε­τικά με τον σχηματισμό της Σελήνης-θα πρέπη να είχε ωκεανούς, προ τεσσάρων δισε­κατομμυρίων ετών-και στο γεγονός ότι έ­χουν παρατηρηθή επάνω στις πεδιάδες της σώματα εντόνου πυκνότητας.
Και ο Ρaul Μυllεr κάνει την σκέψη πώς τα σώματα αυτά, πού τα ονομάζουν «masclons», δυνατόν να είναι τεράστιοι σωροί παγοκρυστάλλων νερού.
Άφού το πρόβλημα του νερού θεωρείται, κατ' αρχήν, ότι έχει λήξει, τεχνικοί του Πα­νεπιστημίου της Ινδιάνας, σε συνεργασία με την ΝΑΣΑ, μελετούν τώρα την δυνατότητα καλλιέργειας φυτών επί της Σελήνης, από γεώμηλα και αραβόσιτο μέχρι τομάτες και καπνό.
Το πρώτο στάδιο του πειράματος συνί­σταται στην λήψη σεληνιακού εδάφους και στην εναπόθεση του μέσα σε δοχεία αποστει­ρωμένα.
Επάνω σ' αυτό το χώμα, πού θα πρέπει να το ονομάση κανείς σεληνόχωμα, θα φυτευθούν σπόροι διαφόρων φυτών, θα προ­σπαθήσουν να διαπιστώσουν, κατά πρώτον λόγο, εάν οι σπόροι φυτρώνουν χάρη στα θρεπτικά στοιχεία πού προσφέρει το σελη­νιακό χώμα ή μόνον χάρη στα θρεπτικά στοι­χεία πού περιέχουν οι ίδιοι οί σπόροι.
Θα πρέπει κατόπιν να αναλυθούν αυτά τα φυτά, για να γνωσθή εάν τα συστατικά τους είναι τα ίδια με εκείνα των φυτών πού φύτρωσαν επάνω στο χώμα της Γης. Με άλλα λόγια, εάν είναι φαγώσιμα.
Και όταν τα πειράματα αυτά θα έχουν καταλήξει κάπου, μένει να λυθούν ένα πλήθος προβλήματα, όπως είναι το πρόβλημα της λιπάνσεως του σεληνιακού εδάφους, προ­βλήματα των οποίων ή λύση θα απαίτηση πολλά χρόνια.

«Εγχείρηση ανοικτής καρδιάς» σε επικίνδυνο ιταλικό ηφαίστειο










Φόβοι πως το εγχείρημα μπορεί να... ταρακουνήσει όλη την Ευρώπη

Τα επιστημονικά γεωτρύπανα Θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν στην καρδιά των ηφαιστείων με σκοπό να καταλάβουν αν το υπέδαφος σιγοβράζει και ετοιμάζεται να σπείρει ξανά την καταστροφή


«Εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς» σε ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου, στη γειτονική Ιταλία, θα επιχειρήσουν να κάνουν επιστήμονες.

Θα ανοίξουν επτά πηγάδια σε βάθος 4 χιλιομέτρων για να καταλάβουν τι συμβαίνει στο εσωτερικό ενός ηφαιστείου και αν πρόκειται να εκραγεί στο κοντινό μέλλον.

Κάποιοι ειδικοί όμως προειδοποιούν πως το εγχείρημα αυτό, που θα γίνει για πρώτη φορά, μπορεί να... ταρακουνήσει ολόκληρη την Ευρώπη.

Για τους αρχαίους, στα Φλεγραία Πεδία υπήρχε μια πύλη που οδηγούσε στον Άδη.

Η περιοχή αυτή, που ονομάστηκε έτσι επειδή κατά τη μυθολογία η θεά Αθηνά κατατρόπωσε τους Φλεγραίους γίγαντες, βρίσκεται κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας. Εκτείνεται στη στεριά και τη θάλασσα και στην ουσία πρόκειται για έναν γιγαντιαίο κρατήρα που έχει καταρρεύσει.

Πριν από 39.000 χρόνια λέγεται πως είχαν σημειωθεί στην περιοχή αυτή τεράστιες εκρήξεις. Στο μέρος αυτό θα αρχίσουν σε λίγο καιρό να σκάβουν τα επτά μεγάλα γεωτρύπανα. «Είναι μία από τις πιο επικίνδυνες ηφαιστειακές περιοχές του πλανήτη και θεωρητικά ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί μία έκρηξη μικρότερης βεβαίως ισχύος», λέει στην επιστημονική επιθεώρηση Νew Scientist o Ρομπέρτο Ισάια από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας.


Οι παραμορφώσεις του εδάφους


Ύστερα από έρευνες που διενήργησε ο ίδιος με συναδέλφους του στην περιοχή αυτή, εντόπισε αποθέσεις που προέρχονταν από μια περίοδο συνεχών εκρήξεων πριν από 4.000 χρόνια. Πριν σημειωθούν οι εκρήξεις αυτές, ο φλοιός της Γης είχε ανυψωθεί μερικά μέτρα περιμετρικά της καλντέρας που παλιού κρατήρα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις μέρες μας, όπου από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 το λιμάνι του Ποτζουόλι που είναι κοντά στην καλντέρα έχει ανυψωθεί περίπου τρία μέτρα.

«Σε λίγα χρόνια ή δεκαετίες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για εκρήξεις», σημειώνει ο ίδιος επιστήμονας. Σε αυτή λοιπόν την περιοχή, όπου σύμφωνα με τον Τζιουζέπε ντε Νατάλε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας «το μεγαλύτερο μέρος του μητροπολιτικού κέντρου της Νάπολης βρίσκεται μέσα στην καλντέρα», οι επιστήμονες ετοιμάζονται για ένα μεγάλο εγχείρημα.

Θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν στην καρδιά των ηφαιστείων, ανοίγοντας μεγάλες γεωτρήσεις με σκοπό να καταλάβουν αν το υπέδαφος σιγοβράζει και ετοιμάζεται να σπείρει ξανά την καταστροφή. Τεράστια έκρηξη.


Ο φόβος να θαφτεί στη στάχτη η Ευρώπη


Κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως πρόκειται για μία επικίνδυνη απόπειρα και πως δεν αποκλείεται, αν κάτι πάει στραβά, να προκληθεί μια τεράστια έκρηξη. «Αν συνέβαινε μια έκρηξη σαν εκείνη που έγινε πριν από 39.000 χρόνια, τότε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα είχε θαφτεί κάτω από ένα παχύ στρώμα στάχτης», όπως λέει ο Άγκουστ Γκούντμουντσον από το Πανεπιστήμιο Royal Ηoloway του Λονδίνου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη επιχείρηση διάτρησης των ηφαιστείων.

Στο εσωτερικό αυτής της αρχέγονης καλντέρας, οι επιστήμονες ελπίζουν να εντοπίσουν ζώνες θραύσης και θαλάμους που έχουν μάγμα, οι οποίοι συνήθως δεν μπορούν να ανιχνευτούν με ακρίβεια και με άλλα μέσα. Αν τους βρουν, τότε ελπίζουν να καταλάβουν σε ποια σημεία στην επιφάνεια της Γης θα εκτιναχθεί το ηφαιστειακό υλικό, όταν και αν έρθει η ώρα της έκρηξης. Επίσης, θα πάρουν δείγματα πετρωμάτων από μεγάλο βάθος και θα τα μεταφέρουν στα εργαστήρια. Εκεί θα ασκήσουν πάνω τους μεγάλες πιέσεις για να προσομοιώσουν την παραμόρφωση που θα υποστεί το έδαφος της περιοχής πριν γίνει έκρηξη.


Δεν είναι ασφαλής.


Ο κίνδυνος όμως παραμονεύει. Και όπως προειδοποιεί ο Ραλφ Μπούτνερ, που είναι ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο Wurzburg της Γερμανίας, «οι γνώσεις που έχουμε για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό των ηφαιστείων δεν μας επιτρέπουν να πούμε ότι η επιχείρηση διάτρησή τους θα είναι 100% ασφαλής».

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος θα ήταν αν τα γεωτρύπανα διαπεράσουν θαλάμους μάγματος που είναι πλούσιοι στο ορυκτό πυριτία και βρίσκονται κάτω από πολύ υψηλή πίεση.

Αν συμβεί αυτό, θα απελευθερωθούν παγιδευμένα αέρια», λέει ο ηφαιστειολόγος Βόλκερ Ντίτριχ από το ίδιο πανεπιστήμιο.

«Η απειλή της έκρηξης είναι πάρα πολύ μεγάλη. Θεωρητικά κάθε είδους έκρηξη θα μπορούσε να προκληθεί από το άνοιγμα των πηγαδιών».


«Παίζουν με τη φωτιά οι επιστήμονες»


Παιχνίδι με τη φωτιά έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι είναι η διάνοιξη μεγάλων πηγαδιών βαθιά στον φλοιό της Γης. Τον περασμένο Ιούνιο το Πρόγραμμα Βαθιάς Διάτρησης της Ισλανδίας, που είχε σκοπό την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας από το καυτό μάγμα, αναγκάστηκε να σταματήσει. Σε βάθος 2.014 μέτρων, το μάγμα ξεχύθηκε μέσα στη γεώτρηση που είχε διανοιχθεί, προκαλώντας μικρή έκρηξη.

Οι υπεύθυνοι σκέπτονται να επαναλάβουν το εγχείρημα, σε διαφορετική όμως τοποθεσία, το 2011.

Στην περίπτωση τώρα της ηφαιστειακής περιοχής στα Φλεγραία Πεδία της Ιταλίας, οι υπεύθυνοι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί για το άνοιγμα των επτά γεωτρήσεων. Ο Κρίστοφερ Κίλμπουρν από το University College του Λονδίνου λέει ότι για να σημειωθεί διαρροή αερίων με μεγάλη πίεση προς την επιφάνεια του εδάφους θα πρέπει το γεωτρύπανο να εισχωρήσει σε μία εξαιρετική μεγάλη δεξαμενή μάγματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάτρηση στα Φλεγραία Πεδία δεν πρόκειται να ενοχλήσει το μάγμα. Κι αυτό γιατί τα πηγάδια θα διανοιχθούν σε βάθος μέχρι 4 χιλιόμετρα, τη στιγμή που οι γνωστοί μαγματικοί θάλαμοι σε διάφορα ηφαίστεια του κόσμου βρίσκονται σε διπλάσιο βάθος.

Σκόπια: Νέα Κυβέρνηση θα επιλύσει το ζήτημα το ονόματος;

Η κυβέρνηση Γκρουέφσκι, σύμφωνα, με απογευματικό άρθρο του Гоце Михајлоски (13/11)που δημοσιεύεται στο σκοπιανό Α1, και έχει τον πιο πάνω υπέρτιτλο, δεν φοβάται σενάρια που αναφέρονται σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την αντιπολίτευση αν η χώρα δεν λάβει καθοριστική ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Ο Γκρουέφσκι μετά την ανακοίνωση του κεντροαριστερού κόμματος SDSM το οποίο αναφέρεται σε ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησής του, δήλωσε πως δεν ελπίζει να φθάσουν τα πράγματα σε ρήξη με την αντιπολίτευση «δεν θέλω να σκέφτομαι κάτι τέτοιο», είπε σε σχετική ερώτηση.
Ο εκπρόσωπος του SDSM (Социјалдемократски сојуз на Македонија) δήλωσε ότι το κόμμα του αντιτίθεται στην πολιτική του Γκρουέφσκι, και αν δεν επιτευχθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. θα αντιδράσει δυναμικά.
Όπως εξήγησε αυτό δεν σημαίνει πως ζητάει πρόωρες εκλογές αλλά την εντολή μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα κλείσει το ζήτημα της ονομασίας.
Διευκρίνισε μάλιστα πως το αλβανικό κόμμα DUI του Αχμέτι θα παραμείνει στη μεταβατική κυβέρνηση για την ένταξη της χώρας στις Ευρωατλαντικές δομές.
Ο Αχμέτι, πάντως, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τσερβενκόφσκι δήλωσε ότι το κόμμα του δεν είναι σύμφωνο στην ιδέα των πρόωρων εκλογών.

13.11.09

Η ελιά του ...Πεισίστρατου!

Ελιά του Πεισίστρατου : υπεραιωνόβια ελιά, στους Αγίους Αναργύρους (ανάμεσα στις οδούς Τριπόλεως και Κωνσταντινουπόλεως), την οποία εικάζεται πως φύτευσε ο Πεισίστρατος. Σήμερα διατηρείται και συντηρείται σαν μνημείο από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Το μνημείο
Η ηλικία της φτάνει τα 2.500 χρόνια.
Εξακολουθεί δε να παραμένει όμορφη και καρπερή, όπως όταν φυτεύτηκε. Ο λόγος για τη μοναδική ελιά από την εποχή του τύραννου Πεισίστρατου που υπάρχει στο λεκανοπέδιο και βρίσκεται στο δήμο των Αγίων Αναργύρων Αττικής.
Εχει ζήσει σχεδόν όλη την ιστορία της Ελλάδας, από το 545 π.Χ., που υπολογίζεται ότι φυτεύτηκε, μέχρι σήμερα.
«Είμαστε πολύ περήφανοι για την ελιά, που επάξια αποτελεί το σύμβολο του δήμου μας», αναφέρει στην «Espresso» ο δήμαρχος των Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης.
«Κάτω από τα κλαδιά της παίζαμε όταν ήμασταν παιδιά, ενώ για πολλούς αποτελεί ακόμα και σημείο συνάντησης».
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της κινδύνεψε. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ακόμα και άθελά τους της έκαναν κακό, αφού η πείνα και η φτώχεια κατά την ιταλογερμανική κατοχή είχαν αναγκάσει τους ανθρώπους να μηχανεύονται διάφορους τρόπους για να ζήσουν.
Ετσι, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τμήμα του κορμού της καταστράφηκε καθώς κόπηκε για να γίνει καυσόξυλα. Ομως παρά τις ταλαιπωρίες, το ιερό δέντρο έμεινε όρθιο και δεσπόζει σήμερα στην πλατεία Πεισιστράτου, όπως ονομάζεται.
Ο κεντρικός κορμός του έχει σφιχταγκαλιαστεί από πολλούς νεότερους.
«Αισθανόμαστε τυχεροί με την ύπαρξη της ελιάς, που ακόμα και κατά τη δημιουργία των δύο σιδηροδρομικών γραμμών, που περνούν από κοντά της, παρέμεινε στη θέση της, λες και κάποιοι δεν ήθελαν να της κάνουν κακό».
Το όμορφο δέντρο καθημερινά επισκέπτονται μαθητές από πάρα πολλά σχολεία της Αθήνας, που μαζί με τους καθηγητές τους πηγαίνουν να το θαυμάσουν από κοντά και να μάθουν την ιστορία του αλλά και το λόγο που ο Πεισίστρατος έδωσε πριν από τόσα χρόνια την εντολή στους ακτήμονες πολίτες να φυτέψουν όσο περισσότερα ελαιόδεντρα μπορούσαν.
«Εχουμε αναλάβει την προστασία της ελιάς, αφού μιλάμε για μνημείο της φύσης, όπως έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του ‘96 από τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής. Ειδικοί έρχονται ώς εδώ και την περιποιούνται, την κλαδεύουν, ενώ την προστατεύουν και από τυχόν αρρώστιες».

Πεισίστρατος : 605-527 π.Χ. Γιός του Ιπποκράτη, αρχηγός των Διακρίων και εξάδελφος του Σόλωνα. Δύο φορές απέτυχε να γίνει τύραννος. Την τρίτη (545) τα κατάφερε λόγω της διαμάχης των ανταγωνιστών του.

Μινωίτες που σερφάρουν στο Ιnternet

Η αποκάλυψη, στη διάρκεια ανασκαφών στη Ζώμινθο της Κρήτης, του πρώτου μινωικού κέντρου που έχει εντοπιστεί ως σήμερα σε βουνό έγινε πρωτοσέλιδη είδηση σε αμερικανικό αρχαιολογικό (και διαδικτυακό) περιοδικό.

της ΜΑΡΙΑΣ ΘΕΡΜΟΥ

Πρωτοσέλιδη σε ένα διεθνές αρχαιολογικό- και διαδικτυακό- περιοδικό, το αμερικανικό «Αrchaeology Μagazine», βρίσκεται μια ελληνική ανασκαφή.
Πρόκειται για την ανασκαφή της Ζωμίνθου που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στον Ψηλορείτη της Κρήτης, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, από τους αρχαιολόγους Γιάννη και Εφη Σακελλαράκη , οι οποίοι έχουν φέρει στο φως το πρώτο μινωικό κέντρο που εντοπίστηκε ως σήμερα σε βουνό.
Γιατί μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι οι αρχαίοι Μινωίτες ήταν καλοί ναυτικοί, για ορεσίβιους όμως δεν τους ήξερε κανείς. Ιδού όμως που η θεωρία αυτή αλλάζει χάρη στα πολυάριθμα ευρήματα της ανασκαφής στη Ζώμινθο, τα οποία αποτελούν τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία.
«Τα λογιστικά αρχεία με τη γραμμική Β γραφή από το Ανάκτορο της Κνωσού αναφέρουν χιλιάδες προβάτων μαζί με τα ονόματα των βοσκών τους! Ωστόσο, η γη όπου έβοσκαν αυτά τα πρόβατα ήταν πάντα ένα μυστήριο.
Η Ζώμινθος όμως και οι γειτονικές περιοχές της έχουν μεγάλα βοσκοτόπια, έτσι θα μπορούσετα πρόβατα που καταγράφονται στις πινακίδες της Κνωσού να βρίσκονταν κυρίως εδώ», σημειώνει ο καθηγητής κ. Σακελλαράκης στο «Αrchaeology Μagazine». Δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που αναφέρει ο έλληνας αρχαιολόγος στην παρουσίαση του θέματος, μέσα από το οποίο οι αναγνώστες του περιοδικού μπορούν να αντιληφθούν ολόκληρο το πλαίσιο του τόπου, της Ιστορίας, ακόμη της πανίδας και της χλωρίδας.
Ενα μνημειακό κεντρικό κτίριο που καλύπτει έκταση 1.600 τετραγωνικών μέτρων και χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα π.Χ. έχουν αποκαλύψει οι ανασκαφές. Είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο και ορισμένοι από τους τοίχους του σώζονται σε ύψος 2,2 μέτρων, ενώ είναι σίγουρο ότι είχε δύο ορόφους και ήταν κτισμένο από μεγάλους όγκους τοπικής πέτρας. Οι τοίχοι του εσωτερικά ήταν διακοσμημένοι με τοιχογραφίες. Μόνο λίγα όμως από τα τουλάχιστον 45 δωμάτια του ισογείου έχουν διερευνηθεί ως τώρα.
Σε αυτά βρέθηκαν άφθονη κεραμική, οστά ζώων, λείψανα απανθρακωμένου ξύλου, πολλά μικρά έργα τέχνης και πιθάρια αποθήκευσης.
Εντοπίστηκαν όμως και κεραμικοί αγωγοί ύδατος, οι οποίοι ίσως υποδεικνύουν ένα κεντρικό σύστημα αποχέτευσης, ενώ στο δυτικό τμήμα του κεντρικού κτιρίου ήρθε στο φως συγκρότημα εργαστηρίων. Περισσότερα από 250 αγγεία καθημερινής χρήσης βρέθηκαν στο εργαστήριο κεραμικής, αλλά και μερικά χάλκινα και λίθινα εργαλεία (συμπεριλαμβανομένου ενός μαχαιριού, μιας λεπίδας και λαβίδων). Επίσης, ο τροχός αγγειοπλαστικής και ο χώρος καθαρισμού του πηλού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε ένα άλλο δωμάτιο, το οποίο θα μπορούσε να ήταν εργαστήριο επεξεργασίας κρυστάλλων χαλαζία, ενός σπάνιου και πολύτιμου υλικού κατά την αρχαιότητα, καθώς εθεωρείτο ότι είχε μαγικές ιδιότητες. Σε αυτό το δωμάτιο βρέθηκαν και τρία ρυτά (λατρευτικά αγγεία), τα οποία ενισχύουν τη διπλή χρήση του κεντρικού κτιρίου ως τόπου λατρείας.

Ω στόσο η κατασκευή ενός τέτοιου τεράστιου κτιρίου σε αυτό το υψόμετρο θα πρέπει να ήταν αρκετά δύσκολο ζήτημα. Η απρόσμενη θέση του, το μέγεθός του καθώς και η προσεκτική κατασκευή του προϋποθέτουν την ύπαρξη μιας κεντρικής αρχής που είχε στον έλεγχό της τους πόρους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των κοπαδιών και των βοσκοτόπων του, όπως εξηγούν οι ανασκαφείς.
Η ανασκαφή συνεχίζεται και σήμερα, προκειμένου να αποκαλυφθεί η δομή ολόκληρου του κτιρίου, ωστόσο στόχος των ανασκαφέων είναι και η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, ώστε να αποκατασταθεί στον τόπο η ηρεμία της μινωικής περιόδου. Η Ζώμινθος καταστράφηκε από σεισμό γύρω στο 1600 π.Χ., η περιοχή όμως συνέχισε να χρησιμοποιείται στη Μυκηναϊκή, Αρχαϊκή, ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο.

Διοικητικό - θρησκευτικό κέντρο

Η σημασία του κεντρικού κτιρίου επιβεβαιώνεται από τις ασύμμετρες προσόψεις του και από τον ίδιο προσανατολισμό που έχει με τα μινωικά ανάκτορα.
«Η Ζώμινθος μπορεί επομένως να θεωρηθεί ένα καλά οργανωμένο διοικητικό κέντρο, κτισμένο σε στρατηγικό σημείο για τον έλεγχο της περιοχής. Η θέση του πάνω στον αρχαίο δρόμο που οδηγούσε από την Κνωσό προς το Ιδαίον Αντρον, όπου κατά την παράδοση είχε γεννηθεί ο Δίας, και ο πλούτος της κεραμικής που βρέθηκε στον χώρο δείχνουν ότι ήταν πιθανόν επίσης να ήταν θρησκευτικό κέντρο και χειροτεχνικό» επισημαίνει ο κ. Σακελλαράκης.
Και εδώ ενδιαφέρον έχει το απόσπασμα από τους «Νόμους» του Πλάτωνα (βιβλίο Ι, 625Β): «Καθ΄ οδόν μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα την ώρα συζητώντας για αυτά, μου είπαν ότι η απόσταση από την Κνωσό στη σπηλιά και στον ναό του Δία είναι μεγάλη και αναμφίβολα υπάρχουν σκιερά μέρη κάτω από ψηλά δέντρα, που θα μας προστατεύσουν από τον καυτό ήλιο ».



Δημοκρατική Αναγέννηση: Εκκλησία –Κράτος, άλλα συμφωνήθηκαν...






Με δελτίο τύπου η Δημοκρατική Αναγέννηση παίρνει θέση στο ζήτημα της φορολόγησης από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της εκκλησιαστικής περιούσιας.
Συγκεκριμένα αναφέρει:

Είναι δικαιολογημένη η αντίδραση της Εκκλησίας στο φορολογικό νομοσχέδιο γιατί ενώ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και αυτών την ακίνητη περιουσία την φορολογεί με 1% διαχωρίζει την Εκκλησία και την εντάσσει ως μη όφειλε στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για να την φορολογήσει τελικά με συντελεστή 3%.
Η Εκκλησία δεν είναι κερδοσκοπική εταιρεία και με τα όποια έσοδά της που προέρχονται από τις εισφορές των μελών της επιτελεί σοβαρό κοινωνικό έργο, το σημαντικότερο μετά από εκείνο που με τους θεσμούς της και τους πόρους της κάνει η Πολιτεία.
Είναι δικαιολογημένη η αντίδραση της Εκκλησίας και για το λόγο ότι στη συνάντηση Πρωθυπουργού - Αρχιεπισκόπου άλλα συμφωνήθηκαν και άλλα γίνονται.
Είναι δικαιολογημένη η αντίδραση της Εκκλησίας και για το λόγο ότι ορισμένοι κύκλοι εξουσίας εκφραστές της μετανεωτερικής παγκοσμιοκρατίας προετοιμάζονται χωρίς να το κρύβουν για πρωτοβουλίες και ενέργειες απορρύθμισης των σημερινών σχέσεων συναλληλίας Κράτους ?Εκκλησίας.
Υπενθυμίζουμε στον κ. Παπανδρέου την σοφή ρήση του αείμνηστου πάπου του Γεωργίου Παπανδρέου: «H Εκκλησία είναι σαν το κάρβουνο. Μην την πειράξεις, γιατί αν είναι σβησμένο, θα σε μουντζουρώσει, αν είναι αναμμένο θα σε κάψει».

Στην Καμπούλ θα παραμείνει τελικά η ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν

Σε σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε να ακυρωθεί η μετακίνησή της στη Χεράτ

Οχημα της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν περιπολεί σε περιοχή της Καμπούλ λίγο μετά την εκδήλωση επίθεσης αυτοκτονίας (φωτογραφία αρχείου) (ΕΡΑ/ SΥΕD JΑΝ SΑΒΑWΟΟΝ)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ανατροπή των αποφάσεων της προκατόχου της σχετικά με την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν προχωρεί σήμερα η κυβέρνηση δίνοντας εντολή για ακύρωση της μετακίνησης της ελληνικής δύναμης στη Χεράτ και την παραμονή της στην πρωτεύουσα Καμπούλ.
Η σχετική εισήγηση θα επικυρωθεί σήμερα σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (όπου αναμένεται να συζητηθούν και άλλες στρατιωτικές αποστολές της Ελλάδας στο εξωτερικό).
Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες το απόγευμα σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης , ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.
Οι τελικές εισηγήσεις διαμορφώθηκαν χθες το βράδυ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας (ΣΑΜ). Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες του «Βήματος», το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) θα παραμείνει στην Καμπούλ και μάλιστα δεν αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτών του.
Η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει επίσης ομάδα 19 στρατιωτικών συμβούλων (ΟΜLΤ)- η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για 16 συμβούλους. Επιπλέον, η εισήγηση προβλέπει την ανάπτυξη 52 στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ως τον Απρίλιο του 2010, οπότε η χώρα μας αναλαμβάνει τη διοίκησή του για ένα εξάμηνο (με προοπτική επέκτασής της για ένα έτος).
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου του ΓΕΕΘΑ, ότι στον αρχικό επιχειρησιακό σχεδιασμό είχε προβλεφθεί όχι απλά η μετακίνηση ελληνικών δυνάμεων στη Χεράτ του Δυτικού Αφγανιστάν αλλά η περαιτέρω προώθησή τους στην πόλη Φαράχ (νοτιοδυτικά), η οποία βρίσκεται κοντά σε έναν από τους πλέον επικίνδυνους οδικούς άξονες της χώρας (αυτόν που ενώνει τη Χεράτ με την Κανταχάρ και αποτελεί συχνό στόχο των Ταλιμπάν).
Ο βαθμός επικινδυνότητας στην περιοχή αυτή ήταν υψηλός βάσει και των σχετικών εκτιμήσεων του ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή η Αθήνα προσανατολίζεται στην εξισορρόπηση της ματαίωσης της μετάβασης ελληνικών δυνάμεων στο Νοτιοδυτικό Αφγανιστάν μέσω άλλων οδών.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το ενδεχόμενο να προσφέρει η Αθήνα χρήματα στο ταμείο για την ανασυγκρότηση του αφγανικού στρατού, καθώς και σε διάφορες Επαρχιακές Ομάδες Ανασυγκρότησης (Ρrovincial Reconstruction Τeams- ΡRΤ) που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της ΙSΑF.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη συνεισφέρει χρηματικά σε ΡRΤ που διοικούν οι Ούγγροι, ενώ σχεδιάζει, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, να συνεισφέρει μεταξύ άλλων σε αυτά που διοικούν Λιθουανοί, Εσθονοί, Τσέχοι και Ισπανοί.



ΚΙΛΚΙΣ- Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η ενθρόνιση Εμμανουήλ

"Αισθάνομαι ότι στο νομό και στην επαρχία που ήρθα είναι το κέντρο της ζωής μου, κι εδώ πραγματικά θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, με όλη μου την καρδιά, για τη δόξα του Χριστού, για τη δόξα της Ελλάδος και τη σωτηρία όλων μας”.

Με αυτά τα λόγια, ο νέος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ Σιγάλας δήλωσε την αφοσίωσή του στους πιστούς του Κιλκίς, που τον υποδέχτηκαν χθες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Δημαρχείου, λίγο πριν από την επίσημη τελετή ενθρόνισής του.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη Fkoutsamparis@makthes.gr




“Πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε σε χώρους μεγάλους, σε κάποια κέντρα, χαιρόμαστε και καμαρώνουμε ότι δήθεν είμαστε κοντά στο κέντρο, και αυτό μας δίνει μια πληρότητα. Εγώ έχω να πω τούτο, όπως με δίδαξε η αγία εκκλησία και ο γέροντάς μου, ότι κέντρο για τον αρχιεπίσκοπο και διά εμέ είναι ο χώρος που έστω και μια ψυχή ελληνική πάλλεται και δονείται. Αυτή είναι η ουσία και η ιστορία της ποιμαντικής αποστολής μας”, υπογράμμισε ο νέος μητροπολίτης, φανερώνοντας τη χαρά του που τοποθετήθηκε σε μια παραμεθόρια περιοχή.

Ο νέος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ έφθασε στον κεντρικό δρόμο του Κιλκίς, που οδηγεί στην πλατεία Δημαρχείου, στις 3.30 μ.μ., συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτριο Τερζίδη, τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, τον μητροπολίτη Βέροιας Παντελεήμονα, τον μητροπολίτη Θηβών Γεώργιο και τον δήμαρχο Νεάπολης Θεσσαλονίκης Ναθαναήλ Λαδόπουλο.

Τον υποδέχτηκαν αρχικά ο πατέρας Πρόδρομος από την ιερά μονή Παναγίας Δοβρά Βέροιας, ο οποίος του φόρεσε τον αρχιερατικό μανδύα, και ο τοποτηρητής της μητρόπολης, μητροπολίτης Γουμενίσσης Δημήτριος. Ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν χαρούμενα, η πομπή των ιεραρχών συνέχισε προς την πλατεία. Στις δύο πλευρές του δρόμου είχαν παραταχθεί εκατό ιερείς με επίσημα άμφια, στρατιωτικό άγημα και τμήματα πολιτιστικών συλλόγων με παραδοσιακές στολές και λάβαρα.

Στρατιωτική μπάντα παιάνιζε πανηγυρικά εμβατήρια, ενώ γυναίκες έραιναν τον νέο μητροπολίτη με ροδοπέταλα. Λίγο πριν από την πλατεία, τον μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου και τη συνοδεία του περίμεναν οι μητροπολίτες Ιερισσού, Εδέσσης, Σιδηροκάστρου, Σύρου, Ξάνθης, Θεσσαλιώτιδος, Φλωρίνης, Νέας Ιωνίας, Φιλίππων και Αζώμης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στην πλατεία Δημαρχείου και στους γύρω δρόμους είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πιστοί, που φώναζαν συνεχώς “άξιος, άξιος και ευλογημένος!” απευθυνόμενοι στον νέο μητροπολίτη τους.

Ο κ. Εμμανουήλ ανέβηκε σε ειδική εξέδρα που είχε στηθεί και απευθύνθηκε στους πιστούς. “Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, με τα οποία να υποσχεθώ κάτι. Θα πράξω το χρέος μου, για το οποίο με έστειλε η εκκλησία. Είναι χρέος μου να προσπαθήσω και να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τη δόξα του Χριστού μας και τη σωτηρία όλων μας. Είναι χρέος και υποχρέωσή μου να είμαι πατέρας και αδελφός σας. Αυτό νομίζω τα λέει όλα”, υπογράμμισε. Δίπλα του στέκονταν με ιδιαίτερη σεμνότητα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος άκουγε με προσοχή το πνευματικό του τέκνο, και ο μέχρι χθες τοποτηρητής της μητρόπολης Δημήτριος, ο οποίος παρέδωσε στον κ. Εμμανουήλ την ποιμαντορική ράβδο.

“Είμαστε σίγουροι ότι η έλευσή σας στο Κιλκίς θα αποτελέσει ιστορικό και πνευματικό ορόσημο για την περιοχή μας”, δήλωσε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τερζίδης και υπογράμμισε ότι “στο πρόσωπό σας αναζητούμε τη γαλήνη και τη νηφαλιότητα και στην αγιότητά σας προσδοκούμε την καταφυγή της χριστιανικής μας σκέψης. Αναλαμβάνετε να πορευτείτε τη δύσβατη οδό του πνευματικού καθοδηγητή σε μια εποχή στην οποία το κρίσιμο ζητούμενο είναι η προάσπιση της ψυχικής και πνευματικής μας ακεραιότητας απέναντι στα ηχηρά κελεύσματα της ύλης.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Θεία Χάρη και η πανθομολογούμενη ρητορική κατάρτισή σας θα μας βοηθήσει να σταθείτε αρωγός στα προβλήματα, συμπαραστάτης στην αγωνία, συνοδοιπόρος στη μοναξιά και βάλσαμο για την ψυχή μας”.

Μετά την υποδοχή στην κεντρική πλατεία, ο νέος μητροπολίτης, συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τους ιεράρχες, τους ιερείς και πλήθος κόσμου, οδηγήθηκε στο μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου ακολούθησε το τελετουργικό της ενθρόνισής του. Πρώτα αναγνώστηκε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, με την οποία ο μέχρι πρότινος αρχιμανδρίτης εξελέγη μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, καθώς και το σχετικό προεδρικό διάταγμα επικύρωσης της απόφασης. Ο Εμμανουήλ Σιγάλας αντικαθιστά τον μητροπολίτη Απόστολο, ο οποίος εκοιμήθη στις 27 Σεπτεμβρίου 2009.

Η εκλογή του έγινε στις 12 Οκτωβρίου και η χειροτονία του στις 17 Οκτωβρίου στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.


Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

“Άκουσες πάρα πολλά αυτές τις ημέρες. Πράγματα που σε συνεκίνησαν, πράγματα που σε ανέβασαν ψηλά, πράγματα που σε προβλημάτισαν”, ανέφερε ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη και τόνισε ότι “σαν αρχιεπίσκοπος αλλά κυρίως σαν πατέρας σου θα ήθελα να σου θυμίσω ότι συνεργαστήκαμε 26 χρόνια, χρόνια δύσκολα, και να καταθέσω στα νέα σου παιδιά τη μαρτυρία μου. Η εκκλησία, ανθρώπινα, περιμένει από σένα να δώσεις ό,τι το καλύτερο σε αυτόν τον ευλογημένο χώρο της Μακεδονίας”. “Η αγκάλη της αγίας μας εκκλησίας και δη της τοπικής εκκλησίας, διά του επισκόπου της, θα είναι πάντα αγκάλη πατρική”, διαβεβαίωσε ο κ. Εμμανουήλ, απευθυνόμενος κυρίως στους νέους πιστούς. Ο νέος μητροπολίτης ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο έχει σαν πατέρα, τους ιεράρχες, τους γονείς του, τους γέροντες δασκάλους του και όλους όσοι παραβρέθηκαν στην τελετή ενθρόνισής του.

Το βιογραφικό του νέου μητροπολίτη
Ο αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Σιγάλας είναι πνευματικό παιδί του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου το 1953 και έλκει την καταγωγή του από τη νήσο Αμοργό. Στην Ερμούπολη παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο) και εισήχθη στη Θεολογική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, από όπου αποφοίτησε το 1976 με βαθμό λίαν καλώς (7,9), και γράφτηκε σε μεταπτυχιακό τμήμα της ίδιας σχολής.

Το 1977 διορίστηκε καθηγητής στη μέση εκπαίδευση και το 1980 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στη Θήρα, χειροθετήθηκε αρχιμανδρίτης και διορίστηκε ιεροκήρυκας της μητρόπολης Θήρας από το Μάρτιο του 1980.

Συγχρόνως έλαβε οργανική θέση καθηγητή στο γυμνάσιο Αμοργού. Στη μητρόπολη Θήρας παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 1983 και στη συνέχεια μετατέθηκε στη μητρόπολη Θηβών και τοποθετήθηκε καθηγητής στο γυμνάσιο των Θεσπιών.

Το 1986 προήχθη στη θέση του διευθυντή του γυμνασίου και το 1992 τοποθετήθηκε διευθυντής του λυκείου Θεσπιών, όπου υπηρέτησε μέχρι την εκλογή του. Διακόνησε δίπλα στον νυν αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ως ιεροκήρυκας κατηχητής επί 26 χρόνια και επί ένα έτος δίπλα στον νυν μητροπολίτη Θηβών και Λιβαδιάς Γεώργιο.


150.000 νεκροί από τροχαία σε 50 χρόνια!

Απώλειες που θυμίζουν... πόλεμο ζει η χώρα μας τα τελευταία 50 χρόνια, με τα τροχαία ατυχήματα να αφανίζουν κυρίως τις ηλικίες από 18 έως 44 χρόνων, ενώ παράλληλα αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες παραπληγικούς, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.
Ιδιαίτερη έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι κάθε χρόνο η χώρα μας ξοδεύει εξαιτίας των τροχαίων, πάνω από 10 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις, ασφάλιστρα και νοσήλια. Σε λιγότερο από 50 χρόνια τα τροχαία ατυχήματα έχουν εξαφανίσει μία ολόκληρη πόλη και έχει αφήσει πίσω της πάνω από 2.500 ανάπηρα παιδιά!
Συγκεκριμένα από το 1965 έως το 2008 έχουμε 150.000 και 1,5 εκατ. τραυματίες, ενώ κάθε χρόνο η Ελλάδα έχει 3.650 νεκρούς, πάνω από 10.000 παραπληγικούς, περίπου 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά με μόνιμες αναπηρίες από τροχαία.
Κάθε μέρα κατά μέσο όρο τα τροχαία προκαλούν τον θάνατο σε 10 ανθρώπους, ενώ αφήνουν 30 παραπληγικούς και 120 τραυματίες.
Κάθε μήνα κατά μέσο όρο έχουμε 300 νεκρούς, 900 παραπληγικούς και περισσότερους από 3.600 τραυματίες.
Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 18 έως 44 ετών.
Το 82% των τροχαίων συμβαίνει μέσα στις πόλεις, με ταχύτητα 60 χλμ/ώρα, το 8% στις εθνικές οδούς με μεγάλη ταχύτητα και το 10% στους επαρχιακούς δρόμους. Επίσης ένα στα 10 τροχαία οφείλεται στις θανάσιμες παγίδες των διαφημιστικών πινακίδων. Στη 10ετία 1990-1999 η Ευρώπη πέτυχε μείωση των θυμάτων κατά 14%- 45%, ενώ η Ελλάδα αύξησε το ποσοστό μέχρι και 60%.

Μαρία Μόσχου

A war crime against Greek children portrayed as a Greek crime against "Macedonians" (FYROM, Greece)

A war crime against Greek children portrayed as a Greek crime against "Macedonians" (FYROM, Greece)
by Tymphaios
November 12, 2009
In a recent visit to Australia, Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) prime minister Nikola Gruevski spoke to FYROM expatriates about the inability for them to live freely in their FYROMacedonian motherland in Greece and Bulgaria: "Macedonians (sic) in Australia are enjoying a unique opportunity to live together with their compatriots of Aegean and Pirin Macedonia, which does not happen in our motherland". At the same time extremists such as Risto Stefov are accusing Greece of a war atrocity: expelling up to 50,000 "Macedonians" from Greece during the Greek civil war in 1946-49. These are presumably the FYROMacedonians now living in Australia free, while it is not possible to do so in the FYROMacedonian motherland - in Greece and Bulgaria.These are extraordinary statements. Indeed there were even various documentaries (eg. http://www.youtube.com/watch?v=IVCZTmXR1h0, http://www.youtube.com/watch?v=LOFcR2yTKN8) full of hate and a tearful song sung by a seductive lady produced in FYROM since Gruevski was elected Prime-Minister, portraying refuges from Macedonia arriving in Yugoslavia in 1949. These documentaries show orphaned children in the custody of foster "mothers" offloaded from trains. The videos were uploaded on YouTube with English translations, accompanied by inflammatory statements such as : "Don't be afraid of the truth, Greece is Nazi!". Risto Stefov cries out: "It´s time to expose the acts and atrocities they perpetrated against us in the name of Hellenism!" For such an atrocity, one ought to think there must be a record of it. The record is unfortunately not very favourable to this extremist view. Remember this extraordinary accusation is coming from a country that is requesting Greece´s help to enter the European Union and NATO, of which organisations Greece has been a long-standing member. This is also coming from a country that received Greece´s acceptance to enter the United Nations, pending a UN brokered Agreement never fulfilled. Lastly, this is how FYROM approaches Greece when and while in fact it needs Greece.This article is not so much about bad diplomacy as about the actual reality of these claims. What are the atrocities we are concerned with? The FYROM propaganda claims that Macedonian children arrived as refugees in Yugoslavia during the Greek Civil War of 1946-49, fleeing the so far undocumented bombings by the Greek army. Have the United Nations recorded anything about these children "fleeing" Macedonia?In the United Nations General Assembly of 1948, the Greek government made the following statement:
Plea of the Greek Parliament to the United Nations, 1948 :"The Hellenic Parliament seeing that the communist bandits enforce systematically a program of genocide via the abductions of children and the taking of hostages, that the noted abduction of hostages is the outcome of armed and raw violence perpetrated against widows and orphans, whose protectors were slain by the banditsResolvesProtests to the entire civilized world and especially to the Parliaments of free nations and makes a plea to the U.N. that as a mediator in this unprecedented drama of the Greeks will proceed without delay into taking practical and effective measures for the repatriation of the abducted as well as the termination of this unheard-of tragedy."Something seems not quite right. FYROM propaganda today claims the Greeks were chasing off the children in 1948, whereas Greece had submitted a plea to the United Nations protesting the abduction of the children. Why did Greece protest the abduction? Why was Greece requesting the children back when current FYROM propagandists say Greece was chasing them away? In this context it is surprising the Eastern Block countries did not submit a complaint that Greece was causing a refugee problem sending thousands of children off to communist countries. Why were the Communist Block countries silent about this alleged Greek "atrocity"? After sending a team to the area of conflict and examining the evidence, the United Nations General Assembly UNANIMOUSLY agreed in 1948 to a resolution (Resolution 193(III)) titled: Threats to the political independence and territorial integrity of Greece: "The General Assembly having considered etc etc … (full text appended at the end of the article)Recommends the return to Greece of Greek children at present away from their homes when the children, their father or mother or, in his or her absence, their closest relative, express a wish to that effect;Invites all the Members of the United Nations and other States on whose territory these children are to be found to take the necessary measures for implementation of the present recommendation;Instructs the Secretary-General to request the International Committee of the Red Cross and the League of Red Cross and Red Crescent Societies to organize and ensure liaison with the national Red Cross organizations of the States concerned with a view to empowering the national Red Cross organizations to adopt measures in the respective countries for implementing the present recommendation.Hundred and sixty-seventh plenary meeting,27 November 1948"The request was renewed by another unanimous UN resolution in 1949 titled again:"THREATS TO THE POLITICAL INDEPENDENCE AND TERRITORIAL INTEGRITY OF GREECE - 288 (IV) (18 November 1949)Noting the report submitted by the International Committee of the Red Cross and the League of the Red Cross Societies on the question of the repatriation of Greek children,and expressing warm appreciation of the efforts made by the two International Red Cross organizations to facilitate the implementation of General Assembly resolution 193 (III) C, Noting that the Greek children have not as yet been returned to their homes….2.Urges all the Members of the United Nations and other States harbouring the Greek children to make all necessary arrangements, in consultation and co-operation with the international Red Cross organizations, for the early return to their homes of the children with the aforementioned resolution;"These and subsequent UN resolutions were not answered. From 1950 to 1952 only 684 children were permitted to return to Greece. By 1963, around 4000 children had been repatriated. Of those who did not return many died of illness, some escaped to Germany and others have since returned or have yet to return. The reason no one from the communist countries complained about the children abductions at the Cominform meetings was precisely because the genocidal abduction of the Greek children was planned in a Cominform meeting early in 1948. By the summer of that year some 28,000 children had been abducted from Greece. However, the inhabitants of FYROM and their expatriates have been made to believe - and they try to convince the world - that the crime was conducted by Greece. An atrocity - nothing less! What a disgrace for spokepersons and TV stations on behalf a people who desire to become a part of the European Union and Nato. This behavior is so inflammatory, no excuses can be made for it. Not only the United Nations but the voice of church leaders was damming for the abductions of the Greek children to the Communist Block:The Greek Orthodox Church protested against the child abductions and the Greek Archbishop and all Orthodox Patriarchs wished that the children would return to their mothers and their family and that the crime stops.Pope Pius said 'We are mourning because in Christian Europe, hundreds of children were violently taken from their mothers, from their parents and from their schools, to be educated, or to say better brainwashed from foreign teachers, acting on orders of the blasphemous abductors''Greek Cypriot Archbishop Makarios II also made a speech, hoping that the civilized world would help the Greek children return to their homes and family.On April 19th, 1950, US President Harry S. Truman made the following statement at the House of Representatives:"My dear Mr. Speaker,I fully share the concern of the House of Representatives for the thousands of children removed from Greece to eastern Europe by the communist guerrilla forces, and I welcome the adoption of House Resolution 514 of March 22, 1950, calling for the speedy return of these children to their homes and homeland.The rights of children and parents to share the protection, comradeship and beneficent influence of a family home are fundamental and have been implicitly recognized, in the case of the Greek children, in two unanimous resolutions of the United Nations General Assembly. It is morally inadmissible that political considerations or technical difficulties should be allowed to stand in the way of the reunion of these children with their parents.The Executive Branch of the Government has been persistent in its endeavors to secure effective compliance with the United Nations resolutions in this case. These efforts will not be relaxed until the Greek children are back in their homes."The text of House Resolution 514 is as follows: "Resolved, That the House of Representatives expresses its profound concern for the thousands of Greek children removed or carried off into countries of eastern Europe by the Communist guerrilla forces during the course of the recent guerrilla warfare in Greece, and requests the President to exert all of his powers, acting through the United Nations and other international organizations and directly with the governments of the countries where these children are located, to the end that these thousands of children shall be speedily returned to their homes and homeland ."History cannot be created. Reality cannot be reinvented. The world is not a former communist propaganda enclave. On the issue of the atrocity of the child abductions, the voice of most of humanity has been loud and clear. They were Greek children used as a pawn in the communist Macedonia gamble.APPENDIXUnited Nations Resolution 193 (III). Threats to the political independence and territorial integrity of GreeceAThe General Assembly,1. Having considered the reports l of the Special Committee established by General Assembly resolution 109 (II)) 2. Having noted the conclusions of the Special Committee and, in particular, its UNANIMOUS conclusion that, despite the aforesaid resolution of the General Assembly, "the Greek guerillas have continued to receive aid and assistance on a large scale from Albania, Bulgaria and Yugoslavia, with the knowledge of the governments of those countries, and that the Greek guerillas in the frontier zones have, as found by the Special Committee:(i) "Been largely dependent on external supply. Great quantities of arms, ammunition and other military stores have come across the border, notably during times of heavy fighting. Strongly held positions of the guerillas have protected their vital supply lines from Bulgaria, Yugoslavia and, in particular, from Albania. In recent months, there has been less evidence of receipt of supplies from Yugoslavia by the guerrillas;(ii) «Frequently moved at will in territory across the frontier for tactical reasons, and have thus been able to concentrate their forces without interference by the Greek army, and to return to Greece when they wished; (iii) "Frequently retired safely into the territory of Albania, Bulgaria and Yugoslavia when the Greek army exerted great pressure";3. Having noted further the conclusions of the Special Committee that a continuation of this situation «constitutes a threat to the political independence and territorial integrity of Greeceand to peace in the Balkans" and "that the conduct of Albania, Bulgaria and Yugoslavia had heen inconsistent with the purposes and principles of the Charter of the United Nations",4. Having noted the recommendations submitted by the Special Committee,5. Considers that the continued aid given by Albania, Bulgaria and Yugoslavia to the Greek guerrillas endangers peace in the Balkans, and is inconsistent with the purposes and principles of the Charter of the United Nations;6. Calls upon Albania, Bulgaria and Yugoslavia to cease forthwith rendering any assistance or support in any form to the guerrillas in fighting against the Greek Government, including the use of their territories as a base for the preparation or launching of armed action;7. Again calls upon Albania, Bulgaria and Yugoslavia to co-operate with Greece in the settlement of their dispute by peaceful means in accordance with the recommendations contained in resolution 109 (II);8. Calls upon Albania, Bulgaria and Yugoslavia to co-operate with the Special Committee in enabling it to carry out its functions, in particular the function of being able to assist teh Governments concerned in accordance with paragraph 10 (c) of the present resolution, and upon Greece to continue co-operate toward the same end; 9. Recommends to all Members of the United Nations and to all other States that their Governmentsrefrain from any action designed to assist directly or through any other Government any armed group fighting against the Greek Government;10. Approves the reports of the Special Committee, continues it in being with the functions conferred upon it by resolution 109 (II) and instructs it :(a) To continue to observe and report on the response of Albania, Bulgaria and Yugoslavia to the General Assembly injunction not to furnish aid to the Greek guerrillas, in accordance with General Assembly resolution 109 (II) and the present resolution;(h) To continue to utilize observation groups with personnel and equipment adequate for the fulfillment of its task;(c) To continue to be available to assist the Governments of Albania, Bulgaria, Greece and Yugoslavia in the implementation of resolution 109 (II) and of the present resolution; and for this purpose, in its discretion to appoint, and utilize the services and good offices of one or more persons whether or not members of theSpecial Committee;11. Decides that the Special Committee shall have its principal headquarters in Greece and, with the co-operation of the Government or Governments concerned, shall perform its functions in such places as it may deem appropriate for the fulfilment of its mission;12. Authorizes the Special Committee to consult, in its discretion, with the Interim Committee with respect to the performance of its functions in the light oJ developments;13. Requests the Secretary-General to provide the Special Committee with adequate staff and facilities to enable it to perform its functions. Hundred and sixty-seventh plenary meeting27 November 1948.BThe General Assembly recommends that Greece, on the one hand, and Bulgaria and Albania, on the other, establish diplomatic relations with each other, the absence of which is harmful to the relations between these countries;Recommends the Governments of Greece, Albania, Bulgaria and Yugoslavia to renew the previously conventions for the settlement of frontier questions or to conclude new ones, and also to settle the question of refugees in the spirit of mutual understanding and the establishment of good-neighbour relations;Furthermore recommends the Governments of Greece, Albania, Bulgaria and Yugoslavia to inform the Secretary-General of the United Nations at the end of six months, for communication to Member States of the United Nations, of the fulfillment of the above-mentioned recommendations. Hundred and sixty-seventh plenary meeting,27 November 1948.CThe General Assembly Recommends the return to Greece of Greek children at present away from their homes when the children, their father or mother or, in his or her absence, their closest relative, express a wish to that effect;Invites ail the Members of the United Nations and other States on whose territory these children are to be found to take the necessary measures for implementation of the present recommendation;Instructs the Secretary-General to request the International Committee of the Red Cross and the League of Red Cross and Red Crescent Societies to organize and ensure liaison with the national Red Cross organizations of the States concerned with a view to empowering the national Red Cross organizations to adopt measures in the respective countries for implementing the present recommendation.Hundred and sixty-seventh plenary meeting,27 November 1948.

http://www.americanchronicle.com/articles/view/128244

Το Φετιχιέ τζαμί έβαλε τα καλά του

Επειτα από 5 χρόνια αναστηλώσεων είναι έτοιμο να αποκαλύψει τις μοναδικές τοιχογραφίες του
Χρειάστηκαν πέντε χρόνια αναστηλώσεων από ειδικούς, και το Φετιχιέ τζαμί στον περίβολο του οποίου βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος του Αλή Πασά είναι πλέον έτοιμο να αποκαλύψει τις μοναδικές τοιχογραφίες του.
Σημείο αναφοράς των Ιωαννίνων, στο ανατολικότερο σημείο της ακρόπολης Ιτς Καλέ φιλοξενεί μια εξαιρετική έκθεση εποπτικού υλικού για την ιστορία του μνημείου, του μνημειακού συνόλου στο οποίο εντάσσεται, του Κάστρου, αλλά και της πόλης των Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας.
«Εγιναν πολλές εργασίες από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την αποκατάσταση των πολύχρωμων διακοσμήσεων στο εσωτερικό του, αλλά και εξωτερικά. Επειτα από μακροχρόνιες εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης των τοιχογραφιών του, γίνεται επισκέψιμο στο κοινό και είμαστε υπερήφανοι που σύντομα θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος» είπε στο «Εθνος» η προϊσταμένη της 8ης ΕΒΑ, Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Το Φετιχιέ τζαμί είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και βρίσκεται στην ίδια θέση όπου είχε ανεγερθεί η βυζαντινή μητρόπολη της πόλης, αφιερωμένη στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, προστάτη των ηγεμόνων της Ηπείρου. Μετά την υποταγή των Ιωαννίνων στους Τούρκους, το 1430, στον ίδιο χώρο λειτούργησε το πρώτο μουσουλμανικό θρησκευτικό ίδρυμα, το οποίο και ονομάστηκε Φετιχιέ, δηλαδή «της κατάκτησης».
Αλλες πληροφορίες ωστόσο θέλουν εκεί να πρωτοχτίστηκε ένα μετζίτ, ένα μικρό τέμενος χωρίς μιναρέ. Το Φετιχιέ τζαμί αποτέλεσε κέντρο θρησκευτικής ζωής στην ακρόπολη όλο τον 18ο αιώνα, ενώ εξυπηρετούσε τις θρησκευτικές ανάγκες της αυλής του Αλή Πασά.
Οι τοιχογραφίες του είναι εξαιρετικές, πολύχρωμες με συνθέσεις λουλουδιών, καρπών και βλαστών, που συνδυάζονται με διάφορα γεωμετρικά σχέδια.
Ανάμεσά τους υπάρχουν επιγραφές από το κοράνι, αλλά και μεταγενέστερες επιζωγραφίσεις, η εκτενέστερη από τις οποίες είναι οι μαύρου χρώματος κίονες και τα μεγάλα στεφάνια που κοσμούν τον θόλο. Η ζωγραφική αυτή αντικατοπτρίζει το πνεύμα του νεοκλασικισμού που επικρατούσε στην πόλη των Ιωαννίνων τον 19ο αιώνα.
Στο νότιο τμήμα του κτιρίου, που σύμφωνα με τα μουσουλμανικά έθιμα είναι στραμμένο προς τη Μέκκα, ανοίγεται η ιερή κόγχη του τεμένους, το μιχράμπ, που φέρει εντυπωσιακό γύψινο διάκοσμο, ενώ στο κέντρο του επιστυλίου αναγράφεται η βεβαίωση της ισλαμικής πίστης: «Ενας ο Θεός και ο Μωάμεθ ο προφήτης αυτού».
Ο μιναρές με οξυκόρυφη στέγη και λίθινο εξώστη υψώνεται στη νοτιοδυτική γωνία και, παρά την αντικατάσταση της λαμαρίνας, παρουσιάζει μια εικόνα φθοράς και εγκατάλειψης. Στο ανώτερο τμήμα της βάσης του είναι εντοιχισμένες πλάκες με λιθανάγλυφη διακόσμηση, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν μια σχηματική παράσταση μουσουλμανικής πόλης και πουλιών.
Εργασίες επισκευήςΟι πρώτες εργασίες επισκευής έγιναν στα 1770, όταν καταστράφηκε το μεγαλύτερο τμήμα του παλιού ναού, ενώ το 1795 το τζαμί πήρε τη σημερινή του μορφή, στο πλαίσιο της ριζικής ανακαίνισης όλου του χώρου και της ακρόπολης, αφού πλέον εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Αλή Πασά.
Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το 1913, το Φετιχιέ τζαμί χρησιμοποιήθηκε ως βοηθητικό κτίριο του στρατιωτικού νοσοκομείου, ενώ τα τελευταία χρόνια πέρασε στην κυριότητα του Βυζαντινού Μουσείου.
«Το βόρειο τμήμα της αίθουσας προσευχής και ο εξώστης φιλοξενούν αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση εποπτικού υλικού που αφορά το μνημείο, αλλά και το ευρύτερο ιστορικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της εποχής, καθώς και την ιστορική προσωπικότητα με την οποία συνδέεται η σημερινή μορφή του τζαμιού, τον Αλή Πασά» σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Xιονοθύελλα χτυπά τη βόρεια Κίνα

Αγώνας για να απομακρυνθεί ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο από χιονισμένο δρόμο της Σιτζιατζουάνγκ, πρωτεύουσας της επαρχίας Χεμπέι, στη βόρεια Κίνα. Η επαρχία δέχθηκε βαρειές χιονοπτώσεις την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2009 και οι τοπικές αρχές σήμαναν συναγερμό. [Photo:Xinhua]

Σφοδρές χιονοπτώσεις έπληξαν πολλά μέρη της βόρειας Κίνας, προκαλώντας θανατηφόρα ατυχήματα στους δρόμους, κλείσιμο αυτοκινητόδρομων και αποκλεισμό χιλιάδων επιβατών σε μεγάλα αεροδρόμια.
Πολλές επαρχίες της βόρειας Κίνας αντιμετωπίζουν ήδη για δεύτερη μέρα την κακοκαιρία, που έχει παραλύσει όλες τις μεταφορές, δήλωναν την Τετάρτη οι τοπικές αρχές.
Στην επαρχία Χεμπέι της βόρειας Κίνας το χιόνι έφτασε τα 48 εκατοστά ύψους, την Τετάρτη σε ορισμένες περιοχές. Ήταν η βαρύτερη χιονόπτωση στην πόλη από το 1955, οπότε άρχισε να τηρείται μετεωρολογικό αρχείο στην πόλη. Δημοτικά και Γυμνάσια παρέμειναν κλειστά την Τετάρτη, 24 πτήσεις ακυρώθηκαν, 21 έγιναν με καθυστέρηση και μόνο τρεις πτήσεις προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της επαρχίας Σιτζιατζουάνγκ. Χιόνι έπεσε επίσης στην πρωτεύουσα Πεκίνο .
Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο σήμανε συναγερμό, προβλέποντας βαρειές χιονοπτώσεις στη βόρεια, κεντρική και ανατολική Κίνα, από την Τετάρτη το απόγευμα μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι.
Λόγω του συναγερμού, τμήματα των υπηρεσιών των σιδηροδρόμων, επικοινωνιών, ηλεκτροπαραγωγής και μεταφορών κλήθηκαν να εντατικοποιήσουν την συντήρηση των οδών, σιδηροδρόμων και εγκαταστάσεων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στους πολίτες έγιναν συστάσεις να περιορίσουν τις υπαίθριες δραστηριότητές τους.

Η ανακύκλωση συσκευών κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα

Πέρυσι ανακυκλώθηκαν 47 χιλιάδες τόνοι ηλεκτρικών συσκευών όλων των κατηγοριών(αντιστοιχούν σε 2,326,677 συσκευές), ενώ τους 5 πρώτους μήνες του 2009 ανακυκλώθηκαν περίπου 25,000 τόνοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, αφού με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 2004, απαγορεύεται η διάθεση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στις χωματερές.
Τώρα πια είναι υποχρεωτικό οι εν λόγω συσκευές να οδηγούνται στο εθνικό σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων.
Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, αποτελούνται από υλικά, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.
Από τις πλέον διαδεδομένες ηλεκτρονικές συσκευές στη χώρα ,είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία κάθε χρόνο πουλιούνται περίπου 3,5 εκατομμύρια συσκευές, με αποτέλεσμα ο όγκος απορριμμάτων που παράγεται, να είναι πολύ μεγάλος.
Το πιο επικίνδυνο μέρος τους είναι οι μπαταρίες, οι οποίες βλάπτουν το περιβάλλον όταν καταλήγουν σε χωματερές.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι περιέχουν βλαβερά στοιχεία, όπως βαρέα μέταλλα (κάδμιο και λίθιο), ενώ παλιότερα περιείχαν και μόλυβδο.
Σύμφωνα με στοιχεία το 2008, όσον αφορά τις μεγάλες οικιακές συσκευές, ανακυκλώθηκαν 833,342 ψυγεία, κλιματιστικά και πληντύρια.
Από τις μικρές οικιακές συσκευές, όπως μίξερ, καφετιέρες, τοστιέρες και σκούπες, ανακυκλώθηκαν 310,426.
Από τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, όπως οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητά, φωτοτυπικά, ανακυκλώθηκαν 555,032 συσκευές, ενώ από τον εξοπλισμό ήχου και εικόνας, όπως τηλεοράσεις, Ηi-Fi, DVD και βίντεο, οδηγήθηκαν για ανακύκλωση 258.045 συσκευές.

Econews.gr

12.11.09

Βιβλίο και κινηματογράφος: Μια ιστορία αγάπης



Το ΕΚΕΒΙ συμμετέχει στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
(13 - 22 Νοεμβρίου 2009)


Δύο εξαιρετικά ελληνικά λογοτεχνικά έργα που αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό θα απολαύσουμε φέτος στη μεγάλη οθόνη, αφού οι «Επικίνδυνες μαγειρικές» (του Ανδρέα Στάικου το βιβλίο, του Βασίλη Τσελεμέγκου η ταινία) και τα «Οπωροφόρα της Αθήνας» (του Σωτήρη Δημητρίου το βιβλίο, του Νίκου Παναγιωτόπουλου η ταινία) ετοιμάζονται να βγουν στις αίθουσες. Θα δούμε επίσης δύο ντοκιμαντέρ εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο λογοτεχνών: «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και «Βικτώρια Θεοδώρου: Τα κύματα που με δίδαξαν το ανυπότακτο» του Κώστα Νταντινάκη.

Η σχέση λογοτεχνίας και κινηματογράφου είναι παλιά όσο και η ιστορία του σελιλόιντ - ήταν πάντα η λογοτεχνία μια ανεξάντλητη δεξαμενή ιδεών που χρησιμοποίησαν οι δημιουργοί της έβδομης τέχνης.

Στην Ελλάδα ξεκινώντας από την βασισμένη στο ειδύλλιο του Λόγγου «Δάφνις και Χλόη», που γύρισε ο Ορέστης Λάσκος το 1931 δημιουργώντας την πρώτη ρεαλιστική ελληνική ταινία (κάνοντας μάλιστα το πρώτο γυμνό στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο) καταγράφονται μέχρι σήμερα 132 ελληνικές ταινίες βασισμένες σε λογοτεχνικά έργα ελλήνων δημιουργών. Ενδιαφέρον απολογισμός αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης – αν λάβουμε υπόψη μάλιστα ότι η παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή σήμερα βασίζεται κατά 50% σχεδόν στη λογοτεχνία.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στηρίζει, χρηματοδοτεί και ενθαρρύνει σταθερά τη συνάντηση λογοτεχνίας και κινηματογράφου διοργανώνοντας σεμινάρια, διαλέξεις προβολές, βραβεύοντας διασκευασμένα σενάρια, συμμετέχοντας σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτό το ΕΚΕΒΙ συμμετέχει και φέτος με δικό του περίπτερο στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης .

Από τις 13 έως τις 22 Νοεμβρίου, οι σινεφίλ επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα αυτά τα θέματα στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ με θέμα «Βιβλίο και Κινηματογράφος», (στην αποθήκη Γ’ του λιμανιού) και να δουν την έκθεση που περιλαμβάνει τα βιβλία λογοτεχνίας που έγιναν ταινίες στον ελληνικό κινηματογράφο.

Με την ευκαιρία αυτή και στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων του Φεστιβάλ το ΕΚΕΒΙ θα κυκλοφορήσει δωρεάν την αναθεωρημένη έκδοση «ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. Όλη η ελληνική βιβλιογραφία για την τέχνη του κινηματογράφου, τις κινηματογραφικές ταινίες και τους δημιουργούς*» που περιλαμβάνει περισσότερους από 1.200 τίτλους που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, και χωρίζεται στις ενότητες: Περί κινηματογράφου (θεωρία, ερμηνεία και κριτική, εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, ιστορία, λευκώματα, τεχνική) Λογοτεχνία και κινηματογράφος (λογοτεχνικά έργα που έγιναν ταινίες σενάρια), Πρόσωπα (δημιουργοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί) καθώς και Παράρτημα με τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου βασισμένες σε ελληνικά λογοτεχνικά έργα.
[Κατεβάστε την έκδοση σε μορφή PDF]

Ο κατάλογος «Βιβλία για τον Κινηματογράφο. Όλη η ελληνική βιβλιογραφία για την τέχνη του κινηματογράφου, τις κινηματογραφικές ταινίες και τους δημιουργούς» βασίστηκε στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, την ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (http://www.biblionet.gr/). Η αναθεωρημένη έκδοσή του εμπλουτίστηκε με βιβλιογραφικά στοιχεία της βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της βιβλιοθήκης του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και με την άμεση ενημέρωση των εκδοτικών οίκων. Ενσωματώθηκαν βιβλιογραφικά στοιχεία των εκδόσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Τέλος, παραχωρήθηκαν βιβλιογραφικά στοιχεία από την έκδοση του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων «Τα βιβλία της Επικοινωνίας (1998-2003)».




Η Ισπανία καλεί την Ε.Ε. να λάβει δραστικά μέτρα κατά των Σομαλών πειρατών

Η Ισπανία καλεί την Ε.Ε. να λάβει δραστικά μέτρα κατά των Σομαλών πειρατών

Επιμέλεια: Γιώργος Εχέδωρος

Η Ισπανία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ναυτικές δυνάμεις για τον αποκλεισμό τριών λιμανιών της Σομαλίας από τα οποία εξορμούν οι Σομαλοί πειρατές που επιτίθενται στα πλοία που πλέουν στον Ινδικό Ωκεανό.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας της εν λόγω χώρας Κάρμε Χασόν χθες (Τετάρτη).
Η Ισπανή υπουργός είπε θα ζητήσει σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, προς τους αρμόδιους υπουργούς της Ένωσης, ώστε να αποκλείσουν τα λιμάνια της Σομαλίας.
«Γνωρίζουμε τρία τουλάχιστον λιμάνια από τα οποία εξορμούν τα πλοία που χρησιμοποιούν οι πειρατές για να απομακρυνθούν χίλια τουλάχιστον μίλια ανοικτά των ακτών,- όπως έκαναν χθες- και μεταφέρουν τους απαχθέντες στα ανοικτά με αυτά τα πλοία.»

France 24

250 χρόνια από τη γέννηση του Φρίντριχ Σίλερ

Γερμανία:250 χρόνια από τη γέννηση του Φρίντριχ Σίλερ

Ένας "θρύλος" εν ζωή

Μιλώντας στην «ΝΒ», ο ιστορικός Ότο Νταν επισήμανε πως ο Φρίντριχ Σίλερ είχε έρθει πολλές φορές σε ρήξη με το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο της εποχής του και πρόσθεσε: "Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος προσπάθησε να αντιπαρατεθεί με την εποχή του, είχε εξαιρετικά μεγάλη ευαισθησία για τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, αλλά τον απασχολούσαν εξίσου και ζητήματα αισθητικής".

Επίσης, ο Γερμανός ιστορικός ανέφερε πως ο Σίλερ ανακάλυψε στα έργα του το εργατικό κίνημα, που τότε βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα. "Είναι, είπε χαρακτηριστικά, το πνεύμα της αμφισβήτησης της απόλυτης μοναρχίας, το οποίο κυριαρχεί στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Η ''9η Συμφωνία'' του Μπετόβεν, με την ''Ωδή στην Ελευθερία'' του Σίλερ, έγιναν γνωστές στο εργατικό κίνημα και παίζονταν πάντα την Πρωτοχρονιά". Βέβαια, η διάδοση των ιδεών του μεγάλου Γερμανού δραματουργού κατέστησαν τον Φρίντριχ Σίλερ θρύλο, ακόμα κι όταν ζούσε. Άλλωστε, τα έργα του, που είναι εμπνευσμένα από το πάθος της ελευθερίας και της αμφισβήτησης, συνέπαιρναν τα πλήθη. Επιπλέον, οι διαλέξεις του στο πανεπιστήμιο συγκέντρωναν πάντα πάρα πολύ κόσμο.

Αναγνώριση και εκτός συνόρων

Προ πολλού, εξάλλου, το έργο του Φρίντριχ Σίλερ είχε ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας του, της Γερμανίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η γαλλική Εθνοσυνέλευση τον είχε ανακηρύξει επίτιμο πολίτη της χώρας, ενώ και η αριστοκρατία της Δανίας στήριζε οικονομικά το διαρκώς καταχρεωμένο Γερμανό δραματουργό.

Ο ιστορικός Ότο Νταν επισήμανε το πόσο σημαντική ήταν η προσφορά του μεγάλου δραματουργού και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, ο Σίλερ έγραψε διάφορα θεατρικά έργα που πραγματεύονταν την εθνική ιστορία διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών. Για παράδειγμα, το «δον Κάρλος» για την Ισπανία, το «Γουλιέλμος Τέλλος» για την Ελβετία και τη «Μαρία Στιούαρτ» για την Αγγλία. Μάλιστα, πέθανε γράφοντας το «Δημήτριο» για τη Ρωσία. Στον 20ό αιώνα, εξάλλου, οι εθνικοσοσιαλιστές προσπάθησαν για κάποιο χρονικό διάστημα να προσεταιριστούν το όνομα του Φρίντριχ Σίλερ. Σχετικά γρήγορα, όμως, η ηγεσία των ναζί διαπίστωσε πως το φιλελεύθερο πνεύμα των έργων του δεν ταίριαζε στην ιδεολογία τους και -όπως επισήμανε ο μελετητής της εποχής Ότο Νταν- απαγορεύθηκαν τα έργα του και κυρίως το «δον Κάρλος».

Τη σημερινή εποχή, βέβαια, τα έργα του Φρίντριχ Σίλερ δεν ανήκουν πλέον στα ευπώλητα ή στα μπεστ σέλερ, όπως έχουμε συνηθίσει πλέον να τα αποκαλούμε. Σίγουρα, όμως, τα πονήματα του μεγάλου Γερμανού δραματουργού έχουν κατακτήσει μία θέση στο πάνθεον των αθανάτων, τόσο της ποίησης όσο και της λογοτεχνίας.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ωδή στον γραφικό χαρακτήρα

Περισσότερα από 230 χειρόγραφα με «βαριές» υπογραφές παρουσιάζονται στην έκθεση του λογοτεχνικού περιοδικού «Η λέξη» στην Τεχνόπολη

ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

«2-12-82. Διονύση μου, φεύγω σε λίγες μέρες- δεν ξέρω ακριβώς πότε- για την Αμερική. Θα ΄θελα πολύ να σε δω πριν- θα τα καταφέρεις να ΄ρθεις; Σ΄ ευχαριστώ για όλα. Είμουνα πάντοτε ειλικρινά φίλη σου. Σε φιλώ γλυκά, Ελλη. Υ.Γ. Προσπάθησε να ΄ρθεις. Το τηλ. μου είναι 8230964» έγραφε η Ελλη Λαμπέτη εν έτει 1982.

Και όπως είχε πει κάποτε ο Λιούις Κάρολ, «ενώ οι άνδρες σημειώνουν στα υστερόγραφα κάτι που έχουν ξεχάσει, οι γυναίκες αφήνουν για το τέλος το σημαντικότερο κομμάτι της επιστολής, το αντιμετωπίζουν ως μια εφεύρεση που λειτουργεί ως “κλείσιμο του ματιού”, ως τρόπος να πετύχουν αυτό που πραγματικά έχουν στο μυαλό τους».
Κάπως έτσι και η Ελλη Λαμπέτη, περίφημη όχι μόνο για το ταλέντο αλλά και για το πείσμα της, υπογραμμίζει στο υστερόγραφο την προσωπική της ανάγκη.
Ποιος άραγε θα μπορούσε να της αρνηθεί;
Με το χειρόγραφο αυτό, αλλά και με άλλα περίπου 230, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση «Scripta manent» («Τα γραπτά μένουν»), το λογοτεχνικό περιοδικό «Η λέξη», το οποίο εκδίδουν ο Αντώνης Φωστιέρης και ο Θανάσης Νιάρχος, γιορτάζει τα 200 τεύχη του.
Οσοι επισκεφθούν την Αίθουσα «Αγγελος Σικελιανός» στην Τεχνόπολη ως τις 14 Νοεμβρίου θα έχουν την τύχη να αφουγκραστούν ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη της εποχής μας: τον γραφικό χαρακτήρα.
Χειρόγραφα συνεργατών του περιοδικού αλλά και παλαιότερων ποιητών και συγγραφέων τα οποία «Η λέξη» δανείστηκε από αρχεία, συγγενείς και φίλους των δημιουργών, φέρουν μαζί τους μια τέτοια αύρα και ιστορία, ώστε ισοδυναμούν με το να βλέπεις από κοντά το αγαπημένο σου έργο τέχνης, όπως επισημαίνει ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης.
Πώς ήταν ο γραφικός χαρακτήρας των Παλαμά, Παπαδιαμάντη, Καζαντζάκη, Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκου, Καβάφη, Τερζάκη, Τσίρκα, Βάρναλη, Ταχτσή και τόσων άλλων που ήξεραν να χειρίζονται τις λέξεις όπως οι μουσικοί τις νότες και οι ζωγράφοι τις φόρμες;
Ποιος έγραφε βιαστικά, ποιος έκανε καλλιγραφίες, ποιος μουντζούρες και ποιος «ορνιθοσκαλίσματα»;
Το γεγονός ότι κάθε χειρόγραφο συνοδεύεται από χαρακτηριστική φωτογραφία του κατόχου του, ενδυναμώνει την αίσθηση της νοσταλγίας που πλημμυρίζει την καλοστημένη έκθεση και βοηθά τον επισκέπτη να κάνει συνειρμούς: Η «χορευτική κίνηση» της γραφής του Βάρναλη, που αντικατοπτρίζει τη μουσικότητα της ποίησής του, οι επίμονες μουντζούρες και διορθώσεις του Τσίρκα- λες και φοβόταν ότι η έμπνευση θα του φύγει-, η επιβλητικότητα του Παλαμά, η καθαρότητα του Καβάφη - ποιητή που είχε ενορχηστρώσει καλύτερα από όλους την υστεροφημία του, όπως φαίνεται και από τα τακτοποιημένα γράμματά του. Κοντά στις ιερές αυτές μορφές της λογοτεχνίας υπάρχουν όμως και χειρόγραφα σύγχρονων, νεότατων ποιητών αλλά και σπουδαίων καλλιτεχνών που προέρχονται από άλλους τομείς, όπως ο Χορν και η προαναφερθείσα Λαμπέτη, ο Μινωτής, ο Χατζιδάκις, ο Τσαρούχης κ.ά.
Εχοντας περάσει στην απόλυτη κυριαρχία και ομοιομορφία των γραμματοσειρών του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τείνουμε σιγά σιγά να ξεχάσουμε τον γραφικό μας χαρακτήρα, δηλαδή ένα από τα σημαντικότερα γνωρίσματα του ανθρώπου, αφού ισοδυναμεί με το δακτυλικό αποτύπωμα. Το πολύτιμο αυτό υλικό πρόκειται να κυκλοφορήσει αργότερα και ως λεύκωμα.
Για να το ξεφυλλίζουμε και να θυμόμαστε ότι κάπου, κάπως, κάποτε το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα κομμάτι χαρτί και ένα καλοξυσμένο μολύβι.



Τεχνόπολη,
Πειραιώς 100,
Γκάζι.
Πληροφορίες στο τηλ. 210 3453.548.