Θεματολόγιο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12.12.09

Εντυπωσιακές φωτό από τον Ωρίωνα

ΛΟΝΔΙΝΟ.
Το Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές φωτογραφίες από μακρινές περιοχές του Διαστήματος που κατέγραψε το προηγμένο τηλεσκόπιο Vista, το οποίο βρίσκεται στο Παρατηρητήριο Ρaranal στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Η πιο ενδιαφέρουσα εξ αυτών είναι το εικονιζόμενο Flame Νebula ή ΝGC 2024 που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.500 ετών φωτός στον αστερισμό του Ωρίωνα και μοιάζει να ξεπηδούν από αυτό κοσμικές φλόγες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το έντονο κόκκινο χρώμα αλλά και ο λαμπρός φωτισμός του οφείλονται στη συνεχή αλληλεπίδραση ηλεκτρονίων και ιονισμένων ατόμων υδρογόνων.

Στο νεφέλωμα υπάρχουν πολλά σμήνη άστρων τα οποία κρύβει η μεσοαστρική σκόνη, αλλά τα τηλεσκόπια που βλέπουν στο υπέρυθρο του φάσματος μπορούν να διεισδύσουν μέσα στη σκόνη και να παρατηρήσουν το εσωτερικό του.


Το Βήμα

Βέροια: Η Μικρή Ιερουσαλήμ

Είναι από τις λίγες πόλεις που κρατούν το αρχαίο τους όνομα. Κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου η Βέροια, η Μικρή Ιερουσαλήμ, με τις δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες, καλύπτει μια ιστορική διαδρομή άνω των 2.500 χρόνων που την κάνουν πολιτεία εποχών και πολιτισμών, μια πόλη "συνομήλικη" με τις γειτονικές Αιγές και την Πέλλα.
Αν και τα περισσότερα μνημεία, κτίσματα και αρχοντικά οφείλουν την ίδρυσή τους σε ποικίλες ιστορικά περιστάσεις, στη "γέννηση" όλων υπάρχει μια αλληλουχία. Με μετανάστες από τη Δυτική Μακεδονία, λόγω του πλούσιου κάμπου, με Βλάχους, Πόντιους, Μικρασιάτες, η Βέροια άνοιξε νωρίς την αγκαλιά της.

Συναντήσεις πολιτισμών

Στα νοτιοανατολικά υψώνονται τα Πιέρια όρη, στις υπώρειες των οποίων κυλάει ο Αλιάκμονας, με τους παραποτάμους του, με έναν από αυτούς τον Τριπόταμο να διασχίζει την πόλη. Ο ποταμός πηγή ζωής αλλά και διαχωρισμού παλιότερα, της βλάχικης και της εβραϊκής συνοικίας, την Μπαρμπούτα με τα πανύψηλα πλατάνια της, στην περιοχή της Χάβρας, όπου τα σπίτια είναι χτισμένα στις όχθες του ποταμού. Περνώντας μέσα από την Μπόμπολη το ποτάμι πλαταίνει. Πριν από αρκετά χρόνια χτίστηκε η ψηλή γέφυρα που ενώνει το συνοικισμό Προμηθέα με το κέντρο της πόλης. Τόσο κοντά, τόσο μακριά και τα τούρκικα λουτρά με την χριστιανική συνοικία της Κυριώτισσας, τα αρχαία τείχη της πόλης και η σύγχρονη πόλη, το Πάρκο της Ελιάς με την «παραλία» και τη θέα στον κάμπο. Μια «παραλία» που δεν βλέπει θάλασσα, αλλά στον ημαθιώτικο κάμπο και θυμίζει σεντόνι με σπαρμένες στη ράχη του εκτεταμένες δεντροκαλλιέργειες.
Εκτός από τους ντόπιους Βεροιώτες Έλληνες, που είναι και οι παλιότεροι κάτοικοι της πόλεως, υπήρχαν και άλλες τέσσερις διαφορετικές ομάδες που κατοικούσαν σε διαφορετικές περιοχές της πόλης.
Σ' όλη την περίοδο της τουρκοκρατίας τα καταστήματα ήταν συγκεντρωμένα στη Βυζαντινή Αγορά, στο παζάρι. Η κάθε μία από τις ξεχωριστές φυλετικές κοινότητες, Έλληνες, Τούρκοι, Βλάχοι, Εβραίοι, κατοικούσαν στους απομονωμένους μαχαλάδες τους, με τα δικά τους έθιμα έχοντας μια τελείως κλειστή ζωή και μόνο η αγορά, το παζάρι, αποτελούσε το κοινό σημείο επαφής.
Μερικά από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των σπιτιών είναι οι προεξοχές (σαχνισιά), ο υπερυψωμένος επάνω από τη στέγη "ηλιακός" που επικοινωνούσε με ξύλινη σκάλα με το ανώγειο χαγιάτι και ήταν ελεύθερο απ' όλες τις πλευρές καθώς και οι δίφυλλες βαριές εξώπορτες με οριζόντια και διαγώνια ξύλα, που φέρουν πλατυκέφαλα γυφτόκαρφα.

Κυριώτισσα: Η παλιά χριστιανική συνοικία

Τα στενά καλντερίμια σε συνδυασμό με τα πλακόστρωτα σοκάκια, φέρουν εικόνες από τη ζωή της πόλης κατά τον 18ο αιώνα, την Οθωμανική περίοδο. Κατεβαίνοντας την Μητροπόλεως, δεξιά, πίσω από την Μητρόπολη, η πιο καλά διατηρημένη συνοικία της Βέροιας, η Κυριώτισσα αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα των πολυάριθμων χριστιανικών συνοικιών που μαζί με τις μουσουλμανικές και την εβραϊκή συνοικία (Μπαρμπούτα) συνέθεταν τον αστικό ιστό στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Αθίγγανοι κατοικούσαν στους περιμαντρωμένους μαχαλάδες της διατηρώντας τις δικές τους συνήθειες και τα έθιμα τους. Ελικοειδείς πλακόστρωτοι δρόμοι και δαιδαλώδη καλντερίμια σας οδηγούν ανάμεσα σε παλιές πέτρινες κατοικίες.
Οι στέγες μοιάζουν να ακουμπούν μεταξύ τους, ενώ οι αρχιτεκτονικές προεξοχές (σαχνισιά) ξεπροβάλλουν σε διαφορετικά ύψη.
Οι ξύλινες κολόνες διακοσμημένες με γεωμετρικά σχέδια - στολίδια, δημιουργούν επάνω στους γερούς τοίχους μια προβολή και ο αυξημένος χώρος του δευτέρου ορόφου χρησιμοποιείται για τον οντά, το επίσημο καθιστικό με τα πολλά παράθυρα.
Πίσω από τους ψηλούς αυλόγυρους και δίπλα στα σοκάκια ξεπροβάλλουν μικρές λιθόκτιστες εκκλησίες. Στην πανέμορφη συνοικία βρίσκεται και ο ενοριακός ναός της Κυριώτισσας, όπου η κόγχη του ιερού είναι το μόνο κομμάτι που παραμένει χωρίς επεμβάσεις από τον 14ο αιώνα. Χάρη στις επεμβάσεις προστασίας και ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Βέροιας, αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής έχουν διασωθεί και αποκατασταθεί.
Στη συνοικία βρίσκεται το αρχοντικό του Σαράφογλου, και το αρχοντικό του Βλαχογιάννη, το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο αρχοντικό που σώζεται στη συνοικία.
Πολλά από τα διατηρητέα σπίτια του παραδοσιακού οικισμού έχουν αναπαλαιωθεί και έχουν μετατραπεί σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης, ουζερί, παραδοσιακές ταβέρνες και κλαμπ - μπαρ από τον πεζόδρομο της οδού Κοντογεωργάκη, μέχρι την περιοχή της οδού Ιεραρχών και Αγγέλων πίσω από την Μητρόπολη.

Μπαρμπούτα: Η εβραϊκή συνοικία

Πλάι στον Τριπόταμο, το "ποτάμι των γύφτων", όπως ονόμαζαν τον ποταμό στο Μεσαίωνα, στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης έξω από τα παλιά τείχη, απλώνεται η Εβραϊκή Συνοικία της Μπαρμπούτα. Η εβραϊκή παρουσία χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια, από την εποχή που επισκέφθηκε την πόλη ο Απόστολος Παύλος.
Η κοινότητα διευρύνθηκε προς το τέλος του 15ου αιώνα με την άφιξη πολυάριθμων Εβραίων από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Το όνομά της η Μπαρμπούτα το οφείλει στην ομώνυμη βρύση που βρίσκεται ακόμη στην περιοχή. Η συνοικία έχει το σχήμα ισοσκελούς τριγώνου.
Η μία πλευρά βλέπει στο ποτάμι, τη φυσική της οχύρωση, από την άλλη πλευρά τα σπίτια είναι κατασκευασμένα κάτω από τα τείχη της πόλης και τη βάση του τριγώνου δημιουργεί η οδός Μεραρχίας, δημιουργώντας έναν τοίχο προς την πόλη με την εξωτερική τοιχοποιία των σπιτιών σε γραμμή.
Τα μόνα ανοίγματα της συνοικίας, που άνοιγαν με την ανατολή του ήλιου και έκλειναν με τη δύση ήταν δύο πόρτες, μία στη σημερινή λέσχη αξιωματικών, όπου υπήρχε παλιά ξύλινη πόρτα και η άλλη στη γέφυρα.
Η οδός Ολγάνου, με τα παλιά σπίτια και τα αρχοντικά με εβραϊκές επιγραφές, λουλούδια και γιρλάντες να ορθώνονται αριστερά και δεξιά, αποτελεί το κέντρο της συνοικίας.
Τα σπίτια της συνοικίας έχουν αρχιτεκτονικά στοιχεία ίδια με αυτά των Χριστιανικών και Τουρκικών σπιτιών στην πόλη. Τα εξωτερικά των σπιτιών ήταν διακοσμημένα με παραστάσεις από τον φυτικό κόσμο και με γεωμετρικά σχήματα.
Το εξωτερικό ήταν βαμμένο με μπλε ανοιχτό ή σκούρο χρώμα, της ελπίδας και της ασφάλειας, για να αντιπροσωπεύει τον ήλιο και «για αυτό που υπάρχει εκεί επάνω» όπως έλεγαν οι μυστικιστές της εποχής εκείνης. Μερικά από τα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία των σπιτιών της Μπαρμπούτας, είναι οι αρχιτεκτονικές προεξοχές (σαχνισιά). 'Αλλο σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι η έλλειψη καμινάδων από τα εβραϊκά σπίτια, γιατί οι Εβραίοι δεν συνήθιζαν τα τζάκια.
Χρησιμοποιούσαν για τη θέρμανση των σπιτιών τους μεγάλα μαγκάλια με ρόδες. Σπίτια όπως του πλούσιου έμπορου Μπέκα έχουν στοιχεία μπαρόκ και ροκοκό. Ανάμεσα σε άλλα το αρχοντικό Μπόζογλου, που κτίστηκε στις αρχές του 20αιώνα και είναι το μοναδικό εβραϊκό σπίτι με νεοκλασικά στοιχεία και σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και το Σύλλογο Βλάχων.
Επίσης το κτίριο Αναστασίου, το τελευταίο σπίτι της εβραϊκής συνοικίας που ανήκε στο ραβίνο της εποχής.
Κτίστηκε το 1882, όπως μαρτυρά η επιγραφή στην κορυφή του. Σήμερα στεγάζει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Ημαθίας. Οι Εβραίοι που κυρίως ήταν τραπεζίτες και έμποροι, έφυγαν με τον Πόλεμο. Σήμερα, η κοινότητα δεν υπάρχει εκτός από λίγες οικογένειες. Τα τελευταία χρόνια με παρέμβαση του Δήμου της Βέροιας συνεχίζεται η αναστύλωση και αναπαλαίωση των κτιρίων και γίνεται προσπάθεια να ξαναζωντανέψει η συνοικία με πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Οι Βυζαντινές Εκκλησίες
Η Βέροια, μία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες σε ευρωπαϊκό έδαφος με ιδρυτή τον Απόστολο Παύλο, τύχαινε να βρίσκεται στην ενδοχώρα μιας κραταιάς αυτοκρατορίας που παρείχε γαλήνη και αταραξία στους κόλπους της.
Οι εκκλησίες που χτίστηκαν στη διάρκεια της τουρκοκρατίας και βρίσκονται συνήθως μέσα σε αυλές κρύβονται από τις προσόψεις των σπιτιών. Όντας στη σκιά δύο σημαντικών πόλεων της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη και την Καστοριά, για χρόνια ο βυζαντινός της πλούτος έμενε άγνωστος.
Το 1859 ο ερευνητής A. Delacoulonche αφήνει μια καταγραφή της ενοριακής διαίρεσης της Βέροιας και το 1908 ο περιηγητής A. Styck αφήνει συστηματικό κατάλογο του μνημειακού της πλούτου. Κατά την απελευθέρωση της πόλης από την Οθωμανική κυριαρχία το 1912, οι εκκλησίες που καταγράφηκαν ήταν 72.
Σήμερα, στον ιστορικό της ιστό η πόλη σώζει 48 ναούς οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Από αυτούς οι 39 έχουν τοιχογραφίες και οι υπόλοιποι είναι κτίσματα του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα.
Ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από αυτές, ήταν αρχικά ιδιωτικοί ναοί και ανήκαν σε οικογένειες αξιωματούχων που συνδέονταν με την αυτοκρατορική οικογένεια και ζούσαν στη Βέροια.
Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, αν εξαιρέσει κανείς την Παλιά Μητρόπολη και το ναό των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττας, είναι μονότονη σε δύο αρχιτεκτονικούς τύπους, της τρίκλιτης βασιλικής και του μονόχωρου ναού.
Λειτουργώντας αδιάκοπα στο χρόνο, συνοδοιπορώντας και σήμερα με την καθημερινότητα της πόλης, τα βυζαντινά μνημεία έχουν δεχθεί ποικίλες επεμβάσεις και ελάχιστα διατηρούν άθικτη την αρχική τους μορφή.
Το πρώτο σωζόμενο μνημείο της πόλης, η Παλιά Μητρόπολη χρονολογείται στον 11ο αιώνα και είναι το καύχημα της ιστορίας και της τέχνης της πόλης. Υπήρξε κτίσμα της φροντίδας του Νικήτα πιθανότατα στη δεκαετία του 1070-1080. Εκτός από το αρχιτεκτόνημα και κάποια γλυπτά τίποτε δεν έχει διασωθεί από κάποιο ζωγραφικό διάκοσμο εκείνης της περιόδου. Πρώτα δείγματα μονόχωρου ναού είναι ο ναός του Χριστού.
Αργότερα, στον 14ο αιώνα ιδρύονται οι ναοί της Αγ. Παρασκευής και του Αγίου Προκοπίου.
Ο προσεκτικά κρυμμένος θησαυρός των ναών της Βέροιας είναι ο πλούτος της σε τοιχογραφίες και σε εικόνες, τις «Χάρες» όπως τις ονομάζουν στη Βέροια και εισάγει με τις ποικίλες φάσεις της ζωγραφικής της σε θέματα τέχνης του 12ου 13ου και 14ου αιώνα, προσφέροντας υψηλής ποιότητας έργα με ανυπολόγιστη αξία στη μελέτη της εξέλιξης της βυζαντινής τέχνης.
Πολλές από τις βυζαντινές εικόνες εκτίθενται στο βυζαντινό μουσείο της Βέροιας. Σπουδαίες είναι οι τοιχογραφίες ενός άλλου μνημείου της πόλης, του Αγίου Βλασίου. Επίσης οι τοιχογραφίες του Αγίου Σάββα της Κυριώτισσας είναι ένα εντυπωσιακό έργο.
Τα πρόσωπα των Αγίων της Αγίας Παρασκευής, η ζωγραφική του ενοριακού ναού Αγ. Γεωργίου, αναδεικνύουν μια υψηλού επιπέδου τεχνική σε σχέδιο και χρώμα. Επίσης τα ζωγραφικά σύνολα του 15ου αιώνα, όπως οι τοιχογραφίες στην Παναγιά Χαβιαράς αποτελούν θησαυρό για την πόλη.
Από τις παλιότερες εκκλησίες τέλος ξεχωρίζουν η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, 12ου αι., με ενδιαφέρουσες αγιογραφίες και του Χριστού, η πιο γνωστή βεροιώτικη εκκλησία, οι αγιογραφίες της οποίας αποτελούν δείγμα παλαιολόγειας ζωγραφικής.

Σημεία της Πόλης

Οθωμανικά Μνημεία

Όταν εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι στην πόλη μετέτρεψαν παλιές εκκλησίες σε τζαμιά. Ανάμεσα σ'Α αυτές ήταν και η Παλιά Μητρόπολη, το Χουνκιάρ τζασίμι, το Καζακτσί και το Ορτά Τζαμί ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του τύπου του που χρονολογείται στο α' μισό του 15ου αιώνα. Το Μεντρεσέ Τζαμί βρίσκεται απέναντι από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου και ξεχωρίζει με τον πανύψηλο μιναρέ του. Χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και πήρε το όνομά του από τον παρακείμενο μεντρεσέ, το μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο.

Βήμα Αποστόλου Παύλου

Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος ήρθε το 50-51μ.Χ. και κήρυξε δύο φορές στη Βέροια τη νέα χριστιανική πίστη. O τόπος στον οποίο μίλησε, μπροστά από το Τζαμί Μεντρεσέ, ένα πέτρινο κτίσμα διακοσμημένο με πολύχρωμα μεγάλα ψηφιδωτά σώζεται ως το «Βήμα» του Αποστόλου Παύλου. Ο χώρος αυτός σημείο αναφοράς στην εκκλησιαστική ιστορία της Βέροιας κατά την πρώτη περίοδο του χριστιανισμού βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλης. Κάθε Ιούνιο πραγματοποιούνται στο χώρο αυτό λατρευτικές εκδηλώσεις τα «Παύλεια».

Τα τείχη της αρχαίας πόλης

Τα σωζόμενα τείχη περιβάλλουν την πόλη από τη νοτιοδυτική, τη νότια, την ανατολική και τη βόρεια πλευρά της. Στην πλατεία Ωρολογίου σώζονται τμήματα του κάστρου. Κοντά στην βορειοανατολική είσοδο της πόλης διακρίνεται εντυπωσιακός πύργος του 3ου αι. μ.Χ., με εντοιχισμένα επιτύμβια ανάγλυφα και βωμούς παλαιότερων χρόνων.

Αρχοντικό Μπέκα

Το κτίριο που κτίσθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και διαθέτει υπόγειο και δύο ορόφους, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της παλιότερης αρχιτεκτονικής που επικράτησε στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο. Το 1995 αγοράστηκε από τον Δήμο Βέροιας και σήμερα φιλοξενεί το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Βαλκανικής Αρχιτεκτονικής καθώς και το αρχείο του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου.

Εβραϊκή Συναγωγή

Στο τέρμα της οδού Ολγάνου στη βορειοδυτική πλευρά του εσωτερικού της εβραϊκής συνοικίας δίπλα στην όχθη του Τριποτάμου βρίσκεται το πέτρινο κτίριο της Συναγωγής με περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο. Τέσσερις κίονες στο κέντρο του χώρου ορίζουν το Βήμα (Τεβά), ενώ το Ιερό (Εχάλ) βρίσκεται στον ανατολικό τοίχο. Το πάτωμα είναι φτιαγμένο από ξύλινες σανίδες και στο κέντρο είναι διακοσμημένο με μωσαϊκά διακοσμητικά πλακάκια. Πίσω από τη συναγωγή διασώζεται ακόμη το μικβέ (θρησκευτικός λουτρώνας). Σε αντίθεση με τις χριστιανικές συνοικίες που είχαν την εκκλησία στη μέση, στην Εβραϊκή συνοικία η Συναγωγή ήταν στην ίδια σειρά με τα σπίτια. Σήμερα η συναγωγή είναι κλειστή και ανοίγει μονάχα όταν Εβραίοι ταξιδεύουν και έρχονται εδώ για να προσευχηθούν.

Πηγή: Express.gr

"Βρείτε τα με την Ελλάδα"

"Δεν θα μας συντρίψει η απόφαση της ΕΕ" δηλώνει ο Γκρούεφσκι ενώ οι πρέσβεις της Ε.Ε. και της Σουηδίας στα Σκόπια Φουέρε και Λαρς Φρίντεν ζητούν εντατικοποίηση των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας

Την εντατικοποίηση των συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας ζήτησαν σήμερα οι πρέσβεις της Ε.Ε. και της Σουηδίας στα Σκόπια Ερβεν Φουέρε και Λαρς Φρίντεν, σε γεύμα εργασίας που είχαν με τους επικεφαλής των κομμάτων της ΠΓΔΜ με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού και προέδρου του VMRO-DPMNE στο σπίτι του Φουέρε.

"Να ενταθούν οι επαφές με την Ελλάδα"


Στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με τον κ. Φουέρε, ήταν να επισημανθούν τα μηνύματα που διαβιβάζονται από το Συμβούλιο της ΕΕ για την ΠΓΔΜ.
«Κατανοούμε την απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία αλλά από την άλλη πλευρά υπογραμμίσαμε τις βασικές πτυχές της απόφασης του Συμβουλίου και καλέσαμε τον πρωθυπουργό και τους ηγέτες των κομμάτων της FYROM να εργαστούν με πνεύμα συναίνεσης για να υπερκερασθούν τα υφιστάμενα προβλήματα και να ενταθούν οι επαφές με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης», είπε ο κ. Φουέρε.
Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρέσβης, εκ μέρους της απερχόμενης προεδρίας της ΕΕ, εκτίμησε ότι συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελούν ευκαιρία για πρόοδο, η οποία πρέπει να επιτευχθεί στους επόμενους έξι μήνες.

Γκρούεφσκι: Υπάρχουν ακόμα ελπίδες

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες, τα δε συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, δίνουν ελπίδες ότι κάτι θα μπορούσε να επιτευχθεί κατά τους επόμενους έξι μήνες.
Ο κ. Γκρούεβσκι στηλίτευσε στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στις δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι έχουν εποικοδομητικές προτάσεις και ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να λύσει το θέμα της ονομασίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είπε. Είπε ότι δεν συμφωνεί μαζί τους και ότι υπονομεύουν συνεχώς τις θέσεις της κυβέρνησης με τις δημόσιες δηλώσεις τους.
«Γνωρίζουμε ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η Ελλάδα και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό» είπε προσθέτοντας ότι η χώρα του θα αναζητήσει τρόπους για να βρεθεί λύση.
«Η απόφαση δεν θα μας συντρίψει», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει σταθερή βούληση για επανέναρξη των προσπαθειών μας προς την κατεύθυνση της ευρω-ατλαντικής ένταξης.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. είπε ότι η ουσία της απόφασης των Βρυξελλών είναι η ίδια με εκείνη που επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και η διαφορά είναι μόνο στη μορφή.
«Λέω ότι η ουσία είναι η ίδια διότι, ανεξαρτήτα από την φράση ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο εξάμηνο, εμείς γνωρίζουμε ότι θα αποκλειστούμε με τον ίδιο τρόπο όπως στο Βουκουρέστι, αν η λύση δεν βρεθεί με την Ελλάδα μέσα στην περίοδο των έξι μηνών" είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έκανε κατάχρηση της θέσης της.


Γραφείο "Εθνους", Θεσσαλονίκη


Η Τουρκία επιχειρεί να 'γκριζάρει' το Αιγαίο

Η Τουρκία μπλοκάρει το υποστρατηγείο Λάρισας

Η Αγκυρα επιδιώκει να το απομονώσει από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που προβλέπονται στη νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Μπλόκο» στο νατοϊκό υποστρατηγείο της Λάρισας επιχειρεί η Αγκυρα, με σκοπό να κάνει άλλο ένα βήμα προς τον μείζονα στόχο της: το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», η Τουρκία επιδιώκει να απομονώσει το συγκεκριμένο CΑΟC από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που προβλέπονται στη νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ και αναμένεται να εγκριθούν εντός του 2010. Με τον τρόπο αυτόν η τουρκική πλευρά θέλει να καταδείξει ότι η περιοχή του Αιγαίου συνιστά ειδική περίπτωση εντός της Συμμαχίας, επομένως απαιτείται και ειδικό καθεστώς για τη διαχείριση της επιχειρησιακής ευθύνης στον εναέριο χώρο του Αρχιπελάγους.

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι «η Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την ευόδωση των τουρκικών σχεδιασμών», αλλά οι επόμενοι μήνες αναμένονται με ενδιαφέρον. Και αυτό καθώς η θέση της Αγκυρας εντός του ΝΑΤΟ εμφανίζεται αναβαθμισμένη, κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Οι τουρκικές αντιρρήσεις διατυπώθηκαν αρχικά πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο ομάδας εργασίας που ασχολείται με τη νέα στρατιωτική δομή της Συμμαχίας. Συγκεκριμένα, η αφορμή την οποία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η Αγκυρα είναι η διαφωνία που υπάρχει με την Ελλάδα στο θέμα της επιχειρησιακής διασύνδεσης (connectivity) των CΑΟC με ραντάρ σε Ελλάδα και Τουρκία. Η Αγκυρα επιθυμεί να εντάξει στα ραντάρ που θα διασυνδεθούν ορισμένα που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές με σκοπό αυτά «να βλέπουν» όσο βαθύτερα γίνεται προς δυσμάς. Η Αθήνα απορρίπτει το αίτημα αυτό, διότι διαβλέπει ότι η τουρκική στάση εκπορεύεται από την πάγια θέση της «να μοιράσει το Αιγαίο στη μέση». Η Τουρκία ισχυρίζεται λοιπόν ότι η υπόλοιπη νατοϊκή δομή μπορεί να προχωρήσει, αλλά το CΑΟC της Λάρισας θα μείνει προς το παρόν εκτός ρυθμίσεων ώσπου να επιλυθούν όλα τα σχετικά με αυτό ζητήματα.

Η εξέλιξη αυτή είναι το τελευταίο σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που έχει έρθει στην επιφάνεια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα στρατιωτική δομή της Ατλαντικής Συμμαχίας. Μία από τις αρχές της νέας δομής είναι η εναλλαγή διοικητών στα πολυεθνικά CΑΟC, τα οποία από 10 προβλέπεται να μειωθούν σε τέσσερα. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε κατ΄ αρχήν συμφωνία σε επίπεδο Στρατιωτικής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2009 για εναλλαγή ανά εξάμηνο έλληνα και τούρκου διοικητή στο υποστρατηγείο της Λάρισας (το οποίο μετονομάζεται από CΑΟC-7 που είναι σήμερα σε CΑΟC-4).

Η εκ περιτροπής διοίκηση του CΑΟC της Λάρισας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι αυτή η εξέλιξη εξισορροπείτο από το ότι η Αθήνα είχε εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα την παρουσία έλληνα διοικητή στη Λάρισα για τα πρώτα δύο χρόνια μετά την έγκριση της νέας δομής, καθώς και τη θέση του επιτελάρχη στο νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης (επικεφαλής του οποίου είναι αμερικανός πτέραρχος).

Η κατάσταση αυτή περιεπλάκη όμως λίγους μήνες αργότερα, σε συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής τον Μάιο του 2009. Ενώ λοιπόν είχε αρχικά συμφωνηθεί ότι όταν θα ορίζεται έλληνας διοικητής στο CΑΟC της Λάρισας υποδιοικητής θα είναι Αμερικανός, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπαναχώρησαν και δήλωσαν ότι παραχωρούν τη θέση στους Τούρκους. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, οι Τούρκοι θα έχουν το ένα εξάμηνο τη διοίκηση του υποστρατηγείου, ενώ όταν θα υπάρχει έλληνας διοικητής αυτοί θα έχουν τη θέση του υποδιοικητή.

Η απόφαση για την οριστική έγκριση της νέας δομής εκκρεμεί στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Επειτα όμως από την τελευταία κίνηση της Αγκυρας, αλλά και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επανεξετάσει τα περί τούρκου υποδιοικητή στη Λάρισα, η κατάσταση περιπλέκεται. Η Αθήνα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, προσανατολίζεται να ζητήσει από τους Αμερικανούς να αναλάβουν ξανά τη θέση του υποδιοικητή, χωρίς όμως να αποκλείει και άλλες λύσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπ. Βούγιας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου σχετικά με την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου στην περιοχή Ουτζά της Λέσβου για την κατασκευή ενός πρότυπου κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Έρωτες παντού, Ερωτες για πάντα

Η σφαιρικότερη έως σήμερα έκθεση με θέμα τον ερωτισμό στην αρχαία Ελλάδα εγκαινιάστηκε χθες στο Κυκλαδικό Μουσείο

Κείμενο: ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Μικρές πήλινες ή μαρμάρινες φιγούρες που ανοίγουν με χάρη τα φτερά τους τοξεύουν τα ανυποψίαστα θύματα, κάνουν αταξίες (τέτοιες που επισύρουν την τιμωρία από τη μητέρα τους), αγκαλιάζουν θερμά το ταίρι τους, την Ψυχή, αλλά και κάποτε τη βασανίζουν. Πλημμυρίζει από αυτές τις πανέμορφες φιγούρες το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ερωτες παντού, Ερωτες για πάντα.
«Ο Ερως από τη “Θεογονία” του Ησίοδου στην ύστερη αρχαιότητα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ, παρουσιάζοντας στην Ελλάδα τον θεό Ερωτα στη σφαιρικότερη ανάγνωση που έχει γίνει ποτέ. Γιατί οι πτυχές του Ερωτα είναι πολλές, φιλοσοφικές και πνευματικές, αλλά και καθαρά ρεαλιστικές και καθημερινές. Και στην έκθεση καμία δεν υπολείπεται της άλλης. Βαθιά ερωτική, ενίοτε και τολμηρή είναι αυτή η έκθεση, η οποία κατορθώνει ωστόσο χάρη στην απαλλαγμένη από ενοχές αλλά και από προκλήσεις προσέγγισή της να προσφέρει στον επισκέπτη την ομορφιά της αρχαίας τέχνης αφενός και ένα πλήθος πληροφοριών αφετέρου.

Οπως είπε άλλωστε χθες ο διευθυντής του μουσείου καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης, επιμελητής της έκθεσης με τη συνεργασία του αρχαιολόγου κ. Γιώργου Τασούλα, «ήταν ένα τόλμημα που επέβαλλε την πιο τίμια προσέγγιση που γίνεται». Στόχος που πραγματοποιείται μέσα από τα 272 έργα μιας μακράς περιόδου, από τον 6ο αιώνα π.Χ. ως τον 4ο αιώνα μ.Χ., τα οποία έφθασαν στην Αθήνα από 50 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόκειται για αναπαραστάσεις του Ερωτα σε όλες τις μορφές με τις οποίες τον αντιλαμβάνονταν οι Ελληνες- ως θεϊκό πρόσωπο, ως ανθρώπινη αξία και ως καθημερινή πράξη- και οι οποίες αποδίδονταν σε ειδώλια, ανάγλυφα και γλυπτά, απεικονίσεις αγγείων (είναι και οι πληρέστερες καταγραφές), σφραγίσματα, κοσμήματα, αντικείμενα καθημερινής ή λατρευτικής χρήσης.

Ερως ο κάλλιστος, ο λυσιμελής (αυτός που σου παραλύει τα μέλη), ο πυρίδρομος (που αφήνει φωτιά στο πέρασμά του), ο γλυκύπικρος, ο αβρός, ο τακερός (που σε κάνει να λιώνεις), ο διφυής (που έχει δύο φύσεις), ο αλγεσίδωρος (που φέρνει πόνο), ο σχέτλιος (ο ανελέητος), ο ανίκατος (ο ακαταμάχητος), αλλά και χρυσόπτερος (ο Ανακρέων αναφέρει κατηγορηματικά ότι τα φτερά του ήταν χρυσά) είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς των αρχαίων Ελλήνων για τον γιο της Αφροδίτης. Και παρ΄ ότι η απεικόνισή του με ανθρώπινη μορφή μάλλον άργησε να εμφανισθεί, τον 6ο αιώνα π.Χ. συγκεκριμένα, έκτοτε η επικράτησή του υπήρξε αδιαμφισβήτητη.

Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε εννέα ενότητες, οι οποίες παραπέμπουν, όπως είπε ο κ. Σταμπολίδης, στις εννέα σφαίρες της πλατωνικής μουσικής θεωρίας που εδράζεται στα παλαιότερα σχήματα του Πυθαγόρα, αλλά και στον αριθμό των Μουσών: Ερως και Αφροδίτη, Ιδιότητες και δραστηριότητες του Ερωτα, Ερωτες και γάμοι θεών και ηρώων, Ερωτες και γάμοι θνητών, Ερωτες που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας, Αγοραίοι έρωτες, Ομοιοι έρωτες, Βουκολικοί έρωτες, Ιθυφαλλικές θεότητες και φαλλικά σύμβολα.

Το μαρμάρινο άγαλμα του Ερωτα τοξότη, που ήρθε από το Λούβρο, το μαρμάρινο επίσης σύμπλεγμα του Ερωτα και της Ψυχής που ετοιμάζονται να ανταλλάξουν φιλί (από τα Μουσεία του Καπιτωλίου της Ρώμης), το μαρμάρινο ανάγλυφο που απεικονίζει την ερωτική συνεύρεση της Λήδας με τον Δία μεταμορφωμένο σε κύκνο, ένας μικρός μαρμάρινος Ερωτας που κοιμάται ήσυχα σε ένα καλάθι με άνθη, το χάλκινο ειδώλιο του θεού που κλαίει γιατί στους καρπούς του φέρει δεσμά είναι μερικά από τα ωραιότερα έργα της έκθεσης. Μένει ο καθένας να ανακαλύψει τα «δικά» του. Να σημειωθεί ότι η έκθεση πραγματοποιείται χάρις στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με την υποστήριξη της Cosmote, ο κατάλογος χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, ενώ η εφημερίδα «Το Βήμα» και το in. gr είναι χορηγοί επικοινωνίας, όπως και η ΕΡΤ. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 5 Απριλίου 2010.



Ερωτικές συνευρέσεις... στον όροφο

Αρχέγονο στοιχείο της δημιουργίας κατά τον Ησίοδο, ο έρωτας παρουσιάζεται στον όροφο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από αντικείμενα που απεικονίζουν τις μορφές της ερωτικής πράξης κατά την αρχαιότητα. Είναι σκηνές ένωσης θεών, ηρώων και ανθρώπων, αναπαραστάσεις ρεαλιστικές για ένα βασικό κομμάτι της ζωής, που δεν είχε λόγο- ή τουλάχιστον τους ίδιους με τους σημερινούς λόγους- να κρύβεται. Αλλοι κανόνες, άλλα ήθη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και τότε νόμοι που καθόριζαν το πρέπον και το μη πρέπον. Εδώ βρίσκονται πάντως όλες οι απαντήσεις για το σεξ στην αρχαιότητα: Η ερωτική συνεύρεση μεταξύ ετεροφύλων αλλά και ομοφύλων, με τον διαχωρισμό μάλιστα ανάμεσα στην επιτρεπτή ερωτική στάση μεταξύ δύο ανδρών και στην τιμωρούμενη από τον νόμο, επίσης ο αγοραίος έρωτας και τα διαφορετικά είδη στα οποία ανήκαν οι πόρνες- εδώ βρίσκεται και η αναπαράσταση ενός δωματίου πορνείου της Πομπηίας-, περιπτώσεις κτηνοβασίας και, τέλος, οι ιθυφαλλικοί θεοί και τα φαλλικά ομοιώματα, που σήμερα μπορεί να σοκάρουν, στην αρχαιότητα όμως ήταν πλήρως αποδεκτά αποτροπαϊκά σύμβολα για το κακό ή και σύμβολα ευγονίας. Αν και είναι αναμενόμενο ότι οι σκηνές ερωτικής συνεύρεσης θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού, στο τμήμα αυτό της έκθεσης μπορεί επίσης να απολαύσει κανείς την αμεσότητα του σχεδίου των αρχαίων εικονογράφων ή να χαμογελάσει με το χιούμορ- όπως διαβάζεται σήμερα- των αγγειοπλαστών. Αλλωστε δεν εκτίθεται τίποτε που να μην είναι γνωστό στον άνθρωπο από καταβολής κόσμου.

11.12.09

Θ. Πάγκαλος: Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ιδιομορφίες

Πηγή: ΑΠΕ
Στις 'ιδιομορφίες' της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, διαχωρίζοντας τα 'μέτωπα' από τις 'προκλήσεις' στο διπλωματικό στίβο, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητα της οικονομικής αυθυπαρξίας της χώρας.
Ο κ. Πάγκαλος εκφώνησε ομιλία σε ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για τις Προκλήσεις της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής, που φιλοξενείται στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών, τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής του ΙΔΙΣ Παν.Ρουμελιώτης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα τρία μέτωπα, όπως είπε, τα οποία έχει ανοιχτά η χώρα, το Κυπριακό πρόβλημα (το οποίο βέβαια για να οδηγηθεί σε λύση απαιτούνται οι αποφάσεις του κυπριακού λαού), το θέμα της εθνικής της κυριαρχίας, και το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
'Με αυτά απασχολούμε τον κόσμο στην Ευρώπη. Αλήθεια οι υπόλοιποι 26 με πόσα μας απασχολούν;' αναρωτήθηκε ο κ. Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ιδιόμορφη για τους παραπάνω λόγους.
Επισήμανε ωστόσο ότι μπορεί τα μέτωπα να είναι τρία, όμως η πρόκληση είναι μία. 'Έχουμε μία πρόκληση. Να κλείσουμε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω μέτωπα. Μας βάζουν και τα τρία σε θέση άμυνας και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις για να φύγουμε από καταστάσεις στις οποίες βρεθήκαμε λόγω σφαλμάτων ή αδικημάτων του παρελθόντος', είπε ο κ. Πάγκαλος.
Ο κ. Πάγκαλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές επιδόσεις μιας χώρας που ασκεί διπλωματία και είπε ότι :
'Δεν μπορείς να είσαι παρών και να επηρεάζεις τις εξελίξεις αν δεν έχεις οικονομική αυθυπαρξία.... Όσο σοφή διπλωματία και αν ασκείς, δεν μπορείς να ξεπεράσεις το γεγονός ότι εξαρτάσαι από άλλους'.
'Είμαστε μία χώρα χρεωμένη, που ζει με δανεικά.Αρκετά με αυτό το παραμύθι της νεολαιίστικης πρωτοπορίας...
Είναι τεράστιο το πρόβλημα της οικονομικής αυθυπαρξίας...
Μπορούμε να κάνουμε σοβαρή διπλωματία, αλλά πρέπει να αποκτήσουμε οικονομική αυθυπαρξία', δήλωσε ο κ. Πάγκαλος απευθυνόμενος στο κατάμεστο από φοιτητές, αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι κάθε χώρα έχει μια προοπτική για το μέλλον, ότι διεκδικεί ένα ρόλο και αναφέρθηκε στον μελλοντικό ρόλο της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας κι ενδεχομένως της Βραζιλίας.
'Υπάρχουν χώρες μεσαίες (χώρες της ΕΕ) που θα παίξουν περιφερειακό ρόλο και κάποιες άλλες που δεν έχουν γεωγραφικό πλεονέκτημα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στον σύγχρονο κόσμο', δήλωσε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της ενέργειας, στο οποίο πρόσθεσε
'η Ελλάδα δεν παίζει ρόλο. Η Τουρκία παίζει ρόλο στον έλεγχο των πηγών και στη διαχείριση των αγωγών μεταφοράς της ενέργειας'.
'Ποιό μπορεί να είναι το πρόσωπο που μπορεί να δείξει η Ελλάδα; αναρωτήθηκε για να απαντήσει αμέσως: 'Η προστασία του περιβάλλοντος'.
Κι εδώ δεν χρειάζονται χρήματα, χρειάζονται αλλαγές στο πολιτικό εποικοδόμημα και αλλαγές στην Παιδεία και τη νοοτροπία για να αποκτήσει αυτό το πρόσωπο, επισήμανε. Γι’ αυτό 'πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όσο μπορούμε για να πείσουμε, με υποστολή της σημαίας της εθνικής φλυαρίας, περιστολή της πολυλογίας, στόχευση και διαμόρφωση των στόχων που προανέφερα' για να καταλάβει η χώρα τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή κοινότητα.
Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε τέλος την ανάγκη της Ελλάδας να διατηρεί ισχυρή παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και ναυτιλίας, που κοστίζει πολύ, αλλά όπως είπε, αυτές οι δαπάνες απαξιώνονται γρήγορα, και μεταφέροντας την εμπειρία του από τα ΚΥΣΕΑ πρόσθεσε, ότι συχνά πρέπει μάλιστα να αναθεωρούνται γιατί τα οπλικά συστήματα εκσυγχρονίζονται και ξεπερνιούνται.
Στόχος πρέπει να είναι, κατέληξε ο κ. Θ. Πάγκαλος να εκτείνουμε το διπλωματικό μας μέτωπο έτσι ώστε να απομακρύνεται από εμάς το ενδεχόμενο δημιουργίας τετελεσμένων.

http://www.express.gr/news/politics/243336oz_20091210243336.php3

Οι ωραίοι Έλληνες του Βανκούβερ

«Beautiful British Columbia» (Όμορφη Βρετανική Κολομβία), αναγράφουν οι πινακίδες όλων των αυτοκινήτων αυτής της όμορφης επαρχίας του Καναδά, με πρωτεύουσα το Βανκούβερ, που απλώνεται στις όχθες του Ειρηνικού Ωκεανού. Και δεν έχουν άδικο που επαίρονται οι κάτοικοί της, καθώς πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο, δημοφιλή τουριστικό προορισμό για επισκέπτες, από κάθε γωνιά της γης.

Το Βανκούβερ, που το Φεβρουάριο του 2010 θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι μία πανέμορφη, υπερσύγχρονη πόλη, η τρίτη μεγαλύτερη στον Καναδά- μετά το Τορόντο και το Μόντρεαλ- με δύο εκατομμύρια κατοίκους.Με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζουν οι φράχτες των σπιτιών, από

πελώρια δένδρα. Οικονομικό κέντρο, με το λιμάνι της να αποτελεί σημαντικό κόμβο επικοινωνίας, που καλύπτει το 40% των εμπορικών ανταλλαγών της Βορειοαμερικανικής ηπείρου με την Ασία, ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.
Οι καλαίσθητοι ουρανοξύστες συνυπάρχουν με τα ωραία νεοκλασικά κτίρια, πλάι στα πάρκα της πόλης, που τα στολίζουν τεράστια αιωνόβια δέντρα. Τα περισσότερα απ' αυτά βρίσκονται στο φημισμένο Stanley Park (Στάνλεϊ Παρκ), το μεγαλύτερο της Βόρειας Αμερικής, με συνολική έκταση 1.000 εκταρίων και πανδαισία βλάστησης.
Το πάρκο έχει αξιοποιηθεί εξ ολοκλήρου και προσφέρεται για αναψυχή. Λίμνες με κύκνους, κήποι με τριαντάφυλλα, λέσχες γιότινγκ, ενυδρείο με 56.000 θαλασσινά ζώα, ζωολογικός κήπος, παραλίες και πληθώρα άλλων χώρων αναψυχής συνθέτουν τον ιδανικό τόπο, με το «γλυκό» κλίμα. Το τοπίο συμπληρώνει η μεγαλύτερη γέφυρα για πεζούς στον κόσμο, η Capilano Bridge (Καπιλάνο Μπριτζ).

Το Βανκούβερ ιδρύθηκε το 1886 σε τοποθεσίες, όπου στάθμευαν Ινδιάνοι, γι αυτό και η ινδιάνικη τέχνη δεσπόζει παντού. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η Πινακοθήκη και το Δημοτικό Μουσείο «φιλοξενούν» συλλογές καναδικής και ινδιάνικης τέχνης, ενώ παντού, σε δρόμους και πάρκα, συναντά κανείς ινδιάνικες φιγούρες, που παριστάνουν ανθρώπινες μορφές, ζώα και πουλιά.
Οι κάτοικοι της πόλης παρουσιάζουν εθνική πολυμορφία, αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 52% έχουν άλλη μητρική γλώσσα από τα αγγλικά. Μεταξύ αυτών, οι «ωραίοι Έλληνες», που συναντήσαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας, ύστερα από πρόσκληση του Συντονιστή της Περιφέρειας ΣΑΕ Καναδά, Κώστα Μενεγάκη, ο οποίος επέλεξε το Βανκούβερ για τη Β΄ Τακτική Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Περιφέρειας.
Μία συνάντηση παράδειγμα καλής συνεργασίας ομογενειακών οργανώσεων, καθώς, για πρώτη φορά, συμμετείχαν σ' αυτή οι πρόεδροι των τριών μεγάλων αστικών Ελληνικών Κοινοτήτων (Τορόντο, Μόντρεαλ και Βανκούβερ), του Εθνικού Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, των Επαρχιακών Κογκρέσων και της ΠΣΕΚΑ Καναδά, όπως και τα Μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου του Δικτύου Νεολαίας της Περιφέρειας, που αναπτύσσεται δυναμικά.

Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Μενεγάκη, που στόχο έχει το συντονισμό των δραστηριοτήτων όλων των ομογενειακών φορέων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Ελληνισμού του Καναδά, χαιρετίστηκε απ΄ όλους τους συμμετέχοντες, που έκαναν λόγο για σταθμό στην περαιτέρω πορεία του ελληνισμού στη χώρα.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η Ελληνική Κοινότητα Βανκούβερ στην αποστολή, στην οποία συμμετείχε και η δημοσιογράφος Λουκία Τζάλα, από τα Ιωάννινα, εκδότρια της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγώνας», η οποία πάντα επιδιώκει να συναντά Ηπειρώτες σε κάθε γωνιά της γης. Και στο Βανκούβερ, αν και δεν έχουν δικό τους σύλλογο, υπάρχουν πολλοί.
Στην ευρύτερη περιοχή του Βανκούβερ ζουν, σήμερα, περίπου 15.000 Έλληνες ομογενείς. Η ομογένεια του Δυτικού Καναδά, εκτός από το Βανκούβερ, είναι κυρίως συγκεντρωμένη στις πόλεις Βικτώρια, Κάλγκαρι, Έντμοντον, Ριτζάινα, και Σάσκατουν, ενώ η μεγαλύτερη συγκέντρωση, σε επίπεδο Επαρχιών, εμφανίζεται στη Βρετανική Κολομβία.

Σε γενικές γραμμές, η ομογένεια είναι οικονομικά εύρωστη. Οι περισσότεροι ομογενείς ασχολούνται με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολλοί είναι εστιάτορες ή καταστηματάρχες. Υπάρχουν, επίσης, βιοτέχνες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ταξιδιωτικών γραφείων, έμποροι γούνας, επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί κ.ά), και αρκετοί καθηγητές στα Πανεπιστήμια U.B.C. και Simon Fraser (Σάιμον Φρέιζερ), όπου λειτουργεί και Έδρα Ελληνικών Σπουδών. Από τις νεώτερες γενιές, πολλοί διαπρέπουν ως στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων κι άλλοι στους τομείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των Τεχνών.

Στο Βανκούβερ λειτουργεί, από το 1976, Άμισθο Προξενείο, που από το 2008 αναβαθμίστηκε σε Γενικό, με Πρόξενο τον Γεώργιο Αϋφαντή.
Το ελληνικό «παρών» στα δρώμενα του Βανκούβερ
Μικρές, ανθρώπινες συγκινητικές ιστορίες συνθέτουν την πορεία της ελληνικής κοινότητας Βανκούβερ, μίας από τις πιο ιστορικές κοινότητες στον Καναδά, με έτος ίδρυσης το 1927.

Στις συναντήσεις μας με τους ομογενείς, στο πρότυπο Κοινοτικό Κέντρο, μετά την Κυριακάτικη λειτουργία στον υπέροχο ναό του Αγ. Γεωργίου, στο Κιτσιλάνο, οι ιστορίες του χθες φορτίζουν συναισθηματικά και σμίγουν με τις δεκάδες ερωτήσεις των ομογενών μας, καθώς θέλουν να μάθουν από.. . πρώτο χέρι νέα από την πατρίδα.
Οι μεγαλύτεροι, μας εξομολογούνται ότι ήρθαν για λίγο, όπως πίστευε ο κάθε Έλληνας μετανάστης που έφευγε από την πατρίδα, και δεν περίμεναν ότι τελικά θα γεράσουν εκεί. Ωστόσο, ο υπέροχος αυτός τόπος έγινε δεύτερη πατρίδα τους, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους να έχουν ενταχθεί πλήρως στην τοπική κοινωνία, έχοντας φροντίσει να πάρουν καλή μόρφωση.
Η Ελλάδα, όμως, είναι πάντα στα χείλη και την καρδιά όλων, ακόμα και των αλλοεθνών, που έχουν συνάψει γάμους με ομογενείς μας. Από τους 100 γάμους οι 70 είναι μεικτοί, θα μας πει ο πατέρας Δημήτριος, ο οποίος υπηρετεί εδώ και 35 χρόνια στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, μία από τις τρεις ελληνικές στο Βανκούβερ. Ίσως και γι΄αυτό, μέρος της λειτουργίας γίνεται στην αγγλική γλώσσα.

Τα σύκα που μας προσφέρει ο 83χρονος Γεώργιος Σαλατέλας, από τη Μυτιλήνη, μας γλυκαίνουν, μαζί με τις κουβέντες μιας παρέας Ελληνίδων, που μονοπωλεί την προσοχή μας. Η Έλλη και η Γαρυφαλλιά από τη Θεσσαλονίκη, η Χριστίνα από την Κρήτη, και οι άλλες κυρίες, μας μιλούν για τα δύσκολα πρώτα χρόνια, που ευτυχώς πέρασαν, αλλά και για την αγωνία τους να βαδίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους σε «χνάρια ελληνικά».

Αυτή, άλλωστε, είναι η αγωνία όλων των Ελλήνων της Διασποράς, που κατάφεραν να αναστήσουν άξιους απογόνους, θα μας πει ο κ. Τσακούμης, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας. Ο πατέρας και ο παππούς του, από τη Ναύπακτο, έμποροι στο επάγγελμα, πήγαν για πρώτη φορά στο Βανκούβερ, το 1898. Ο ίδιος είναι από τους επιφανείς πρωτεργάτες της κοινότητας, έχοντας συνεργαστεί επί 30 χρόνια με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ενώ η σύζυγός του Φρόσω, ήταν η πρώτη δασκάλα ελληνικών, στα τέλη της δεκαετίας του ΄50.
«Δεν διαφέρουμε από τους άλλους Έλληνες. Κουβαλάμε κι εμείς και τα καλά και τα κακά από την πατρίδα», επισήμανε στο περιοδικό «Ελληνική Διασπορά» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσακούμης. «Φροντίσαμε, όμως, τα παιδιά μας να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους και τη θρησκεία μας, που είναι καθοριστικός παράγοντας», λέει.

Ένας νέος στο «τιμόνι» της Κοινότητας

Είναι μόλις 35 ετών, δικηγόρος στο επάγγελμα, και έχει αναλάβει, εδώ και μία πενταετία, τα ηνία της ελληνικής κοινότητας Βανκούβερ. Αν και γεννημένος στον Καναδά, με ρίζες από το Σοφικό Κορινθίας, ο Παναγιώτης Κλέτας μιλά άψογα την ελληνική γλώσσα, όπως άλλωστε και όλοι οι νέοι ομογενείς που συναντήσαμε. Πολύτιμος συνεργάτης είναι η σύντροφός του στη ζωή, Βικτώρια, νεοφερμένη από την Ελλάδα.
Για την Κοινότητα, ο κ. Κλέτας μας μιλά με αγάπη και πολύ σεβασμό για όσους μόχθησαν, ώστε να γίνει ο συνδετικός κρίκος όλων των ομογενών.
«Η Ελλάδα είναι πάντα εδώ, έτσι όπως την οικοδόμησαν οι πρώτοι Έλληνες που έθεσαν τα θεμέλια της Κοινότητάς μας, το 1927. Τα προγράμματα που εκπονούμε, άλλωστε, αυτό το σκοπό έχουν», θα μας πει ο κ. Κλέτας.
«Τις απογευματινές ώρες, πλην Κυριακής, λειτουργούν τα τμήματα του ελληνικού σχολείου, από το δημοτικό μέχρι το γυμνάσιο, όπου οχτώ ομογενείς εκπαιδευτικοί διδάσκουν ελληνικά, ιστορία και γεωγραφία της Ελλάδας, σε περίπου 200 παιδιά. Είμαστε υπερήφανοι και για τον ημερήσιο ελληνόγλωσσο παιδικό σταθμό, που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, στους χώρους της Κοινότητάς μας», προσθέτει.
Μεγάλη προσέλευση έχουν και τα μαθήματα ελληνικών χορών, φυτώριο για τα τρία χορευτικά συγκροτήματα (μικρών, εφήβων και μεγάλων), όπως και τα προγράμματα αθλητισμού. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, στην ευρύτερη περιοχή του Βανκούβερ, λειτουργούν 10 ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου. Παραδίδονται, επίσης, με επιτυχία, μαθήματα μαγειρικής, γλυπτικής και ζωγραφικής. Η Κοινότητα έχει και δική της ιστοσελίδα: .
Στους χώρους της Κοινότητας φιλοξενούνται και οι εκδηλώσεις όλων των εθνικο-τοπικών συλλόγων, που όμως σταδιακά φθίνουν. Ισχυρή είναι η Φιλόπτωχος, που-μεταξύ άλλων- προσφέρει κάθε χρόνο 10.000 ευρώ στο τοπικό Ίδρυμα Αναπήρων.
Εδώ και 32 χρόνια, η Κοινότητα διοργανώνει, κάθε Οκτώβριο, Ελληνικό Φεστιβάλ, μία «υπόθεση» που αφορά όλους. Εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μικροί και μεγάλοι, για να ετοιμάσουν εκλεκτά ελληνικά εδέσματα που έχουν την ευκαιρία να γευτούν, επί μία εβδομάδα, πάνω από 200.000 επισκέπτες.

Ελληνική Ημέρα

Μεγάλη επιτυχία σημειώνει και η Ελληνική Ημέρα, που διοργανώνει κάθε Ιούνιο το Ελληνο-Καναδικό Κογκρέσο Βανκούβερ, όπου συγκεντρώνονται πάνω από 70.000 άτομα. Πρωτεργάτης των εκδηλώσεων είναι ο Νίκος Πάνου, πρώην πρόεδρος του Ελληνο-Καναδικού Κογκρέσου, που ζει στο Βανκούβερ από το 1961. Το μεγάλο τουριστικό γραφείο, «ΩMEGA TRAVEL», που διατηρεί εδώ και 35 χρόνια στην «ελληνοκρατούμενη» συνοικία Κιτσιλάνο- σήμερα μία από τις πιο περιζήτητες- το διαθέτει για τις συνεδριάσεις της οργάνωσης. Ο περίπατος στο Κιτσιλάνο με τον κ. Πάνου, θυμίζει Ελλάδα, καθώς ακούγαμε παντού «καλημέρες» και χαιρετίσματα.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Πάνου βρίσκεται πίσω από κάθε προσπάθεια ανάδειξης του ελληνισμού της περιοχής. Ο ίδιος, άλλωστε, πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Σάιμον Φρέιζερ, το 1996, που «προικοδοτήθηκε» με συνεισφορές της ομογένειας, ύψους 500.000 δολαρίων και ανάλογο ποσό από την τοπική κυβέρνηση.
Με προσωπική φροντίδα του κ. Πάνου, τα μεγάλα φρεάτια σε αρκετό μήκος των μεγάλων πεζοδρομίων έχουν καλυφθεί με μαρμάρινες πλάκες, χαραγμένες με ρητά αρχαίων Ελλήνων, στην αγγλική γλώσσα. Έτσι, περπατάς και «σκοντάφτεις» πάνω στον Περικλή ή στον Ιπποκράτη.

Καφενείο η Ελλάς

Δυναμικό «παρών» στην Ελληνική Ημέρα δίνει και ο Σύλλογος Υπερηλίκων Βρετανικής Κολομβίας, που ιδρύθηκε στη δεκαετία του ΄70. Υπερηλίκων μόνο κατ΄ όνομα, αφού κατά την επίσκεψή μας διαπιστώσαμε την αστείρευτη ζωντάνια των συνταξιούχων ομογενών μας.
Στον καλαίσθητο χώρο τους, που αγόρασαν μόνοι τους, πριν από 15 χρόνια, οι παλαίμαχοι της ζωής περνούν πολλές ώρες μαζί. Η συζήτηση «ανάβει» με την έλευση μας, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι παρακολουθούμε τη συνεδρίαση μιας μικρής βουλής των ομογενών, όπου ο καφές σερβίρεται σε φλιτζανάκια με σηματάκια των ελληνικών κομμάτων που υποστηρίζουν.
Ένας ακόμη λόγος διαφωνίας είναι και οι ελληνικές ομάδες, που στηρίζουν από μακριά, ενώ η τηλεόραση είναι πάντα συντονισμένη στα ελληνικά δορυφορικά προγράμματα. «Μπορεί να διαφωνούμε στα πολιτικά, είμαστε όμως μονιασμένοι», θα μας πει ο Ρουμελιώτης πρόεδρος του συλλόγου, Χρήστος Μπαλάτσας, που πήγε στον Καναδά το 1957.
Και συνεχίζει: «Μας ενδιαφέρουν τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα και περιμένουμε να μας δοθεί το δικαίωμα να ψηφίζουμε και εμείς, από εδώ, στις εθνικές εκλογές. Από την Ελλάδα δεν περιμένουμε τίποτα. Άλλωστε, εμείς είμαστε πολύ μακριά για να μας θυμηθεί. Το μόνο που θα θέλαμε είναι να μας δώσουν δωρεάν το σήμα της κρατικής τηλεόρασης, που σήμερα το ακριβοπληρώνουμε, σε αντίθεση με τους Ιταλούς μετανάστες που τους παρέχεται δωρεάν. Δεν είναι για τα λεφτά, είναι ότι θα μας δείξουν ότι λίγο μας νοιάζονται».
Ο κ. Μπαλάτσας μας αναφέρει, επίσης, ότι σε κάθε πρόβλημα που ανακύπτει στην Ελλάδα, ο Σύλλογος, όπως και όλοι οι Έλληνες του Βανκούβερ, προσπαθούν να δώσουν το δικό τους «παρών». Για παράδειγμα, με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2007, συγκεντρώθηκαν πάνω από 115.000 δολάρια, που στάλθηκαν στους πυροπαθείς.
Η «ελληνική φωνή» του Βανκούβερ
Από το 1971, μία ελληνική φωνή κρατά συντρόφια στους Έλληνες του Βανκούβερ, μέσω των ερτζιανών κυμάτων. Ο Μάικ Γεωργιόπουλος ή Μινέρβας, όπως τον αποκαλούν όλοι, από την ονομασία του παντοπωλείου που διατηρεί εδώ και δεκαετίες, επιμελείται και παρουσιάζει κάθε Κυριακή ένα δίωρο πρόγραμμα, με νέα από την Ελλάδα, την παροικία και την ομογένεια ευρύτερα, πάντα με καλή ελληνική μουσική. Το μουσικό «οπλοστάσιό» του διαθέτει 8.000 δίσκους, μεταξύ αυτών και 300 των 78 στροφών, όπως και πάνω από 1.000 CD.
Ο ραδιοθάλαμός του, ένα μικρό δωματιάκι στο πίσω μέρος του καταστήματος του, έχει δει πολλές δόξες. Από εκεί έχει περάσει ακόμα και η Αντζελίνα Τζολί, που για τις ανάγκες μιας ταινίας της χρησιμοποίησε το παντοπωλείο, όπως και η Νία Βαρντάλος, αλλά και αρκετοί γνωστοί διαφημιστές. Ο ίδιος κυκλοφόρησε και την εφημερίδα «Πατρίδα», από το 1977 έως το 1984. Για οικονομικούς, ωστόσο, λόγους δεν συνέχισε.
«Μετά από χρόνια προσφοράς δεν θέλω να σταματήσω το πρόγραμμα», θα μας πει ο καταγόμενος από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας ομογενής, με κάποια πικρία, καθώς η Ελλάδα δεν στήριξε, όπως μας είπε, ποτέ την προσπάθειά του. «Μας αρκεί μια μικρή συμπαράσταση σ' αυτό που κάνουμε με απόθεμα καρδιάς», είναι τα λόγια που μας είπε, αποχαιρετώντας μας.
Στο Βανκούβερ ένας ακόμη Έλληνας δίνει τη δική του «μάχη» για να διατηρήσει την επαφή των ομογενών με την Ελλάδα, αλλά και μεταξύ τους. Με πολύ κόπο, και καμία βοήθεια, ο κ. Κώστας Καρατσίκης εκδίδει από το 1988 τη μηνιαία εφημερίδα «Γνώμη» (http://www.greekgnomi.com).
Ιστορική αναδρομή
Ενδιαφέροντα- ιστορικά πλέον- στοιχεία για την ελληνική παρουσία στη Βρετανική Κολομβία παραθέτει το λεύκωμα που εξέδωσε η Ελληνική Κοινότητα Βανκούβερ, με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυσή της. Η ελληνική μετανάστευση στον Καναδά και ειδικότερα στη Βρετανική Κολομβία, ξεκίνησε γύρω στην πρώτη δεκαετία του περασμένου αιώνα, αν και ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του σε τούτη τη γωνιά της γης, θεωρείται ο Κεφαλλονίτης θαλασσοπόρος Χουάν Ντε Φούκα (Ιωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνος), που εξερεύνησε τη δυτική ακτή του Καναδά και των ΗΠΑ, κατά τον 16ο αιώνα. Το όνομά του δόθηκε στα Στενά του Ανιάν, που ανακάλυψε το 1592, ένα μυθικό σχεδόν πέρασμα στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.
Ο πρώτος Έλληνας που πέρασε από τη Βρετανική Κολομβία, μετά τον Φούκα, και καταστάλαξε στη Βικτώρια, το 1851, ήταν ο Γεώργιος Καπιότης. Εκεί, παντρεύτηκε την κόρη ενός ινδιάνου αρχηγού, τη Μαρία- Άννα, η οποία έμαθε, μάλιστα, την ελληνική γλώσσα.
Γύρω στο 1878, πήγε στο Βανκούβερ ο Ιωάννης- Νικόλαος Γιάνναρης, που ήταν και ο πρώτος που ξεκίνησε επιχείρηση ιχθυοτροφείου, αλλά και ο πρώτος που ξεκίνησε το επαγγελματικό ψάρεμα του σολομού στον ποταμό Φρέιζερ. Ύστερα από λίγα χρόνια, το 1885, γνωρίστηκε με έναν άλλο Έλληνα ψαρά, τον Γεώργιο Κοντραφύλλα, με τον οποίο ίδρυσαν το πρώτο ιχθυοτροφείο στο Λάντερ. Έπειτα από χρόνια και άλλοι ψαράδες, κυρίως Ευρωπαίοι, μιμήθηκαν το παράδειγμά τους. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάτοικοι του Λάντερ, που έχουν ακούσει ιστορίες για τους δύο αυτούς πρωτοπόρους, στο είδος τους, Έλληνες.

Σταδιακά, ο ελληνισμός στο Λάντερ μεγάλωνε. Οι περισσότεροι Έλληνες ήταν από φτωχές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως από νησιά του Αιγαίου και σχεδόν όλοι τους ασχολήθηκαν με το ψάρεμα. Εκεί, καταστάλαξαν και πολλοί Έλληνες από τη Λακωνία, την Αρκαδία, την Ήπειρο.
Κάθε φορά που υπήρχε λιακάδα μαζεύονταν οι Έλληνες κι έλεγαν τραγούδια της μακρινής πατρίδας. Το μικρό κομμάτι γης που ζούσαν, μεταλλασσόταν και γινόταν ίδιο με την Ελλάδα. Δούλευαν σκληρά για να πετύχουν στη ζωή τους, ζούσαν σε καλύβες δύο ή τριών δωματίων που κατασκεύαζαν μόνοι τους, τη μία πλάι στην άλλη, πάνω σε γερούς κορμούς δέντρων για να μην τις παρασύρει το ποτάμι.

Οι Έλληνες του Λάντερ δημιούργησαν ένα πρωτότυπο οργανισμό, με τις προτροπές του Ιωάννη Λυγερού, που έγινε και ο πρώτος πρόεδρός του. Κατά τον ίδιο τρόπο ιδρύθηκε και το συνδικάτο των Ενωμένων Αλιέων του Λάντερ, κάτω από τις οδηγίες του εξυπνότατου Έλληνα, Όμηρου Στίβενς, που εξελέγη πρόεδρος.

Από τις αρχές του περασμένου αιώνα, από το 1901 έως το 1927, η ιδέα για την ίδρυση μιας κοινότητας φλόγιζε τους μετανάστες μας, που διατηρούσαν πολύ στενές επαφές μεταξύ τους. Σ' αυτό το διάστημα βρέθηκε στο Βανκούβερ ο πρώτος Έλληνας ιερέας, ο Αμβρόσιος Μανδηλάρης, κάτω από τις οδηγίες του οποίου ιδρύθηκε στις 13 Ιουνίου του 1927 η Ελληνική Κοινότητα. Ο τότε ελληνικός πληθυσμός του Βανκούβερ ήταν περίπου 40-50 οικογένειες, κάπου 500 άτομα. Πρώτος πρόεδρος εξελέγη ο Μίλτων Λύτρας. Ένα χρόνο μετά, το 1928, αγοράστηκε το οικόπεδο για την ανέγερση εκκλησίας. Την πρώτη μέρα των εργασιών μία ολόκληρη στρατιά Ελλήνων μεταναστών ήρθαν από το Σιάτλ, όπου βρισκόταν για την ετήσια συγκέντρωση της ΑΧΕΠΑ, για να βοηθήσουν.

Αυτή ήταν και η αρχή μιας λαμπρής πορείας των Ελλήνων στην περιοχή, που με τις δεκαετίες που πέρασαν μεγάλωνε αριθμητικά, χωρίς να σβήνει η αγάπη για την πατρίδα. Σε κάθε δύσκολη στιγμή προστρέχανε να βοηθήσουν, όπως για παράδειγμα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν κάθε μέρα μία ελληνική επιχείρηση έδινε στον Ερυθρό Σταυρό την είσπραξη της ημέρας για την ανακούφιση της πατρίδας. Ακόμη, το 1953 η Κοινότητα συγκέντρωσε, μέσω εράνου, το ποσό των 25.000 δολαρίων, που εστάλη στα νησιά του Ιονίου Πελάγους, που είχαν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό.

Αργότερα, το 1971, ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, λειτούργησε και η νέα εκκλησία, που χτίσθηκε σε οικόπεδο, που αγόρασαν οι ομογενείς μας, όπου στεγάστηκαν και τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας, που αγκαλιάζει τον ελληνισμό του Βανκούβερ.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

10.12.09

Εντοπίστηκαν οι πιο μακρινοί γαλαξίες του σύμπαντος

Το τροχιακό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» της NASA συνέλαβε μερικές από τις πιο μακρινές μέχρι σήμερα εικόνες στον χώρο και τον χρόνο του σύμπαντος, εντοπίζοντας πιθανότατα τους πιο απόμακρους γαλαξίες που έχουν ποτέ παρατηρηθεί.

Οι εικόνες ελήφθησαν με τη νέα υπερευαίσθητη ευρέος πεδίου κάμερα 3 του αναβαθμισμένου τηλεσκοπίου (το οποίο απέκτησε νέα "μάτια" φέτος τον Μάιο), που είναι σε θέση να «δει» υπέρυθρο φως από υπερβολικά απομακρυσμένα αντικείμενα, με μήκος κύματος περίπου διπλάσιο από το ορατό φως, που είναι αόρατο για το ανθρώπινο μάτι και θεωρείται «πέρα από το κόκκινο».
Όσο πιο μακρινό είναι ένα αντικείμενο και καθώς το σύμπαν συνεχώς επεκτείνεται, το φως εμφανίζεται όλο και πιο κόκκινο. Αυτή η μετατόπιση προς το κόκκινο του φάσματος είναι η βασική ένδειξη για την απόσταση ενός ουρανίου αντικειμένου.
Η ανακάλυψη έγινε από δύο ομάδες Βρετανών αστρονόμων, μια υπό τον δρα Άντριου Μπούνκερ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μια υπό τον δρα Ρος ΜακΛιουρ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και δημοσιεύονται στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η ακριβής απόσταση των νεοανακαλυφθέντων γαλαξιών πρέπει να επιβεβαιωθεί, αν και από μια πρώτη εκτίμηση ανήκουν σε μια εποχή, όταν το σύμπαν είχε περίπου το 1/20 της σημερινής ηλικίας του, δηλαδή λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά το αρχικό "
«Μπινγκ Μπανγκ» της Δημιουργίας.
Οι νέες έρευνες που θα επιβεβαιώσουν τις αρχικές, αναμένεται να γίνουν όταν το υπό κατασκευή αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέημς Γουέμπ» αντικαταστήσει το
«Χαμπλ» κάποια στιγμή μέσα στο 2014.
Το 2007, μια ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Ρίτσαρντ Έλις του πανεπιστημίου Καλτέκ (Caltech) της Καλιφόρνιας είχε κατορθώσει να ανακαλύψει φως από γαλαξίες εξίσου -ίσως και πιο μακρινούς- από αυτούς που μόλις ανακαλύφθηκαν.
Τα ευρήματα εκείνα μελετώνται ακόμα από τους επιστήμονες και μένει επίσης να επιβεβαιωθούν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Skopje- Ivanov :the country will not give in to the pressure

Skopje. After the intellectuals, the critical intonation about Brussels could be now heard among the state leaders, too, "Macedonian" Utrinski Vesnik daily writes.
The newspaper comments that President Gjorge Ivanov is now seen ahead of the Euroskepticism in "Macedonia".
On Saturday, Ivanov accused the European Union of lack of principles, stressing that the country will not give in to the pressure to change its name and identity.
“We want to be in Europe but not at any cost”, Ivanov said.“Will "Macedonia" manage to keep the European enthusiasm after it was left empty-handed or will the fact that it was given an extra chance to make a step forward towards its European integration during the Spanish EU Presidency only if it solves the name dispute incite the Euroskepticism even further”, the newspaper writes.
Such feelings are being forced by certain intellectuals, public figures and journalists, who think that it won’t be too bad if "Macedonia" does not join the EU.
“Several days before the EU foreign ministers’ meeting in Brussels, newspapers launched an appeal to stop the destruction of the "Macedonian" nation and its state. The appeal was signed by Ferid Muhic, Jovan Donev, Blaje Ristoski, Evtim Kletnikov, Igor Janev, Taki Fiti, Risto Nikovski, Gorazd Rosklia, Alexandar Damovski…
A group of people already went out on protest in front of the building of the EU representation in "Macedonia", expressing their disappointment with the decision of the Council of the foreign ministers of the EU”, Utrinski Vesnik writes.

FOCUS News Agency

Η προέλευση του μηχανισμού Αντικυθήρων


ΕΡΕΥΝΑ «ΕΙΔΕ» ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Αρχαίος φορητός υπολογιστής από την Ήπειρο

Της Βίκυς Χαρισοπούλου

O Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αρχαιότερο- αναλογικό- λάπτοπ, μπορεί πλέον να μετονομαστεί σε Μηχανισμό της Ηπείρου ή της Κέρκυρας ή του αρχαίου Βουθρωτού.
Γιατί μπορεί να πήρε το όνομά του από τον τόπο όπου βρέθηκε, γεννήθηκε όμως πολύ βορειότερα, ίσως στην αρχαία Δωδώνη, το αρχαίο Βουθρωτό ή την Κέρκυρα. «Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο στον κόσμο αναλογικό υπολογιστή που κατασκευάστηκε πριν από 2.000 χρόνια και υπολόγιζε με απόλυτη ακρίβεια τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων (σ.σ.: στους οποίους οι νικητές αθλητές στεφανώνονταν) της εποχής», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σειραδάκης, που εποπτεύει τη μοναδική ανά τον κόσμο διδακτορική διατριβή για τον πολυσυζητημένο μηχανισμό, η οποία εκπονείται με ειδική υποτροφία του ΑΠΘ.
Προσδιόριζε δε, όπως φαίνεται, ιδιαιτέρως την εποχή τέλεσης των στεφανιτών αγώνων στη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Από τότε που βρέθηκε από σφουγγαράδες σε όρμο των Αντικυθήρων, πριν από 108 χρόνια, κάποιοι μελετητές είχαν εικάσει πως ο μηχανισμός προερχόταν από τη Ρόδο και Ρόδιους τεχνίτες της εποχής- σχεδόν έναν αιώνα πριν από τη γέννηση του Χριστού.
Άλλοι πως προερχόταν από την Αθήνα και απλώς χάθηκε στον δρόμο για τα Κύθηρα...
Η επιχείρηση αποκρυπτογράφησης του μυστηριώδους μηχανισμού των Αντικυθήρων, του οποίου η «καταγωγή» τοποθετείται με βάση τα νέα στοιχεία μεταξύ Κέρκυρας- Δωδώνης- Βουθρωτού, θα συνεχιστεί «επ΄ άπειρον και θα εξάγονται άπειρα συμπεράσματα», όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης.
Η διδακτορική εργασία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης άρχισε πριν από ενάμιση χρόνο και μέχρι σήμερα προχώρησε στην εξαγωγή του βασικού συμπεράσματος για την προέλευση, αλλά και την τεχνική που ακολουθήθηκε στη δημιουργία του.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιάννη Σειραδάκη, αλλά και το μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της διδακτορικής εργασίας Στέλλα Δρούγου, καθηγήτριας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, οι στεφανίτες αγώνες αναγράφονται στην κυκλική κλίμακα του μηχανισμού- οι πιο γνωστοί ήταν τα Ίσθμια, οι Ολυμπιακοί, τα Πύθια και τα Νέμεα- αλλά προστίθενται και αυτοί της Δωδώνης, με την ονομασία της περιοχής και της εποχής, Νάια ή Νάα.
Στην πίσω πλευρά των σπειρών του μηχανισμού, στον λεγόμενο «κύκλο του Μέτωνα», αναγράφονται οι συνοδικοί μήνες με 235 υποδιαιρέσεις και σε κάθε υποδιαίρεση αναγράφεται το όνομα κάθε μήνα (Αγριάνιος, Ευκλείος κ.ά.- με αντιστοιχίες στις σημερινές ονομασίες των μηνών).
Οι ονομασίες των μηνών, όπως αυτές αναγράφονται στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, δεν παραπέμπουν σε ονομασίες «νοτίων» πόλεων (Αθήνα, Ρόδος, Έφεσος, Πέργαμος κ.ά.), αλλά μόνο σε αντίστοιχες της Βορειοδυτικής Ελλάδας.
Εξάλλου, το σημείο όπου παραπέμπουν οι πλανήτες, με βάση την τοποθέτησή τους στον μηχανισμό, είναι νότια ή ανατολικά.
Καθώς οι εν λόγω πλανήτες τότε ήταν ορατοί μόνο από το γεωγραφικό πλάτος που περικλείει τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Σύμφωνα δε με τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης του «αρχαιότερου υπολογιστή», όπως χαρακτηρίστηκε ο μηχανισμός, στην κατασκευή των σπειρών του δεν χρησιμοποιήθηκε η γνωστή τότε «τέλεια» μέθοδος του μαθηματικού Αρχιμήδη (η ακτίνα της σπείρας είναι αντίστοιχη με τη γωνία περιστροφής της), αλλά η απλούστερη και λιγότερο ακριβής μέθοδος των ημικυκλίων.

ΙΝFΟ

Αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων εκτίθεται από χθες έως και τα μέσα Ιανουαρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία.
Ιστορία μυστηρίου Το 1901, Συμιακοί σφουγγαράδες που επέστρεφαν από τη Λιβύη έπεσαν σε φουρτούνα και έδεσαν σε όρμο έξω από τα Αντικύθηρα.
Βούτηξαν και σε βάθος 60 μέτρων εντόπισαν μεγάλο ρωμαϊκό ναυάγιο με αγάλματα και ένα κουτί με μπρούντζινα και ξύλινα μέρη.
Το 1902, ο αρχαιολόγος- διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Βαλέριος Στάης διαπίστωσε ότι ένα από τα ευρήματα είχε οδοντωτούς τροχούς και επιγραφές με αστρονομικούς όρους.
Ακολούθησαν δεκάδες μελέτες και δημοσιεύσεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που «είδαν» τον μυστηριώδη μηχανισμό ως Αστρολάβο, δρομόμετρο, πλανητάριο, αστρονομικό ή ναυτικό ρολόι κ.ά.


Εφ. ΤΑ ΝΕΑ

9.12.09

Τοποθετείται ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα.

Τέλος στην οδύσσεια της εγκατάστασης του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πόλη των Αθηνών

Μέχρι το Μάρτιο θα έχει τοποθετηθεί στην πλ. Κοτζιά (απέναντι από το δημαρχείο της Αθήνας) στην θέση του υπάρχοντος αγάλματος “Θησέας”
Ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο εργαστήρι του γλύπτη – Μουσείο Μπενάκη
Την Δευτέρα 30/11/2009 και μετά από πρόταση του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη ήρθε προς ψήφιση για έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο η τοποθέτηση του έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία Κοτζιά. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να εγκριθεί και η ταυτόχρονη μετακίνηση του υπάρχοντος έργου “Θησέας” στην Κορεάτικη αγορά. Η πρόταση εγκρίθηκε με πλειοψηφία 22-7 και το άγαλμα θα είναι πραγματικότητα μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Για να γίνουν όλα αυτά όμως προηγήθηκε και η απαραίτητη συζήτηση που συμπτωματικά! βρήκε αντίθετους τα μέλη της αριστεράς που επέμειναν στον να μην φύγει το άγαλμα του Θησέα χωρίς βέβαια να προτείνουν που αλλού θα μπορούσε να γίνει η τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου κάτι που θα σήμαινε αυτόματα την παράταση της οδύσσειας.
Το υπάρχον άγαλμα “Θησέας” που θα αντικατασταθεί από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως το άγαλμα είναι ένα έργο του Γιάννη Παππά και έχει περάσει 40 κύματα μέχρι να φτάσουμε στις τελευταίες εξελίξεις.


Στην συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αμαλίας (στήλες Ολυμπίου Διός) είχε τοποθετηθεί επιγραφή αλλά το άγαλμα δεν μπήκε ποτέ.


Το αγάλμα αποκτήθηκε επι Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος είχε τοποθετήσει μια πινακίδα που έλεγε πως ανεγέρθει το άγαλμα επί δημαρχίας του…..αλλά το άγαλμα δεν μπήκε ποτέ !!!και όχι απλά δεν μπήκε αλλά μετά από δέκα μήνες αφαιρέθηκε και η πινακίδα από την νέα (τότε) δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη που έκρινε πως μάλλον δεν πρέπει να ασχοληθεί με το άγαλμα αφού το άφησε στις αποθήκες για όλα τα χρόνια της δημαρχίας της.
>**Δείτε εδώ την ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο facebook με αίτημα την τοποθέτηση του αγάλματος


Πηγές:
Greekalert
http://olympia.gr/

«Βέτο» σε Σκόπια και... Σουηδία

Απέτυχε η φιλοσκοπιανή σουηδική προεδρία να περάσει στο χθεσινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη θέση της να αρχίσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα τον Μάρτιο του 2010. Η Κομισιόν θα επανέλθει στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της επόμενης (εξάμηνης, ισπανικής) προεδρίας»

Δεν κατάφερε η φιλοσκοπιανή σουηδική προεδρία να περάσει στο χθεσινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη θέση της να αρχίσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα τον Μάρτιο του 2010 εξαιτίας της έντονης αντίρρησης της Ελλάδας η οποία επέμεινε στην ανάγκη, προ των διαπραγματεύσεων αυτών, να έχει προηγηθεί η επίλυση του θέματος της ονομασίας της.

Υστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις χθες και προχθές με τον προεδρεύοντα Σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλτ ο ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας πέτυχε στα συμπεράσματα αυτού του συμβουλίου την εγγραφή μιας διατύπωσης που εξυπηρετεί τις ελληνικές επιδιώξεις, σύμφωνα με την οποία «το Συμβούλιο των Υπουργών σημειώνει ότι η Κομισιόν συστήνει (σ.σ. για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων της Κοινότητας με τα Σκόπια) την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και θα επανέλθει σ' αυτό το ζήτημα κατά την διάρκεια της επόμενης (εξάμηνης, ισπανικής) προεδρίας» .
Η μετάθεση της συζήτησης βασίστηκε στο επιχείρημα της Ελλάδας που υποστήριξαν και άλλες κοινοτικές χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, ότι ο καθορισμός από σήμερα μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης αυτών των διαπραγματεύσεων δεν βοηθά καθόλου τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την εξεύρεση λύσης για το όνομα αυτής της χώρας.
Στο ίδιο κείμενο υπάρχει και η διαπίστωση ότι «παραμένει ουσιώδους σημασίας η διατήρηση καλών σχέσεων (σ.σ. μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων) συμπεριλαμβανομένης και μιας λύσης αμοιβαία αποδεκτής στο πρόβλημα του ονόματος, ύστερα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ιδια γεύση

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι που βρισκόταν χθες στις Βρυξέλλες είπε ότι αυτή η απόφαση των 27 ΥΠΕΞ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «πιο σοφιστικέ διατύπωση της ίδιας απόφασης που είχαν πάρει οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι» για την παρεμπόδιση της χώρας του να ενταχθεί στη Συμμαχία, αφού «αφήνει λίγες ελπίδες ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν».
«Η Ελλάδα έπρεπε να μας αφήσει να ενταχθούμε στην Κοινότητα και στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ και θα συνεχίζαμε τις συζητήσεις (σ.σ. και όχι διαπραγματεύσεις) για το όνομα μας», είπε επίσης ο ίδιος που δήλωσε ότι δεν του έκανε έκπληξη αυτή η απόφαση των κοινοτικών ΥΠΕΞ.
Ο ίδιος σε ομιλία του λίγο νωρίτερα χθες στη βελγική πρωτεύουσα είχε τονίσει πως «επιθυμούμε λύση, αλλά, είμαστε Μακεδόνες και θέλουμε να γίνουμε μέλη της Κοινότητας ως Μακεδόνες» .
Κατηγόρησε δε την Ελλάδα ότι «προσπαθεί να αλλάξει την ταυτότητά μας» ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε ότι «οι κάτοικοι της χώρας μου από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, ονομάζονται Μακεδόνες ? ».

Τουρκία

H ατζέντα του χθεσινού συμβουλίου είχε και δεύτερο ελληνικό κεφάλαιο.
H Tουρκία διαπιστώνουν «με μεγάλη λύπη» οι 27 YΠEΞ, στο κείμενο των συμπερασμάτων τους της χθεσινής συνόδου τους, «συνεχίζει να αρνείται να σεβασθεί την υποχρέωσή της για την πλήρη και χωρίς διακριτικές εξαιρέσεις (σ.σ. εις βάρος της Kύπρου) εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Άγκυρας» που την υποχρεώνει να αναγνωρίσει όλες, άρα και την Kυπριακή Δημοκρατία, τις χώρες-μέλη της Ένωσης.
Παρά αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη διαπίστωσή τους, οι YΠEΞ αρνήθηκαν να ενδώσουν στις πιέσεις που τους άσκησαν δύο ολόκληρες ημέρες ο Kύπριος ομόλογός τους M. Kυπριανού και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Eξωτερικών, Δ. Δρούτσας, για να επιβάλουν μια «ποινή» στην Άγκυρα που θα ήταν το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της όσο καιρό επιμένει να μην αναγνωρίζει την Kύπρο.

εφ. Ημερησία

Επιτέλους Πρώτοι! ...στη διαφθορά...

Απογοητευτική η εικόνα σε επίπεδο τοπικών και περιφερειακών θεσμών

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στη διαφθορά σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο

Σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται η διαφθορά στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το 98% των Ελλήνων εκτιμά ότι η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την κακή εικόνα της χώρας μας και την απαξίωσή της από τους ευρωπαϊκούς εταίρους.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.,τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 78%.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 96% των Ελλήνων (+1% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην Ένωση (+6% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι “υπάρχει διαφθορά στους τοπικούς θεσμούς στη χώρα τους”.
Ακόμη, το 96% των Ελλήνων (+3% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην Ε.Ε. (+8% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι “υπάρχει διαφθορά στους περιφερειακούς θεσμούς στη χώρα τους”.
Ωστόσο, μελανή καταγράφεται η εικόνα και για την ποιότητα λειτουργίας των κοινοτικών μηχανισμών, καθώς το 85% των Ελλήνων (+10% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 76% των πολιτών στην Ε.Ε. (+10% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι “υπάρχει διαφθορά στα θεσμικά όργανα της Ένωσης”.
Τέλος, το 57% των πολιτών στην Ε.Ε. θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη μεταξύ των πολιτικών στις χώρες τους,το 52% εκτιμά ότι υπάρχει ανάλογο πρόβλημα μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται σε δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ το 51% πιστεύει ότι υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς στις διαδικασίες χορήγησης άδειας κατασκευής.
Η δημοσκόπηση του ευρωβαρόμετρου διενεργήθηκε κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης των 27.

O Ljupco Mircevski-Trepet και η τρομοκρατική οργάνωση ΒΜΡΟ

Στο Memorial Institute (MIPT) των Ηνωμένων Πολιτειών στα πλαίσια υποστήριξης των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατικής λαίλαπας, δημιουργήθηκε ένα, πολύ καλά ενημερωμένο, διεθνές αρχείο τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και των μελών που τις στελεχώνουν, κάτι που αποδείχθηκε σπουδαίο βοήθημα σε όλους τους ερευνητές παγκοσμίως. Για περιοχές του κόσμου, με μεγάλο ιστορικό ταραχών και συγκρούσεων η πρωτοβουλία αυτή του MIPT βοήθησε αρκετά ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα από άποψη τρομοκρατίας και να διαχωριστούν τρομοκρατικά, κινήματα από εθνικές απελευθερωτικές οργανώσεις αλλά και απλούς μαχητές. Έτσι και στη περίπτωση των Βαλκανίων με τη βοήθεια του γνωστικού αυτού αρχείου πολλά πράγματα ξεκαθάρισαν, όχι όμως όλα, σχετικά με τη δράση τρομοκρατικών ομάδων, ιδίως από τότε που κάποια έθνη-κράτη στα Βαλκάνια άρχισαν να χρησιμοποιούν επαναστατικές/τρομοκρατικές ομάδες προκειμένου να προωθήσουν τις δικές τους επιδιώξεις.
Επειδή πολλά σχετικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα ταραγμένα Βαλκάνια, ήδη από το προηγούμενο αιώνα, και τα οποία έχουν προέλθει από τη δράση της οργάνωσης ΒΜΡΟ, αναζητήσαμε σχετικές πληροφορίες από το γνωστικό αρχείο του Memorial Institute.
Στη αμερικανική αυτή τράπεζα δεδομένων ανακαλύψαμε ότι υπάρχει καταγεγραμμένη τρομοκρατική οργάνωση με τίτλο Macedonian Revolutionary Organization (VMRO) και η οποία δρα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως και επίσης στην Ελλάδα.
Σε μας ίσως είναι γνωστή και με το όνομα Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ).

Πρόκειται για μια ρατσιστική και εθνικιστική τρομοκρατική οργάνωση, όπως αναφέρει το MIPT, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Πράγματι η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση, ή Вътрешна македонска революционна организация (ΒΜΡΟ) στα βουλγαρικά, ιδρύθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1893 στην Θεσσαλονίκη, από ομάδα Βουλγαρόφωνων κατοίκων της τότε Οθωμανικής Μακεδονίας στα πρότυπα των καρμπονάρων της Ιταλίας-οι καρμπονάροι ήταν μια μυστική οργάνωση στα τέλη του 19ου αιώνα που σκοπό είχε την πολιτική ένωση των ιταλικών κρατιδίων σε μια ενιαία δημοκρατία.
Μέλος της BMPO μπορούσε να γίνει, όπως έλεγε το καταστατικό της, «κάθε κάτοικος της Ευρωπαϊκής Τουρκίας χωρίς διάκριση γένους, εθνικότητας, θρησκείας και ιδεολογίας».Δεν πέρασε πολύς καιρός από την ίδρυσή της και η ΒΜΡΟ είχε εξελιχθεί σε μυστική επαναστατική κυβέρνηση με δικούς της διοικητές, παράνομη αστυνομία, δικαστήρια, ταχυδρομεία και στρατό.
Τα μέλη τους προέρχονταν από εθελοντές οργανωμένους σε μικρές και ευέλικτες συμμορίες και σύντομα, ξεκίνησε τη τρομοκρατική της δράση με αιματηρά χτυπήματα και πολιτικές δολοφονίες, αποκτώντας ερείσματα κυρίως στις αγροτικές περιοχές.
Κόμμα του απόλυτου μίσους χαρακτηρίζεται τόσο στη Δύση όσο και από σλαβόφωνα πολιτικά κόμματα, οι οποίοι πιστεύουν ότι το ΒΜΡΟ έχει την οργάνωση ή τουλάχιστον θυμίζει αρκετά τη Μαφία.
Κατά το ΒΜΡΟ τόσο το ΝΑΤΟ και ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούνται κάτι περισσότερο από "κτήνη", με τη βιβλική τους έννοια, όπως και φασίστες εχθροί της χώρας τους, επειδή έχουν πάει για να αρπάξουν τα πλούτη της χώρας του.

Αυτές οι "κραυγές" μίσους θυμίζουν έντονα τη ρητορική του Μπιν Λάντεν και τη διακήρυξη του προς τους πιστούς μουσουλμάνους με την οποία τους καλούσε σε ιερό πόλεμο, να εξεγερθούν, να πολεμήσουν τον άπιστο αμερικανό που ήρθε στη Σαουδαραβια.
Το μοτίβο θυματοποίησης των διακηρύξεων του ΒΜΡΟ αποσκοπεί στο να ξεσηκώσει σε επαναστατικές ενέργειας τον απλό ανίδεο κόσμο αλλά και να τον αναγκάσει να υποστηρίξει τις τρομοκρατικές του ενέργειες. Έννοιες όπως "ξεχασμένο έθνος", "καταληστευμένο έθνος", "στέρηση του αληθινού ονόματος της χώρας" και η απαρίθμηση ενός πολύ μεγάλου κατάλογου εχθρών (γειτονικά έθνη, δυτικές χώρες, ΝΑΤΟ...) κ.λπ. πιστεύει πως βοηθούν προς το σκοπό αυτό.
Το ΒΜΡΟ, διαλαλεί ότι η οργάνωση του, ταυτίζεται με τον θρύλο και ότι είναι το αρχαιότερο πολιτικό κόμμα του κόσμου!
Ο επαναστατικός πυρήνας της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης στοχεύει πάντα στην απόσπαση περιοχών της βαλκανικής ενδοχώρας χρησιμοποιώντας γι' αυτό το σκοπό το φανατισμό των ακραίων ισλαμιστών θυμίζοντας στο σημείο αυτό τη διακήρυξη του Μπιν Λάντεν περί απελευθέρωσης των "κατεχόμενων αραβικών εδαφών από τους διαβολικούς αμερικανούς", όπως εκείνος τους αποκαλεί.

Όμως τρομοκρατικό κόμμα χωρίς ηγέτες δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο.
Έτσι από το START , ένα άλλο αρχείο τρομοκρατικών οργανώσεων στην Αμερική, αυτό της Homeland Security το οποίο φιλοξενείται στο πανεπιστήμιο του Maryland, πληροφορηθήκαμε ότι, ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης BMΡO είναι κάποιος ονόματι Ljupco Mircevski-Trepet, του οποίου τα ίχνη χάνονται κάπου στη Σουηδία και κανείς δεν έχει ακούσει, λέει το START, νέα του από το 2001 και μετά.
Δεν είναι έτσι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Ο κύριος αυτός δεν είχε αποτραβηχτεί από την «ενεργό δράση», αλλά συνεχίζει με άλλους μεθόδους, απτόητος το επαναστατικό το έργο του ΒΜΡΟ, εκτοξεύοντας αυτή φορά λίβελους εναντίον της «φασιστικής και ρατσιστικής Δύσης», όπως εκείνος την αποκαλεί. Πράγματι ο «τρομοκράτης», κατά τους αμερικανούς, Ljupco Mircevski-Trepet με προσφυγές του ενώπιον διεθνών οργανισμών καταγγέλλει τη Σουηδία, τη χώρα η οποία τον φιλοξενεί, θυμίζοντας σε αρκετά πράγματι το παραλογικό των ενεργειών του ομοϊδεάτη του στο ΒΜΡΟ πρωθυπουργού των Σκοπίων Γκρουέφσκι με τις δικές του προσφυγές ενώπιον των ίδιων οργανισμών εναντίον της Ελλάδας.
Ο Ljupco Mircevski-Trepet, που καταγγέλλουν οι αμερικανοί, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση "τρομοκράτη" σε καμιά όμως περίπτωση δεν πιστεψαμε ότι αυτός είναι και ο αρχηγός της τρομοκρατίας του ΒΜΡΟ, και ότι δρα μόνος του και ανεξάρτητα.
Οπότε το ερώτημα που έπρεπε να απαντήσουμε είναι ποιοι άλλοι, εκτός του Mircevski-Trepet, ευρίσκονται στην ηγεσία της ΒΜΡΟ και πως σχεδιάζουν όλοι μαζί τη τρομοκρατική δράση του; Η καταγγελτική δραστηριότητα του Mircevski-Trepet άρχιζε να μας θυμίζει, σε πολλά σημεία, αυτή του σκοπιανού προέδρου, αλλά τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε!

Επειδή η επαναστατική συλλογιστική των μελών του ΒΜΡΟ από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μαζί με τη τρομοκρατική διάσταση της πολιτικής της ομάδας αυτής συνεπάγεται ένα συγκεκριμένο μοντέλο δράσης ακολουθήσαμε τα ίχνη της προκειμένου να ανακαλύψουμε τα πραγματικά σχέδια της αλλά και την ηγεσία της. Μια από τις χώρες, μέσα στην οποία απλώνεται και δρα το ΒΜΡΟ ειναι και η Βουλγαρία, για την οποία υπήρχαν πολλές πληροφορίες. Το ένστικτο μας δεν μας ξεγέλασε και ευτυχως η έρευνα μας εκει δεν πήγε χαμένη, γιατι σε κάποια στιγμή, προς μεγάλη μας έκπληξη, αλλά δυστυχώς για το Κο Γρουεφσκι, ανακαλύψαμε αυτό που κρυβόταν εδώ και καιρό πολύ καλά.
Σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα, στην οποία περιγράφονται με μεγάλη υπερηφάνεια τα κατορθώματα του ΒΜΡΟ, από τη στιγμή που αυτό δημιουργήθηκε το 1893 στη Θεσσαλονίκη, και έχει επίσης χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από του αμερικανούς, αναφερεται και η έδρα του η οποία ευρίσκεται κάπου στη Βουλγαρία. Αν και η τρομοκρατική ιστορία του ήταν πολύ "ενδιαφέρουσα" αποκαλύφθηκε το εξής εκπληκτικό: ένα από τα κορυφαία ηγετικό στελέχη του ΒΜΡΟ με έδρα τη Βουλγαρία είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκρούεφσκι!
Δηλαδή με άλλα λόγια η ιστοσελίδα μας πληροφορεί ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είναι ηγέτης τρομοκρατικής ομάδας που έχει την έδρα της στη Βουλγαρία!

Μπορεί μεν για το τρομοκρατικό ΒΜΡΟ να είναι τίτλος τιμής, το να έχει δηλαδή στη τριανδρική ηγεσία του έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό, δημιουργούνται όμως τεράστια προβλήματα στην ίδια τη ΠΓΔΜ από τη στιγμή που αυτή θέλει να σταθεί ενώπιον της δύσεως και να ορθώσει ένα στοιχειώδες έστω δημοκρατικό ανάστημα. Επειδή οι πληροφορίες που περιέχονται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα τελικά σε κατηγορίες μετατρέπονται για τον Γκρούεφσκι τη στιγμή που ενώ σκοπεύει να ενσωματώσει τη χώρα του πΓΔΜ στο αντιτρομοκρατικό αγώνα της δύσεως περιγράφεται ο ίδιος στην ιστοσελίδα σαν αρχιτρομοκράτης!
Έτσι στο σκηνικό όπως διαμορφώθηκε, μετά τις αδιάψευστες ακόμα, πληροφορίες ή ισχυρισμούς, οι οποίες αναρτήθηκαν στο διαδυκτυο για συμμετοχή του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι σε τρομοκρατική οργάνωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά στην ιστορία της με την εκπληκτική περίπτωση ένα επαναστατικό κόμμα (βλέπε ΒΜΡΟ) να χτυπά τη πόρτα της, ένα κόμμα που φαίνεται να έχει ισχυρές διασυνδέσεις με τη τρομοκρατία.

Επειδή μεν πολλοί στα Σκόπια δεν κατάλαβαν πόσο σοβαρό είναι κάτι τέτοιο για την δημοκρατική Ευρώπη δεν συνέβη το ίδιο και στην Ευρώπη.
Ας αναρωτηθούμε, είπαν όσοι πληροφορήθηκαν τα περί τρομοκρατικής δράσης του ΒΜΡΟ, τι θα γινόταν εάν κόμμα στην Ιταλία με τίτλο «Ερυθρές Ταξιαρχίες» κέρδιζε εκεί τις εκλογές ή εάν ένα άλλο κόμμα με τίτλο «Μπάαντερ Μάινχοφ» κέρδιζε τις αντίστοιχες στη Γερμανία!

Οι παραλληλισμοί δίνουν και παίρνουν, με αδιάψευστες δυστυχώς μέχρι στιγμής τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν. Προκειμένου λοιπόν να καταλαγιάσουν οι ολοένα και αυξανόμενες ανησυχίες ανάμεσα στο δημοκρατικό κόσμο της Ευρώπης και να μην απομονωθεί η πΓΔΜ από τη διεθνή κοινότητα και αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τις συνέπειες του αντιτρομοκρατικού νόμου καλείται αυτός και το κόμμα του να προχωρήσουν άμεσα στις παρακάτω ενέργειες.
ΝΑ δηλώσουν κατηγορηματικά πρώτον ότι αποκρούουν την επαναστατική και τρομοκρατική ιδεολογία του ΒΜΡΟ, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη στιγμή της δημιουργίας του μέχρι σήμερα, δεύτερο να καταγγείλουν όλα τρομοκρατικά σχέδια του ΒΜΡΟ, με όσα περί επιθέσεως στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους γείτονες της πΓΔΜ περιγράφονται, και τρίτο ότι θα συνεργαστούν στενά και αποφασιστικά σε θέματα τρομοκρατίας με όλες τις γειτονικές χώρες, οι οποίες ευρίσκονται ήδη στο στόχο του ΒΜΡΟ, προκειμένου να εντοπισθούν τα στελέχη εκείνα που χρησιμοποιούν το έδαφος της πΓΔΜ για να σχεδιάζουν τα τρομοκρατικά τους σχέδια εναντίον τρίτων βαλκανικών κρατών.
Αφού ο Γκρούεφσκι και το κόμμα του στα Σκόπια, εφόσον δεν έχουν σχέση με όσα δημοσιεύτηκαν περί συμμετοχής τους ή υποστήριξης της τρομοκρατία, αποκηρύξουν, διαψεύσουν και καταγγείλουν τα δημοσιεύματα αυτά, και προκειμένου να κάμψουν τελικά και τις τελευταίες αντιρρήσεις περί δημοκρατικότητας και συμμετοχής τους στην ευρωπαϊκή ένωση θα ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσουν σε μετονομασία του «επαναστατικού» ΒΜΡΟ, όπως λέει εξάλλου το όνομα του, χρησιμοποιώντας ένα καινούργιο ευρωπαϊκό «χριστιανοδημοκρατικό» ίσως, επειδή κάτι τέτοιο ισχυρίζονται ότι αντιπροσωπεύει την ιδεολογία του.
Δεν φτάνουν όμως αυτά.

Επειδή υπάρχει έντονη φημολογία ότι, ένα βουλγαρικό κέντρο μυστικά κατευθύνει τις εξελίξεις μέσα στο ΒΜΡΟ, έχοντας ήδη αποφασίσει ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι να εγκαταλείψει την πΓΔΜ, όπως επίσης έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι και να γίνει και αυτός Βούλγαρος, καλείται ο Γκρούεφσκι να δηλώσει ότι αποτάσσει κάθε τι βουλγαρικό στα σχέδια του και ότι επίσης δε υπάρχει σχέδιο μετάβασης του πληθυσμού της πΓΔΜ υπό βουλγαρική σημαία.
Η Ευρώπη αναμένει τόσο από τη κυβέρνηση της πΓΔΜ όσο και από τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι τις κατάλληλες και προπάντων πειστικές διαψεύσεις, χωρίς όμως μισολογα, υπεκφυγές και ανούσιες καταγγελίες αλλά και αντιπερισπασμούς, προκειμένου να αποδείξει αυτή ότι αξίζει να συμμετέχει, σαν δημοκρατικό μέλος, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Έπεται συνέχεια...!
Bookmark and Share

"Slavo-Macedonia" Opposition Slams Government Over Name

Branko Crvenkovski
Branko Crvenkovski

It is true that Greece abuses its EU and NATO membership to block "Macedonia" from entering these organisations, but the current politics of self-pity and blaming others will not help the country progress, "Macedonia’s" opposition said.

“The people expect from you to solve problems and not make excuses and point fingers at others,” Branko Crvenkovski, the head of the Social Democrats "Macedonia’s" main opposition party, the NATO , SDSM, said, urging Prime Minister Nikola Gruevski to define his so-called “red line” in the name dispute with Greece, a point beyond which he is unwilling to compromise.

He stated that SDSM sees the preservation of the "Macedonian" national identity as its so-called ''red line''. That means that the country's language and nationality remains known as "Macedonian".

Crvenkovski’s remarks come after EU Foreign Ministers in Brussels postponed a decision to give the country a start date for accession talks with "Macedonia" due to Greek opposition. Ministers said they will discuss a date during the Spanish EU presidency, which spans trough the first half of next year.

“We must not miss the chance that we are given to solve the row with Greece in the next six months,” Crvenkovski said.

He argued that Gruevski has already gambled away a chance to solve the row before the ongoing EU Council, thus depriving his country from the possibility of removing the final obstacle in its path towards its two strategic goals, EU and NATO membership.

“The only chance that was missed is a chance to erase ourselves from the map of nations and erase our own identity,” Gruevski replied to these accusations from Brussels.

Greuvski has in the past implied that the opposition, given a chance, would give up the crucial "Macedonian" identity stands. He has been constantly accused Greece of making maximalist demands in the name talks.

"Macedonia" has been an EU candidate country since December 2005. For a number of years the country did not fulfill necessary accession criteria, but in this autumn’s progress report the European Commission said Skopje is ready to start talks, and recommended member states extend a start date.

However, Greece has all along said it will block any decision to give Skopje a start date pending a solution to the 18-year-old name dispute with the country. In April 2008, Greece also blocked NATO's invitation for Macedonia’s membership in the Alliance for the same reason.

Athens claims "Macedonia's" official name implies territorial demands over its northern province, also called Macedonia.


http://www.balkaninsight.com/en/main/news/24266/